De westerse media voeden ons met bullshit. Die is zo sterk dat zelfs westerse politici, net als het publiek, erin lijken te geloven. De reden is dat het steeds moeilijker wordt om die bullshit te doorzien, omdat er gewoon te veel van is, schrijft Bernard.

Gilbert Doctorow gaat in op de westerse desinformatiecampagne, vooral met betrekking tot de val van Bakhmut:

Het zijn deze censurerende staten en de massamedia die hun boodschappen met stenografische precisie in gedrukte en elektronische vorm verspreiden, die dag na dag desinformatie aan het publiek doorgeven. Deze is cynisch samengesteld en bestaat uit een giftige mix van “spin”, waarmee misleidende interpretatie van gebeurtenissen wordt bedoeld, en regelrechte leugens.

De maandenlange strijd om de Donbas provinciestad Bakhmut, of Artjomovsk zoals het in Rusland heet, is van hogerhand in Washington, Londen en Berlijn verschillend beschreven. Toen de waarschijnlijke uitkomst onduidelijk was, werd de verdediging van Bakhmut heroïsch genoemd en demonstratief voor de dappere vechtlust van de Oekraïners.

Cijfers over het aantal slachtoffers die door Kiev werden verstrekt en vervolgens vanuit Washington werden rondgebazuind, suggereerden dat de Russen op domme wijze het leven van hun strijders weggooiden door menselijke golven van aanvallers in WO I-stijl in te zetten, die door de verdedigers werden gedecimeerd. Russische levens zijn goedkoop was de boodschap. Het feit dat de Russische artillerie ter plaatse vijf of zeven keer meer kanonnen telde dan de Oekraïense artillerie, werd vrijelijk toegegeven door de westerse propagandisten die pleitten voor meer bevoorrading van Kiev. Desondanks publiceerden zij slachtofferrapporten voor de Russen die de krachtsverhouding omkeerden. Men nam aan, uiteraard met reden, dat het publiek te lui of te ongeïnteresseerd was om te rekenen.

Ik had al eerder de onzinnige slachtofferclaims aangepakt:

De Russische troepen vuren tien keer zoveel granaten af als de Oekraïners. In een moderne oorlog veroorzaakt artillerievuur 65+% van alle slachtoffers. Het is dus onmogelijk dat Oekraïne minder soldaten verliest dan de Russen.

De totale verhouding kan wel 7 tegen 1 zijn, maar dat zal zeker in het voordeel van de Russische troepen uitvallen.

De berichtgeving over de vermeende niet-val van Bakhmut in de reguliere media is net zo onzinnig:

The New York Times schrijft:

Terwijl Rusland de overwinning in Bakhmut opeist, ziet Oekraïne kansen te midden van ruïnes.

De inname van Bakhmut door Rusland zou een krachtig symbolisch succes zijn voor Moskou. Het zou de eerste Oekraïense stad zijn die het inneemt sinds Lysychansk afgelopen zomer, en het zou een tegenslag zijn voor Kiev, dat kostbare munitie heeft verbruikt en enkele van zijn meest capabele troepen heeft gestuurd om de verwoestende maandenlange aanval van Rusland op de stad te verijdelen. Duizenden troepen van beide zijden zijn vermoedelijk gesneuveld in bijna een jaar van intense gevechten daar.

  Dr. Coleman: Waarom ZIJ een Derde Wereldoorlog nodig hebben

Bakhmut is gevallen. Waarom schrijft de NYT dan in de aanvoegende wijs “zou”? Het slaat nergens op.

De Washington Post doet hetzelfde:

Terwijl greep op Bakhmut afneemt, stoten Oekraïense troepen op om de stad te omsingelen

De Oekraïense troepen zijn gereduceerd tot kleine steunpunten in de verwoeste oostelijke stad Bakhmut, die ondanks haar beperkte strategische belang het bloedigste slagveld van de oorlog is geworden. Maar ze hebben winst geboekt op de Russische flanken, in een beweging om de stad te omsingelen en de strijd daar uit te breiden, volgens Oekraïense functionarissen en militairen in het veld.

Oekraïne heeft nog steeds stukken van de stad in handen, waaronder het gebied rond wat een herkenningspunt is geworden van de laatste redoute van Oekraïne: een vernield beeld van een Sovjet MiG-gevechtsvliegtuig, volgens meerdere militairen die betrokken zijn bij de verdediging van de positie, die de Russische troepen blijven bestrijden.

Nee, Oekraïne heeft geen “stukken van de stad” in handen. Gisteren gepubliceerde video’s bewijzen dat blijkbaar:

Ukraine Control Map @UAControlMap – 10:50 UTC – 22 mei 2023

46/48 Wagner-vlag gehesen in zuidwest Bakhmut bij het vernielde MiG-beeld.
Coördinaten: 48.57570907, 37.96475216
Kaartweergave: Google

“De stad omsingelen” is ook een droom.

Situatie in Bakhmut op 8 mei – Bron: LiveUAmap – Klik voor groot
Situatie in Bakhmut op 22 mei – Bron: LiveUAmap – Klik voor groot

De schaal van de kaart staat rechtsonder. Daaruit kunnen we opmaken dat de Russische troepen, onder aanval, ongeveer 1 of 2 kilometer zijn teruggetrokken van de moeilijk te verdedigen velden naar beter geschikte posities nadat Oekraïense troepen hun leven hadden verspild om een corridor te openen voor de troepen die uit Bakhmut vluchtten. Die aanval vond plaats op 11 mei. De volgende dag zei het Russische ministerie van Defensie dat de Oekraïense kant de afgelopen 24 uur 1.725 manschappen, 9 tanks en 55 gepantserde gevechtsvoertuigen had verloren. Dat was tot nu toe het grootste gemelde dagelijkse verlies in deze oorlog. De linies op de flanken van Bakhmut zijn inmiddels gestabiliseerd.

Waar is dan de ‘omsingeling’? De kaarten laten geen enkele poging daartoe zien.

Yves Smith wijst erop dat de desinformatie allures schijnbaar zijn veranderd in een overtuiging van degenen die ze uitgeven:

Geopolitiek van de VS: Onmogelijke dingen geloven

In het bedrijfsleven van Amerika is er een behoorlijk risico dat vervalsingen worden ontdekt door concurrenten, short sellers, klokkenluiders en gewoon zorgvuldig lezen van gecontroleerde financiën.

In de politiek daarentegen is het ontwijken van de werkelijkheid vaak de sleutel tot een lange en succesvolle carrière, getuige de voorliefde van eurocraten voor “kick the can”-strategieën. En die neiging is bijzonder gevaarlijk wanneer leidende groepen zowel egoïstisch als kortzichtig zijn geworden. Ooit waren er echt mensen die in overheidsdienst gingen voor de dienstverlening en niet voor de draaideur en het netwerken.

Maar nu heeft de goed geoefende effectiviteit van propaganda politici en hun mediaverdedigers/collega’s aangemoedigd om zich te buiten te gaan aan het verkopen van Grote Leugens. En het ergste is dat er geen consequenties zijn voor de daders.

Het grote probleem met de oorlog in Oekraïne en de escalerende blik van de VS op China is dat geen van beide erg goed gaat, in die mate dat de propaganda in het Zuiden snel begint te vervliegen en in het Westen aan kracht verliest. Het is moeilijk om de pretentie van een grote onvermijdelijke overwinning op Oekraïne hoog te houden nu Oekraïne Bakhmut verliest, nadat Zelensky er afgelopen december het middelpunt van zijn liefdesfeest in het Congres van maakte. Oh, maar Oekraïne probeert nog steeds te ontkennen dat het heeft verloren, zoals ze deden voor Mariupol en Soledar tot ver na het feit.

  In video: Russische mariniers bestormen de stad Ugledar

Het geloof in onmogelijke dingen is niet alleen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, maar ook met de grotere kijk op China:

Evenzo kunnen Amerikaanse functionarissen zichzelf wijsgemaakt hebben dat een groot deel van de wereld China met argwaan bekeek vanwege zijn vaak oververhitte retoriek en overgevoeligheid voor kleinigheden. Maar deze zelfgenoegzame overtuigingen over China’s positie op het wereldtoneel werden flink wakker geschud toen China bemiddelde bij de normalisering van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran, en vervolgens Syrië. Nu maakt China nog meer problemen door in de achtertuin van Amerika te komen, zoals in Europa, en zijn op servetten gemaakte vredesplan voor Oekraïne aan te prijzen.

Het extreem vijandige communiqué van de G7 over China is gewoon weer een uiting van westerse waanideeën:

Volgens de Financial Times heeft de G7 zijn sterkste veroordeling van China uitgesproken, en de meeste andere internationale mainstream media benadrukken ook dat het “de druk op China opvoert.” Het lijkt erop dat de enige manier voor de G7 om de aandacht van de mensen te trekken en zijn gevoel van aanwezigheid te tonen is om te speculeren over de kwesties met betrekking tot China.

Als “club van rijke landen” die ooit tot 70% van de wereldeconomie vertegenwoordigde, wordt de G7 de laatste jaren geconfronteerd met een ernstige existentiële crisis omdat haar economisch gewicht afneemt, in combinatie met een daling van het aandeel van de wereldbevolking en de waargenomen aantrekkingskracht.

Hoe luider de anti-China retoriek van de G7, hoe kleiner de feitelijke impact zal zijn, want dit is een natuurwet. Dit betekent namelijk dat de G7 eerder de strategische belangen van de VS dient dan het welzijn van de internationale gemeenschap. Het is zeer waarschijnlijk dat de G7 uiteindelijk zal vaststellen dat zij veel moeite heeft gedaan, maar dat het resultaat alleen maar is dat zij haar wielen spint.

De Top van Hiroshima lijkt de G7 het gevoel te hebben gegeven “de geschiedenis vorm te geven”, maar deze illusie zal spoedig door de wind van de werkelijkheid worden weggeblazen, want zonder interne welvaart en ontwikkeling is extern machtsvertoon slechts oppervlakkig.

  Open brief aan Zijne Excellentie Volodymyr Zelensky, President van Oekraïne

Helaas geloven veel mensen in het westen de onzin die hun politici en media hen voorhouden. Zoals Caitlin Johnstone opmerkt:

Het probleem dat ten grondslag ligt aan de meeste andere problemen in de moderne tijd is dat de menselijke geest in hoge mate te hacken is, en dat de wetenschap om ze op massale schaal te hacken al sinds Bernays meer dan een eeuw geleden vooruitgang boekt. Hierdoor blijven mensen instemmen met de destructieve en uitbuitende agenda’s van de machtigen, tegen hun eigen belangen in.

Veel mensen, misschien zelfs de meeste mensen, zijn zich er tot op zekere hoogte van bewust dat onze hele beschaving bullshit is. Relatief weinig mensen zijn echter in staat om precies te beschrijven hoe en waarom het bullshit is, omdat er zoveel onzin is dat het moeilijk is om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de onzin gebeurt.

Het is moeilijk te begrijpen hoe en waarom onze beschaving bullshit is, precies omdat onze beschaving bullshit is. Het wemelt van de leugens, de leraren voeden ons met leugens, de algoritmen voeden ons met leugens, en we zijn getraind om informatie te zoeken in gebieden die leugens opleveren.

In een samenleving die van leugens is gemaakt, is het zeldzaam om voldoende houvast en hoogte te hebben om rond te kijken en duidelijk te zien hoe al die leugens gebeuren. Alles hier is erop gericht om te voorkomen dat we die voet aan de grond krijgen. Het vergt hard, ijverig werk en meer dan een beetje geluk.

Helaas is haar conclusie juist.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EPISCH: Journalist neemt “vlammenwerper” mee naar Mainstream Media Execs vanwege nepnieuws en propagandaVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVerbergen van nederlaag in Bakhmut, Oekraïense militairen vallen Russische grensdorpen aan (Video’s)
Volgend artikelDe EU gaat failliet aan het Oekraïense oorlogsproject
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Het zijn alleen maar complete leugens die ze verkopen aan de lamme en de blinde.
  Maar dat weten nu al meer als 3 jaar lang aan wat voor zijde de totaal opgekochte MSM staan.

 2. Is een ideetje van Harari. Zoveel mogelijk van die troep verspreiden. Worden de mensen vanzelf doodmoe, en kijken er niet meer kritisch naar.

 3. Een goed stuk‼️ een juiste weergave van de ( WAN) prestaties van de westerse beschaving; “ liegen en bedriegen”
  Hoe zal dit aflopen nu de dollar als internationaal betaal middel in kracht afneemt!?❓In uiterste wanhoop grijpen ze nog naar een nucleair middel. In de zin van “ WIJ TEN ONDER DAN JULLIE OOK”

 4. Hahahaha, dat is al jaaaaaaren het geval. De corona bullshit was ook niet gemakkelijk te pareren, maar het feit dat Schwab van stal werd gehaald (noo boddie is seef until evrie boddie is vakzieneetet), in zeewolde een ivermectine producent werd belaagd door een politiemacht, demonstranten kapot werden geslagen door de overheid en er een apartsheidsregime werd ingevoerd ondanks beloftes van hugo de cokesnuiver dat dit niet zou gebeuren, werkten onze bullshitdetectors in ieder geval wel.
  De zeer kwalijke rol van de media is zonder meer te vergelijken met nazi propaganda (“duitschland wint op alle fronten!”). Niets geleerd, alles vergeten. De rekening volgt.

 5. de reactie van Bas is ook helemaal de mijne.. behalve dat de media een papieren tijger is geworden…laat dat een adequaat antwoord blijven…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in