The White House / Wikimedia (Public Domain)

Volgens een recent nieuwsbericht van POLITICO zei de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump tijdens het World Economic Forum 2020 in Davos in een privégesprek het volgende tegen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen: “jullie moeten begrijpen dat als Europa wordt aangevallen, wij nooit zullen komen om jullie te helpen en te steunen, en trouwens de NAVO is dood, en we zullen vertrekken, we zullen uit de NAVO stappen.” Trump zei dit volgens Europa’s commissaris voor de interne markt Thierry Breton, die er ook was, met von der Leyen en voormalig Europees commissaris voor Handel Phil Hogan. Breton wordt geciteerd als toevoegend: “het was de president van de Verenigde Staten van Amerika – hij kan terugkomen. Dat was een grote wake up call … Dus nu weten we meer dan ooit dat we er alleen voor staan, natuurlijk.” In de context van zo’n verhaal werpt Thierry Breton grote investeringen op voor de Europese defensie-industrie – de klok tikt immers, redeneert hij, en, verwijzend naar Trump, “herinneren de potentiële kandidaten ons eraan dat we zelf moeten zorgen voor de defensie van de EU,” schrijft Uriel Araujo.

Breton, die ook verantwoordelijk is voor de defensie-industrie van de Europese Unie, wil het Europees Defensie Investeringsprogramma (EDIP) verhogen tot 3 miljard euro – 1,5 miljard euro is al gereserveerd. Dit zal naar verwachting worden voorgesteld naast de Europese Defensie Industrie Strategie (EDIS). Op de lange termijn streeft Breton echter naar een enorm defensiefonds van 100 miljard euro.

Breton is voorstander van zulke grote investeringen om de productiecapaciteit van de defensie-industrie in de EU te vergroten en zo hun investeringen minder risicovol te maken, in de context van het voortdurende conflict in Oekraïne. Het “slechte nieuws” (voor sommigen) is dat de huidige confrontatie wel eens sneller zou kunnen eindigen dan verwacht, nu topfiguren in het Westerse establishment oproepen tot een “land-voor-vrede”-deal, terwijl Russische en Oekraïense generaals naar verluidt aan het onderhandelen zijn over vrede, “met of zonder Zelensky.”

  En dan rijdt er plotseling een Oekraïens pantservoertuig met hakenkruis tijdens een Duits tv-interview voorbij

Europa’s continentale defensie heeft echter meer nodig dan alleen miljarden euro’s: het blok ontbeert een gemeenschappelijk juridisch en bureaucratisch kader. Bovendien is er gewoon geen gemeenschappelijke EU-defensiemarkt. Natuurlijk, met de politieke wil kan dat allemaal worden geregeld, in termen van beleidskader, wetgeving en overeenkomsten – zij het niet snel (het zou intensieve Europese coördinatie vereisen). Er is echter een fundamenteler probleem, van meer materiële aard, namelijk deïndustrialisatie. Ook dat kan worden opgelost, toch? Of toch niet?

Zoals ik al eerder schreef, zou West-Europa voor “herbewapening” zichzelf moeten herindustrialiseren, iets waar de VS zich, ironisch genoeg, keer op keer tegen heeft verzet. Het is zelfs zo dat telkens wanneer Europeanen proberen een industrieel beleid te formuleren, Washington tussenbeide komt. Zoals Sophia Besch (fellow bij de Carnegie Endowment for International Peace) en Max Bergmann (voormalig lid van de Amerikaanse beleidsplanningsstaf) vorig jaar maart schreven, toen de EU haar plannen voor nieuwe wapensystemen en voor een Europees Defensiefonds openbaar maakte, maakte de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis (onder Trump), fel bezwaar en lobbyde hij er zwaar voor dat Amerikaanse bedrijven “toegang krijgen tot de schamele EU-fondsen”. Dit is geenszins veranderd met de huidige regering van Joe Biden, die hard heeft gewerkt om de Amerikaanse toegang tot de defensiemarkt van het continent te behouden.

Het hele Europese (enorme) subsidie-initiatief dat sinds november 2022 wordt besproken, is in feite ontstaan in de context van een subsidieoorlog, als tegenwicht voor Joe Biden’s subsidiepakket dat er in feite op gericht was om de rivaliserende Europese industrie weg te vagen. Tot zover de trans-Atlantische vriendschap en partnerschap! De Noord-Amerikaans-Europese “ontkoppeling” strekt zich uit tot energiebelangen, zoals ik heb geschreven – en tot het conflict in Oekraïne zelf, dat het Europa na Nord Stream enorm schaadt terwijl het Amerikaanse wapenproducenten bevoordeelt.

Het is dan ook geen wonder dat Emmanuel Todd (Frans antropoloog, politicoloog en historicus aan het Nationaal Instituut voor Demografische Studies in Parijs), een van de belangrijkste intellectuelen van Frankrijk, onlangs heeft verklaard dat “het verdwijnen van de Verenigde Staten het beste zou zijn wat Europa kon overkomen”. Hij voegt eraan toe: “zodra de Verenigde Staten ermee instemmen om zich terug te trekken uit hun imperium, uit Eurazië en al die regio’s waar ze conflicten onderhouden… In tegenstelling tot wat mensen denken – mensen zeggen ‘wat zal er van ons worden als de VS ons niet langer beschermt?’ – zullen we werkelijk in vrede leven!”

  Rusland is heel dicht bij het bereiken van het doel: Kiev... valt! - Oekraïne plant een massale evacuatie van de hoofdstad! - Grondoffensief volgt!

Men moet in gedachten houden dat Frankrijk zelf (onder generaal Charles de Gaulle) zich in 1966 terugtrok uit de zogenaamde geïntegreerde militaire structuur van de NAVO en zelfs al haar hoofdkwartieren en eenheden op Frans grondgebied verdreef. En het duurde 43 jaar voordat Parijs van koers veranderde: het was president Nicolas Sarkozy die in 2009 een einde maakte aan de “vervreemding” van zijn land van de organisatie.

Nu het idee van “strategische autonomie”, gepromoot door de Franse president Emmanuel Macron, aan kracht wint in West-Europa, vragen sommigen zich af of Parijs en Berlijn het continent naar een dergelijke autonomie kunnen leiden – en weg van hun Atlantische “bondgenoot”. Het is nog ver weg.

Sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog vertrouwt Europa voor veiligheid op Washington, terwijl het voor gas, tenminste tot 2022, op Moskou vertrouwt. Dat is de latente geostrategisch-geo-economische tegenstelling binnen het Europese blok en dat is zogezegd de Europese tragedie.

Samengevat: Europa heeft herindustrialisatie nodig. Om dat te bereiken heeft het Russische energiebronnen nodig. Handelsrelaties met betrekking tot olie en gas worden immers grotendeels gedicteerd door geografie en niet door louter politieke wil. De harde waarheid is dat de Russisch-Europese samenwerking op energiegebied altijd een voor beide partijen voordelige strategische kwestie is geweest. De agenda van de VS is op zijn beurt geweest om een dergelijke Euraziatische samenwerking te verstoren, en als voorbeeld van hoe ver Washington bereid is te gaan om dat na te streven, spreken de duistere omstandigheden van de explosie van Nord Stream boekdelen. Let wel, dit is geen “samenzweringstheorie”: volgens Pulitzer Prize-winnende journalist Seymour Hersh is er goede reden om aan te nemen dat de Amerikanen het hebben gedaan, zoals Joe Biden zelf vorig jaar had beloofd, op 7 februari: “Als Rusland binnenvalt … zal er geen Nord Stream 2 meer zijn. We zullen er een einde aan maken.”

  Terwijl het Westen naar de overwinning in Oekraïne streeft, streeft het Mondiale Zuiden naar vrede

Terwijl de westerse media focussen op Rusland als een “bedreiging” met een “imperiale” honger die gevaren zou kunnen opleveren voor West-Europa zelf, schrijft de Amerikaanse politicoloog John Mearsheimer dat “Rusland en Oekraïne betrokken waren bij serieuze onderhandelingen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne direct nadat die begon op 24 februari 2022 … iedereen die betrokken was bij de onderhandelingen begreep dat de relatie van Oekraïne met de NAVO Ruslands belangrijkste zorg was … als Poetin erop uit was om heel Oekraïne te veroveren, zou hij niet hebben ingestemd met deze gesprekken.” De belangrijkste kwestie is natuurlijk altijd de uitbreiding van de NAVO geweest.

Alles bij elkaar genomen, zoals Arnaud Bertrand, een Franse ondernemer en commentator op het gebied van economie en geopolitiek, stelt, zou het verleidelijk zijn om aan te nemen dat de voormalige president van de VS de EU haar strategische autonomie “op een presenteerblaadje” heeft gegeven – dat wil zeggen, als we het verhaal van Thierry Breton over Trump in Davos mogen geloven. In dit scenario lijkt het er dus op, zoals Bertand het formuleert, dat de Europese leiders Trump op hun beurt smeekten om gewoon “vazal te blijven.”


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Onthullingen van Scott Ritter: De VS voeren oorlog “niet alleen tot de laatste Oekraïner, maar ook tot de laatste Duitse fabriek”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet World Economic Forum (WEF) voorspelt dat een nieuwe ‘Ziekte X’ miljarden mensen zal uitroeien tegen het jaar 2030
Volgend artikelHoe noem je een oorlog met China plus een oorlog met Rusland plus een kolossale oorlog in het Midden-Oosten?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

30 REACTIES

 1. Amerikanen helpen slechts alleen wanneer ze er zelf beter van worden.
  Als Europa op z’n bek ligt is er voor de VS niets meer te halen.
  Eigen belang staat op de eerste pagina van hun woordenboek.
  Belangeloos is een woord wat ze niet kennen.

  • Als Europa op zijn bek gaat is er voor Amerika juist alles te behalen; de hele industrie voor een prikje en door de omvolking in de EU een hoop spotgoedkope ‘arbeidskrachten'(voor zover die weten wat werken is).
   Europe wordt straks US staat nr 51.

   • Geo-politiek gezien bevrijd Trump ons dan van onze ketenen. Dan zijn wij dus vrij om ons eigen beleid te gaan voeren. Dat gaan de verrader hier niet doen, maae daardoor komen de verraders hier klem te zitten. Geen Overlord meer die hen aanstuurt en een bevolking die kookt van woede en een berg crisissen die niet meer op te lossen zijn… tenzij WIJ (de mensen) de leiding overnemen.

    Niks is wat het lijkt.

 2. de Eu moet van de NAVO af en duidelijke richtlijnen met Rusland openen samen werken en handelen we hebben de use niet nodig hier in en de Eu ontbinden RUSLAND HEEFT EUROPA NIET NODIG het zijn altijd de Europeanen geweest die Rusland aanvielen het venijn zit in de hebzucht van bepaalde mensen hebben nooit genoeg en dan vertrouwen opbouwen

  • Roepen dat delen van de mensheid/aarde onnodig zijn, is waarom we wereldwijd de afgrond in glijden. We hebben elkaar juist harder dan ooit nodig.

  • De handel tussen Rusland en da andere Europese landen floreerde: een doorn in het oog van Amerika. Nu worden wij door Amerika en de EU opgeofferd. Die Breton is een onbetrouwbaar mannetje. Kan zijn dat Trump dat heeft gezegd, maar dan denk ik dat hij bedoelde de idioten die Europa kapot maken, de lui die in Davos zitten.
   Door wie moeten wij worden aangevallen? De vijand zit binnen.

 3. Smeken juist, het katholieke europa is immers gewoon om te smeken… het Vaticaan is voor deze Schapen het ideale bedevaartsoord…dus ik geloof dit wel, temeer omdat Trump zo’n Ik ben God figuur wel is ja…

 4. Dus, nadat het georganiseerde criminele syndicaat van de goddeloze demonicrats de EU gechanteerd, geisoleerd en afhankelijk van TPTB heeft gemaakt, zal Trump ons verraden en het mes in de rug steken als we hier met de consequencies van hun imperialistische mindfuckerijen blijven zitten. Goed om te weten aan welke kant hij staat.

 5. Je moet sowieso nooit naar anderen kijken en wachten tot deze je komen redden.
  Altijd eerst zelf proberen. De niet geindoctrineerde hollanders zijn de inventieve, creatieve en doorzettende underdogs. Als het er echt op aan komt, ego’s opzij, koppen bij elkaar en plannen tot uitvoering brengen.

  • @Onbekende…
   🎯🎯🎯
   🎯🎯🎯
   🎯🎯🎯

   En let maar eens op hoe snel de miljoenen wakkeren een front vormen zodra ze hun ego’s opzij zetten. Er komt een tsunami van verzet. De deepstate kan dat onmogelijk handhaven, maar ze fantaseren zelf dat ze dat wel kunnen handhaven… want al hun ‘ja-knikkers’ en al hun awards geven hen de illusie dat ze Goden zijn.

   Don’t get high on your own supply! Maar deze clowns zijn te dom voor het plan dat ze uitvoeren. Alleen intelligentie en liefde hebben het vermogen om de wereld over te nemen… en het is nu een kwestie van tijd voordat dit gaat gebeuren. Ze creëren hun eigen ondergang. Dit spel werkte duizenden jaren in hun voordeel, maar ze hebben zichzelf overschat en ons onderschat.

  • Maar wie moet dan wie redden als Rusland niet aanvalt Dat doen ze wel als we/ze de Oekraine blijven steunen met honderden miljarden om de oorlog die Rusland voert tegen te gaan om de Oekraine in te lijven tegen de wil van Poetin De onderhandelingen van destijds met voorgaande Russische leiders heeft de NATO/NAVO aan hun laars/geschonden gelapt omdat Brussel er voor heeft gestemt dat de Oekraine bij de NATO.NAVO wordt ingedeeld om een bedreiging te vormen dat ze oorlog willen voeren tegen de grote beer,,,,volgens Poetin!?????? die nu pas echt kwaad wordt Echter in ons land gaat alles gewoon door en niemand maakt er zich zorgen om door te blijven feesten en te organiseren dat het in een klap oorlog kan zijn!!!!

   • @marcel…
    ‘Maar wie moet dan wie redden als Rusland niet aanvalt.’

    WIJ (de mensheid) moeten onszelf gaan redden! De rechtstaat staat uit, dus wij moeten zelf een nieuwe opzetten en een ordemacht te vormen die de verraders allemaal gaan arresteren. WIJ moeten ons organiseren en dat gaat gebeuren zodra de satanisten echt hun hand overspelen.

 6. Ja hoor, 3 jaar achterf, komt Th. Breton met een “openbaring”……
  Doel : militaire uitgaven verhogen. Terwijl die EU geen enkel militair mandaat heeft.

  NEXIT !
  En UIT de NATO !

 7. De USA heeft al genoeg “geholpen” door de NorthStream 2 op te blazen en vervolgens de poedeltjes (onze leiders) af te persen om de Europese Economie verder te beschadigen.
  Ja meneer Biden, Nee meneer Biden, Hoe hoog meneer Biden…. Bah.. i.pv. Fuck you Biden.

 8. “Als Europa wordt aangevallen, zullen we jullie nooit komen helpen” – EU-topambtenaar citeert Trump

  Was reeds lang duidelijk Europa na de 2e wereldoorlog werd Duitsland in tweeën gedeeld de rest van Europa werd een wingewest en een protectoraat van de Verenigde Staten, de Amerikaanse Geopolitiek wordt gedomineerd door het georganiseerde jodendom hoe men het wendt of keert, Europa is een uitgekotst stuk halal/ koosjer vlees en vormt geen serieuze bedreiging meer voor Amerika.

  Duitsland verkeert nu 6 maanden in een recessie, in de Nederlandse media welke bijna in handen van de Belgen is hoor je niets meer over de slechte economie, wanneer Duitsland valt dan valt de 2e dominosteen Nederland, mocht u het het meegekregen hebben vraag u dan zelf af waarom veel kartel politici de benen hebben genomen.

  “U moet begrijpen dat deze oorlog niet tegen Hitler of het nationaal socialisme is, maar tegen de kracht van het Duitse volk, dat voor eens en altijd vernietigt moet worden, ongeacht of het in handen is van Hitler of een jezuïetenpriester.”

  – Winston Churchill

 9. Niemand gaat Europeanen aanvallen. Brusselse top ambtenaren zullen wel worden aangevallen. De buiten wacht zal ons bewapenen. Zodat we ons van jullie Brussels gespuis kunnen bevrijden. Je ‘let them eat cake’ beleid gaat je de kop kosten, en die van je ‘meesters’. Als de complete waarheid buiten komt, hoop ik dat je kinderen jouw kunnen vergeven. Het is jouw oorlog, volgevreten ongekozen varken, jij gaat bloeden, niet wij.

 10. Denk dat Trump probeerde te zeggen, als Europa wordt aangevallen zijn de Verenigde Staten niet meer in staat om te helpen, dit script was decennia ruim van te voren aan zien te komen.

 11. good all boys club.

  biden vernietigd europa
  donald de onschuldige was zn handen

  en tekend noahide laws voor corpus christi de onschuldige

  links EN rechts dambord filosofie.

  sun tzu was het toch….

 12. “zodra de Verenigde Staten ermee instemmen om zich terug te trekken uit hun imperium, uit Eurazië en al die regio’s waar ze conflicten onderhouden… In tegenstelling tot wat mensen denken – mensen zeggen ‘wat zal er van ons worden als de VS ons niet langer beschermt?’ – zullen we werkelijk in vrede leven!”

  Maar dan wel de europese gordon gekko’s er nog uit zetten anders kunnen we binnenkort weer opnieuw beginnen,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in