Tegenstrijdige informatie over het langverwachte en veelgeprezen tegenoffensief van de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) komt uit de frontlinie. Volgens sommige berichten heeft het leger van Kiev niet veel succes geboekt op het slagveld, schrijft Nezygar.

Hier beoordeelt een groep vooraanstaande analisten wat we weten over de huidige situatie, ongeveer tien dagen na het begin van de operatie.

Sergey Khrapach, veiligheidsexpert, reserveofficier van de Russische Federale Veiligheidsdienst:

Op dit moment, nu de AFU nog steeds niet haar belangrijkste slag heeft toegebracht, is het zinloos om veronderstellingen te maken. Oorlog is een exacte wetenschap. Als de AFU er door aanvallen in meerdere richtingen in slaagt om zwakke plekken in de verdediging van het Russische leger te vinden en een aanval uitvoert die doorbreekt, dan zie ik geen zichtbare vooruitzichten voor een oplossing van het conflict. Oekraïne streeft naar de bevrijding van zijn gebieden binnen de staatsgrenzen van 1991, maar hoogstwaarschijnlijk zal vrede pas mogelijk zijn na het vaststellen van de grenzen die vanaf maart 2022 zijn bepaald, of iets dergelijks. Ondertussen maakt het aanzienlijke militaire potentieel van beide partijen het onmogelijk om het conflict in dit stadium gewoon te bevriezen.

Oleg Ivanov, hoofd van het Centrum voor de beslechting van sociale conflicten in Moskou:

Het is natuurlijk nog te vroeg om te zeggen dat het Oekraïense tegenoffensief is mislukt. Dit is nog maar het begin – de AFU heeft grote voorraden Westers militair materieel en het zal enige tijd duren om dat te vernietigen. Bovendien denk ik dat het bondgenootschap op de NAVO-top van 15 juni zal besluiten om de militaire hulp aan Oekraïne te verhogen, en het land mogelijk F-16 gevechtsvliegtuigen, meer tanks en langeafstandsraketten zal geven. In de nabije toekomst moeten we dus verwachten dat de AFU haar pogingen om door de frontlinie te breken zal intensiveren. Anders zullen haar kansen om Rusland tegen de herfst “terug te dringen” bijna nul zijn.

  Biden krabbelt terug over toetreding van Oekraïne tot de NAVO

Grigory Sarbayev, oprichter van het advocatenkantoor Zakonoved:

Het conflict zal niet bevroren worden. Economisch gezien is het gebied dat ooit Oekraïne was als een drugsverslaafde die zijn drug – oorlog – krijgt ten koste van nieuwe ‘doses’ westerse leningen. Het heeft niets van zichzelf. De levering van wapens zal toenemen en de wapens zullen moderner worden. Stoppen betekent voor hen sterven, want het Westen investeert enorme sommen in Oekraïne. In feite wordt de wereld orde opnieuw opgebouwd door dit conflict.

Petr Bychkov, kandidaat psychologische wetenschappen en universitair hoofddocent politieke psychologie aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg:

De situatie is moeilijk, de vijand onderneemt beslissende actie in verschillende richtingen, niet alleen aan de frontlinies. De verdediging in de richting van Zaporozhye was een onaangename verrassing voor de AFU, maar we moeten even grote aanvallen in andere richtingen verwachten. Oekraïne is noch beperkt in menselijke hulpbronnen (het heeft toegang tot buitenlandse huurlingen), noch in financiering. Naar mijn mening is vrede in de nabije toekomst onwaarschijnlijk.

Michail Neizjmakov, directeur van analytische projecten bij het Agentschap voor politieke en economische communicatie:

Onlangs hebben zowel de perssecretaris van de president van de Russische Federatie, Dmitry Peskov, als een adviseur van het kantoor van de president van Oekraïne, Mikhail Podoliak, gezegd dat zij geen basis zien voor onderhandelingen tussen Moskou en Kiev. Natuurlijk leert de wereldwijde ervaring dat de strijdende partijen tijdens de actieve fase van de vijandelijkheden minder geneigd zijn om te praten over een snelle overgang naar dialoog en compromissen – onder andere om te voorkomen dat ze hun troepen demotiveren. Westerse leiders hopen echter misschien dat de actieve vijandelijkheden ten minste tot het officiële begin van de presidentscampagne in Rusland [volgend jaar] doorgaan, om druk op het Kremlin uit te oefenen. De recente verklaringen van Joseph Biden over een “optimistische houding” en het steunen van Oekraïne “zolang het duurt” geven bijvoorbeeld indirect aan dat de Verenigde Staten verwachten dat het conflict zal voortduren.

  Loop naar de maan...

Sergey Belokonev, Politiek deskundige, Directeur van het Instituut voor Wereldwijde Studies van de Financiële Universiteit onder de regering van de Russische Federatie:

Het baart zorgen dat het strategisch initiatief in handen is van de vijand. De afgelopen dagen is Oekraïne erin geslaagd om een paar kilometer door onze stellingen te stoten. Hoewel het momenteel in de verdediging zit, heeft ons leger een gunstigere positie. Maar de bevrijding van dit grondgebied van de Russische Federatie is een belangrijke taak, zowel politiek als juridisch gezien. Ik heb het over de korte termijn. Op de lange termijn lopen we, als we een aanzienlijk deel van Oekraïne bezet laten door de NAVO en Oekraïense nazi’s, het risico dat de vijandelijkheden elk moment weer oplaaien.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EU wil Westerse “vredesmacht” in Oekraïne – Kremlin: “Uiterst gevaarlijk”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWat Russische ingenieurs kunnen leren van de buitgemaakte “Leopards”
Volgend artikelVladimir Poetin vraag & antwoord gesprek met Russische oorlogscorrespondenten
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. “NATO Increases Military Spending Over Ukraine, and Israeli Exports Break Record
    Germany is about to sign the largest arms deal in Israeli history, and diplomats who’ve spoken to Haaretz say this is just the beginning: ‘Europe lived peacefully until Feb 24, 2022. That morning, they woke up with a whole new understanding of things'”
    https://www.haaretz.com/israel-news/security-aviation/2023-06-14/ty-article-magazine/.premium/nato-increases-military-spending-over-ukraine-and-israeli-exports-break-record/00000188-b8e8-d1d6-a7b9-fbfd53490000

  2. zoals gezegd eerder dit artikel… het is te vroeg, om bindende conclusies te trekken maar het ziet er goed uit..❤️🇷🇺🌹

  3. RUSLAND MOET DOORGAAN TOT DE POOLSE GRENS ANDERS KOMT HETWEER TOT UITBREIDING VAN DE NATO WAND ZEBSTOPPEN NIET TRAP ER NIET IN RUSLAND DE EU VK USA NATO ZIJN ABSOLUT NIET TE VERTROUWEN ZO ALS JE ZELF HEB MEEGEMAAKT TRAP ER NIET IN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in