De oorlog in Oekraïne gaat nu zijn tweede jaar in, na deze week zijn eerste verjaardag te hebben bereikt. Op 24 februari vorig jaar trokken Russische troepen het Oekraïense grondgebied binnen. Het conflict heeft de afgelopen twaalf maanden vele wendingen genomen. Maar er lijkt één onontkoombare, cruciale ontwikkeling te zijn. De contouren van de vijandigheid hebben zich afgetekend om de primaire wereldwijde bedreiging te identificeren – de Verenigde Staten en hun nulsom-obsessie met imperialistische hegemonie, schrijft Strategic Culture.

Strikt genomen gaat de oorlog in Oekraïne zijn tiende jaar in, want de oorsprong van het conflict is terug te voeren op de staatsgreep in Kiev in februari 2014 die werd gesponsord door de Amerikaanse CIA en andere NAVO-agenten. Het neonazistische regime dat toen werd geïnstalleerd en dat nog steeds aan de macht is (met een joodse president aan het hoofd), werd door de Verenigde Staten en hun NAVO-partners bewapend en heimelijk gesteund om de Russisch sprekende bevolking van het voormalige zuidoosten van Oekraïne aan te vallen. Het grotere doel van het regime was de Russische Federatie te betrekken bij een existentiële confrontatie die nu aan de gang is.

De westerse regeringen en hun mediapropaganda houden vast aan het onzinnige narratief dat de Russische president Vladimir Poetin een niet-uitgelokte agressie tegen Oekraïne heeft gelanceerd. Het westerse propagandasysteem – met bekende nieuwsorganen als de New York Times, Washington Post, Guardian, Financial Times, BBC, CNN, DW en France 24, enzovoort – verdoezelt de acht jaar voorafgaand aan het uitbreken van de oorlog volledig.

Poetin herhaalde de bewering deze week in een jaarlijkse state-of-the-union-achtige toespraak toen hij zei dat “het Westen de oorlog is begonnen”. De Russische leider werd in het Westen voorspelbaar verguisd voor deze uitspraak. Maar de feiten van de geschiedenis staan aan Poetins kant.

De Amerikaanse wetenschapper professor John Mearsheimer is een van de vele eminente stemmen die bevestigen dat de oorlog in Oekraïne werd voorbereid door de NAVO en de jarenlange meedogenloze expansie van de NAVO in de richting van Rusland. Oekraïne was slechts het puntje van de speer die op Rusland werd gericht.

Ook andere bronnen ter plaatse in de Donbass-regio – voorheen van Oekraïne – bevestigen dat het door de NAVO gesteunde regime in Kiev zijn agressie in februari vorig jaar escaleerde vóór de militaire interventie van Rusland. Dit zou verklaren waarom de Amerikaanse president Joe Biden begin vorig jaar vol vertrouwen voorspelde dat Russische troepen Oekraïne zouden “binnenvallen”. De Amerikaanse betaalmeesters van het regime in Kiev wisten dat Rusland gedwongen zou zijn om in te grijpen om een op handen zijnde dodelijke aanval op de Russisch sprekende bevolking binnen de toenmalige Oekraïense grens te voorkomen.

  Oekraïners in Groot-Brittannië moeten zich registreren voor militaire dienst

De Donbass-regio heeft zich sindsdien in referenda van vorig jaar afgescheiden van Oekraïne en zich in navolging van het schiereiland de Krim aangesloten bij de Russische Federatie. Westerse media/propaganda hebben het erover dat Rusland de Donbass en de Krim heeft “geannexeerd” en negeren de door internationale waarnemers geverifieerde referenda. Maar vervolgens weigeren dezelfde westerse media te melden hoe de VS vijf maanden geleden in een daad van internationaal terrorisme de Nord Stream-pijpleidingen opbliezen. Kortom, zeg maar niets meer over hun lafhartige ongeloofwaardigheid.

Helaas zijn de vijandelijkheden in Oekraïne verergerd en onnodig verlengd door de enorme stroom Amerikaanse en NAVO-wapens naar dat land. Er is voor minstens 100 miljard dollar aan wapens gepompt in het regime, waarvan de voetsoldaten zich modelleren naar Oekraïense fascisten die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met het nazi-Derde Rijk. En dat terwijl de westerse bevolking lijdt onder recordarmoede en bezuinigingen, opgelegd door hardvochtige elitaire heersers.

Deze week nog beloofde de regering-Biden nog eens 2 miljard dollar aan militaire steun aan het regime in Kiev, inclusief de levering van HIMARS-raketten voor de lange afstand. Het geavanceerde Amerikaanse geschut wordt gebruikt om burgers in de regio’s Donetsk en Lugansk, die nu deel uitmaken van de Russische Federatie, aan te bombarderen en te doden. Uit betrouwbare informatie blijkt dat de HIMARS-geschutseenheden worden bediend door NAVO-huurlingen en niet door Oekraïense troepen.

De ernstige implicatie is dat de Verenigde Staten en de NAVO oorlog voeren tegen Rusland. Dit is niet langer een proxy-oorlog met indirecte steun. Het bezoek van president Biden aan Kiev deze week en het belachelijke gepraat over “het verdedigen van de werelddemocratie” tegen “Russische agressie” toont duidelijk aan dat Washington de leiding heeft over het conflict en de gevaarlijke schertsvertoning om de wereld te misleiden.

Ruslands verklaarde doelstellingen van “denazificatie” en “demilitarisering” van het regime in Kiev zijn nog lang niet bereikt. Het eerder genoemde offensief van het door de NAVO gesteunde regime tegen de Donbass-regio in februari vorig jaar werd verijdeld door de Russische interventie en talloze levens werden ongetwijfeld gespaard. De waarheid is echter dat de mensen in de nieuw gevormde delen van Rusland blijven leven onder dodelijke omstandigheden die zijn opgelegd door de NAVO-as. Deze week nog werden verschillende burgers in Petrovsky bij de stad Donetsk, waaronder ambulancemedewerkers, gedood door door de NAVO gesteunde beschietingen.

  Persconferentie van Poetin over Oekraïne, terrorisme, kunstmest en de energiecrisis in Europa

De oorlog in Oekraïne is geëscaleerd tot een existentiële oorlog die Rusland zich niet kan veroorloven te verliezen. Evenzo is de investering van politiek en financieel kapitaal door Washington en zijn imperialistische bondgenoten van dien aard dat ook zij voor een existentiële uitdaging staan waarbij zij niet kunnen terugkrabbelen zonder fataal prestigeverlies.

Er zijn nauwelijks diplomatieke of politieke inspanningen om een vreedzame oplossing te vinden. China onthulde deze week een 12-punten vredesplan om het conflict in Oekraïne op te lossen, maar het plan werd al snel door de Amerikaanse en Europese leiders terzijde geschoven of ondermijnd. Het uiteindelijke probleem is dat Washington en zijn imperialistische volgelingen streven naar een hegemoniaal zero-sum resultaat, waarbij Rusland wordt verslagen, wat dan weer de weg vrijmaakt voor grotere ambities om China te confronteren. De Amerikaanse imperialisten zijn al goed op weg om de militaire omsingeling van China te versterken.

De oorlog in Oekraïne is eigenlijk een manifestatie van onderliggende historische krachten. Het vermeende einde van de Koude Oorlog in 1991 na de ineenstorting van de Sovjet-Unie heeft geleid tot de daaropvolgende decennia van ongebreidelde Amerikaanse militaire wetteloosheid en straffeloosheid. Men kan nog verder teruggaan en stellen dat de Verenigde Staten en hun imperialistische bende de erfgenamen zijn van de taak van het Derde Rijk om de uitgestrekte landmassa van Rusland te veroveren. De westerse kapitalistische mogendheden steunden de opkomst van het Derde Rijk, en wisselden slechts korte tijd opportuun van kant om nazi-Duitsland in 1945 te verslaan omdat Hitler op hol geslagen was, om vervolgens onder het mom van de Koude Oorlog snel weer de historische doelstelling te hervatten om Rusland te verslaan. De waarheid is dat de Koude Oorlog nooit eindigde. Omdat de door Amerika geleide kapitalistische oorlogszuchtige orde nooit eindigde. (En er zal nooit vrede zijn onder deze orde).

De Russische gezant bij de Verenigde Naties, Vassily Nebenzia, haalde deze week in een toespraak tot de Veiligheidsraad cijfers aan waaruit bleek dat de VS bij meer dan 250 gelegenheden illegale buitenlandse militaire interventies hebben gepleegd sinds het zogenaamde einde van de Koude Oorlog, zo’n drie decennia geleden.

  Oekraïne-crisis kan leiden tot ineenstorting EU - voormalig Grieks premier

China van zijn kant hekelde deze week de Verenigde Staten als de belangrijkste aanstichter van wereldconflicten en verklaarde dat 80 procent van de buitenlandse oorlogen en vijandelijkheden te wijten zijn aan heimelijke en openlijke Amerikaanse acties.

Geen enkel land heeft zoveel staatsgrepen, regimewisselingen, massamoorden en moorden gepleegd als de Verenigde Staten. Het heersende regime heeft zelfs een van zijn eigen presidenten vermoord – John F Kennedy in 1963 – omdat hij de imperialistische doelstellingen in de weg stond.

In de sprookjeswereld van westerse regeringen en media (een misleide mondiale minderheid – moet worden opgemerkt) wordt de oorlog in Oekraïne lachwekkend voorgesteld als “verdediging van democratie en vrijheid”. In werkelijkheid is Oekraïne een geldverslindende oorlogsroof geworden waarbij de westerse oorlogs- en bankindustrie kwijlt bij de winsten die worden gefaciliteerd door een corrupte kliek in Kiev die wordt gesteund door neonazi-paramilitairen en NAVO-huurlingen die Russische burgers vermoorden. Deze week is een gruwelijke video opgedoken waarop te zien is hoe door de NAVO gesteunde moordenaars in uniformen een man en zijn zwangere vrouw ophangen in de regio Lugansk.

Naar schatting zijn er het afgelopen jaar tot 200.000 Oekraïense soldaten gedood, terwijl de Verenigde Naties schatten dat er ongeveer 7.200 burgers zijn omgekomen. Rusland zegt te proberen het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken.

De Verenigde Staten en hun NAVO-handlangers voeren een imperialistische oorlog “tot de laatste Oekraïner” en laten een nieuwe failed state na, zoals ze elders hebben gedaan in onder meer Afghanistan, Irak, Libië, Somalië, Syrië en Jemen. Deze keer voert het Amerikaanse imperium echter een oorlog tegen de kernmacht Rusland, die niet zal terugdeinzen. Twee existentiële krachten gaan stapsgewijs de confrontatie aan. En de meeste mensen beseffen dat de Verenigde Staten en hun kapitalistische verarmende oorlogssysteem moeten worden verslagen, wil de wereld ooit in vrede kunnen leven.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Bereid u voor op WO III: Het Westen HEEFT OORLOG NODIG, want het hele financiële systeem stort in elkaarVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAmerika’s waanzinnige militaire fantasie
Volgend artikelWaanzinnige dokters: Arts in Florida heeft naar verluidt opgeroepen om ongevaccineerden dood te schieten in een nazi-stijl vuurpelotons
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Een Russische vrouw zag ik op een niet uitgezonden interview van de NOS, zij vertelde wat alle Russen wel weten, wij bevechten wederom het fascisme nu net als in de Wereldoorlog, zo is het en niet anders, wat de media ook allemaal schrijven of zeggen!!!

  • zijn bezig met biden opzij te schuiven, wat na hem kom….DAT is gevaarlijk….
   een kamala is tweede in rij en die is, zoals mijn amerikaanse vrouw haar beschrijft, pas BAT CRAZY….DAAR gaan we nog problemen mee krijgen mocht die ooit aan de macht komen…biden kunnen ze nog ‘controleren’, een kamala daarentegen……

   • Onzin. Biden staat helemaal niet aan het roer. Die seniele en demente idioot weet de helft van de tijd niet eens waar hij is. Achter de schermen zit Obama aan de touwtjes te trekken. En wie na haar komt zou wel eens Trump of een familielid van hem kunnen zijn. Dat is een narcicistische idioot die ligt uit te kramen dat indien hij aan de macht was geweest er geen oorlog zou zijn. BS. Het is Trump die de nazies heeft bewapend na de oficiele obama regering. Bovendien wie is de oorlog in Somalie gestart ? Trump. De enkele goede personen die uit de states komen zijn heel dun gezaaid. Mr Ritter, Larry Johnson, Maerscheimer, J Sachs zijn niet gewicht genoeg tegen het overwicht van amerikaanse booswichten. Hun denken dat het hun volste recht is de wereld te vertellen hoe zij het willen. My way or the high way. Ik zou zeggen dat het tijd is voor Amerikanen nu eens en voor altijd de highway op te sturen. Spijtig voor de goeden die er zitten….

  • Nehemia alle Amerikaanse presidenten zijn rot. Denken dat ze een uitzonderlijk ras zijn. Zelfs JFK was niet een goede kerel… achter schermen sloot hij een akkoordhe met de Russen tijdens de Cuba krisis. De Amerikanen hadden namelijk eerst hun atoom wapens in Turkije neergezet. En daar was JFK toch ook bij, niet toch ?

   Amerikanen moeten ontwapend worden. Ze brengen slechts dood, onrust en regerings coups. En nu zijn ze een dreiging voor de mensheid doordat ze nukes hebben.
   Er komt absoluut niks goed van USA. Waarom houden Europeanen zo van Amerikaanse oorlogs stokers ? En laten zich als slaven behandelen en uitzuigen ?

   • Omdat de Europeanen dom zijn.En vol ontzag voor…ja voor wat….?
    Gebruik het narcisme woord niet te pas en onpas! Komt ook …..! over.
    Somalië, daar waar ze de soldaat achter een auto door de straten sleurden? Was lang vóór Trump.

  • Het heeft niks met welke president dan ook te maken. Alle presidenten hebben allemaal hetzelfde buitenlandse beleid, wat uitgevoerd wordt door de Neocons.

 2. Ik ben bang dat het enige wat overblijft is de Verenigde Staten compleet te vernietigen. Anders stopt het nooit. Misschien dat Rusland China en noord Korea gezamenlijk een nucleaire aanval doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in