Duitsland, de voormalige economische grootmacht, verkeert nu officieel in een recessie. Duitse industrieën, bedrijven en huishoudens voelen allemaal de druk. Een blogger uit Zwitserland voert de oorsprong van deze economische neergang terug naar de ontploffing van Nord Stream, een vermeende valse vlag waarvan velen vermoeden dat deze werd uitgevoerd door de veronderstelde bondgenoot van Duitsland, de VS.

Jarenlang hebben de Nord Stream pijpleidingen energiestabiliteit belichaamd voor de grootste economie van Europa. De Duitse industrieën, huishoudens en economische motor hebben zwaar vertrouwd op de ononderbroken stroom van Russisch gas. Maar van de ene op de andere dag veroorzaakte een plotselinge en brutale onderbreking van deze vitale energietoevoer een schokgolf door Duitsland, waardoor het land blootgesteld en kwetsbaar werd, bericht RT.

De aanval op deze pijpleidingen vorig jaar, waarbij naar verluidt Amerikaanse inmenging betrokken was, heeft geleid tot een stijging van de energiekosten in Duitsland, en dit is nog maar het begin. Industrieën worstelen met ongekende energiekosten en consumenten zien de energierekeningen de pan uit rijzen, wat bijdraagt aan wijdverspreide bedrijfssluitingen en aanzienlijk banenverlies. Naast de sombere economische vooruitzichten heeft het Ifo-instituut de prognose van een krimp van 0,4% voor de Duitse economie in 2023 herhaald. De vooruitzichten voor een herstel in de tweede helft van het jaar lijken somber, omdat het land slechts beperkt is blootgesteld aan de post-pandemische opleving van de dienstensector. Voor het derde kwartaal wordt een bbp-krimp van 0,2% verwacht, maar een echte recessie ligt nog niet in het verschiet.

Niettemin blijven de economische uitdagingen voor Duitsland bestaan. De Duitse economie bleef in het tweede kwartaal van 2023 hardnekkig stagneren en slaagde er niet in om de vorige winterrecessie te boven te komen. Deze stagnatie in het tweede kwartaal komt overeen met eerdere voorspellingen en duidt op een jaar-op-jaar gecorrigeerde bbp-krimp van 0,2% voor dezelfde periode. Duitsland, de belangrijkste economische motor van Europa, ziet de economische vooruitzichten somber in, waarbij factoren als een verminderde koopkracht, teruglopende industriële orders, een vertraging van de Chinese economie en de gevolgen van een agressieve verkrapping van het monetaire beleid worden aangehaald. Hoewel sommigen hoop houden op een opleving aan het einde van het jaar, geven de prognoses aan dat Duitsland in 2023 achterop kan raken bij de grote economieën van de eurozone als gevolg van deze aanhoudende uitdagingen.

  "Oorlogsinspanning in duigen als haviken zich tegen elkaar keren" op NAVO-top

De energie-intensieve sectoren van Duitsland, met name de verwerkende industrie en de autoproductie, hebben het zwaarst geleden onder de verstoring. Deze sectoren vormen het fundament van Duitslands economische macht, en elke verstoring van hun activiteiten heeft verstrekkende gevolgen. Sommige bedrijven overwegen nu al om hun productiefaciliteiten te verplaatsen naar regio’s met een stabielere energievoorziening. De parallellen met 9/11 zijn opvallend gelijkaardig. De terroristische aanslagen van 11 september 2001 zonden schokgolven door de Amerikaanse economie, die een recessie inluidden en een fundamentele heroverweging van de nationale veiligheid en economische veerkracht. Op dezelfde manier heeft de sabotage van Nord Stream de kwetsbaarheid blootgelegd van Duitslands afhankelijkheid van één enkele energiebron.

Dit onderwaterincident heeft de betrekkingen van Duitsland met de Verenigde Staten onder druk gezet. De beschuldiging van Amerikaanse betrokkenheid heeft geleid tot spanningen tussen deze oude bondgenoten, terwijl Rusland elke rol in de aanval ten stelligste ontkent. Deze diplomatieke fall-out voegt nog een extra laag complexiteit toe aan een toch al nijpende situatie.

De bredere gevolgen van de deïndustrialisatie van Duitsland en de vergrijzing van de beroepsbevolking doemen op en werpen een schaduw over de economische kracht en concurrentiekracht van de Europese Unie (EU). Deze dubbele uitdaging dreigt de vitaliteit van de EU de komende jaren aan te tasten.

De afnemende technologische kracht van Duitsland, vooral zichtbaar in de problemen in de sector van elektrische voertuigen, onderstreept een breder punt van zorg van technologische stagnatie binnen de EU in vergelijking met de Verenigde Staten. Duitsland heeft ook te maken met obstakels bij de energietransitie en investeringen in digitale technologie. De vergrijzing van de bevolking verergert deze uitdagingen, waardoor er spanningen tussen de generaties ontstaan en de industriële basis onder druk komt te staan.

  Waarom Vladimir Poetin niet kan worden gearresteerd door het Internationaal Strafhof

Deze factoren samen schetsen sombere economische vooruitzichten voor zowel Duitsland als, bij uitbreiding, de EU. Terwijl de VS worstelt met zijn eigen reeks uitdagingen, waaronder opgeblazen activaprijzen en inflatiedruk, is het onwaarschijnlijk dat het land zich in 2023 zal loskoppelen van de wereldeconomie. De EU heeft daarentegen al te maken met wat technisch gezien een recessie is, wat de economische problemen van de regio nog eens onderstreept. Terwijl Duitsland worstelt met de nasleep van de aanval op Nord Stream, wordt het gedwongen om cruciale vragen over energiezekerheid en economische veerkracht onder ogen te zien.

Kan het land zijn energiebronnen diversifiëren om zijn afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen?

Zal het echt aanzienlijk investeren in hernieuwbare energie en infrastructuur om toekomstige onderbrekingen op te vangen?

En hoe navigeert het land behendig door de ingewikkelde diplomatieke tangodans tussen de Verenigde Staten en Rusland?

Eén feit blijft onbetwistbaar: De aanval op Nord Stream heeft gewerkt als een klaroengeschal voor Duitsland en de wereld. Het onderstreept de onderlinge afhankelijkheid van de wereldwijde energiemarkt en de noodzaak voor landen om prioriteit te geven aan energiezekerheid en veerkracht. Net zoals 11 september de Amerikaanse benadering van nationale veiligheid voorgoed heeft veranderd, heeft deze gebeurtenis het potentieel om het economische en energiebeleid van Duitsland voor de komende jaren opnieuw vorm te geven.

De volledige gevolgen van deze aanval op de Duitse economie moeten nog blijken.

Maar één ding is zeker: er is een nationale dialoog op gang gekomen over energiezekerheid, economische stabiliteit en het ingewikkelde netwerk van internationale betrekkingen. De lessen die uit deze crisis kunnen worden getrokken, zullen waarschijnlijk tot ver buiten de Duitse grenzen weerklinken en dienen als een sterke herinnering aan de kwetsbaarheid van moderne economieën in een onderling verbonden wereld.

  Meesterwerk van offensieve tactieken door Russen (Video)

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Moskou waarschuwt – WO III zal nucleair zijnVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussische strijdkrachten vernietigen depot met 3K ton munitie in enorme explosie – en twee Oekraïense Mig-29 gevechtsvliegtuigen vernietigd in aanvallen die de MSM niet wil dat u ziet
Volgend artikelOpnieuw een leugen van Kiev ontmaskerd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

  • En waarom niet? Om eerlijk te zijn is Putin momenteel de meest betrouwbare wereldleider.
   Hij denkt na, hij heeft groot inzicht, hij doet wat hij zegt. Niets aan te merken op deze man.

  • en schroeven ze ook nog eens de al belachelijk hoge belastingen op Gas hoger op.

   hun reactie, ze willen zo mensen motiveren van het Gas af te gaan, ja echt… en ondertussen stelen geld van de burgers met hun belachelijk hoge belastingen, zo maken ze vele mensen en bedrijven kapot, al kregen vele bedrijven al korting… = belastingbetaler betaald dan meer.

 1. Voor de 3e en laatste keer?

  In augustus 1938 kwam de Duitse generale staf en deelde de Britten mee dat ze bereid waren Hitler te verdrijven.

  Het enige dat de Britten hoefden te doen, was zich verzetten tegen de eisen van Hitler.
  In plaats daarvan overhandigden ze hem in München Tsjechoslowakije , zijn bewapening en zijn goud.

  Dit is verder het bewijs dat Hitler een Illuminati-agent was.

  De Tweede Wereldoorlog was een valstrik ontworpen door de globalisten om Duitsland te vernietigen.

  “Over het geheel genomen heeft niemand meer schade aangericht aan het
  heden en toekomst van het blanke ras dan Adolf Hitler.”

  – Geoff Ferguson

  • Hallo Adriaan
   Heb Geoff Ferguson gezocht op het net maar kan geen relevante info vinden ,
   heb je eventueel een goede link of boektitel waar ik mee kan zoeken?
   Alvast bedankt.
   Groeten

   • RVerheijden september 27, 2023 Bij 13:50.

    Eerlijk gezegd ik ook niet, las het op de site van Henry Makow, vaak zijn het oude links die hij post en gewoon niet meer up to date zijn, sorry hiervoor.

    • Hallo Adriaan
     Kun jij ook niks aan doen. Eerlijk gezegd ben ik jaren geleden al opgehouden met de site van Henri Makow te bezoeken , vaak sensationele of op z’n minst opzienbarende claims maar geen goede onderbouwing , bronvermelding.
     Groeten

  • Denk je dat het deze keer lukt om Duitsland (en de ex. Imperialistische EU) de grond in te boren?
   Zelfmoord sancties, groene waanzin (energie kosten, bepalingen mbt. isolatie en verwarmingssystemen), steeds minder vakmensen (goede opleidingen) een landbouw die de nek wordt omgedraaid, eigenlijk geen in house productie meer.

 2. Nu Amerika “ niet meer levert” aan Ukraine kan Duitsland zichzelf beroepen op “ contract breuk” m.a.w.
  De sancties zijn dus nu ook niet meer effectief. ‼️‼️
  Dus DUITSLAND ga onderhandelen met Rusland over REPARATIE VAN DE PIJPLEIDING. ‼️

  Alleen op deze manier, met gas uit RUSLAND kan Duitsland ECONOMISCH OVERLEVEN, en in hun kielzog de rest van Europa.
  Doet Duitsland dit niet zullen we in heel Europa, langzaam aan terug geworpen worden in een “soort stenen tijdperk”.
  Vergeet hierbij niet de enorme klimaat lobby, die liever de mensheid laat verhongeren ( zie de uitspraak van Kerry ) dan voor goede werkgelegenheid gaat zorgen.
  Komt nog bij hoe alle asielzoekers te huisvesten , eten te geven, en van een baan te voorzien.

  DUITSLAND PAK JE VERANTWOORDELIJKHEID. ‼️🇩🇪❗️

  • Eigenlijk zou Italië dat moeten doen net als in 1922….., die lieten zien wat vooruitgang was met de introductie van industriële vooruitgang en het afschaffen van de partijtjes politiek!!! A noi

 3. ‘Joe vil oown nozzing and eat ze bugzz…’

  Het moet fout gaan voordat dit kan worden opgelost. The Great Reset gaat komen, maar als WIJ de macht grijpen wordt het hun einde ipv ons einde. Blijf scherp, ga uit het hoofd en in het hart en geloof dat de mensheid deze strijd gaat winnen. Het is alles of niks… 2% wakkere mensen zijn vele malen sterker dan 0,01% psychopaten en hun 0,90% slaven. En wij gaan uiteindelijk bijval krijgen, zij gaan alleen maar steun verliezen.

 4. Creepy Joe had het aangekondigd. BuZa Nuland bevestigde het.

  Het opblazen door de V.S. van Nordstream 1 en 2, is de doods-steek voor de Duitse economie.

  Creepy Joe : “Who says, that the U.S. can not be the production hub of the world ?!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in