"Bild" is ongerust: Vechten "de Russen" nu met onze "Leopard" tanks? Screenshot van 14.06.2022

Inmiddels is het duidelijk: Rusland heeft verschillende Leopard 2 gevechtstanks en Bradley infanteriegevechtsvoertuigen buitgemaakt die tijdens de gevechten in Zaporozhye buiten gevecht waren gesteld. Ze worden nu gekannibaliseerd en onderzocht door Russische ingenieurs. In dit artikel wordt geanalyseerd hoe de Russische defensie-industrie hiervan zou kunnen profiteren, schrijft RT.

De Duitse gevechtstanks en Amerikaanse infanteriegevechtsvoertuigen die door Russische troepen zijn buitgemaakt, zullen binnenkort in detail worden onderzocht door specialisten van het Russische militair-industriële complex, meldt het Telegramkanaal Wojennaja Chronika (in het Nederland: Oorlogskroniek). Zowel de Duitse Leopard gevechtstanks als de Amerikaanse Bradley infanteriegevechtsvoertuigen hebben een aantal kenmerken die van groot belang zijn voor de Russische wapenindustrie.

Hoeveel van dergelijke pantservoertuigen van westerse makelij momenteel in handen van Russische troepen zijn gevallen, is niet helemaal duidelijk. In totaal hadden de Oekraïense troepen waarschijnlijk acht Leopard 2 tanks verloren in de eerste dagen van hun offensief, waaronder die van de 2A6 modificatie. Ten minste twee Leopard tanks werden veroverd met een variërende mate van intactheid: de ene heeft schade aan het chassis, de andere aan het beschadigde gevechtscompartiment. De “kruitdampen” van de oorlog vertroebelen enigszins hoeveel van deze machines de Russen in totaal van het slagveld wisten te redden.

Wat de Bradley infanteriegevechtsvoertuigen kunnen opleveren

Informatie over het aantal buitgemaakte Amerikaanse Bradley infanteriegevechtsvoertuigen varieert van twee tot vijf.

Volgens de experts van Wojennaja Chronika zijn vooral het 25-mm machinekanon M242 Bushmaster en het hydraulische systeem van het bemanningsluik aan de achterkant interessant. De M2A2 modificatie werd aan Oekraïne geleverd in de zogenaamde ODS (Operation Desert Storm) standaard. Deze modificatie kreeg destijds een aantal verbeteringen, die waren ontwikkeld op basis van ervaringen uit de Irak-oorlog in 1991.

  De verstrengeling van strategische paradigma's

Het 25 mm M242 Bushmaster machinekanon maakt deel uit van de standaardbewapening van veel landen, terwijl andere kanonnen van de Bushmaster-familie er onderdelen of technische oplossingen mee gemeen hebben. Even interessant is de pantserdoorborende 25 mm munitie zelf, die volgens de deskundigen werd gevonden in de buitgemaakte voertuigen.

Hoogstwaarschijnlijk zullen testschoten op schietbanen aantonen hoe effectief het Bushmaster kanon en de munitie zijn tegen de Russische voertuigbepantsering. Daarna zal het mogelijk zijn om conclusies te trekken voor noodzakelijke verbeteringen aan de bepantsering van de Russische voertuigen.

Niet minder interessant is het hydraulische systeem van het vouwluik en de oprijplaat aan de achterkant, omdat momenteel slechts drie Russische modellen zo’n laad- en lossysteem hebben: de moderne BMP’s “Manul” en “Kurganez”, het infanteriegevechtsvoertuig “Bumerang” en het zware infanteriegevechtsvoertuig op basis van het “Armata”-platform. Ook hier kunnen Russische ingenieurs zeker nog wat van leren.

Het is mogelijk dat andere elementen zoals tanklegeringen, zichtsystemen en boordelektronica nog bestudeerd kunnen worden. Dit hangt echter af van welke onderdelen nog aanwezig zijn in de buitgemaakte exemplaren of al van tevoren gedemonteerd zijn.

Wat is er interessant aan de Leopard tanks?

De Leopard 2A6 die de Oekraïense strijdkrachten bij Orekhov verloren, is de modernste tankmodificatie van alle modellen die Kiev uit het Westen heeft ontvangen.

Deze versie van de Leopard 2 heeft een nieuw 120mm gladloops L/55 kanon van Rheinmetall (in plaats van de vroegere L/44). Het zal bijzonder interessant zijn om de eigenschappen van het kanon te bestuderen tijdens het testen van de belangrijkste Russische tanks, d.w.z. de T-72B3, T-80BVM, T-90M en T-14 “Armata” gevechtstank.

  NAVO-troepen misschien naar Oekraïne? Ze zijn er al en worden gedood

Ook van belang zijn het nieuwe Tank Informatie- en Controlesysteem (TICS) en elementen van het vuurleidingsysteem die speciaal ontworpen zijn voor het nieuwe kanon en de bijbehorende munitie.

Ook interessant zijn het stabilisatiesysteem van het kanon en het derde generatie “Saphir” thermische beeldvormingssysteem.

Van groot belang voor de Russische defensie-industrie is de gepantserde romp van de “Leopard” gevechtstanks. Het ontwerp en type van de bepantsering, de dikte en kwaliteit van het gebruikte staal, de samenstelling van de vulstoffen en hun rangschikking zullen een beter inzicht geven in de pantserbescherming van buitenlandse tanks en helpen bij de ontwikkeling van Russische wapensystemen, zodat deze nog effectiever westerse gepantserde uitrusting kunnen vernietigen. Er moet ook worden opgemerkt dat vanaf de Leopard 2A6 modificatie, de gecombineerde bepantsering van de derde generatie in tanks van deze familie wordt geïnstalleerd.

Natuurlijk wordt ook de voortstuwingseenheid onder de loep genomen, die net als in de Armata-tanks gebaseerd is op het powerpack-principe: een HSWL 354 halfautomatische Renk-transmissie en een MTU-dieselmotor met een vermogen van 1.500 pk worden gecombineerd in één enkele module.

Conclusie

Westers materieel dat tijdens het haperende Oekraïense offensief is buitgemaakt, is nog minstens tot 2030 in gebruik in NAVO-landen. Een studie van de pantserbescherming en andere kenmerken en componenten van buitenlands materieel zal de Russische defensie-industrie informeren over hoe zij NATO-materieel kan bestrijden en welke wapens voor dit doel gebouwd of verder ontwikkeld moeten worden, zo vatten Wojennaja Chronika-experts samen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De NAVO – verslagen door een kok en een groep veroordeeldenVolg Frontnieuws op Telegram

  Russisch aardgas: In de EU wordt alleen nog aan Hongarije geleverd

Lees meer over:

Vorig artikelWEF-Schwab brieven aan Mark Rutte opgedoken: Nederland geprezen voor vooruitgang Great Reset
Volgend artikel“Vrede is onwaarschijnlijk in de nabije toekomst”: Dit is wat Russische deskundigen denken over het veel gehypte Oekraïense tegenoffensief
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Tja………. zonder spionage worden ze op een presenteerblaadje aangereikt.
  Het zou dom zijn als je daar geen gebruik van maakt…..
  En de Russen hadden al een drone……opgevist van de zeebodem…..
  De Ukrainers hebben waarschijnlijk bij hun training niet geleerd hoe ze dit oorlogstuig uit handen van de vijand kunnen houden…..

  • Ik denk dat die tanks daar bewust intact achtergelaten zijn door enkele Oekraïners. Als dit Duitse troepen waren, dan hadden ze die tanks niet zomaar in andermans handen laten vallen. Iemand is daar toch verantwoordelijk voor? Nou, in Oekraïne voelen ze dat niet zo.
   Zelenski zal binnenkort wel weer een vriendenbezoek aan Rutte maken voor nog meer Nederlandse wapens, zoals toen hij eregast was op 5 mei.

   • zou best kunnen emile, leek me ook al eerder logisch.. tenslotte als ze gevangen genomen werden is dat een goede zet..haha..en wat die Duitsers betreft, die zijn ook gaan lopen van de Russen hé..ik denk dat het op het moment zelf uw leven kan redden…denk ik alleen maar hoor..

   • Ik heb hier een veel foto’s hoe “de Duitsers” verschillende van hun Tigertank achterlieten in Rusland door gebrek aan benzine. Strafste is twee stuk in een diepe kuil neus aan neus, niet eens opgeblazen of in brand.

   • jij snapt het echt heh, vast militair geweest en al heel vaak onder vuur gestaan … wat een maffe veronderstelling… je weet zeker ook precies wat je moet doen om ff snel in seconde te beslissen hoe je je tank saboteert … heb je zo’n apparaat uberhaupt wel eens van binnen gezien , lijkt me niet laat staan mee gemaakt als ie aan het werk gaat … Deze jongens zjn heel blij geweest er nog uit te hebben kunnen komen en hebben helemaal niet nog het idee om de tank te saboteren, die rennen voor hun leven …

 2. Mijn herinnering aan de Leopards is dat ze constant kapot waren….de russen kennen ondertussen wel de theorie en de praktijk, in de theorie word iets verkocht als geweldig en worden er fortuinen belastinggeld betaald voor pinda’s aan smeergeld dat politici en “kundige” militairen ontvangen, en in de praktijk sterven soldaten omdat hun voertuig te log, te kwetsbaar en teveel zwakke punten heeft…..en daar is het te doen., in de praktijk. Mijns inziens zouden mensen die orders hebben beoordeeld, goedgekeurd en geplaatst de eersten moeten zijn om te worden berecht bij niet deugdelijk materiaal…. wat de Rus nu “leert” is wat men als wist: eenvoud is het meest werkbare…

  We krijgen dus nu drones met betere pantser doorborende bommen…..

 3. Jaaaaa! Die Russen Kämpfen jetzt mit euer Panzer! Sie haben die Leoparde frei gelassen, und nun rennen sie zu den Russen! Supergeil, ihr ekelhafte drecksäue. Grüsse an feige Bürokaffau scholz, grüner Pädophiler habeck, Plagiat täter und lebenslauf Betrüger bearbock und piss stange pistorius. 🙉🙈🙊

 4. Alles is nep, ’tvolk moet defensie betalen, maw. doorsluis valuta kanaal. Nasa i.d.
  Die dwazen hebben misschien gehoopt dat de russen zouden wegrennen bij het zien van het Leopard monster. Nu ligt ie op 1 oor, rijp voor de schroot.
  U krijgt de rekening binnenkort toegestuurd en gelieven snel te betalen.

  • Tanks “doen het” niet meer op het slagveld. Daarvoor zijn ze te groot, te lomp, te traag, te zichtbaar voor de huidige anti-tankwapens. Je moet een verdomd goeie chauffeur zijn om ze niet te laten vastlopen in ’t veld, bijvb door teveel puin onder de buik. Daarbij moet ze voortdurend bewegen. In WOII tachtig jaar geleden kon ze niet meer zonder luchtoverwicht.

   • Jij bedoelt specifiek de Leopards. De Russische T90 is de helft kleiner, lichter, sneller en goedkoper. De samengestelde en reactieve bepantsering is veel effectiever, de tracks zijn veel breder dus de grond druk is veel lager en het warmtebeeld is ook bijna niks. De Abrams moet continue de turbines laten draaien en licht op als een hoerenkeet in Parijs.

    Leuk als je op een tank gereden hebt 40 jaar geleden (ik ook) maar toen werd jou al niks verteld over de techniek van de Leo en de tijd is niet stil blijven staan. Ik kreeg tenminste als tank commandant totaal geen details te horen.

    Ik was echter al tankexpert voordat ik het leger in moest. Ik vond dat gewoon leuk vanwege de techniek en de natuurkundige principes. En ik probeer het bij te houden.

    De motormodule is onvergelijkelijk met de oude dieselmotoren. Toen was het een hele klus van dagen om te vervangen. Nu een paar uur. En kijk eens naar het verschil in levensduur van een auto van 1970. Je mocht blij zijn als je meer dan een ton haalde. Moderne auto’s halen regelmatig 0.5 miljoen km.

    De Russen zijn niet dom. Ze maken niet voor niks 100 stuks per maand bij. Tanks zijn nog steeds de ruggengraat van het leger.

    • Maar die moderne autos hebben dan wel een enorme berg kosten gehad aan vervanging van niet onderdelen die niet gerepareerd (kunnen) worden om aan die 500 duizend km te komen. “Oh, uw injectoren worden een beetje moe, we zullen ze even vervangen”, bam, weer 3000 euris verder.

     De Wolga 24 van familie had 600.000 km achter de rug en reed nog als een zonnetje. De onderdelen kosten bijna niets (koppakking 4 euro).

     Alfa Romeo (voordat het FIAT werd) had jarenlang alle wereldrecords non-stop zo hard mogelijk rijden op haar naam. Dit met de 4 cylinder Nord motoren (serie 105, 116, etc.) die in de jaren ’50 ontworpen waren en in de Giulias, Alfettas, 75, enz. in de ’80 jaren nog steeds in gebruik waren. Deze records waren o.a. met een Alfetta 100.000 km non-stop (alleen stoppen voor brandstof en smering) volgas met een gemiddelde snelheid van ruim 180 km/h! Probeer dat nu nog eens met modern spul. Hmm, gaat dat getande distributieriemetje dat volhouwen? En de motormanagement? Een klein scheetje dwars van een van de vele sensors en het vehikel kan alleen nog doorrijden in limping modus.
     Zeker, de productiemethoden , materiaalkennis en zeker de toleranties zijn erop vooruit gegaan, maar lang niet alle motoren van 50 jaar geleden waren slecht, er zaten werkelijke juweeltjes tussen.

 5. “En kijk eens naar het verschil in levensduur van een auto van 1970. Je mocht blij zijn als je meer dan een ton haalde. Moderne auto’s halen regelmatig 0.5 miljoen km.”

  Hoeveel moderne auto’s zouden er over 50 jaar nog rondrijden? Begin niet over levensduur van een moderne auto want die is ronduit ruk.

  • Inderdaad. Maar dat komt niet door het ontwerp, maar door de uitvoering. Veel plastics, die snel verouderen, enzovoorts. Programmed obsolescense is de naam van het principe. Ik koop geen autos van na 2003 tot 2006, e.e.a. afhankelijk van merk en uitvoering. De dieselmotor van een van mijn voertuigen (van net voor 2000) staat erom bekend het gewoonlijk 1,5 miljoen km uit te houden en dat de injectoren voor het eerst gereviseerd of vervangen worden rondom de 600.000 km. Dezelfde fabrikant heeft deze cijfers voor nieuwere uitvoeringen van de serie met twee derde teruggebracht. Heden dus inderdaad ronduit RUK.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in