De Amerikaanse MLRS HIMARS, waarop het opperbevel van de Oekraïense strijdkrachten goede hoop had gevestigd, bleek nutteloos in gevechten tegen het Russische leger in de Donbass. Volgens de New York Times voldeed het complex niet aan de verwachtingen van het Oekraïense leger, schrijft Top War.

De Amerikaanse editie schrijft, onder verwijzing naar niet bij naam genoemde vertegenwoordigers van het Oekraïense leger, dat de verwachtingen van de Oekraïense strijdkrachten van het HIMARS-raketsysteem te hoog zijn gebleken, het komt niet overeen met de eerder gedane uitspraken. De MLRS bleek nutteloos in gevechten tegen de geallieerde strijdkrachten in de Donbass, de Russen pasten zich aan het gebruik ervan aan. Het belangrijkste doel van HIMARS was de aanvoer van Russische troepen te verstoren en militaire depots te vernietigen, maar deze taak mislukte, het systeem kon het niet aan.

Als voorbeeld worden de gevechten om Bakhmut (Artemovsk) genoemd, waar de Amerikaanse MLRS specifiek werden ingezet om de aanvoerroutes van de oprukkende eenheden van de geallieerde strijdkrachten af te snijden, maar dit is niet gelukt, de aanvoer van troepen gaat door. Volgens de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten hebben de Russische troepen zich met succes aangepast aan het verschijnen van westerse wapens in het Oekraïense leger.

Het Russische leger is, zoals elke succesvolle militaire organisatie, zeer adaptief – het moet dat zijn om op het moderne slagveld te overleven. Het conflict in Oekraïne is anders dan alle andere in de moderne tijd, en vereist van de Russische militaire leiders dat zij de operationele theorie, zoals die in de doctrine is vastgelegd, aanpassen aan de veeleisende realiteit van het oostelijk Oekraïense front – De mythe van de HIMARS “game changer

Het Oekraïense opperbevel in Bakhmut zei onlangs dat zelfs de aanwezigheid van door de VS geleverde raketsystemen, bekend als HIMARS, de aanvoerlijnen van de Russische troepen niet noemenswaardig kon beïnvloeden.

  Analyse: Europeanen zullen alleen nog maar voedsel en energie kunnen kopen, en niets anders

Schrijft de New York Times, die vergeet te vermelden dat de strijdkrachten van Oekraïne uitstekend in staat zijn MLRS te gebruiken om civiele objecten en steden te treffen.

Het is vermeldenswaard dat Kiev herhaaldelijk lof heeft gezongen over verschillende buitenlandse wapens, en heeft verklaard dat deze zeker zullen helpen om het Russische leger te “verslaan”. Eerst was het de Turkse Bayraktar TB2 drone, toen de Amerikaanse M777 houwitser, waarna de HIMARS MLRS verscheen. Nu mogen we het volgende wunderwaffe verwachten, dat Kiev zeker zal helpen het tij te keren en het offensief in te zetten.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De mythe van de HIMARS “game changer” – Door de Amerikanen geleverd raketsysteem is doeltreffend, maar het zal Oekraïne niet de overwinning brengenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPoetin is klaar voor de Derde Wereldoorlog, maar zijn Washington en de NAVO er klaar voor?
Volgend artikelBEIDE Nord Stream-gaspijpleidingen opzettelijk gescheurd – Duitse regering vermoedt “sabotage” door “speciale strijdkrachten gelinkt aan Oekraïne”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

26 REACTIES

 1. Het ligt niet zo zeer aan de wapens, maar meer in hoe de strategie, tactiek en inzet van hoe jij je leger onderdelen inzet. Je moet heel goed zijn om in dynamische technieken te kunnen denken en zo 10 zetten vooruit kunnen denken. Van wat zijn jouw opties en wat zijn de opties die de tegenpartij kunnen zetten en daar al voorbereid op zijn. Maar niet waar de Amerikanen goed in zijn, zoals in statisch denken. Daar het Amerikaanse leger en de NAVO alles op vaste regels gebaseerd zijn. Elke handeling heeft zijn eigen vast gelegde handelingen en elk eigen improvisatie omdat het op dat moment het beste zou zijn. Is dat absoluut en ten strengste verboden bij de NAVO. Maar dat geldt niet alleen voor het leger, zo hebben ze de gehele maatschappij opgezet. Alles moet voldoen aan vast gelegde regels. Dat maakt de maatschappij star en niet vooruitstrevend, je blijft constant in het zelfde kringetje ronddraaien. Wat vele ook blijven volharden is dat elke hervorming of vernieuwing een verbetering zal zijn. Maar als je het grotere plaatje niet kent of kunt overzien, zal elke hervorming of vernieuwing een achteruitgang zijn.

  Met deze proxy oorlog in Oekraïne heeft de NAVO en de Amerikaanse vazal niet zijn tactiek verandert. Het hanteert de zelfde tactiek als zij ergens een regiem wisseling willen. Dan zijn burgerdoelen effectief, maar in dit geval verzak je het Russische leger er niet van. Zo verspild het kostbare munitie en mankracht, terwijl je zo voor de tegenpartij een schietschijf wordt, omdat jouw locatie zichtbaar wordt waaruit jij schiet.

  • Beste Qvic,

   Denken of Schaken? Zelf denk ik Schaken en Schaken kunnen we niet.

   Wat je aangeeft in je betoog dat het Westen handelt in voor opgezette vaste patronen ben ik helemaal met je eens. En dat handelen in voor opgezette vaste patronen maakt je erg voorspelbaar. En dat is precies wat we zijn. Vandaar dat we een conventionele oorlog niet kunnen winnen. En een nucleaire oorlog kent alleen maar verliezers.

   Maak je niet ongerust. De Russen zien ons van mijlen ver aankomen en het laatste wat je wilt is dat het Westen deze oorlog wint.

   Als het een officiële WO3 gaat het om het voort bestaan van de mensheid. De filosofieën en programma’s die er door het Westen zijn voorbereid en hap klaar op de plank liggen om geïmplementeerd te worden zijn voor geen normaal denkend mens op deze wereld pruimen.

   Uiteindelijk komt het allemaal goed. Wat niet wil zeggen dat wij in Westen niet eerst ons hoofd uit ons reet moeten halen, de stront uit onze ogen, oren en neus moeten peuteren en dan met twee voetjes op de grond op nieuw gaan beginnen.

   Vriendelijke groet,
   Ralph

  • voordeel van zo’n proxy oorlog is dat je in de Verenigde Staten zelf (nu nog) geen toestanden en schade ondervindt. Nadeel is dat je logistiek natuurlijk een forse achterstand hebt. VS moeten over flinke afstanden aanvoeren waar dat het bij Rusland net over de grens is. Nu hebben ze de afgelopen 8 jaar tijdens de nep Minsk akkoorden flink wat opgebouwd, maar dat zijn ze nu aan het verliezen en ze kunnen die fortificaties en diverse andere zaken niet snel herbouwen en zeker niet als het volgende week helemaal los gaat op de Oekraïense infrastructuur. Een vredesakkoord zou het gezicht van de VS en Europa nog kunnen redden, maar daartoe zijn Hillary, Epstein, Soros, Creepy Joe en zijn zoon Hunter niet toe in staat. En dat weten alle landen in de Verenigde Naties.

 2. Ik vertelde mijn vrouw, toen de tweede Russische gasleiding aangelegd werd en zag hoezeer dit tegen de zin in van de VS gebeurde, dat ik mij afvroeg wanneer de VS deze zou gaan saboteren? Welnu, het geschiedde! Wat een etters, welk een kankergezwel is de VS! Met de VS bedoel ik natuurlijk het bestuur ervan èn niet haar inwoners! Ben echt nieuwsgierig over de reactie van deze daad. Hoe zal Rusland reageren op deze vreemd èn agressieve daad? Een daad welke alleen in het voordeel van de VS zal uitpakken.

  • Sinds de onafhankelijkheid van de VS op 04.07.1776 (4 + 7 = 11 > laagste meestergetal van de vrijmetselaars) is deze vrijmetselaarsnatie slechts 18 jaar niet bij een gewapend conflict waar ook ter wereld betrokken geraakt.

  • Beste Ben,

   Voordeel voor de VS kan ik aan geen een kant zien. Dus daar mag iemand anders op inhakken.

   Begin 2021 was de prijs die voor het gas uit Rusland $280 per 1000m-3. Vandaag is dat $1900 per 1000m-3. En over 4 maanden is dat $ 6000 per 1000m-3

   Het lijkt me nu niet iets waar de Russen treurig over hoeven te zijn. Zij zijn de ontvangende partij.

   De NSI en NSII maar ook de Jamal gaspijp zijn lange termijn projecten. Als die tijdens hun levensduur is een jaartje of 2-3 (kan ook 4-6 zijn, pin me er niet op vast) nu niet werken is er geen man overboord, voor de Russen. Voor de partij die afhankelijk is van de levering van gas is dit natuurlijk een ander verhaal.

   En wat betreft je vraag hoe Rusland gaat reageren op deze agressieve daad? Het antwoord weet ik uiteraard niet. Wel kan ik me voorstellen dat ze op een gegeven moment gewend /verwend (maak er van wat je wil) worden van die fantastische inkomsten.

   Nu heb je in ieder geval weer een verhaal om aan je vrouw te vertellen.

   Met een knipoog een Prettige avond en een hartelijke groet,
   Ralph

 3. In een rigide, star systeem, in welke hoedanigheid ook, gaan de inventiviteit en creativiteit van de mens altijd verloren. Waar de middelmatigheid norm is zal men nooit tot betere resultaten kunnen komen, en zal men tot het voorspelbare gedoemd blijven.

  • Beste Tigron,

   “De VS en de NAVO zijn in de loop der tijd één belangrijke regel vergeten m.b.t. oorlog voeren”
   “onderschat nimmer je vijand”

   Die regel hebben ze nooit gehad dus kunnen ze hem ook niet vergeten.

   Meneer Lavrov (minister BZ van RF) heeft gisteren een speech gegeven voor de VN SC waarin zo duidelijk de denk en handelswijze van Westen naar voren komst dat je überhaupt niet kan spreken van regels. Met psychopaten zijn geen regels te maken / af te spreken.

   Vriendelijke groet RS

  • Lieve Anna,
   Zelensky heeft geen nucleaire wapens (Gelukkig maar). Dan kan ie dus ook niet meer krijgen.

   0 + 10X0 =0

   Maak je niet ongerust en laat je slaap er niet onder lijden. Alles komt uiteindelijk wel weer op zin pootjes terecht.

   Vriendelijke groet,
   Ralph

    • Beste Truth,

     Ja ik ben natuurlijk geen waarzegger, heb geen glazenbol, en kan niet voorspellen.

     Echter ik denk dat alles wat we nu meemaken, maar dan ook alles een proces is. Of het nu de vandaag de gaspijplijn NS die opgeblazen is, of de krankzinnige westerse media berichten over welk onderwerp dan ook, of het verloop van de oorlog in Oekraïne, de presidents verkiezingen 2020, het klimaat verhaal (wetenschap/hoe dom moet je zijn) corona (hoe verzin je het), en ga maar door.

     Het gebeurd al zo lang. Vanaf Napoleon is de gekte toegeslagen en indien je de geschiedenis goed (objectief) bestudeerd kom je het overal tegen. En niet een beetje ook.

     Het is allemaal totale waanzin. Maar ondertussen is er niemand die ik ken (behalve mijn vader) die niet met deze onzin geheel of gedeeltelijk meegaat.

     Zo, dan kan ik wel zeggen dat het niet zo is (wat al heel lang niet meer werkt voor mij, met alle persoonlijke consequenties van dien (je hebt op een gegeven moment niets meer, geen vrienden, geen kennissen geen familie, geen werk, geen doctor of tandarts, etc, etc, etc) voor de totale omgeving is wel zo. Dus ondanks de GEKTE die ik bij mijn omgeving zie zien zij de gebeurtenissen als waarheid en bij mij de Gekte.

     Ik kan je dit zeggen. Das niet makkelijk. Nu doet het me niets meer, maar er zijn periodes geweest van enorme depressies. Want je denkt. Ben ik nou gek!
     Dat ben je niet. Maar je moet je sterk in schoenen staan. Gelukkig heb ik fantastisch ouders gehad, ben altijd zoveel mogelijk van Nederland weg gebleven want het voelde niet goed en heb vanaf 1992 in Oost Europa en Rusland allerlei dingen ondernomen. Tot 2010. Toen stortte ik in.

     Dus ik zie het als een heel proces. En nu, eigenlijk sinds Trump was verkozen tot president, zie ik dat we in de eind fase zitten. Vijf voor twaalf.

     President Trump heeft de wereld behoed voor een Nucleaire Ramp. Daar ben ik van overtuigd. Als Hillary President was geworden had ze Rusland aan gevallen. En dat was absoluut een Nucleaire Oorlog geworden. Want Hillary is een krankzinnig wijf. Alleen voor dit mag de mensheid Trump heel dankbaar zijn.

     Dit gezegd te hebben denk ook dat Xi Putin en Trump samenwerken. Moet ik er gelijk even bij zeggen dat Vladimir Putin My Man is. En dat bedoel ik als volgt. Hij is de aanvoerder. Hij heeft Xi en Trump gemobiliseerd. Das is wat ik geloof.

     Kan ik dit bewijzen. Nee, absoluut niet. Echter zie ik wel overal tekens. Zoals de bal die Putin in Helsinki naar Trump gooit, of de 4 dagen dat Trump en Xi in de verboden stad hebben doorgebracht (daar is nog nooit een buitenlandse regeringleider geweest), of Trump bezoek aan Saudi Arabia (waar trump een zwaard mag vast houden dat inhoud dat hij het hoofd van het land is), of de begravenis van Oud President Bush (waar alle kankerleider hun briefje krijgen en pleuris uitbreekt), en er zijn er nog honderden.

     Zo ja, ik heb goede hoop en geloof dat het allemaal op zijn pootjes terecht zal komen. Maar de grootste klus zijn wij zelf. Het leven volgens de gouden regel, wat volgens mij de enige manier is, zeggen we wel dat we het doen, maar doen het niet.

     Verder zie ik vandaag nog zoveel, echt zoveel, mensen (of het nou op straat is of in supermarkt) die alleen maar bang zijn. Voor WAT BANG ZIJN. En dat maakt mij wel angstig. En domheid, domheid van mensen zie ik als het grootste gevaar. Echter de trein rijdt en stopt niet. Je kan mee of niet wat je wilt. Jouw vrijheid.

     De enige reden dat vandaag alles nog steeds, waar dan ook, prima onder controle is maakt mijn geloof alleen maar sterker dat de drie mannen waar ik het over heb de zaak runnen. En alle drie deze mannen zijn, dat voel ik, hele goede speciale mannen (Melanie ook, uiteraard). Dus ja, dat is wat ik denk en geloof en vertrouwen in heb. Anders had ik me zelf al lang opgehangen.

     That is it.
     Het gaat je goed Truth,
     Hartelijke groet,
     Ralph
     Ps: Ron die mij vanavond een link stuurt impliceert daarmee dat President Trump overuren maakt, voor jou en voor mij
     Ik ga de reactie niet nalezen, ik ben moe

 4. Zo hoorde ik eens iemand zeggen, dat een sniper alleen maar iemand is die door een kijkertje kijkt en danafdrukt.
  Had nog nooit van compensaties voor afstand, zijwind gehoord….

  Die Himars zullen wel ok zijn; de bedieners deugen niet…

  • +1
   Wij moesten zelfs onze hartslag goed onder controle houden en dat is niet steeds evident…
   Niet altijd en naargelang de situatie lijkt het na 15 min alsof je een marathon hebt gelopen.
   Zelfs veel sporten om je lichaam in prima conditie te houden of je kan het vergeten.

   • En een flinke scheut van de nodige aanleg, neem ik aan. Ik heb een (niet eens sniper) doodgewone marksman gekend, een voormalig plv pelotonscommandant der mariniersbrigade die bijna nooit meer schoot, maar alles raakte waar hij maar op richtte, bewegend of niet, als hij weer eens iets schietends in zijn handen had. Aanleggen en afdrukken zonder de minste pauze, indrukwekkend.

  • Is best mogelijk. Daar atoomwapens laten is hetzelfde als en gek, geblinddoekt in een menigte met een M42 laten schieten…

   Maar allez. het probleem is simpel.
   Kijk eens naar de boomapen in Afghanistan.
   Hebben zoveel wapens en ammo, dat ze leger nr 4 in de wereld zijn.

   Maarre….nou moeten ze eerst 12 jaar naar school om de gebruiksaanwijzingen te lezen en begrijpen….
   Afghanistan leeft al 150 jaar van internationale derde wereld hulp.

   Zelfde met de Oekies: zijn niet al te slim….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in