“Worden we allemaal Afrikanen?” Toen de Duitse krant Bild nog “structureel racistisch” was

0
670
"Worden we allemaal Afrikanen?"

Een vondst van een bijzondere aard: De boulevard krant kopte in 2003 de foto “Worden we allemaal Afrikanen” en kleurde de prominenten Merkel en Schröder tot Bohlen en Gottschalk in een bruine huidskleur. De achtergrond was de “zomer van de eeuw” en de “woestijnzon” uit Afrika. Ook toen al was er veel paniek over de klimaatverandering. Natuurlijk is er sindsdien weinig gebeurd, de zomers zijn grotendeels hetzelfde gebleven, schrijft Unser Mitteleuropa.

Vandaag de dag is zo’n fotomontage door middel van “blackfacing” natuurlijk ondenkbaar (culturele toe-eigening, toepassen van stereotypen etc.), ook omdat ironisch genoeg het beeld zelf de anti-racismegolf berijdt. Bovendien schreef men op dat moment niet politiek correct:

“Maakt de woestijnzon ons nu allemaal Afrikanen? Zal Dieter Bohlen binnenkort rastakrullen hebben? Wordt de kanselier zo elegant als Nelson Mandela en Angela Merkel bruin als een chocoladebol?” 

De fotomontages gingen vergezeld van eveneens “diep racistische” naamstereotypen van de prominenten: Angola Merkel, Botswana Bohlen, Ghana Gottschalk en de Zonnekanselier.

Corona-zieke Chinezen werden wakker en zagen eruit als Afrikanen

Twitter-hack onthult de politieke zwarte lijsten van het bedrijf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here