© Daniel Paquet (CC BY 2.0)

Frontnieuws heeft eerder de grote prijsverschillen gemeld van de vaccins van verschillende fabrikanten die zijn goedgekeurd. Nu gaan alarmbellen af dat het goedkoopste vaccin, dat van Astra Zeneca, waarvan Nederland grote hoeveelheden heeft besteld, mogelijk niet aan de verwachtingen voldoet, rapporteren verschillende persbureaus.

Prominente immunologen in Australië trekken aan de noodrem. Dit betekent dat de regering bezig is het goedkope vaccin goed te keuren en maar liefst 53 miljoen doses te bestellen, terwijl volgens wetenschappers in het land het vaccin echter niet effectief genoeg is.

Het alarm komt van de Australische en Nieuw-Zeelandse Vereniging voor Immunologie (ASI). Volgens de voorzitter van de organisatie, Stephen Turner, heeft het vaccin slechts een efficiëntie van 62 procent, terwijl bijvoorbeeld het vaccin van Pfizer-Biontech een efficiëntie van meer dan 90 procent zou hebben.

Grote prijsverschillen

Eigenlijk geclassificeerde maar gelekte informatie toont aan dat het vaccin van Astra Zeneca minder dan 2 euro per dosis kost, terwijl bijvoorbeeld Pfizer 12 euro per dosis neemt en Moderna na een prijsverhoging 36 euro per dosis wil hebben. Het is onduidelijk of, in verband met discussies in de EU over de aankoop van vaccins, de kosten zijn afgewogen tegen de efficiëntie.

Eerder in vraag gesteld

Het goedkope vaccin van Astra Zeneca is reeds eerder ter discussie gesteld en in de zogenaamde fase 3-studies die zijn gedaan, hebben de efficiëntiecijfers zich in verschillende richtingen verspreid, op een manier die verbazing en zorgen opwekte. Het bedrijf zelf geeft een gemiddelde van 70 procent aan.

Het Zweeds-Britse farmaceutische bedrijf is ook bekritiseerd omdat het zijn testresultaten niet naar tevredenheid heeft gecommuniceerd en er is op gewezen dat Astra Zeneca ook geen eerdere ervaring heeft met het ontwikkelen van vaccins, wat bijdraagt aan de aarzeling, vooral omdat een vaccin nu in een recordtijd moest worden ontwikkeld.

  Trump 'liquideert' Amerikaanse relatie met Wereldgezondheidsorganisatie

Reacties op kritiek

De persmanager van Astra Zeneca in de Scandinavische regio, Christina Malmberg Hägerstrand, reageert op de kritiek op de ontoereikende data van gegevens met de bewering dat men alle gegevens waarover zij beschikken naar de relevante autoriteiten hebben gestuurd en momenteel niet meer kunnen doen dan dat.

Met betrekking tot de effectiviteit van het vaccin wijst Malmberg Hägerstrand erop dat het cijfer van 62 procent het laagst gemeten is en dat het gemiddelde cijfer van 70 procent dat het bedrijf zelf aangeeft waarschijnlijk het meest theoretisch correct is. Tegelijkertijd is het aanzienlijk lager dan dat van de concurrenten.

Onpartijdige vergelijkende studies ontbreken

Tegelijkertijd is Malmberg Hägerstrand van mening dat er geen onpartijdige zogeheten head-to-head studies zijn uitgevoerd waarbij vaccins van verschillende fabrikanten met elkaar zijn vergeleken. Verder zegt ze dat de bedrijven hun interne studies op verschillende manieren doen en dat ze daarom niet direct met elkaar te vergelijken zijn.

Naar aanleiding van de Australische onderzoekskritiek heeft Astra Zeneca een verklaring afgelegd waarin zij erop wijst dat zij samenwerkt met de regelgevende instantie in Australië (TGA), die een onafhankelijke instantie is met een goede competentie in de beoordeling van een Covid-19 vaccin.

Australië gaat door met de aankoop

De hoogste medische leidinggevende van Australië is ook naar buiten gekomen en heeft de geplande aankoop van 53 miljoen doses van het vaccin van Astra Zeneca verdedigd, met het argument dat het effectief genoeg is en levens zal redden.

De Australische en Nieuw-Zeelandse Vereniging voor Immunologie (ASI) heeft vervolgens beweerd dat haar voorzitter, Stephen Turner, heeft gehandeld als een zelfstandige wetenschapper en niet als een vertegenwoordiger van de organisatie.

  Duitse politicus eist: "Merkel moet als eerste gevaccineerd worden"

300 miljoen doses naar EU-landen

De Europese Commissie heeft een overeenkomst gesloten met Astra Zeneca om 300 miljoen doses van het vaccin van het bedrijf te kopen en vervolgens mogelijk nog eens 100 miljoen doses. Het vaccin zal in Nederland op grote schaal worden gebruikt.

Waarom verbergen ze deze gewelddadige aanval voor jou? 

Vorig artikelDe verwijderde Bill Gates documentaire – “Waarom hij overstapte van Microsoft naar vaccins”
Volgend artikelPolen maakt het illegaal wat Twitter met Trump deed
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in