Zelensky bereidt zijn volk duidelijk voor op een staakt-het-vuren, maar hij heeft het ook over veiligheidsgaranties van de NAVO en de vermeende productie van zijn wapensystemen door zijn land, die beide Rusland zullen irriteren. De recente verkiezingsdruk van de VS op hem is puur voor soft power-doeleinden, maar het laat toch zien dat hun meningsverschillen over een heleboel kwesties toenemen na het mislukte tegenoffensief, schrijft Andrew Korybko.

De “Kyiv Post” deed hier verslag van Zelensky’s laatste tv-interview, waarvan de hoogtepunten hieronder worden gedeeld en vervolgens geanalyseerd in de grotere context van de NAVO-Russische proxy-oorlog in Oekraïne:

* Zelensky krabbelt stilzwijgend terug op zijn beoogde maximalistische eindspel door nu al de overwinning uit te roepen

– “Het is al duidelijk dat hij [Poetin] ons niet heeft bezet zoals hij wilde. We hebben het gedaan, [we hebben ons verdedigd tegen zijn aanval], dit is al een grote overwinning voor het volk.”

* Hij bereidt het publiek voor op het bevriezen van het conflict naar het voorbeeld van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

– “We zijn bereid om lang te vechten zonder mensen te verliezen. Het kan zo zijn. Minimaliseer het aantal slachtoffers naar het voorbeeld van Israël. Zo kun je leven.”

* Oekraïne gelooft dat het de steun van het Westen zal verliezen als het het grondgebied van Rusland van voor 2014 binnenvalt

– “Er zou een groot risico zijn dat we definitief alleen en op onszelf aangewezen zouden zijn.”

* Het “Israëlische model” zal waarschijnlijk voor onbepaalde tijd de Amerikaans-Oekraïense banden kenmerken.

– “Van de VS krijgen we waarschijnlijk het Israëlische model, met wapens, technologieën, training en financiële hulp.”

* Er wordt actief gestreefd naar harde en zachte veiligheidsgaranties.

– “Met de Verenigde Staten wordt het een krachtiger bilateraal verdrag, met Groot-Brittannië een sterk verdrag. Er zijn staten die gewoon geen wapens hebben, maar wel financiën, serieuze sancties in geval van herhaalde agressie.”

* Een officiële NAVO-interventie zou de Derde Wereldoorlog kunnen ontketenen

– “We hebben ze niet nodig, want het zou een NAVO-oorlog zijn, en dat zou de Derde Wereldoorlog betekenen.”

* Oekraïne zou kunnen afzien van militaire middelen om de Krim te heroveren

– “Ik denk dat het mogelijk is om politiek aan te dringen op demilitarisering van Rusland op het grondgebied van de Oekraïense Krim. Dat zou beter zijn. Elk gevecht zou nog steeds verliezen [slachtoffers] hebben, waar het ook is. Alles moet berekend worden.”

  Vilnius Memo: Wie gaat deze oorlog financieren?

* Verkiezingen kunnen volgend jaar gehouden worden als het Westen de rekening betaalt en waarnemers naar de loopgraven stuurt.

– “Als jullie [bondgenoten] bereid zijn om mij 5 miljard te geven, want ik kan niet zomaar 5 miljard uit de staatsbegroting halen. Het lijkt mij dat dit het bedrag is dat nodig is om op een normaal tijdstip verkiezingen te houden. En in oorlogstijd weet ik niet wat dit bedrag is, daarom zei ik – als de VS en Europa ons financiële steun geven.

Het spijt me, ik vraag nergens om. Ik zal geen verkiezingen houden op krediet. Ik zal ook geen geld van wapens aannemen en dat aan verkiezingen geven. Het belangrijkste is: laten we samen risico’s nemen. De waarnemers moeten dan in de loopgraven zijn, ze zullen naar de frontlinie gestuurd moeten worden.”

* Oekraïne produceert nu naar verluidt NAVO wapensystemen

– “We hebben vandaag binnenlandse artillerie op het slagveld, met NAVO-standaard 155mm granaten, die nog nooit eerder gezien zijn in Oekraïne. We hebben nu productie en productie van niet één systeem, maar meerdere systemen.”

Deze hoogtepunten laten zien hoe drastisch de dynamiek van het conflict is veranderd in de bijna drie maanden sinds het tegenoffensief begon.

De eerste conclusie van Zelensky’s interview is dat het tegenoffensief mislukt is, en daarom bereidt hij het publiek voor op het bevriezen van het conflict. Dit doet hij door nu al de overwinning uit te roepen, door te suggereren dat de Krim heroverd kan worden met politieke in plaats van militaire middelen, onder het mom van het redden van het leven van zijn soldaten, en door te verwijzen naar het Israëlisch-Palestijnse conflict als toekomstig model. Vooruitlopend op dat scenario wil hij zijn volk geruststellen dat het Westen nog steeds voor hun veiligheid zal zorgen.

Daartoe bracht hij het “Israëlische model” naar voren als de waarschijnlijke weg voorwaarts voor de betrekkingen tussen de VS en Oekraïne, samen met een mix van harde en zachte veiligheidsgaranties van andere NAVO-landen. Zelensky lijkt zich ook bewust te zijn van de groeiende bezorgdheid van het Westerse publiek dat hij iedereen naar de Derde Wereldoorlog leidt, wat de reden zou kunnen zijn waarom hij een inval in het Russische grondgebied van voor 2014 expliciet uitsloot en ontkende dat hij er belang bij heeft dat de NAVO formeel ingrijpt om hem te steunen.

  Hoelang moeten wij nog elke dag naar die lul Zelensky op televisie en kranten en internet staren zonder misselijk te worden?

De NAVO is al betrokken bij dit conflict door middel van wapens, inlichtingen, logistiek, huurlingen, training en andere vormen van steun aan de Oekraïense strijdkrachten, maar dit is nog onder het niveau van het sturen van geüniformeerde troepen om Russische soldaten te doden. Het kan ook niet genegeerd worden dat hij zich zorgen maakt over een eenzijdig ingrijpen van Polen in West-Oekraïne, waar lezers hier en hier meer over kunnen lezen, en dat zou nog een reden kunnen zijn waarom hij waarschuwde dat NAVO-troepen tot de Derde Wereldoorlog zouden kunnen leiden.

Wat betreft het houden van de nu uitgestelde parlementsverkiezingen ergens volgend jaar en het niet uitstellen van de komende presidentsverkiezingen die gepland staan voor de lente, is dit een direct gevolg van de druk die senator Lindsey Graham uitoefende op Zelensky tijdens hun ontmoeting in Kiev vorige week. Het is het meest recente bewijs dat het mislukte tegenoffensief de reeds bestaande meningsverschillen tussen de VS en Oekraïne over de hele linie vergroot, in dit geval over oppervlakkige toezeggingen voor “democratie”.

Lezers kunnen meer te weten komen over de nieuwste moeilijkheden in hun banden door de volgende analyses te bekijken:

* “A Vicious Blame Game Is Breaking Out After The Counteroffensive Predictably Failed

* “US Policymakers Are Caught In A Dilemma Of Their Own Making After The Failed Counteroffensive

* “The NYT & WSJ’s Critical Articles About Kiev’s Counteroffensive Explain Why It Failed

Kortom, beide partijen weten dat het tegenoffensief is mislukt, maar geen van beide wil hiervoor de verantwoordelijkheid nemen.

Een staakt-het-vuren lijkt daarom onvermijdelijk. Het probleem is echter dat het bevriezen van het conflict aanzienlijke reputatieschade met zich meebrengt voor de Amerikaanse en Oekraïense leiders. Geen van beide voelt zich er nog comfortabel genoeg bij dat hun bevolking de ander volledig de schuld geeft van dit debacle, vandaar dat ze terughoudend blijven om de eerste stap te zetten in wat dan een snel proces zou kunnen worden. Daarom blijven ze elkaar de schuld geven en zullen ze dat waarschijnlijk nog minstens de komende maanden blijven doen.

President Poetin heeft midden juni bij drie gelegenheden duidelijk gemaakt dat hij nog steeds geïnteresseerd is in een politieke oplossing van de proxy-oorlog, maar de laatste bewering van Zelensky dat Oekraïne naar verluidt wapensystemen van de NAVO produceert, betekent dat zijn reputatie ook beschadigd zou kunnen worden als hij instemt met een staakt-het-vuren. Per slot van rekening was de speciale operatie gedeeltelijk begonnen om Oekraïne te demilitariseren en specifiek de dreiging weg te nemen die de clandestiene uitbreiding van de NAVO daar vormde voor de objectieve nationale veiligheidsbelangen van Rusland.

  VS: Geallieerden moeten "dubbel inzetten" met zware wapens en luchtmacht - "Het is de oorlog van iedereen"

Nu Oekraïne openlijk NAVO-wapensystemen produceert, moet president Poetin ervoor zorgen dat deze faciliteiten vernietigd worden voordat hij instemt met een staakt-het-vuren of het conflict informeel bevriest, anders loopt hij het risico om “gezichtsverlies” te lijden bij zijn binnenlandse publiek door deze latente militaire dreiging te tolereren. Het kan echter ook zijn dat Zelensky gewoon bluft en hierover heeft gelogen om zijn Russische tegenhanger in een slecht daglicht te stellen in het geval van een staakt-het-vuren, maar niemand kan dit met zekerheid zeggen.

Hoe dan ook, het laatste tv-interview van de Oekraïense leider maakte duidelijk dat de dynamiek van het conflict drastisch is veranderd. Zelensky bereidt zijn volk duidelijk voor op een staakt-het-vuren, maar hij heeft het ook over veiligheidsgaranties van de NAVO en de vermeende productie van wapensystemen door zijn land, die beide Rusland tegen de haren instrijken. De recente verkiezingsdruk van de VS op hem is puur voor soft power-doeleinden, maar het laat wel zien dat hun meningsverschillen over een heleboel kwesties groeien na het mislukte tegenoffensief.

Vooruitkijkend kunnen waarnemers verwachten dat het bovenstaande groter zal worden, maar niet zo erg dat hun relaties verbroken zullen worden. Het Amerikaans-Oekraïense zwartepietenspel zal in deze periode ook intensiever worden, terwijl beide partijen hun bevolking voorbereiden op het schijnbaar onvermijdelijke scenario van een bevriezing van het conflict. Terwijl dit gebeurt, zou Rusland ook kunnen beginnen met zijn eigen mensen hierop voor te bereiden, waardoor het conflict ergens volgend jaar in de richting van het Israëlisch-Palestijnse model zou kunnen bewegen, tenzij er iets ernstigs gebeurt om dit traject te doen ontsporen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom zit Europa in het slop? “Zijn economische zelfmoord”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe vluchtige fata morgana van vermeende suprematie
Volgend artikelHet is allemaal een iq-test: Tien OVERDUIDELIJKE lessen die elke intelligente persoon had moeten leren van COVID 1.0 (die u kunnen redden van wat er komen gaat met COVID 2.0)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Met een staakt het vuren wil hij dan toch met Rusland gaan praten.
  Hiermee overtreed hij zijn zelf opgestelde wetten. Alleen lafaards doen dat.
  En het verleden heeft geleerd dat uitstel van executie, want meer is dat staakt het vuren niet, toch weer gaat leiden tot “Minsk” toestanden: van alles beloven maar niks waar maken.
  Er is hier maar 1 oplossing voor Rusland: Vechten tot de oekies met een witte vlag zwaaien in totale overgave.

  • Dat staken van vuren is enkel bedoeld om weer genoeg wapens te bietsen om alles weer te hervatten.
   Totaal onbetrouwbaar deze vent.
   Dezelfde reden waarom moslim een staak van vuren te vragen.

  • Helemaal met je eens, en geen gezeik met noord Korea en zuid Korea, oost en west Oekraine, want dan blijven de globalisten etteren, pesten zeuren en uitlokken.

 2. Goeie timing met de nieuwe “covid varianten”, niet? En ook met de geboekte vooruitgang van het WHO, en met het vaccin paspoortje, en de rest van het programma. Alles mooi op schema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in