© wanghongliu (BY-SA 4.0)

De mensheid is in de greep van een gekte. De politieke en militaire crisis in Europa heeft ieders aandacht getrokken, maar mondiaal gezien is het slechts een deel van een groter geheel. De spanningen over Oekraïne, en zelfs het bredere conflict over de Europese veiligheid na de Koude Oorlog, zijn elementen (maar niet de belangrijkste redenen) achter een grote verschuiving, schrijft Fyodor Lukyanov.

Toen de Chinese president Xi Jinping vorige week afscheid nam van de Russische president Vladimir Poetin, was het geen toeval dat hij opmerkte dat de veranderingen die nu plaatsvinden de grootste in een eeuw zijn. Honderd jaar geleden was de oude wereld snel aan het verdwijnen. Keizerrijken brokkelden af, de structuur van samenlevingen veranderde en oude ideologieën werden geradicaliseerd in een poging tegemoet te komen aan de behoeften van mensen of hen in de juiste richting te sturen. Twee wereldoorlogen, een wereldwijde economische crisis, de heropleving van allerlei lokale conflicten, en sociale experimenten – die over het algemeen zeer kostbaar waren voor de mensen – waren allemaal tekenen van precies die veranderingen die de Chinese leider in herinnering bracht. Niemand wil dat nog eens meemaken. Toch is er hoop dat er de afgelopen decennia bepaalde beperkingen zijn ontstaan die extremen zullen voorkomen – van kernwapens tot het vermogen om flexibeler te reageren op sociaal-economische omwentelingen.

De afgelopen dagen leek het nieuws de ernst van de spanningen te bevestigen. In Duitsland vond de grootste staking sinds decennia plaats, waarbij transportmedewerkers protesteerden tegen de verslechterende omstandigheden. Frankrijk staat in brand nadat de regering heeft besloten de pensioenleeftijd te verhogen en daarbij een parlementaire stemming heeft omzeild omdat er voor de hervorming geen meerderheid was. In Israël is een gewelddadige confrontatie uitgebroken over het voornemen van het kabinet om de bevoegdheden van de rechterlijke macht in te perken, wat door de tegenstanders wordt gezien als een poging tot staatsgreep.

  Zelensky: Oekraïense strijdkrachten in Donbas zijn het Russische leger "tactisch te slim af"

Het is duidelijk dat elk van deze gebeurtenissen zijn eigen omstandigheden heeft en dat er geen direct verband tussen is. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal manifestaties zijn van een pijnlijke sociaal-politieke transformatie.

De tweede helft van de twintigste eeuw en het begin van de eenentwintigste zijn zeer comfortabele tijden geweest voor de wereld als geheel. In termen van de algemene geopolitieke regeling zagen we eerst een vrij sterk evenwicht op basis van bipolaire confrontatie, daarna een relatief stabiele hegemonie. Maar ook in sociaal en economisch opzicht is er vooruitgang geboekt.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden veel positieve veranderingen plaats. Het model van de verzorgingsstaat verspreidde zich over het grootste deel van Europa, en zelfs de Verenigde Staten, met hun meer bescheiden tradities op dit gebied, boekten grote vooruitgang. Soortgelijke veranderingen vonden ook plaats aan de andere kant van het IJzeren Gordijn, waar naast de traditionele prioriteiten van defensie de nadruk werd gelegd op verbetering van de levensstandaard en consumentendiversiteit. In de derde wereld, waar koloniale bezittingen aan het verdwijnen waren, was er enthousiasme voor vrijheid en geloof in de toekomst. Ook al droegen veel van de nieuwe staten weinig gewicht in de schaal.

Het einde van de Koude Oorlog bracht nieuwe verwachtingen met zich mee. De “vrije wereld” genoot een “vredesdividend” (minder militaire uitgaven) en de mogelijkheid om haar economische expansie uit te breiden naar voorheen gesloten gebieden. De voormalige socialistische landen profiteerden op alle mogelijke manieren van de openstelling en – althans voor individuen – waren er meer mogelijkheden dan voorheen. Dit ging vaak ten koste van de overheidscapaciteit, maar men geloofde dat dit de algemene tendens was – het individu was belangrijker. Uiteindelijk probeerde de voormalige Derde Wereld van beide te profiteren. Veel landen in Azië hebben bijvoorbeeld sterk geprofiteerd van de globalisering. Ondertussen hebben veel mensen uit landen die ondermaats presteerden ervoor gekozen om naar rijkere oorden te verhuizen.

  Zelensky geeft toe dat hij bang is dat Trump terugkeert naar het Witte Huis

Beide periodes hadden één ding gemeen – een wijdverbreid gevoel dat morgen beter zou zijn dan gisteren. Nu is het echter ineens voorbij.

Momenteel is het gebruikelijk om politieke elites te beschuldigen van onprofessionaliteit en slecht bestuur. Zonder individuele politici te willen verontschuldigen, heeft de huidige generatie – die in deze zeer gunstige omstandigheden is opgegroeid – te maken gekregen met verschuivingen van tektonische aard.

De uitputting van het vorige financiële model van de kapitalistische economie, de communicatierevolutie (waarvan een van de belangrijkste resultaten de mentale kloof tussen ouderen en jongeren is), technologische veranderingen met onvermijdelijke gevolgen voor de arbeidsmarkt, een vergrijzende bevolking in de ontwikkelde landen, en een heropleving van staten die voorheen in moeilijkheden verkeerden, creëren een totaal andere internationale omgeving. Bovendien kan niemand zich door de onderlinge verbondenheid van de planeet isoleren van de algemene instabiliteit, die zich in verschillende vormen over de nationale grenzen heen verspreidt. Bovendien leidt de groei van het sociaal-politiek activisme onder de massa’s, net als een eeuw geleden, tot radicalisering van politieke groeperingen. En met traditionele partijen en ideologieën in een diepe crisis kan radicalisering nogal archaïsche vormen aannemen.

Wij zullen een voorbeeld nemen aan Xi, die de veranderingen ziet als een teken van noodzakelijke vernieuwing. En we zullen de gevolgen op de een of andere manier moeten beheersen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

China verklaart de oorlog aan de Verenigde Staten (Gonzalo Lira)Volg Frontnieuws op Telegram

  Verraden door een vriend - Franse historicus schetst Duits-Amerikaans dilemma

Lees meer over:

Vorig artikelWHO verklaart nu dat gezonde kinderen en tieners GEEN COVID-19 vaccins nodig hebben
Volgend artikelEr bestaat geen mogelijkheid om dom te herstellen als het gaat om Westerse waanideeën over Rusland
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

  • Daar hebben we de ‘zus’ niet voor nodig. Dat schreeuwt die poppenspeler al vanaf dag één. Misbaksel. Niet voor niets wilde Rusland de grootse kerncentrale van Europa in handen hebben, om meerdere redenen.
   Maar de toekomst van kerncentrales ligt al in China, daar gebruiken ze thorium ipv uranium als brandstof. Ofwel gesmolten zout centrales. De eerste 2 KW test centrale is goed gegaan nu bouwen ze meteen een met 375 KW.

   5 minuten uitleg https://www.youtube.com/watch?v=uK367T7h6ZY

  • sterker nog, zelenski heeft zelf aangegeven graag atoombommen te krijgen om op rusland te gooien.
   en onze eigen sjoedsma wil wàt graag wat van die dingen aan het naziland leveren.

 1. quote/De uitputting van het vorige financiële model van de kapitalistische economie/quote

  Dat is niet het geval wel de koppeling met het kolonialisme en diefstal van resources.

 2. Antwerpen incasseert het ene bommentapijt na het andere. “Alles wijst erop dat de zware explosie in het centrum van Antwerpen, waarbij twintig huizen en vijf wagens beschadigd werden, gelinkt is aan het drugsmilieu. Niet eerder werden zoveel huizen getroffen, binnen zo’n grote perimeter. Het gaat voor de eerste drie maanden van dit jaar al om meer dan dertig incidenten, zo melden bronnen dicht bij het onderzoek”.
  De BZ-minister, een kouwe designer kip met blauwe ogen, krijgt nog geen deukje in een klein pakje melkerij roomboter.
  Die op justitie moet straks alweer onderduiken in een safe house om zijn hachje te redden.
  https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/al-meer-dan-dertig-gewelddadige-incidenten-in-antwerps-drugsmilieu-dit-jaar/10458135.html

 3. Draait van oorsprong mi om een satanische sekte die duizenden jaren actief is, wortels in west Europa,
  Verspreid over alle werelddelen.
  Mn de nieuwe landen. usa, Canada, Israël, Australië, new Zeeland , Vaticaan , koloniën.

  Dat wij dit nooit zo Gezien hebben ,
  Brainwash , misleiding, indoctrinatie, de macht heeft het ( belasting) geld
  En invloed op de populatie,
  Veel werken , ( 6 lange dagen per week, zondag naar de kerk weinig tijd tot eigen bezinning, -nadenken ,
  1 kolenkachel , een steen muren , enkel glas, bevroren bloemmotieven in de winter, geen wasmachine, stofzuiger, was tot relatief kort geleden, gewoon in NL )

  De industriële revoluties, erdoor gedrukt, 1 e en 2 e wo
  Infiltratie in samenleving ; homo haat ( potenrammers, past niet in onze samenleving ) denk ook uit een gesubsidieerd
  Potje, zoals nu de transgender idioterie – uitgezonderd de 0,02 echte transgenders.
  De continue hetze die men discriminatie noemt , ook uit een potje
  Brainwash verdeel en Heers ( past niet in onze cultuur en samenleving van oudsher ) de eerste donkere mensen ( vermoed Afrika ) met de vraag om een tent op te zetten waren van harte welkom ca Jaar 57 geleden.
  Een zwarte pop was gewoon te koop.

  Het geld niet door goud gedekt is één van de criminele acts in het script Door een particuliere organisatie
  Erdoor gejaagd door het netwerk zo ook de EU , VN, WHO, etc

  Nu zijn de poppetjes uit hun kast gekomen 2020 ; moeilijk herkenbaar , fake en echt , wie is wat
  Hun aantal is ENORM
  De illusies idem dito. die men gezamenlijk verspreid . Daar brainwash en misleiding hun paradepaardje is.

  deze oorlog zal zijn weerga niet kennen die men is begonnen.

  De voorraden lijken mij INMENS groot aan oorlogsmateriaal wat er is vanuit mijn opgedane indrukken en het leggen van connecties.
  Dat ik een roepende ben in de woestijn , weet ik !
  Maar als ik iemand kan bereiken is het mooi meegenomen. 😊 Om dit in een kader te plaatsen heeft zijn tijd nodig.

 4. We moeten helemaal geen voorbeeld nemen aan Xi. Xi is een dictatoriale kloothufter die zijn bevolking opsluit in 15 minuten steden en mensen zonder ‘groen vinkje’ opsluit in container concentratiekampen. Afwijkende meningen worden keihard afgestraft, de censuur is 100x erger dan hier. Daarnaast wist Xi dat corona het westen verder zou de-stabiliseren en debieliseren. Nogmaals, de chinezen (overheid) zijn onze vrienden niet. De russen wel, maar die vriendschap hebben we zelf te grabbel gegooid. In opdracht van een bende corrupte demente cowboys.

  • Heel juist. De Chinezen zijn een eng, ver van ons afstaand, geïnfiltreerd volk.

   Van vroeger werk weer ik nog dat er ondergrondse grote ruimtes zijn waar de Chinezen vertoeven, diverse plaatsen verbonden in Nederland!!!!

   De Russen, o.a. Kozakken, hebben ons meerdere malen in de geschiedenis gered.

   Alhoewel ik met de huidige wereldsituatie echt niet durf te denken dat ook maar iets of iemand ons einde nog kan of gaat voorkomen.

   We houden hier rekening met strijdend ten onder en minimaal 1 vijand meenemen.

  • Ik zal een diepe, onderdanige buiging maken voor het Chinese volk als het hun lukt de criminele, gluiperige en arrogante Anglo-Amerikanen in het stof te doen bijten. Je moet maar eens googelen naar de “opiumoorlogen”.

  • Bas,
   Ik zie China niet als duivels, de jarenlange tiranie van de VS wel als duivels, wat kan er nou niet beter worden als de VS in hun macht beperkt worden of uitgeschakeld, zeg ook dat ik meer heb met de Russen, hetzelfde in Nederland, zat gisteren met een vriend te praten en dat ging over Rutte, hij zit er al 12 jaar, wat heeft die Premier goed gedaan dan in al die jaren, ik vind het een GROTE puinhoop, hoop dat dit kabinet valt, wat er daarna zal me effe een zorg zijn want slechter kan het zeker niet worden, zo bezie ik China ook, de VS heeft zijn tijd gehad en nu komen er andere machten, wat hebben we te verliezen, voor mij NIKS meer want het kan er alleen maar eerlijker,souvereiner op worden!!!

   • U moet het boek van Li Zhisui eens lezen. Dat was de lijfarts van Mao, die heeft dit boek geschreven over diens privé-leven en de machinaties van de chinese communistische partij, die nog steeds de dienst uitmaakt in china. Als u het gelezen heeft praten we verder. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in