Zweedse staatsmedia weigert de cartoon van Erdogan te publiceren: “Kan beledigend zijn”

2
898
De cartoon en Karolina Andersson, SVT, foto's via Facebook

Eind oktober publiceerde het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo een karikatuur waarin de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het kostuum van een gesluierde vrouw optilt zodat haar billen zichtbaar zijn. De Zweedse staatstelevisie SVT weigert het beeld te tonen omdat ze geloven dat het de kijkers kan “beledigen”.

De achtergrond voor de satirische krant die de karikatuur publiceerde was Erdogan’s aanval op de Franse president Emmanuel Macron. Hij werd onder andere krankzinnig genoemd nadat hij zich tegen de gewelddadige islam en voor de westerse vrijheid van meningsuiting had uitgesproken in verband met de onthoofding van de schoolleraar Samuel Paty bij een terroristische moslimaanval, meldt Samhällsnytt.

De aap in Ankara op de voorpagina van Charlie Hebdo na de aanval op Macron

In Turkije heeft de omslag woede gewekt en de regering heeft de krant veroordeeld met beschuldigingen van islamofobie, cultureel racisme en haat. Toen het incident in Zweden werd opgemerkt, liet de staatstelevisie het voorpaginabeeld überhaupt niet zien, ook al besteedde men een tv-segment van iets meer dan drie en een halve minuut lang aan de kwestie.

SVT-manager: “Veelzijdig beeld”

Volgens Karolina Andersson, de verantwoordelijke uitgeefster van Kulturnyheterna (Cultuurnieuws), gaat het erom de kijkers niet te willen beledigen, dat niet iemand die de Turkse president aardig vindt van streek raakt.

Andersson zegt dat zij een algemene beoordeling heeft gemaakt dat de afbeelding “moslimelementen” bevat en tot de conclusie is gekomen dat het de kijkers van de SVT kan beledigen. Ze wil niet aangeven welke kijkgroepen ze daarmee bedoelt.

“Er bestaat waarschijnlijk geen twijfel over dat dit een afbeelding is dat velen van streek heeft gemaakt. De reacties zijn in verschillende landen vrij sterk geweest. Dan bedoel ik niet dat het een probleem is dat het beeld met president Erdogan de spot drijft, maar dat het een veelzijdig beeld is dat op veel verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd”, zegt Andersson tegen Sverige Radio.

Facebook voegt informatie Wereldgezondheidsorganisatie toe aan alle berichten over Covid-19 vaccins

Zweedse staatsmedia: Franse leraar heeft zelf zijn onthoofding “uitgelokt”

Vorig artikelTwitter en Facebook censureren alle vragen over de integriteit van de Amerikaanse verkiezingen – Hoe zit het met 4 jaar Russiagate?
Volgend artikel“Het is de islam die mensen onthoofdt, niet het verzonnen woord islamisme”
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

2 REACTIES

  1. Dood aan alle ongelovigen,joden en christenen en slacht ze af waar je ze ook ziet. En Jezus is niet aan het kruis gestorven volgens de duivelse koran en is duidelijk van de antichrist want iedereen die zegt dat Jezus niet de Christus is is van de antichrist zegt de bijbel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in