President Of Ukraine from Україн / Wikimedia (CC0 1.0 DEED)

Het is bijzonder dat Zelensky eindelijk toegeeft dat veel dingen niet gaan zoals hij had gehoopt, met name het tegenoffensief van de zomer en de verwachtingen van zijn kant van komende Westerse hulp, schrijft Andrew Korybko.

Time Magazine citeerde eind oktober een van Zelensky’s naamloze senior adviseurs die de Oekraïense leider ervan beschuldigde messiaanse waanideeën te hebben over de overwinning op Rusland, wat vorige week werd gevolgd door Politico die hem openlijk bespotte als “Dromer Nr. 1” in de wereld omdat hij nog steeds denkt dat hij kan winnen. Zelensky lijkt nu wat nuchterder te zijn geworden, te oordelen naar zijn laatste interview met de Associated Press (AP) waarin hij eindelijk toegeeft dat veel dingen niet gaan zoals hij had gehoopt.

Hij begon met klagen over het mislukte tegenoffensief van zijn land in de zomer, maar betrapte zichzelf er toen op dat hij niet te veel mocht klagen. AP citeerde hem als volgt: “Kijk, we deinzen niet terug, ik ben tevreden. We vechten met het op één na (beste) leger ter wereld, ik ben tevreden. We verliezen mensen, ik ben niet tevreden. We hebben niet alle wapens gekregen die we wilden, ik kan niet tevreden zijn, maar ik kan ook niet te veel klagen.”

Als ik de woorden van Zelensky interpreteer, geeft hij opzettelijk gemengde boodschappen af over het tegenoffensief omdat het niet langer mogelijk is om op een geloofwaardige manier te ontkennen dat het mislukt is, maar hij wil ook het moreel niet om zeep helpen. Hij is ook nederig geworden door Rusland, zoals blijkt uit het feit dat hij de status van Rusland erkent als het “op één na (beste) leger ter wereld”, in tegenstelling tot het zogenaamde “op één na sterkste leger in Oekraïne” dat Blinken eerder belachelijk maakte. De astronomische verliezen van zijn kant sinds juni hebben zijn perceptie duidelijk veranderd.

  De Washington Post geeft toe dat Zelensky gelogen heeft, mensen onnodig zijn gestorven, en de Oekraïners zijn verontwaardigd

De Oekraïense leider is ook ongelukkig met het Westen omdat het weigert hem alles te geven wat hij eiste en probeert nu subtiel de schuld voor het mislukken van het tegenoffensief weg te schuiven van deze tot mislukken gedoemde operatie naar hen, om zichzelf vrij te pleiten van verantwoordelijkheid. Het volgende teken dat Zelensky ontnuchtert was toen hij het niet kon laten om te blijven klagen over het mislukte tegenoffensief, ondanks dat hij eerder tegen zijn gesprekspartner had gezegd dat hij niet te veel mocht klagen.

In zijn woorden: “We wilden snellere resultaten. Vanuit dat perspectief hebben we helaas niet de gewenste resultaten bereikt. En dit is een feit.” AP voegde er vervolgens aan toe dat “Oekraïne niet alle wapens kreeg die het nodig had van bondgenoten, zei hij, en beperkingen in de grootte van zijn militaire strijdmacht maakten een snelle opmars onmogelijk, zei hij.” Het herhalen van zijn insinuatie dat het Westen verantwoordelijk is voor het mislukte tegenoffensief van zijn land laat zien hoezeer deze uitkomst hem dwars zit en suggereert dat hij onder grote druk staat.

Op basis van deze observatie werd eerder gemeld dat het Westen druk is gaan uitoefenen op Oekraïne om de vredesbesprekingen met Rusland te hervatten, wat waarschijnlijk een direct gevolg was van het mislukte tegenoffensief. Bovendien kunnen westerse oppositieleden nu beter beargumenteren dat het voor onbepaalde tijd blijven financieren van deze proxyoorlog een verspilling van eindige militair-financiële middelen is, aangezien de ongekende miljardenuitgaven in verband met dat tegenoffensief helemaal niets hebben opgeleverd.

Zelensky is zich waarschijnlijk bewust van deze nieuwe perceptie van het conflict en dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom hij het Westen de schuld begon te geven van het mislukte tegenoffensief. Hij is inmiddels nuchter genoeg (maar natuurlijk nog niet helemaal) om te weten dat de tijd van zijn kant opraakt, omdat de eerder genoemde uitkomst de opties in de nabije toekomst sterk beperkt, om nog maar te zwijgen van de invloed van de komende Amerikaanse verkiezingen en de prioriteit die het Westen geeft aan hulp aan Israël tijdens de laatste oorlog met Hamas.

  "Go fuck yourselves" zegt Zelensky's kabinet tegen Westerse functionarissen

Beide kwamen aan bod in zijn interview, wat geloofwaardigheid verleent aan de hypothese dat deze onderling verbonden zorgen zwaar op zijn gemoed wegen, en ook zijn kijk op alles veranderen. Over het eerste zei hij dat “verkiezingen altijd een schok zijn, en dat is volkomen begrijpelijk.” Over het tweede zei hij tegen AP: “We zien nu al de gevolgen van de verschuivende (aandacht) van de internationale gemeenschap vanwege de tragedie in het Midden-Oosten. Alleen blinden herkennen dit niet.”

Zelensky voegde er toen aan toe: “Zie je, aandacht staat gelijk aan hulp. Geen aandacht betekent geen hulp. We vechten voor elk beetje aandacht. Zonder aandacht kan er zwakte ontstaan in (het Amerikaanse) Congres.” Hoewel alles wat hij zei vanzelfsprekend is voor objectieve waarnemers, komt het neer op een narratieve revolutie voor zijn kant, omdat die tot nu toe had ontkend dat de verkiezingen of dat conflict iets zouden veranderen. Alleen al het feit dat Zelensky tegenwoordig openlijk over deze zorgen praat, laat zien dat hij inderdaad aan het ontnuchteren is.

Dat gezegd hebbende, hij heeft nog steeds last van messiaanse waanideeën, zoals blijkt uit het feit dat hij niet in staat is om zijn gewoonte te overwinnen om angst te zaaien over de Derde Wereldoorlog uit wanhoop voor meer Westerse hulp. Hij voorspelde belachelijk: “In het geval van Oekraïne, als de veerkracht vandaag faalt door gebrek aan hulp en tekorten aan wapens en financiering, zal dat betekenen dat Rusland hoogstwaarschijnlijk NAVO-landen zal binnenvallen. En dan zullen de Amerikaanse kinderen vechten,” wat verklaart waarom Politico hem bespotte als “Dreamer Nr. 1” in de wereld.

  Zelensky eist dat het Westen zorgt voor een 'volledig beschermend schild' van luchtafweersystemen

Toch is het bijzonder dat Zelensky, als we zijn laatste interview met AP overdenken, eindelijk toegeeft dat veel dingen niet gaan zoals hij had gehoopt, vooral het tegenoffensief van de zomer en de verwachtingen van zijn kant van komende Westerse hulp. Langzaam maar zeker begint hij nuchter te worden, maar niet snel genoeg aangezien “NATO’s Proxy War On Russia Through Ukraine Appears To Be Winding Down” en ze waarschijnlijk van plan zijn om hem onder de bus te gooien tenzij hij het conflict snel bevriest.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Politico heeft Zelensky zojuist gedumptVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet einde van de Kabinetsoorlog – Poetin en Moltke worstelen met de limieten
Volgend artikelHamas gebruikt menselijke schilden? Het bewijs
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Tegenstrijdige verklaringen afleggen in één en hetzelfde gesprek is typisch voor personen onder invloed van psychotrope middelen, dat is bij « the cokehead of Kiëv » niet anders.
    God helpe de arme inwoners van Oekraïne die het met zo’n warhoofd als president moeten stellen ….

  2. Het buurvolk van de Russen en hun kleine Mussolini en zijn Azovkameraden wens ik sterkte toe, zij willen het nog steeds niet in zien dat zij straks niet meer zullen bestaan als land volgens mij, triest, maar ja wie niet luisteren wil moet maar voelen, Rusland heeft echt alles gedaan in het verleden om het conflict met de Russisch sprekenden in de regio op te lossen op een vredelievende manier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in