dinsdag, april 16, 2024

Alle imperia zijn vergankelijk, ook het “Amerikaanse Imperium”

10

Vorige week heb ik nagedacht over de realiteit van de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China. Misschien is de “val van Thucydides” slechts een voorwendsel om de dreigende ineenstorting van het “Amerikaanse Imperium” te verhullen. In dit artikel vat ik de geschiedenis ervan samen, die het Westen niet heeft begrepen, en vraag ik u na te denken over wat er zou kunnen gebeuren als dit imperium verdwijnt, schrijft Thierry Meyssan.

De USSR stortte zichzelf in, niet sinds het begin van de oorlog in Afghanistan (1979-89), maar sinds de ramp in Tsjernobyl (26 april 1986). De Sovjets beseften plotseling dat de staat niets meer onder controle had. De leden van het Warschaupact, die Leonid Brezjnev tot vazallen had gemaakt, kwamen in opstand. De kerken, de communistische jeugd en de homoseksuelen van de DDR haalden de Berlijnse muur neer [1]. De USSR reageerde niet alleen niet, maar liet ook haar bondgenoten buiten Europa vallen, vooral Cuba. De eerste secretaris van de partij, Michail Gorbatsjov, veranderde van een hervormer in een liquidateur. De USSR viel uiteen en er ontstonden vele nieuwe onafhankelijke staten. Toen kwam de afdaling naar de hel. Sommige “neorussen” eigenden zich de collectieve goederen toe en voerden oorlog met machinegeweren in de straten van Moskou en Sint-Petersburg. De productie stortte in. In veel Russische regio’s werd het moeilijk om voedsel te vinden. De levensverwachting daalde sterk met ongeveer vijftien jaar. De neergang was zo wreed dat niemand dacht dat het land zich snel zou herstellen.

Toen vroegen de Verenigde Staten zich af wat ze konden doen zonder rivaal. President George H. Bush Sr. sprak op 11 september 1990 het hele Congres toe en introduceerde het idee van een “Nieuwe Wereldorde”. Hij organiseerde zojuist een oorlog in de Golf waaraan bijna alle staten van de wereld deelnamen. Nog vóór de ontbinding van de USSR werden de Verenigde Staten de hypermacht waar niemand aan twijfelde [2]. De “Straussiaan” [volgeling van Leo Strauss] Paul Wolfowitz ontwikkelt een doctrine om de opkomst van een nieuwe concurrent die de plaats van de Sovjet-Unie zou kunnen innemen, te voorkomen. Hij wijst zonder aarzelen het politieke project van François Mitterrand en Helmut Kohl, de Europese Unie, aan als de vijand die verslagen moet worden. Deze Unie is van meet af aan bezoedeld door de verplichting om alle landen van het Warschaupact en de voormalige USSR te laten toetreden, totdat haar instellingen onpraktisch worden, inclusief de verankering door Washington van de defensie van de EU in het Verdrag van Maastricht.

  Amerikaanse president Biden in Kiev dreigt Poetin: "Geen compromis!"

Het Pentagon is er zo zeker van dat het geen gelijkwaardige tegenstander meer heeft dat het 1 miljoen man zal demobiliseren zodra Irak is verpletterd. De onderzoeks- en ontwikkelingseenheden van de strijdkrachten worden ontbonden. President Bush Sr. gelooft dat deze oorlog de laatste is en dat er een tijdperk van welvaart aanbreekt.

Hoewel niemand de suprematie van de VS bedreigt, voelt zij dat haar interne evenwicht wordt bedreigd. Hun banen worden verplaatst en hun economie is meer gebaseerd op de internationalisering van hun munt, de dollar, dan op de rijkdom die zij produceren.

In 2001 organiseren de “Straussianen” de aanslagen van 11 september [3] en nemen ze de Rumsfeld/Cebrowski-doctrine [4] over. Ze schorten de fundamentele vrijheden in hun eigen land op met de USA Patriot Act en voeren een “eindeloze oorlog” die het “uitgebreide Midden-Oosten” verwoest.

Rusland ziet dat echter anders. In een toespraak op 11 februari 2007 tijdens de Munich Security Conference [5] veroordeelde president Vladimir Poetin de Nieuwe Wereldorde van president Bush, die hij omschreef als “unipolair”. Volgens hem zou het nauwkeuriger zijn om het “monopolair” te noemen. Hij merkt op dat deze orde allesbehalve vrede brengt, maar onheil sticht.

Tijdens de “Subprime”-crisis onderzocht de Russische intellectueel Igor Panarin, die toen voor de inlichtingendiensten werkte, de hypothese dat de dollar zou instorten en de Amerikaanse bevolking zich op etnische basis zou opsplitsen, waardoor het land uiteindelijk uiteen zou vallen [6]. Ten onrechte wordt zijn werk geïnterpreteerd als een kopie van de hypothese van de Française Helène Carrère d’Encausse, die een uiteenvallen van de Sovjet-Unie voorzag, eveneens op etnische basis [7]. Niets van dit alles is uitgekomen, evenmin als mijn hypothese, namelijk dat het “Amerikaanse Imperium” het gevallen “Sovjet Imperium” niet zou overleven.

  Oekraïne houdt kinderen in fabrieksmatige omstandigheden voor pedofielen, Rusland redt de kinderen - Media Blackout

Wat is er dan gebeurd?

In de 15 jaar na de toespraak in München was de prioriteit van Rusland de wederopbouw van zijn macht. In 2012 beloofde het Syrië te beschermen tegen de door de Angelsaksen gesteunde jihadisten (de zogenaamde “Arabische Lente”), maar wachtte twee jaar met ingrijpen. Toen Rusland uit de schaduw kwam, beschikte het over veel nieuwe wapens. Op het slagveld leert het hoe ze te gebruiken en traint het zijn personeel, dat Rusland daar om de zes maanden vervangt. Toen Vladimir Poetin in zijn toespraak in München Brazilië, India en China beschreef als zijn bevoorrechte partners voor de opbouw van een multipolaire wereld, heeft hij lang gewacht met het bezegelen van een bevoorrechte relatie met Peking. China, dat nog gedeeltelijk een ontwikkelingsland is, oefent een sterke demografische druk uit op Russisch Siberië, maar heeft begrepen dat het Ruslands bondgenoot moet zijn om uit de “monopolaire dictatuur” te geraken. Beide landen hebben geleden onder het Westen en kennen de leugens ervan. Zij hebben geen toekomst zonder de ander.

De nederlaag van het Westen in Oekraïne zou de ogen van de VS moeten openen. De door Igor Panarin onderzochte spanningen steken opnieuw de kop op. De aanslagen van 11 september en de “eindeloze oorlog” zullen slechts afleidingen zijn geweest. Ze hebben het “Amerikaanse imperium” een adempauze gegeven, maar verder niets.

In de 35 jaar sinds de val van de USSR zijn de Verenigde Staten er ten onrechte van overtuigd dat zij hun rivaal hadden verslagen. In werkelijkheid waren het de Sovjets zelf die hun eigen systeem omverwierpen. De Amerikanen waren ervan overtuigd dat de Russen een eeuw nodig zouden hebben om van hun fouten te herstellen. In werkelijkheid zijn ze ’s werelds grootste militaire macht geworden. Toegegeven, de Verenigde Staten zijn erin geslaagd om van West- en Midden-Europa vazallen te maken, maar nu hebben ze te maken met alle staten die hen mishandelden, onder leiding van Rusland en China.

In deze periode hebben de Republikeinen en Democraten plaatsgemaakt voor twee nieuwe stromingen: de “Jackson-aanhangers” rond Donald Trump en de “Wokisten”, puriteinen zonder God. Momenteel zijn we getuige van een intensivering van de volksverhuizingen in de Verenigde Staten. Verkiezingsspecialisten stellen vast dat veel Amerikanen de Wokisten verlaten en zich aansluiten bij de “Jacksonianen” [8]. Volgens verhuisbedrijven verhuizen hun klanten van grote steden naar kleinere, waar het leven goedkoper en aangenamer is. Zij merken echter allemaal op dat hun klanten steeds meer nieuwe redenen opgeven: zij reizen om zich bij een deel van hun familie te voegen. Deze verklaring komt overeen met wat Colin Woodard een decennium geleden constateerde [9]: Amerikaanse Amerikanen hergroeperen zich per gemeenschap van herkomst. Projectontwikkelaars zien de proliferatie van veilige buurten (gated communities). Hun klanten groeperen zich met hun gelijken, zij die dezelfde cultuur hebben geërfd en tot dezelfde sociale klasse behoren. Zij maken zich vaak zorgen over de toenemende onveiligheid en spreken van een mogelijke burgeroorlog.

  Wat is Rusland nu verder van plan in Oekraïne?

Laten we niet blind zijn. Alle imperia zijn sterfelijk. Dat geldt ook voor het “Amerikaanse Imperium”.

[1] « À l’Est : la Révolution Gay », par Didier Marie, Rebel (France), Réseau Voltaire, 1er mars 1993.

[2] « La doctrine stratégique des Bush », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 9 juillet 2004.

[3] Heute gibt alles Thierry Meyssan Recht“, von Thierry Meyssan, Übersetzung Horst Frohlich, Korrekturlesen : Werner Leuthäusser, Voltaire Netzwerk, 31. August 2021.

[4] Die Rumsfeld/Cebrowski Doktrin“, von Thierry Meyssan, Übersetzung Horst Frohlich, Korrekturlesen : Werner Leuthäusser, Voltaire Netzwerk, 25. Mai 2021.

[5] Unipolare Lenkung ist unrechtmäßig und unmoralisch“, von Wladimir Putin, Übersetzung Sabine, Voltaire Netzwerk, 11. Februar 2007.

[6] Der Zusammenbruch des Dollars und der Zerfall der USA (nur auf Russisch), Igor Panarin (2008).

[7] L’Empire éclaté, Hélène Carrère d’Encausse, Flammarion (1978).

[8] «On the move», Jennifer Harper, The Washington Times, April 14, 2023.

[9] American nations : a history of the eleven rival regional cultures of North America, Colin Woodard, Penguin Group (2011).


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De geplande plundering van OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAfrikanen komen in opstand tegen Bill Gates: Wij zijn geen “proefkonijnen” voor jouw “riskante” experimenten
Volgend artikelVaccinmandaatfascist Gene Simmons van KISS kampt met gezondheidsproblemen op het podium en annuleert show
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Heel informatief artikel.

  Denk ook aan de achtergronden van het gedrag van de V.S. :
  – de opvattingen van Z. Brzenzinski : ‘The grand chessboard’ : “oekraine” is ‘heartland’ van Eurazië.
  – de “P.Wolfowitz doktrine” : “na 1989, heeft V.S. het recht, de wereld 100 jaar te overheersen”.

 2. Amerika overleeft heus wel.
  Zij moet enkel en alleen terug komen het constitutionele beginsel.
  En zij gaat dat doen! Het blijft een grootse natie!! Onder God.
  Een natie onder God!
  Dat is er in opgenomen.
  Vrij spoedig na deze constitutionele waarborgen staken de elitebazen; soros, rotschild de en vele bankiers de oceaan over om die constitutionele beginselen af te breken
  En er een corporate staat van te maken.
  Een staat geregeld door banken .
  Europa was al vervallen ad bankiers.

 3. Wolfowitz en zijn soortgenoten zijn roofdieren. Als de U.S.A. andere volkeren gaat respecteren, dan is er de zaak van schadeloosstellingen en compensaties voor de wreedheden. Deze USA wordt trouwens gedirigeerd, door het Uitverkoren Volk, als een zwam op de stam van een eik, dat het motto “oog om oog, tand om tand” voert.

 4. “Kirchen, kommunistische Jugend und Homosexuelle der DDR rissen die Berliner Mauer [1]” Sorry, ich bin Berlinerin, aber das ist der größte Blödsinn den ich je gelesen habe. Es waren ganz normale Bürger, die endlich in Freiheit leben wollten und von den Entwicklungen in der ehemaligen UDSSR und den anderen sogenannten Ostblockstaaten dazu ermutigt worden sind. Keine Ahnung wieviele Homosexuelle dabei waren, aber unter den Millionen von Normalen Bürgern, vielleicht 100, wenn man großzügig schätzt. Übrigens ging ein Zerfall eines Imperiums (Griechen, Römer) auch immer eine Perversion der Moral und der Sitte voraus, was man an diesen Schwulenparaden erkennt, die zu einer öffentlichen halbnackten Zurschaustellung ihrer sexuellen Abartigkeit verkommen ist. In Griechenland waren es sogenannte “Lustknaben” bei denen sich die schwulen Pädophilen Eliten austobten und in Rom ihre hemmungslosen sexuell abartigen Orgien. Beides hat dazu geführt, dass sich die Normalen Bürger von den Herrschenden abwandten und diese Imperien nicht genügend Soldaten für ihre Kriege und der Verteidigung ihrer Reiche zusammen bekamen. Wer will schon für eine perverse Elite sterben? Das gleiche wird mit Westeuropa und der USA passieren. Natürlich ist ein finanzieller Zusammenbruch durch Misswirtschaft paralell dazu gelaufen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in