Ursula von der Leyen is sinds 2019 voorzitter van de Europese Commissie. Foto: EU

Oorlog is een schuldig, plaatsvervangend genoegen, zolang u niet in een kelder of loopgraaf gehurkt zit te bidden dat een artilleriegranaat uw positie niet rechtstreeks raakt. Ronkende tanks, gierende granaten en raketten en troepen die automatische wapens afvuren, dat zijn de dingen waar Hollywood mee komt aanzetten om de massa te vermaken die naar een oorlogsfilm kijkt, of, nog beter, naar live beelden van de frontlinies met de hulp van onverschrokken verslaggevers, schrijft Larry Johnson.

Maar de echte schade van de Russische invasie in Oekraïne is economisch en zal de uitkomst van deze oorlog bepalen. Niet alleen in Oekraïne richt het een ravage aan, maar ook in de rest van de wereld richt het echte schade aan. Sommigen menen dat de Verenigde Staten en de NAVO Oekraïne gebruiken als hefboom om Rusland te verzwakken en zich van Poetin te ontdoen. De misdaad van Poetin? Hij weigerde de gevangenisbitch van het westen te zijn. Maar er is een RAND rapport uit januari 2022 dat iets duisters, zelfs duivels suggereert. Daarover later meer.

De economische sancties waren bedoeld om alle Russen te treffen – niet alleen Poetin en zijn belangrijkste leiders. Herinnert u zich nog de onstuimige dagen aan het begin van de oorlog, toen Russische bezittingen buiten Rusland in beslag werden genomen, Russische oligarchen, ook diegenen die tegen Poetin waren, hun bezittingen in beslag lieten nemen, en artiesten en atleten werden behandeld als melaatsen met actieve ebola. Het westen verklaarde in feite een niet-schietende oorlog aan Rusland en ging achterover zitten wachten tot de Russische economie zou instorten.

Maar dat werkte averechts en deed dat op een grote, onverwachte manier. In plaats van in te storten als een goedkope tent in een orkaan, bleef de Russische economie voortjakkeren met een minimale inflatie, omdat de slimme jongens en meisjes in Washington, Londen en Berlijn hun huiswerk niet hadden gedaan. Zij realiseerden zich niet dat de positie van Rusland als een belangrijke exporteur van olie, gas, kunstmest en andere kritische metalen en zeldzame aardmetalen Rusland isoleerde van de pijn die het westen zo graag wilde toebrengen. En Rusland schakelde over op het aanknopen van sterkere banden met China, waarvan de economie in moeilijkheden verkeerde, en versnelde de ontwikkeling van een alternatieve internationale reservemunt die Rusland in staat zou stellen handel te drijven met andere naties buiten de NAVO-club.

  Toespraak van Poetin - Wij hebben wapens die doelen op hun grondgebied kunnen treffen

Nu slaan de sancties als een boemerang terug, en dat is slecht nieuws, niet voor Rusland, maar voor Europa. Misschien hebt u deze recente berichten gemist:

De energiecrisis in Duitsland slaat om in een productiecrisis, waarbij een leidinggevende van het staalbedrijf ArcelorMittal zegt dat de Duitse vleugel van het bedrijf niet langer kan concurreren door de stijgende energiekosten.

“De productie in Duitsland is momenteel niet meer concurrerend,” zei Reiner Blaschek, de CEO van ArcelorMittal Duitsland, dat onlangs twee fabrieken in het land heeft gesloten. Hij roept op tot snel politiek ingrijpen, en zegt: “Wij hebben concurrerende energieprijzen nodig voor de industrie.”

De gas- en elektriciteitsprijzen, die de laatste maanden sterk zijn gestegen als gevolg van de sancties en het besluit van Rusland om de gasstromen te beperken, hebben veel industriële bedrijven opgezadeld met inputkosten die te hoog zijn om rendabel te blijven, en veel economische deskundigen voorspellen nog meer pijn voor de industriële kernsector van Duitsland, wat een domino-effect zou hebben op de rest van de Duitse economie. – https://rmx.news/article/production-in-germany-is-no-longer-competitive-ceo-at-worlds-largest-steel-manufacturer-warns-of-crisis-as-plants-shut-down/

Hebt u dat begrepen? ArcelorMittal heeft al twee fabrieken in Duitsland gesloten. Dat betekent werkloze, geschoolde arbeidskrachten. En die werkloosheid werkt door in andere delen van de Duitse economie. Die arbeiders hebben geen extra geld meer om in restaurants en bars uit te geven. Zij hebben niet het geld om nieuwe huizen te kopen of hun keukens of badkamers te verbouwen. Dit alles is het gevolg van de “sterk stijgende energieprijzen”, die een rechtstreeks gevolg zijn van het idiote groene beleid en de Duitse vijandigheid tegenover Rusland, die tot uiting komt in sancties. De stijging van de gas- en olieprijzen zal op korte termijn niet afnemen en Rusland heeft Europa de duimschroeven aangedraaid door de gastoevoer uit Nordstream af te snijden.

Zweden, dat onlangs tot de NAVO is toegetreden, krijgt ook een economische stoot op de neus:

De Zweedse apparatenbouwer Electrolux AB kondigde een kostenbesparingsprogramma aan, nadat hij een inzakking van de vraag naar zijn huishoudelijke apparaten in Europa en de VS had gemeld.

De op één na grootste fabrikant van huishoudapparaten ter wereld, na Whirlpool, zei: “De marktvraag naar huishoudapparaten in Europa en de VS is tot nu toe in het derde kwartaal naar schatting aanzienlijk sneller gedaald dan in het tweede kwartaal, als gevolg van het effect van de hoge inflatie op de aankoop van duurzame consumptiegoederen en het lage consumentenvertrouwen. – https://www.zerohedge.com/markets/alarm-bells-sound-worlds-second-largest-appliance-company-reports-demand-plunge

De Europese Unie worstelt ook met de sterke economische tegenwind die de sancties tegen Rusland hebben veroorzaakt:

  Poetin zegt het leger de ondergrondse stad Azovstal niet te bestormen, maar ze te vergrendelen en ze uit te hongeren

De vergadering van vrijdag in Brussel vormde het sluitstuk van een uitzinnige week van regeringsactiviteiten in het blok van 27 landen, waarin duidelijk werd hoe ingewikkeld het is om een gemeenschappelijk antwoord op de energiecrisis te vinden, gezien de grote verscheidenheid aan uitdagingen…

Rusland heeft iets meer dan een week geleden een tandje bijgezet, toen Gazprom PJSC de gasleveranties aan Europa via de Nord Stream pijpleiding voor onbepaalde tijd stopzette.

Dat leidde tot een nieuwe ronde van begrotingsbeperkende maatregelen, toen de regeringen extra steun aankondigden om de mensen te helpen hun rekeningen te betalen. Zij werden ook gedwongen het hoofd te bieden aan een nieuwe financiële dreiging die van de crisis uitgaat. Nu de stijgende energieprijzen sommige bedrijven laten worstelen om genoeg liquide middelen te vinden om aan de margestortingen te voldoen, kondigden de landen miljarden euro’s aan liquiditeitsfinanciering aan. – https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-10/scale-of-europe-s-energy-turmoil-exposed-in-frenzied-crisis-week

Op de loer achter de economische chaos in Europa ligt de economische ramp die zich in Oekraïne voltrekt. De Oekraïense economie produceert niet genoeg cash flow om zijn militaire inspanning te kunnen volhouden. Het is nu volledig afhankelijk van de vrijgevigheid van de Verenigde Staten en Europa. Dit is dus de cruciale vraag: hoe lang zullen de regeringen van Europa, die met groeiende binnenlandse onrust worden geconfronteerd, blanco cheques blijven uitschrijven aan Volodomyr Zelensky en hun eigen militaire voorraden blijven uitputten?

Nog een uitstapje naar de Tweede Wereldoorlog. De Sovjet-Unie leed catastrofale verliezen tijdens het eerste jaar van de oorlog met Duitsland. Terwijl de nazi-legers naar het oosten stroomden, pakten de Sovjets in allerijl fabrieken en verwerkingsinstallaties in en verscheepten die naar het oosten van de Oeral. Denkt u dat de Verenigde Staten, als zij waren binnengevallen, hun auto- en vliegtuigfabrieken in Illinois uit elkaar konden halen en die fabrieken naar Alaska verschepen, ze daar weer in elkaar zetten en ze binnen een jaar weer aan het produceren krijgen? Want dat is wat de Sovjets gedaan hebben. Terwijl zij aan het front onvoorstelbare verliezen aan manschappen leden en dorpen en steden met de grond gelijk gemaakt werden, bleef de Sovjet-Unie een productiecapaciteit exploiteren en herbouwden zij hun legers met nieuwe rekruten.

  De NAVO wil een grondoorlog in Oekraïne

Oekraïne doet niets van dat alles. Oekraïne kan niet veilig rekruten naar kampen in West-Oekraïne brengen voor basistraining zonder het risico te lopen geraakt te worden door Russische precisieraketten. Een groot deel van de productiecentra van Oekraïne zijn nu in handen van Rusland. Herinnert u zich Mariupol nog? Zonder veilige militaire opleidingscentra en actieve fabrieken kan Oekraïne niet het economische wonder verrichten dat de Sovjets in de Tweede Wereldoorlog deden.

Zolang de economie van Rusland intact blijft en het zijn essentiële producten kan verkopen aan andere landen die niet meedoen met het steunen van Oekraïne, zal Rusland zegevieren. Tot slot wil ik nog een pluim uitdelen aan de analisten van Rand. Rand heeft in januari een vooruitziend rapport uitgebracht dat een alarmerend inzicht geeft in een snode beweegreden die verklaart waarom Washington Berlijn ertoe aanzet Oekraïne te steunen en de banden met Rusland te verbreken:

De huidige toestand van de Amerikaanse economie wijst er niet op dat zij kan functioneren zonder de financiële en materiële steun van externe bronnen. Het kwantitatieve versoepelingsbeleid, waartoe de Fed de laatste jaren regelmatig haar toevlucht heeft genomen, en de ongecontroleerde uitgifte van contant geld tijdens de Covid-sluitingen van 2020 en 2021, hebben geleid tot een sterke stijging van de buitenlandse schuld en een toename van het dollar-aanbod.

De voortdurende verslechtering van de economische situatie zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een verlies van de positie van de Democratische Partij in het Congres en de Senaat bij de komende verkiezingen die in november 2022 zullen worden gehouden. De impeachment van de President kan onder deze omstandigheden niet worden uitgesloten, hetgeen tot elke prijs moet worden vermeden…

Het huidige Duitse economische model berust op twee pijlers. Dat zijn de onbeperkte toegang tot goedkope Russische energiebronnen en tot goedkope Franse elektrische energie, dankzij de exploitatie van kerncentrales. Het belang van de eerste factor is aanzienlijk groter. Het stopzetten van de Russische leveranties kan heel goed een systeemcrisis veroorzaken die verwoestend zou zijn voor de Duitse economie en, indirect, voor de hele Europese Unie.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De crisis in Oekraïne gaat niet over Oekraïne. Het gaat over DuitslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEuropa pleegt zelfmoord door sancties
Volgend artikelEU is medeplichtig aan VS-plan om Europa in chaos te storten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

26 REACTIES

 1. Beginnen jullie het plan van deze oorlog te snappen ? Alsof miljardair Poetin en zelinsky een shit geven om hun volk… De bedoeling was De EU kapot maken…De VS zal volgen.

 2. Kijk eens hoe die Polen weer lopen te klagen tegen Duitsland om meer geld als afrekening van de 2 wereld oorlog .
  Hoeveel moet Rusland dan wel niet vragen van Duitsland

 3. Gaat de EU nu een PR probleem krijgen? De kersverse betrouwbare nieuwe gasleverancier die een klein deel van het Russische gasleveringenen aan de EU vervangt, Azerbeidzjan, valt Armenie weer aan….. Spindoctors to your battlestations! Dit is rechtvaardig om ze militair aan te pakken. Ik verheug me al op de leugens om dit goed te praten en de blatende schapen om dat na te blaten!

  Groeten,
  Hugo

 4. De beste voorspeller hierin zijn de beurzen.De AEX staat nu hoger als voor de crisis. De EU heeft echt wel last van, maar de mate waarin wordt schromelijk overdreven. De meeste burgers in de EU zullen niets van de schaarste aan gas merken. We zijn simpelweg te rijk. Grondstoffen gaan altijd naar de hoogste bieder. De EU kan het zich veroorloven.

  • hear hear.

   echter hoorde ik van Kaag dat bepaalde grote industrie in NL gewoon subsidie krijgt voor energie…

   dus de gewone man/vrouw kan verrekken, maar die multinationals worden gered…

   en ja dan zeg je, maar die wat niet genoeg geld hebben krijgen ook steun van de regering, ja en nee, die mensen worden ‘gekocht’ en worden slaaf van hun systeem…

   die mensen die nog wat reserve geld hebben en of net wat meer geld over houden per maand, zijn next voor de regering, die krijgen geen subsidie e betalen de volle mep, tot ze ook die in hun machtsspel krijgen en ook die tot meer slaaf van het systeem kunnen maken… you will own nothing and they will be happy…

 5. Hoi RaRa86,

  Bijzondere economische analyse die je hebt. Ik ben zo vrij om er in te gaan peuren. Lees even mee.

  ”De AEX staat nu hoger als voor de crisis”. Prima, terechte observatie. Ik hoop dat je weet dat energie de economie is en niet de AEX. Natuurlijk Gas, weet je wel, dat spul waardoor we warm blijven, ik kan de toppen in de gasmarkt niet meer tellen en wordt ik niet gelukkig van om het vriendelijk te zeggen. Laatste top die ik meekreeg was rond de 2.5k Euro voor 1000m3. Dat is 2.5 Euro per kuub in de zgn ”wholesale markten”. We zitten nu in gas hyperinflatie. 1000% duurder in vergelijking met minder dan een jaar geleden. Gelukkig staat de AEX iets hoger want die heeft altijd gelijk en waarom je rijjker wordt door de AEX.

  Goed, nu paar procentjes winst niets uitmaken voor je welvaart, als je gas of elekra van het net gebruikt, gaan we even verder. Feitje is dat je voor kunstmest gas nodig hebt voor betaalbare prijzen want als dat deze prijzen zijn stijgt alles wat groeit en bloeit door middel van kunstmest net zo hard als je verwarming, warme douche, koken etc. Maar gelukkig, kunstmest is slechts (gemiddeld) 350% in minder dan een jaar gestegen. Hulde aan de diplomaten die dat voor elkaar hebben gekregen. Helaas is de kunstmest productie met 70% ingestort in de EU in afgelopen paar maanden.

  Even ter illustratie, zonder kunstmest heeft een gemiddeld gewas afhankelijk van kunstmest zonder kunstmest gemiddeld 50% minder opbrengst. Je hebt de prijzen van voedsel fors zien stijgen. Voedselprijzen stegen wat was het? Zeker met minder dan 100%? Gelukkig, de AEX steeg een beetje.

  Weet je nog dat een vat olie 40 dollar opleverde als je het kocht? Het ”financiele wereld systeem” liet even zien wat absurditeiten het kon en ik wed nog steeds kan, creeeren in het ”echte wereld systeem”. Dat is nogal geflopt he toen? De echte wereld was sterker en is sterker geworden.

  Je stelling is ”grondstoffen gaan altijd naar de hoogste bieder is achterhaald inclusief De EU het kan betalen. Ga ik nu op reageren.

  Even om op terug te kijken naar toen de SMO begon. Rusland had ongeveer $300 miljard op westerse centaal banken en SIBs staan. Dat werd bevroren en dus niet meer van Rusland, die Dollars, Euros, Zlotties etc die ze verdiend had met energie handel. Kan je niet meer mee handelen als Rusland.

  Wat zou je nog wel accepteren als betaling na zoiets RaRa86? Uiteraard Ruslands pov, alle kanten van het conflict proberen te begrijpen..Zoals je kan lezen in mijn opsomming gaat het niet goed en kunnen we dingen niet meer betalen. Ik wil benadrukken dat industrieen aan het sluiten zijn. In heel Europa, ook in NL.

  Ik laat de bal even bij jou om over na te denken en te reageren. Ja, er is meer (smile)

  Groeten,
  Hugo

 6. Kan die van der Leyen haar rotkop niet meer zien. Mag dat mens niet eens op het schavot? Rotte eieren en schimmeltomaten gooien naar die plastic oplichterskop. Zelfgedraaide stinkdrollen. Emmers rotte melk. Dooie-eendenkadavers met botulisme erin. Rottende haring. Met rauwe uitjes. Een emmer brandnetelgier die drie weken in de zon heeft gestaan. Egellijkjes met maden erin. En als toetje de pispot die drie weken heeft staan rijpen over die blonde hoerenkop.

  • als dat gebeurt en opgenomen op video zal ik die zeker meerdere malen gaan bekijken, no mercy meer met dat soort, genoeg is genoeg, al zal het nog enkele jaren duren en nog meer ellende en waanzin kosten voor het zover zal komen.

   dat ik dat nog mag meemaken, ik hoop in goede gezondheid, give me that pleasure.

   ze zijn te ver gegaan, veels te ver, al vanaf eind jaren 90 en alles bewust naar het plan toewerkende, ja eigenlijk al zeker vanaf WW2 toen de Amerikanen (de foute lieden daar) zich in Europa terug infiltreerden (velen van Europese afkomst waarvan voorouders naar Amerika emigreerden e.d.) The Virus is spreading.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in