Christenen in Irak staan op het punt om uitgeroeid te worden – een dramatische achteruitgang in de afgelopen 16 jaar

0
505

Alleen al in de laatste 16 jaar is de christelijke minderheid in Irak gedaald van 1,5 miljoen naar 300.000. Christenen zijn tegenwoordig de meest vervolgde religieuze groep ter wereld en de situatie verslechtert elk jaar.

Sinds de oorlog in Irak in 2003 is geweld tegen christenen uit moslimgroepen zoals Al-Qaeda en de Islamitische Staat dramatisch geëscaleerd. De bijna 2000 jaar oude aanwezigheid van christenen in Irak wordt in een razend tempo geëlimineerd.

Veel christenen hebben het niet aangedurfd om terug te keren sinds IS werd verslagen, terwijl de angst groot is voor de herrijzenis van de terroristische groepering. Degenen die niet ontsnapten toen de IS het overnam, werden gemarteld en onder doodsbedreigingen gedwongen zich tot de islam te bekeren.

We hebben lang gehoopt op een democratisch Irak, een Irak zonder vervolging. Eerst werden we onderdrukt door Saddam, daarna door Al Qaida, daarna door de Islamitische Staat en nu door de sjiieten, zegt de katholieke priester Behnam Benoka.

Volgens Benoka intimideert en vervolgt de door de overheid gesteunde Shia-militie de christenen en maakt ze moskeeën van openbare instellingen zoals christelijke bibliotheken.

Toen de zendingsorganisatie Open Doors in januari haar jaarlijkse overzicht van de vervolging van christenen in de wereld presenteerde, bleek dat er minstens 245 miljoen christenen vervolgd worden in de 50 landen die het moeilijkst zijn om christen te zijn.

Het ergste is de situatie in Noord-Korea en Afghanistan. De lijst wordt gedomineerd door landen in het Midden-Oosten en Afrika.

Als men de vervolgingen met een meer vergelijkt, is het breder en dieper geworden, en bovendien raast er een een storm over. De breedte is dat er meer landen worden getroffen, de diepte is dat christenen in toenemende mate worden vervolgd. En de storm op het meer is dat het geweld tegen christenen toeneemt, zegt Peter Paulsson, algemeen secretaris van Open Doors Sweden.

Christelijke vrijwilligster verkracht en negen uur lang gemarteld door moslims – daarna doodgestenigd

Aartsbisschop Carlo Maria Viganò roept gelovigen op zich te verenigen in een wereldwijde antiglobalistische alliantie om de mensheid te bevrijden van het totalitaire regime

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here