The Associated Press heeft een officiële correctie uitgegeven voor haar niet-zo-onbelangrijke berichtgeving van dinsdag die gemakkelijk een keten van gebeurtenissen in gang had kunnen zetten die tot een WOIII-scenario hadden kunnen leiden, schrijft Tyler Durden.

“The Associated Press berichtte foutief, op basis van informatie van een hoge Amerikaanse inlichtingenfunctionaris die sprak op voorwaarde van anonimiteit”… en wij weten de rest waardoor een dag van onophoudelijke oorlogszucht is ontketend op basis van de bewering dat Rusland een NAVO-lid heeft aangevallen. In de ongelooflijk gênante correctie staat verder: “Uit latere berichtgeving bleek dat de raketten van Russische makelij waren en hoogstwaarschijnlijk door Oekraïne werden afgevuurd ter verdediging tegen een Russische aanval.”

En de volgende keer dat dit gebeurt, is het dan te laat voor een “correctie”?

Een nieuwe verklaring van het Witte Huis heeft de beoordeling van Polen en de NAVO ondersteund dat de Poolse grensexplosie van dinsdag “hoogstwaarschijnlijk het resultaat was van een Oekraïense luchtverdedigingsraket die helaas in Polen is geland.”

De verklaring van Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zei bovendien dat de VS “volledig vertrouwen” heeft in het lopende onderzoek van de Poolse regering. “We hebben niets gezien dat president Duda’s voorlopige beoordeling tegenspreekt dat deze explosie hoogstwaarschijnlijk het resultaat was van een Oekraïense luchtverdedigingsraket die helaas in Polen is geland,” zei ze.

Maar net als de eerdere opmerkingen van NAVO-chef Jens Stoltenberg, gaf zij nog steeds Rusland de schuld van het voorval:

“Dat gezegd hebbende, wat de uiteindelijke conclusies ook mogen zijn, het is duidelijk dat de partij die uiteindelijk verantwoordelijk is voor dit tragische incident Rusland is, dat een spervuur van raketten op Oekraïne afvuurde dat specifiek bedoeld was om civiele infrastructuur te treffen. Oekraïne had – en heeft – het volste recht om zich te verdedigen.”

Ondertussen stelt voormalig Texas Congreslid Ron Paul de vraag of we bijna in een WOIII zijn belogen.

Al deze laattijdige bekentenissen dat het geen Russische aanval was, komen heel goed uit nadat de Amerikaanse president gisteren het moment van de ‘oorlogsmist’ had aangegrepen om bijna gelijktijdig met het grensincident nog een enorm noodhulppakket van 37 miljard dollar voor Oekraïne te onthullen.

Dus 37,6 miljard dollar meer van de Amerikaanse belastingbetaler en nog meer komend… op een moment dat sommigen blijkbaar een motief hebben om Washington en het Amerikaanse volk mee te sleuren in een nieuwe grote oorlog, gebaseerd op bedrog.

Nog geen 24 uur geleden, voordat het stof van de explosie was neergedaald en voordat onderzoekers tot definitieve conclusies konden komen na het dodelijke incident in het Poolse grensdorp Przewodów, werd het westerse publiek al toegesproken en gewaarschuwd weg te blijven van “complottheorieën”, vergezeld met de eerste mainstream krantenkoppen – vooral gebaseerd op een anonieme Amerikaanse functionaris in een verslag van Associated Press – snel de poort uitliepen met “Russische raketten raken Polen, waarbij twee doden vielen”.

“Artikel 5” – het collectieve verdedigingsverdrag van de NAVO waarvan velen al lang bang waren dat het de eerste ingeroepen daad zou zijn die tot WOIII zou leiden, werd een trend op Twitter, terwijl westerse functionarissen zelfverzekerde verklaringen van “solidariteit” uitgaven. Vrijwel onmiddellijk en zonder bewijs eiste de Oekraïense president Volodymyr Zelensky “actie” van het Westen vanwege de vermeende schaamteloze agressie tegen een NAVO-lid. “NAVO-gebied bestoken met raketten… Dit is een Russische raketaanval op de collectieve veiligheid! Dit is echt een belangrijke escalatie. Actie is nodig,” aldus Zelensky in zijn videotoespraak van dinsdagavond.

  Oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen

En toen de beelden van van de neergestorte raket op grote schaal circuleerden op het internet, waardoor zelfs westerse bronnen twijfelden of het projectiel door Rusland was gelanceerd, kwam niemand minder dan de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne binnen, die probeerde te voorkomen wat hij omschreef als een zich ontwikkelende, door Rusland gepropageerde “complottheorie”. Net als bij veel andere aspecten van deze oorlog, werden enkele van de meest voor de hand liggende vragen al snel “off limits” verklaard, nog voordat ze gesteld konden worden.

Warschau sprak vervolgens net niet over artikel 5, maar opperde artikel 4 als basis voor een noodvergadering van de NAVO voor woensdag, waarin wordt opgeroepen tot “overleg” als een NAVO-land wordt bedreigd.

Maar wat een verschil maken een paar uur, en een sceptische weigering om blindelings op de oorlogsbandwagen te springen. Ten eerste, zoals we vannacht meldden, heeft president Joe Biden expliciet gezegd dat het op basis van voorlopige informatie “onwaarschijnlijk” is dat de raketaanval in Polen zijn oorsprong vindt in Rusland. Oeps. Dit omdat het op basis van het beschikbare bewijsmateriaal duidelijk leek dat de dader eerder een verdwaalde Oekraïense luchtdoelraket was. “Het is onwaarschijnlijk in de geest van [sic] het traject dat het werd afgevuurd vanuit Rusland. Maar we zullen zien,” had Biden gezegd. Maar deze bekentenis kwam toevallig lang nadat de Amerikaanse president het moment van de ‘oorlogsmist’ had aangegrepen om bijna gelijktijdig met het grensincident nog een enorm noodhulppakket van 37 miljard dollar voor Oekraïne te onthullen.

  Volledige Russische verovering van Oekraïne is mogelijk, stelt Amerikaans ISW-rapport

Nu, op woensdag, hebben Polen en NAVO-functionarissen ook een ommekeer gemaakt in de aanvankelijke knieval “geef Rusland de schuld” die de wereld even in een roes van angst over het vooruitzicht van WO III bracht. De Poolse president Andrzej Duda heeft gezegd dat de explosie waarbij twee mensen om het leven kwamen, nu een “ongelukkig ongeval” lijkt te zijn en geen “opzettelijke aanval”.

Wat valt er na dit alles nog te zeggen? Hier zijn de feiten

Vergeet niet dat de eerste reactie uit Moskou was dat Oekraïne of Polen een “opzettelijke provocatie” in scène zette door Rusland zo snel de schuld te geven van een agressieve daad. Warschau ambtenaren hadden zelfs in de uren erna geëist dat Rusland zich zou verontschuldigen als het een ongeluk was.

Maar president Duda draait naast het NAVO-hoofdkwartier het hele narratief snel om, volgens meer van Axios:

 • Duda voegde eraan toe dat het projectiel dat de ontploffing veroorzaakte “hoogstwaarschijnlijk” van Russische makelij was, maar ambtenaren hebben “op dit moment geen bewijs dat het een raket was die van Russische zijde werd afgevuurd.”
 • Oekraïne heeft eerder ontkend schuld te hebben aan de ontploffing en beschuldigde Moskou van een “ernstige escalatie”. Ook Rusland ontkende de verantwoordelijkheid.

Natuurlijk is het altijd al zo geweest dat het antiluchtraketarsenaal van Oekraïne volledig “van Russische makelij” is – met name de S-300-raketten.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, gaf een soortgelijke beoordeling en zei dat het hoogstwaarschijnlijk een verdwaalde Oekraïense raket was:

“Onze voorlopige analyse suggereert dat het incident waarschijnlijk is veroorzaakt door een Oekraïense luchtverdedigingsraket die werd afgevuurd om het Oekraïense grondgebied te verdedigen tegen aanvallen met Russische kruisraketten”, vertelde de secretaris-generaal van de NAVO aan verslaggevers na een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de alliantie.

Hij benadrukte dat het onderzoek naar de explosie nog loopt, maar dat er “geen aanwijzingen zijn dat dit het resultaat was van een opzettelijke aanval. En we hebben geen aanwijzingen dat Rusland offensieve militaire acties tegen de NAVO voorbereidt.”

Zoals verwacht volgde hij snel door Rusland nog steeds de schuld te geven van de algehele oorlog en de reeks gebeurtenissen die tot de dodelijke grensexplosie hebben geleid. “Maar laat ik duidelijk zijn. Dit is niet de schuld van Oekraïne. Rusland draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid, omdat het zijn illegale oorlog tegen Oekraïne voortzet”, aldus de NAVO-chef.

Zonder in te gaan op de schrille haast van Zelensky om de NAVO tot militaire actie te bewegen op basis van collectieve veiligheid, benadrukte Stoltenberg: “Dit is niet de schuld van Oekraïne.” Aangezien de NAVO-defensiemedewerkers blijven vergaderen om te bepalen hoe het verder moet, en aangezien het hele drama duidelijk is uitgewoed (opnieuw, pas nadat bleek dat het de raket van Oekraïne was), zal het bondgenootschap waarschijnlijk rustig verdergaan op een “hier valt niets te zien”-manier.

  Vonnis in de zaak MH17 chrash - showproces en parodie op justitie

Maar hoe zit het met de volgende keer dat zich een soortgelijk grensdrama of incident op NAVO-grondgebied voordoet? Zal hetzelfde “Rusland valt de NAVO aan!” narratief overheersen voordat iemand eenvoudige vragen mag stellen? Zullen de oorlogstrommels slaan voordat er zelfs maar een forensisch onderzoek heeft plaatsgevonden? Komt er een paddestoelwolk voordat het vervelende rationele scepticisme de “consensus” verstoort? Zoals de afgelopen tien jaar van oorlog in Syrië en de westerse interventie daar hebben aangetoond, is dit het waarschijnlijk onvermijdelijke scenario van hoe de NAVO en Rusland in dit tempo in een rechtstreeks conflict zullen struikelen.

In de tussentijd, wat betreft de onderstaande nog steeds slepende vraag, houden we onze adem niet in…


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

In je huis verstoppen als er een Russische kernbom ontploft is minder dan zinloos – Het is gewoon domVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMeer “plotselinge hartaanvallen” … met een “klimaatverandering” tintje
Volgend artikelRussische Lancet drones elimineren meer Oekrainse houwitsers, luchtverdedigingssystemen en voertuigen (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

 1. Al die krantenkoppen zijn al maanden tevoren geschreven,

  Net zoals in memoriam’s, het is niet de eerste keer dat iemand zijn dood in de krant leest, rip

  De volgende? Bibber en beef, een taktiek dat altijd werkt.

 2. NAVO deed in de jaren negentig Servi 80 dagen vanuit de lucht aanvallen, bruggen en elektriciteit voorzieningen uitschakelen
  Dat is was wel normaal

 3. Enkel al het feit dat deze raketten een net over de grens gelegen, strategisch zeer belangrijke (LOL), boerderij getroffen hadden, en wel helemaal twee doden hadden veroorzaakt, had iedereen met een nog functionerend brein duidelijk gemaakt dat het hier geen Russische aanval op Polen betrof, om het even wat “een hoge Amerikaanse inlichtingenfunctionaris die sprak op voorwaarde van anonimiteit ” beweerde.
  “Associated Press” is dus OF zo stom als het achtereind van het varken OF ze liegen gewoon dat het barst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in