Vooral in de invloedrijke Amerikaanse media verschijnen steeds meer berichten waarin de Russische successen in de oorlog in Oekraïne worden erkend. De Washington Post analyseert waarom de eerste Oekraïense pogingen om op te rukken aan het Zaporozhye-front mislukten, de New York Post bericht over gevechten aan het Donbass-front, schrijft RT.

De eerste fase van het Oekraïense offensief, dat ongeveer twee weken duurde en voornamelijk plaatsvond in de regio Zaporozhye, is afgerond. Deze fase kan worden omschreven als een mislukking, aangezien de Oekraïense strijdkrachten momenteel bezig zijn hun gevechtstactieken te veranderen. Ze laten de opmars met westerse pantsertechnologie varen en rukken op in “golven”, waarbij de ene groep aanvallers onmiddellijk wordt vervangen door een andere. Foto’s van brandende “Leopards” en “Brandley” pantserwagens gingen de wereld rond, waardoor de westerse en vooral de Amerikaanse media in hun verslagen over de frontlinie enigszins ontgoocheld raakten.

“Terwijl Oekraïne zijn tegenoffensief voorbereidde door westerse wapens te verzamelen en zijn troepen voor training naar NAVO-landen te sturen, heeft Rusland minstens zeven maanden besteed aan de voorbereiding op deze mogelijk beslissende fase van de oorlog – door reserves, artillerie en luchtsteun te leveren, munitie en brandstof op te slaan en meer drones aan te schaffen,” schreef de Washington Post op zondag.

“Tot nu toe zijn er geen tekenen dat Oekraïne bliksemsuccessen zal boeken zoals afgelopen herfst in de regio’s Kharkov in het noordoosten en Cherson in het zuiden,” voegde de krant eraan toe. “Verscheidene militaire deskundigen spreken zich uit en suggereren dat de militaire mislukkingen van Rusland vorig jaar de verkeerde indruk van zwakte wekten.”

“Ze hebben maanden de tijd gehad om een verdedigingsplan uit te werken, ze hebben zich ingegraven en het terrein gebruikt, ze hebben daar zes maanden lang kleine hinderlagen en mijnen gelegd,” beschreef Dara Massicot, een deskundige op het gebied van het Russische leger bij denktank Rand Corporation.

“De Russen vechten op goed voorbereide posities en hebben voldoende artilleriemunitie verzameld, plus ze hebben meer drones, en in dit opzicht zijn ze momenteel niet slechter gepositioneerd dan de Oekraïense strijdkrachten,” zei militair analist Yan Matveyev.

Rusland heeft zoveel versterkingen gebouwd dat het niet eens genoeg troepen heeft om al zijn verdedigingslinies te bezetten, leggen de geïnterviewde deskundigen uit. In de regio Zaporozhye, een belangrijke as voor de Oekraïense tegenaanval, zijn talloze loopgraven en obstakels gebouwd, waaronder antitankpiramides van cement, zogenaamde drakentanden.

  Tweede golf: Massa's Russische troepen dringen Khreshchenivka en Noord-Soledar binnen - Ze controleren 80% van de stad - Meer dan 1000 Oekraïners dood (Harde beelden)

De New York Times, die verslag doet vanaf verschillende posities langs het Donbass-front tussen Bachmut en Kremennaya, komt in haar verslag tot soortgelijke conclusies. Volgens Oekraïense soldaten waren de Russische loopgraven superieur in hun constructie. Volgens een rapport van een Amerikaanse missie leken de bunkers op “spinnengaten in Vietnam-stijl” en “waren ze zo diep dat ze niet door drones gedetecteerd konden worden.”

Een Amerikaanse functionaris vertelde de krant dat dergelijke verdedigingsposities een formidabele uitdaging vormen voor de Oekraïense strijdkrachten. Het is nog te vroeg om te beoordelen of Oekraïne ze kan overwinnen, zei hij. Maar, zei hij, de Russen hebben een grote vastberadenheid getoond om door te vechten ondanks maanden van tegenslagen en verliezen.

De Franse zender TF1 toonde verrassend de Russische verdedigingslinies achter het front. De reportage toonde bewegingen van Russisch militair materieel, “drakentanden”, loopgraven op manshoogte en de lancering van een FPV drone. Zoals een Oekraïens nieuwsportaal opmerkt, onthield de auteur van de reportage zich van beschuldigingen aan het adres van Rusland, wat tot verontwaardiging leidde in Oekraïne.

Ook gedeeltelijk door de lucht gedropte mijnen zijn een probleem voor Oekraïne, volgens de Washington Post. “Veel van de ontmijningsapparatuur van Oekraïne is al vernietigd, waardoor het een echte uitdaging is om door de mijnenvelden heen te breken.”

Zelden citeren de Westerse media rapporten van Russische media of militaire bloggers zonder een “propagandawaarschuwing” te plaatsen. Met betrekking tot de efficiëntie van Russische kamikaze-drones maakt de Washington Post ook hier een uitzondering.

“Russische bloggers en verslaggevers die voor de oorlog pleiten, hebben de afgelopen twee weken bijna dagelijks videoclips gepost van Lancet-drones die Westers materiaal vernietigen.” “Licht, snel, stil en precies – de Lancet heeft tientallen doelen geraakt in de militaire zone voor speciale operaties,” wordt een verslag van de Russische omroep First Channel geciteerd.

Over de technische kant van de oorlog merkt de NYT op:

  Vernederde westerse functionarissen geven toe dat het tegenoffensief van Oekraïne "hoogst onwaarschijnlijk" is dat het slaagt

“De Russische luchtafweer blijft sterk, net als zijn vermogen om radio’s te storen en drones neer te schieten. Naarmate de Oekraïense strijdkrachten oprukken, zullen de troepen meer blootgesteld worden aan Russische luchtsteun.”

“Over het algemeen heeft Rusland de discipline van zijn troepen, de coördinatie en de luchtsteun verbeterd. Tegen deze achtergrond zou het verloop van de oorlog wel eens kunnen veranderen.”

De Tsjechische president Petr Pavel vermoedt dat Oekraïne dit jaar slechts tot één offensief in staat zal zijn. Als in de VS opgeleide legergeneraal stond hij enkele jaren aan het hoofd van het Militaire Comité van de NAVO. Onderhandelingen over de beëindiging van het conflict zouden dus in de loop van het jaar kunnen plaatsvinden. Of het conflict zou tot volgend jaar bevroren kunnen worden, op voorwaarde dat Oekraïne erin slaagt om nieuwe troepen te verzamelen voor een nieuw tegenoffensief, zei Pavel in een interview voor de Amerikaanse zender CNN.

De EU verwacht dat de oorlog langer zal duren. “We bereiden ons voor op een oorlog die maanden zal duren, misschien zelfs langer,” vertelde EU-commissaris Thierry Breton aan de Franse krant Le Parisien. Hij beloofde de leveringen van wapens en munitie aan Oekraïne te versnellen om het tegenoffensief te ondersteunen – ongeacht het succes op het slagveld.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Door zijn kernwapens te gebruiken kan Rusland de mensheid redden van een wereldwijde catastrofe – Voorzitter van de Russische Raad voor Buitenlands en DefensiebeleidVolg Frontnieuws op Telegram

  Een groep Oekraïense strijders heeft aan Zelensky bekend dat zij weigeren te vechten

Lees meer over:

Vorig artikelTegen 2030 eet u geen vlees meer en mag u slechts drie nieuwe kledingstukken per jaar dragen, zegt rapport
Volgend artikelEerste grote politicus ter wereld verontschuldigt zich tegenover de ongevaccineerden: “Jullie hadden gelijk, wij hadden het fout”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Wat aan de late kant….. maar Vredesonderhandelingen ??!
  Iemand??

  Het akkoord van Minsk gewoon nakomen? Vraag Merkel de Muts nog eens waarom dat überhaupt is ondertekend.

  STOP het bloedvergieten!

 2. en als ze dan Marioepol inclusief dat fabriekscomplex, Melitopol en Berdjansk terugveroveren… op dit moment zijn ze daar nog 100 km en meerdere verdedigingslinies vandaan… dan is nog de vraag of Poetin niet in staat is om op te schalen met meerdere mobilisaties. Volgens mij zijn er veel minder Russen gemobiliseerd in percentage van de bevolking dan Oekrainers. Dan is het makkelijk om troepen op te laten rukken vanuit Rusland naar Marioepol en Berdjansk, zeker gezien het kuststeden zijn in hun binnenzee van Azov

 3. Het “Westen” kan het onvermogen van de AFU om Rusland te verslaan niet langer meer negeren, noch bagatelliseren omdat de publieke opinie hun positivisme allang niet meer gelooft. Kortom, UKReich verliest gigantisch terwijl Rusland systematisch al het geleverde militaire materieel vernietigd en belangrijke infrastructuur uitschakelt.

  De vraag rijst nu of NATO zelf in UKReich zal gaan opereren of toch nog door zal gaan met leveringen. USA/UK willen escalatie en wensen geen diplomatiek overleg (met Zelenski voorop: hij weet dat, indien hij niet levert, vroeg of laat vervangen zal worden door iemand dat wel kan).

  Er gaat, vrees ik, de komende tijd nog een hoop bloed vloeien en Rusland zal pas onderhandelen als haar doelen gehaald zijn.

 4. Ze willen hun lezers terug…alle matrixmedia waaien met de stinkende winden mee..hopelijk gaan ze allemaal naar de hel, oh wacht..daar zijn ze al.

 5. Minks 3, Minsk 4, … …, Minks 33? Onderhandelen met een staatgreep-juncta? Als de Afrikaanse zwarten verleden week op bezoek waren in Kiev bij de militair geklede Zelensky zullen ze het vergelijk begrepen hebben met een guerrillaleider in de Afrikaanse brousse van Oost-Congo.

 6. “We bereiden ons voor op een oorlog die maanden zal duren, misschien zelfs langer,”
  Hoezo “we bereiden ons voor”?
  De Russen hebben zich op deze oorlog al 20 jaar voorbereid en hier moeten ze nog beginnen.
  Het wordt tijd dat overal in Europa de guillotines uit het vet worden gehaald.

 7. Het Oekraiense oprukken ‘in golven’ is een poging om het Russische systeem te overbelasten. Elke kogel die aan Russische zijde wordt afgevuurd, vermindert de voorraad. Als er uiteindelijk geen kogels meer zijn, is er een vrije doortocht. Ik schat dat Oekraïne daarop hoopt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in