Wetenschappers waarschuwen – Hoog risico op lekken uit viruslaboratoria

0
© UC San Diego Jacobs School of Engineering

Volgens een uniek onderzoek van het King’s College London kan slechts 30% van de risicolaboratoria in de wereld als voldoende veilig worden geclassificeerd.

Zogenaamde hoog-risico biologische laboratoria zijn onder de loep komen te liggen na vermoedens dat de Coronapandemie haar oorsprong vond in een dergelijk laboratorium in Wuhan, China. De verdenkingen zijn verder versterkt nadat bleek dat drie wetenschappers van het in Wuhan gevestigde Chinese Virologie Instituut, WIV, in de winter van 2019 ziek werden met Covid-19-achtige symptomen, zoals eerder gemeld door Frontnieuws.

In hoog-risico biologische laboratoria wordt risicovol onderzoek naar virussen en bacteriën uitgevoerd.

Daarom zijn de veiligheidseisen hoog. Bioveiligheid-onderzoekers van het King’s College London in het Verenigd Koninkrijk hebben een databank opgezet waarin alle bekende hoog-risico laboratoria in kaart zijn gebracht en gedeeltelijk van een veiligheidsclassificatie zijn voorzien, schrijft svd.se. Een soortgelijke databank was nog niet eerder beschikbaar.

De meeste hoog-risico laboratoria bevinden zich in de buurt van stadscentra

“Tijdens de pandemie beseften we dat we moesten weten waar deze laboratoria zich bevinden. Zo’n overzicht was er niet. Dat bracht journalisten van The Economist er bijvoorbeeld toe om op Wikipedia naar laboratoria te zoeken”, zegt Filippa Lentzos, die aan het hoofd staat van het Centre for Security Studies aan het King’s College in Londen.

Samen met wetenschapper Gregory Koblentz, hoofd van het biodefenseprogramma aan de Amerikaanse George Mason University, heeft Lentzos een lijst opgesteld van hoog-risico laboratoria die werken met virussen die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens. De databank werd donderdag voor het eerst openbaar gemaakt tijdens de jaarvergadering van de WHO in Genève.

  Olympisch kampioen slaat Covid-19 vaccin af - "Liever de Olympische Spelen overslaan"

Tot dusver zijn ongeveer 60 laboratoria opgenomen, verspreid over 23 verschillende landen. De overgrote meerderheid van hoog-risico laboratoria bevindt zich in Europa, 25 in totaal. Er zijn er 14 in Noord-Amerika, drie in Afrika en vier in Australië. In Azië zijn er 13, waarvan drie in China. Driekwart van de onderzochte hoog-risico laboratoria bevindt zich in de buurt van stedelijke centra.

Werken om virussen zo gevaarlijk en besmettelijk mogelijk te maken

Hoog-risico laboratoria die zich bezighouden met actief onderzoek omvatten genetische manipulatie, waarbij sprake is van zogenaamde “gain-of-function”. Dit is de naam die wordt gegeven aan onderzoek dat erop gericht is virussen zo gevaarlijk en besmettelijk mogelijk te maken. Naar verluidt is het de bedoeling deze kennis te gebruiken om in de toekomst vaccins en behandelingen te ontwikkelen, maar van oudsher wordt het onderzoek ook voor militaire doeleinden verricht.

Uit het onderzoek blijkt dat er in een groot aantal hoog-risico laboratoria leemten in de beveiliging zijn. Om het risico te beoordelen, hebben de onderzoekers informatie geanalyseerd over de laboratoria en de regelgevingskaders van de verschillende landen voor de controle op biologisch onderzoek met gevaarlijke virussen en bacteriën.

Slechts 30% van de geïnventariseerde laboratoria kon als voldoende veilig worden geclassificeerd; de meeste bevinden zich in Noord-Amerika en Europa. In 40% van de laboratoria werd de veiligheid als “gemiddeld” beoordeeld. Verscheidene hoog-risico laboratoria in India, Japan, Saudi-Arabië, Italië en Belarus, alsook in Gabon, Ivoorkust en Zuid-Afrika, worden beoordeeld als laboratoria met een lage bioveiligheid.

“Ongelukken gebeuren de hele tijd”

Volgens Lentzos zijn viruslekken uit onveilige laboratoria niet ongewoon. Volgens haar zijn in het verleden gevaarlijke ziektevirussen uitgelekt uit streng beveiligde laboratoria in Rusland, China, Singapore en de Verenigde Staten. Lentzos zegt dat het vaak een kwestie van de menselijke factor is. Het feit dat virussen onzichtbaar zijn voor het blote oog en vaak door de lucht worden verspreid, maakt het er niet gemakkelijker op.

  Chef Johnson & Johnson pakt uit: farmaceutische industrie wil jaarlijks tegen tegen het Coronavirus laten inenten 

“Er gebeuren voortdurend ongelukken in laboratoria. Mensen morsen vloeistof, breken een beker of dragen onzorgvuldig beschermende kleding. Een onderzoeker kan zonder het te weten besmet raken en de infectie vervolgens mee naar huis nemen, waar het gezin wordt besmet en het virus zich vervolgens verder verspreidt”, zegt zij.

Tegelijkertijd wil ze het risico van lab-lekken niet overdramatiseren. Volgens haar zijn laboratoria van essentieel belang voor onderzoek en de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en diagnoses. Maar risicolaboratoria kunnen ook worden gebruikt om biologische wapens te ontwikkelen.

Het neurotoxine novichok is een voorbeeld. Het zou naar verluidt vorig jaar zijn gebruikt tegen de Russische oppositiepoliticus Alexei Navalnyi. Het dubbelspionnenpaar Skripal werd in 2018 ook vergiftigd met novichok.

Volgens Lentzos is een algemene verhoging van het veiligheidsniveau nodig. Het ISO 35001-laboratoriumsysteem is opgezet om gemeenschappelijke regels voor bioveiligheid te waarborgen. Tot dusver heeft nog geen enkel hoog-risico-laboratorium ter wereld de ISO 35001-eisen onderschreven.


Copyright © 2021 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Steeds meer wetenschappers zijn het eens dat COVID uit Wuhan lab kwamVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe vele manieren waarop COVID-vaccins uw gezondheid kunnen schaden
Volgend artikelZijn de Covid-vaccins veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap? – De 920 vrouwen die er hun baby door verloren hebben, denken wellicht van niet
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in