Het was een foto voor de eeuwigheid: een zichtbaar goedgehumeurde president Xi Jinping ontving de honderdjarige “oude vriend van China” Henry Kissinger in Peking.

Met nauwgezette Chinese aandacht voor protocol ontmoetten ze elkaar in Villa 5 van het Diaoyutai State Guesthouse – precies op de plek waar Kissinger Zhou Enlai voor het eerst persoonlijk ontmoette in 1971, ter voorbereiding van Nixons bezoek aan China in 1972, schrijft Pepe Escobar.

De Mr. Kissinger Goes to Beijing saga was een “onofficiële”, individuele poging om de steeds breekbaarder wordende Chinees-Amerikaanse relaties te verbeteren. Hij vertegenwoordigde niet de huidige Amerikaanse regering.

Daar wringt de schoen. Iedereen die betrokken is bij geopolitiek kent de legendarische Kissinger-formulering: De vijand van de VS zijn is gevaarlijk, de vriend van de VS zijn is fataal. De geschiedenis staat bol van de voorbeelden, van Japan en Zuid-Korea tot Duitsland, Frankrijk en Oekraïne.

Zoals nogal wat Chinese geleerden privé hebben betoogd, moeten Xi en het Politbureau de relatie tussen China en de VS handhaven zoals die is, als we de rede willen handhaven en “de wijsheid van deze 100 jaar oude diplomaat willen respecteren”: “ijzig”.

Per slot van rekening, zo redeneren zij, is het gevaarlijk maar beheersbaar voor een soevereine beschavingsstaat als China om de vijand van de VS te zijn. Peking zou dus “de eervolle en minder gevaarlijke status” van vijand van de VS moeten behouden.

De wereld door de ogen van Washington

Wat er werkelijk aan de hand is in de achterkamertjes van de huidige Amerikaanse regering werd niet weerspiegeld door Kissingers spraakmakende vredesinitiatief, maar door een uiterst strijdlustige Edward Luttwak.

Luttwak, 80 jaar, is misschien niet zo invloedrijk als Kissinger, maar als strateeg achter de schermen adviseert hij het Pentagon al meer dan vijf decennia over het hele spectrum. Zijn boek over de strategie van het Byzantijnse Rijk bijvoorbeeld, waarin hij zich baseert op Italiaanse en Britse topbronnen, is een klassieker.

Luttwak, een meester in misleiding, onthult kostbare goudklompjes als het gaat om het contextualiseren van de huidige acties van Washington. Dat begint met zijn bewering dat de VS – vertegenwoordigd door het Biden-combo – staat te popelen om een deal met Rusland te sluiten.

  De Hello Kitty-leiders van de NAVO hebben ons van subliem naar gevaarlijk belachelijk gebracht

Dat verklaart waarom CIA-hoofd William Burns, eigenlijk een bekwame diplomaat, zijn tegenhanger, SVR-hoofd Sergej Narysjkin (Russische buitenlandse inlichtingendienst) belde om de zaken op een rijtje te zetten “omdat jullie je over iets anders zorgen moeten maken dat onbeperkter is”.

Wat “onbeperkt” is, door Luttwak in een Spengleriaanse veeg beschreven, is de drang van Xi Jinping om “zich klaar te maken voor oorlog”. En als er een oorlog uitbreekt, beweert Luttwak dat China “natuurlijk” zou verliezen. Dat komt overeen met de opperste waan van de Straussiaanse neoconpsychopaten aan de andere kant in de Beltway.

Luttwak lijkt het streven van China naar zelfvoorziening op voedselgebied niet te hebben begrepen: hij kwalificeert het als een bedreiging. Hetzelfde geldt voor Xi die een “zeer gevaarlijk” concept gebruikt, de “verjonging van het Chinese volk”: dat is “Mussolini-gedoe”, zegt Luttwak. “Er moet een oorlog komen om China te verjongen”.

Het concept “verjonging” – eigenlijk beter vertaald als “heropleving” – vindt al weerklank in Chinese kringen sinds de omverwerping van de Qing-dynastie in 1911. Het is niet door Xi bedacht. Chinese geleerden wijzen erop dat als je Amerikaanse troepen als “adviseurs” in Taiwan ziet aankomen, je waarschijnlijk ook voorbereidingen zou treffen om te vechten.

Maar Luttwak is op een missie: “Dit gaat niet over Amerika, Europa, Oekraïne of Rusland. Dit gaat over ‘de enige dictator’. Er is geen China. Er is alleen Xi Jinping,” benadrukt hij.

En Luttwak bevestigt dat Josep ” Tuin versus Jungle ” Borrell van de EU en Ursula von der Leyen, de dominatrix van de Europese Commissie, volledig achter zijn visie staan.

Luttwak geeft in slechts een paar woorden eigenlijk het hele spel weg: “De Russische Federatie is in haar huidige vorm niet sterk genoeg om China in te dammen zoals wij dat zouden willen”.

Vandaar de ommezwaai van het Biden-combo om het conflict in de Donbass te “bevriezen” en van onderwerp te veranderen. Immers, “als dat [China] de dreiging is, wil je niet dat Rusland uit elkaar valt,” redeneert Luttwak.

Tot zover de Kissingeriaanse “diplomatie”.

Laten we een “morele overwinning” uitroepen en wegrennen

Wat Rusland betreft, onthult de confrontatie tussen Kissinger en Luttwak cruciale barsten nu het Imperium voor een existentieel conflict staat dat het in het recente verleden nooit heeft gehad.

  Vijf redenen waarom de bevrijding van Soledar zo belangrijk is

De geleidelijke, massale U-bocht is al aan de gang – of op zijn minst de schijn van een U-bocht. De mainstream media van de VS zullen volledig achter de U-bocht staan. En de naïeve massa zal volgen. Luttwak verwoordt hun diepste agenda al: de echte oorlog gaat over China, en China “zal verliezen”.

Tenminste enkele niet-neocon spelers rond het Biden-combo – zoals Burns – lijken de enorme strategische blunder van het Imperium begrepen te hebben door zich publiekelijk te verbinden tot een eeuwigdurende oorlog, hybride en anderszins, tegen Rusland namens Kiev.

Dit zou, in principe. betekenen dat Washington niet zomaar weg kan lopen, zoals het in Vietnam en Afghanistan heeft gedaan. Hegemonen genieten echter wel het voorrecht om weg te lopen: zij oefenen immers soevereiniteit uit, niet hun vazallen. Europese vazallen zullen wegrotten. Stelt u zich eens voor dat die Baltische chihuahua’s in hun eentje Rusland-China de oorlog verklaren.

De door Luttwak bevestigde uitweg impliceert dat Washington een soort “morele overwinning” in Oekraïne uitroept – die toch al in handen is van BlackRock – en dan de wapens richting China verplaatst.

Maar zelfs dat zal geen makkie zijn, want China en de BRICS+, die op het punt staan om uit te breiden, vallen het Imperium al aan bij de basis: de dollarhegemonie. Zonder de dollar zullen de VS zelf de oorlog tegen China moeten financieren.

Chinese geleerden, die hun duizenden jaren oude analytische kennis gebruiken, merken op dat dit wel eens de laatste blunder zou kunnen zijn die het Imperium ooit in zijn korte geschiedenis heeft gemaakt.

Zoals één van hen het samenvatte, “het Imperium heeft zichzelf naar een existentiële oorlog geblunderd en daarom de laatste oorlog van het Imperium. Als het einde nadert, zal het Imperium zoals gewoonlijk liegen en de overwinning uitroepen, maar alle anderen zullen de waarheid kennen, vooral de vazallen.”

En dat brengt ons bij de voormalige nationale veiligheidsadviseur Zbigniew “Grand Chessboard” Brzezinski’s draai van 180 graden kort voor zijn dood, waardoor hij nu op één lijn staat met Kissinger, niet met Luttwak.

  "De dollar is in ernstige problemen" - Charles Nenner waarschuwt dat "30% van de wereldbevolking zal sterven in de volgende oorlogscyclus"

“The Grand Chessboard”, gepubliceerd in 1997, vóór het 9/11 tijdperk, stelde dat de VS zou moeten heersen over elke gelijkwaardige concurrent die opkwam in Eurazië. Brzezinski heeft de levende incarnatie van zijn ultieme nachtmerrie niet meegemaakt: een strategisch partnerschap tussen Rusland en China. Maar zeven jaar geleden al – twee jaar na Maidan in Kiev – begreep hij tenminste dat het noodzakelijk was om “de mondiale machtsarchitectuur opnieuw uit te lijnen”.

De “Op Regels Gebaseerde Internationale Orde” vernietigen

Het cruciale verschil met zeven jaar geleden is dat de VS, volgens Brzezinski, niet in staat is om “het voortouw te nemen om de mondiale machtsarchitectuur zodanig te herschikken dat het geweld (…) kan worden ingedamd zonder de wereldorde te vernietigen”.

Het is het strategisch partnerschap tussen Rusland en China dat het voortouw neemt – gevolgd door de Mondiale Meerderheid – om de hegemoniale “op regels gebaseerde internationale orde” in te dammen en uiteindelijk te vernietigen.

Zoals de onmisbare Michael Hudson het heeft samengevat, is de ultieme vraag op dit gloeiende moment “of economische winst en efficiëntie de wereldhandel, -patronen en -investeringen zullen bepalen, of dat de postindustriële VS/NAVO-economieën ervoor zullen kiezen om te eindigen als de snel ontvolkende en deïndustrialiserende post-Sovjet-Oekraïne en Baltische staten of Engeland.”

Dus zal de natte droom van een oorlog tegen China deze geopolitieke en geo-economische imperatieven veranderen? Geef ons een -Thucydides- pauze.

De echte oorlog is al bezig – maar zeker niet één die door Kissinger, Brzezinski en nog veel minder Luttwak en diverse Amerikaanse neocons is geïdentificeerd. Michael Hudson vatte het nog eens samen: als het op de economie aankomt, is de “strategische fout van de VS en de EU om zich af te zonderen van de rest van de wereld zo massaal, zo totaal, dat de gevolgen het equivalent zijn van een wereldoorlog.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Biden stort van de trap van de VS-China reset afVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Coleman: Hoe ze miljoenen levens verwoesten
Volgend artikelWEF-geïnfiltreerde Nederlandse regering begint met het euthanaseren van mensen met autisme, handicaps en alcoholisme
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. 1 zinnetje viel mij op: ‘Als de $ valt moet Amerika hun oorlogen zelf financieren’.
  Het is nu al het grootste schuldenland ter wereld ondanks ze kunnen teren op de petro$.
  Als dat wegvalt is Amerika niet veel meer dan een zeer arm ‘derde wereld’ land.
  Zelfs een oorlog kan hun niet meer helpen want ze hebben hun munitie aan de oekies gegeven en wat ze zelf houden is ook niet het allerbeste. Een grote mond hebben ze wel, en zich overschatten kunnen ze ook als de beste.
  Straks mogen de vijanden van Amerika vechten tegen bh- en nylondragende high heels soldate(rinnen) die al flauw vallen als ze een knal horen.
  Nu heb ik dus eerder medelijden met ‘de vijanden van Amerika’ .

 2. het grotere geheel laat zich moeilijk bevatten, voor de JM’s van deze aardbol… hoe dan ook een zeer goed artikel 👍

 3. China’s rol in de covid plandemie is zeer dubieus. De amerikanen financier(d)en het wuhan lab, daar kwam het biowapen vrij. Of dit nu wel of niet in opdracht is geweest van de biden-maffia-clan en het militair industrieel complex maakt feitelijk niets uit. De chinezen vonden het blijkbaar een prima idee de hele wereld lam te leggen in ruil voor wat smeergeld, en hadden al lang en breed uitgevogeld dat ze daar als winnaar uit de bus zouden komen.
  Ik herhaal het nog maar een keer, de chinezen zijn niet te vertrouwen en zullen wrede heersers zijn voor iedereen die hun verkregen economische-/wereldmacht ter discussie durft te stellen.
  Het kritisch bevragen van chinees beleid heeft mij al een commentaarblock op telegram opgeleverd. Tot zover de vrijheid van meningsuiting daar.

 4. Het gehele beleid is totaal niet logisch. Als Amerika en de EU al vanaf de jaren ’70 al hun maak industrie exporteren naar China. Zodat Amerika en de EU afhankelijk wordt van China, omdat de kortzichtige internationale coöperaties maximaal wilde profiteren van het lage loon land China/Taiwan. Hierdoor is China groot en machtig van geworden. Dat was met het zero covid beleid van China duidelijk te merken op de wereld, alles stond nagenoeg stil i.v.m. geen onderdelen voor handen. De totale macht over China hebben ze niet meer.

  De veronderstelde beleid dat het westen enkel de kennis industrie moesten worden, wat in de lage lonen landen tot product moet bouwen. Maar dan moet het westen alles importeren.
  Tegelijk verpauperde Amerika en de EU steeds verder en met hun eenzijdige sancties tegen Rusland op voedsel en energie producten e.d. verslechterde de westerse economieën met rasse snelheden. Tevens verzwakte hun eigen staten om massale immigranten naar hun landen te importeren. Dit werd gedaan om de bankenkartel te kunnen redden. (Die creëren geld uit niets en ten lasten van de natuurlijke persoon. Iedere asielzoeker krijgt dan zo een persoonlijke schuld) Met de hype van het Woke beleid en de ombouw van een man moet een vrouw worden en de vrouwen moeten een man worden, als iedereen mee zou doen heb je na 1 generatie geen volk meer. De parallel lopende beleid om iedereen te prikken om hem/haar om te bouwen als een transhumaan die gedigitaliseerd kan worden. Zodat opleiding en kennis via het A.I. de transhumanen aangestuurd kunnen worden voor de eeuwige slaaf van de parasieten.

  De oorlog tegen Rusland was een grote blunder, omdat het westen door hun hoogmoed en arrogantie veronderstelde dat Rusland makkelijk onder de voet te lopen was. Nu alles anders uitpakt dan verwacht werd, is weglopen van het slagveld geen optie meer. Maar enkel een wens. Want ze hebben constant elke afspraak met Rusland geschonden en Rusland is dat niet vergeten. Dus de zaak bevriezen zal Rusland niet mee akkoord gaan. Die zullen hun eigen gestelde doelen gaan behalen of het westen nu het wil of niet.

  Dan heb je nog de andere as van de WEF, die ook op het beleid van het westen gebaseerd is en dat loopt nu ook stroever dan gepland. Net als het CBDC project, wat vele afwijzen. Met de film over die kinderhandel moet iedereen met kinderen angst aanjagen, zodat de ouders makkelijker er voor gaan kiezen om hun kinderen te gaan chippen, zogenaamd voor hun eigen veiligheid. Dit is nodig om het CBDC te kunnen invoeren met het basisloon. Eerste instantie van gratis geld in ruil om je te chippen, totdat de meerderheid gechipt is sluit de valstrik. Dan staat iedere gechipte onder de totalitaire bewaking en is je digitale gevangenis voor eeuwig. De overige minderheid wordt dan uitgesloten van de maatschappij of moet als nog overstag gaan.

  • ´De overige minderheid wordt dan uitgesloten van de maatschappij´

   Precies hierop ben ik me mentaal aan het voorbereiden. Sterven van honger en koude en what ever more.

   • Antichrist zit weliswaar in het Vaticaan, of in ieder geval een antichrist, maar Christus zit in de troon van de Vader en Hij zal terugkeren om te voorkomen dat de mensheid onder leiding van de antichrist een einde aan zichzelf maakt. Het lezen van Openbaring geeft mij steeds opnieuw troost in deze tijden. Terwijl ik er vroeger geen touw aan vast kon knopen. De tijden waarin wij leven maken het boek zonneklaar. Ik gun die wetenschap aan een ieder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in