Onlangs hebben de Russische troepen die betrokken zijn bij de speciale operatie in Oekraïne de volledige controle gekregen over het hele grondgebied van Azovstal, waardoor de regio bevrijd is van de bezetting door neonazistische militanten en buitenlandse huurlingen. De nederlaag dwong veel pro-Kiev strijders tot overgave, waarbij zij hun wapens inleverden en onder de curatele van de Russische strijdkrachten en de Donbass milities kwamen. Sedertdien is er een debat losgebarsten over het Russische besluit om die strijders als militaire gevangenen of als vrijwilligers te behandelen, waardoor zij buiten de normen van het humanitair recht vallen. Moskou heeft echter onlangs zijn standpunt duidelijk gemaakt, schrijft Lucas Leiroz.

Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Russische regering een standpunt heeft ingenomen om de betrokkenheid van de strijders bij oorlogsmisdaden te onderzoeken. Als er bewijzen worden gevonden voor deelname aan illegale activiteiten, zullen de gevangenen als misdadigers terechtstaan, naar aanleiding van een eerder verzoek van de Donbass-autoriteiten om een internationaal tribunaal op te richten om neonazi-militanten te vervolgen die in de regio slachtpartijen hebben aangericht.

“Misdaden zullen niet ongestraft blijven. De leiding van de Volksrepubliek Donetsk is van plan om op het grondgebied van de republiek een internationaal tribunaal op te richten om nationalisten uit Azovstal te berechten. Aan het handvest daarvan wordt momenteel gewerkt. Wij verwelkomen dit initiatief”, zei zij.

Eerder had het hoofd van de republiek Donetsk, Denis Pushilin, verklaard dat er een tribunaal zou worden opgericht met als hoofddoel de wereld duidelijk te maken welke onaanvaardbare misdaden door neonazistische militanten zijn begaan, en dat er daarom zwaar aan de publiciteit zou worden gewerkt: “De belangrijkste taak voor het tribunaal is dat het met zoveel mogelijk publiciteit gehouden wordt, dat het zo transparant mogelijk is. Het is van groot belang dat zoveel mogelijk mensen bewust worden gemaakt van de onaanvaardbare oorlogsmisdaden van de neonazi’s”. Het handvest van het hof wordt momenteel voorbereid door een speciale commissie van verschillende regeringsdepartementen, waaronder de procureur-generaal van de DPR en Russische juridische adviseurs.

  Dr. Coleman: Nucleaire oorlog komt eraan

Het is belangrijk op te merken dat het Oekraïense conflict niet begonnen is op 24 februari, toen de Russische operatie begon, maar in 2014, toen Kiev de eerste offensieven lanceerde tegen de Russischtalige burgerbevolking in het oosten. Daarom zullen de misdaden die de strijders de afgelopen acht jaar hebben begaan, worden onderzocht. Als er bewijzen worden gevonden van hun deelname aan de bombardementen op burgergebieden, moordpartijen op onschuldigen, foltering, seksueel geweld en andere misdaden die al door de plaatselijke autoriteiten zijn aangegeven, zal tijdens het proces in het nieuwe internationale gerechtshof over hun lot worden beslist.

Zoals verwacht heeft het nieuws in het Westen geen positieve weerklank gevonden, en pro-Kiev agentschappen hebben een pseudo-humanitaire houding aangenomen om de gevangenen te verdedigen. In de laatste week van mei heeft men in sommige kranten kunnen lezen dat familieleden van de Oekraïense strijders wachten op nieuws na hun overgave, wijzend op het “drama van de Oekraïense families” die zich zorgen maken over het lot van hun “geliefden” na het proces. Ongetwijfeld is er in elke situatie van gewapend conflict een familiedrama en zijn de familieleden van de combattanten degenen die het meest te lijden hebben, maar dit soort benadering is niet voldoende om te evalueren wat er gedaan moet worden met mensen die betrokken zijn bij oorlogsmisdaden.

De reden waarom men zich op een dramatische en pseudo-humanitaire aanpak heeft toegespitst, is eenvoudig te begrijpen: het Westen heeft eenvoudigweg geen argumenten om zich tegen het gezamenlijke besluit van Rusland en de republieken van de Donbass te verzetten. Er is geen plausibel argument om zich te verzetten tegen het proces tegen neonazi-militanten die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden. Dit is wat er in elke andere conflictsituatie zou gebeuren, nadat de strijders die verantwoordelijk zijn voor slachtpartijen in handen van hun vijanden zijn gevallen. De Russische houding zou nog radicaler kunnen zijn, door alle gevangenen aan een proces te onderwerpen, maar er is alleen een selectie van neonazi’s en oorlogsmisdadigers, waarbij de Oekraïense militairen die niet bij de misdaden betrokken zijn gespaard blijven en door het humanitair recht beschermd worden. Deze voorwaarden zijn werkelijk voordelig voor alle partijen en er is geen enkel argument tegen in te brengen, afgezien van de retoriek van “familiedrama”.

Op 28 mei hebben Emmanuel Macron en Olaf Scholz in een telefoongesprek geprobeerd rechtstreeks enkele onderhandelingen met de Russische regering op gang te brengen, waarbij zij onder andere aan Vladimir Poetin vroegen de vrijlating te gelasten van 2.500 van de “verdedigers” van Azovstal (zoals de westerse media het noemen). De Russische president was ontvankelijk voor andere verzoeken van de Franse en Duitse leiders, maar beloofde geen besluit in tegenspraak met het besluit dat woordvoerster Zacharova enkele dagen eerder had aangekondigd, waarbij de verantwoordelijkheid voor het proces tegen de gevangenen werd gedelegeerd aan de rechtbank die door de DPR was georganiseerd.

  Mearsheimer: Oekraïne is "gedoemd te verliezen"

Gezien het huidige scenario kan het Westen het beste onderhandelen over het zenden van waarnemers om ervoor te zorgen dat de regels die voor de rechtbank zullen worden opgesteld, eerlijk worden nageleefd. Paramilitaire vrijwilligers kunnen volgens het internationaal recht niet beschermd worden door humanitaire normen, dus Kiev kan in dit geval niets claimen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom zijn de tunnels van Azovstal in Mariupol zo belangrijk voor het Westen?


VOLG FRONTNIEUWS OP TELEGRAM

Lees meer over:

Vorig artikelKinderarts waarschuwt: Als ze de meeste kinderen zouden vaccineren, zou dat het einde van de mensheid kunnen betekenen
Volgend artikelIn ommezwaai stuurt Biden raketsysteem naar Oekraïne – en geeft nucleaire waarschuwing aan Rusland
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  • ..geen bericht gezien….ik denk dat iedereen vecht voor wat hij of zij geloofd, en dat is de waarheid voor die persoon. Wat helaas vooral gebuerd is dat de pers gaat lopen hersenspoelen en vijanden maakt om vijanden te hebben.

   Voor politici zonder constructieve agenda is oorlog of eraan mogen meedoen door troepen of goederen ter leveren of te financieren “the next best thing”….

   ….om oorlog te voeren is geen beleidsplan nodig, enkel een gekochte pers die jou liedje speelt….als er iets misdadig bezig is dan zijnnhet wel “onze” vrije persvogels, de hoernalisten. Ophitsen is ook mede schuldig zijn…

   We staan op het punt de oorlog in Oekraine te zien escaleren, het verhaal dat Amerika een soort raketsysteem stuurt maar dan met munutie/ raketten die “maar” 50 km ver kunnen komen en dus niet worden gebruikt om rusland aan te vallen….iedereen snapt dat er raketten in zullen gaan die 300 kilometer verder ergens inslaan….zo creer je een wereldoorlog….alsof je een geweer kogels geeft die “maar” 25 meter ver komen….tuurlijk komen daar kogels in die anderhalve kilometer zullen gaan en verder….

   Amerika is bewust de druk aan het opvoeren om de oorlog in Europa groter te maken…..de kans dat het land grenzend aan Oekraine waar dat raket systeem doorheen gaat word aangevallen is vrij reeel…het is een bedreiging die word verkocht als een doorsnee knallertje….plus al die berichtgeving….

   we worden serieus besodemieterd en “onze” leiders gaan gewoon mee omdat ze niet eens in staat zijn anders te denken dan de baas ze verteld. En trouwens, wie van jullie heeft er ooit op Klaus Swab gestemd….?
   Maar Rutte en co voeren wel ZIJN agenda uit….verraad is de juiste term, in ieder wetboek waar ook ter wereld.

 1. Kijk in jezelf, voel je onderbuik, bekijk de wereld vanuit jouw ogen, en er gaat de echte wereld voor je open.
  Alles is voorbestemd,voorgekauwd,gemanipuleerd,alleen je eigen bewustzijn is nog te vertrouwen zolang je van puur bloed bent.
  Lees de rest als waanzin, als fake en kom terug in en naar jezelf…..deel het met eenzelfden en de groep krijgt impact, duurt even maar de toon is gezet.

 2. Ze zullen altijd hun geloof/religie/standpunt blijven volgen, het neonazisme zit in hun bloed, dat krijg je er niet uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in