De westerse steunpilaren van Oekraïne – en de VS in het bijzonder – doen hun best om te voorkomen dat Kiev onderhandelingen aangaat met Moskou, heeft Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gezegd. De functionaris maakte de opmerkingen in de marge van gesprekken tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, dinsdag in Moskou.

Peskov werd gevraagd om commentaar op recente verklaringen van hoge westerse functionarissen, die zeiden dat elk vredesinitiatief voor Oekraïne, mocht dat voortkomen uit de besprekingen tussen Rusland en China, “onaanvaardbaar” zou zijn. De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, beweerde bijvoorbeeld dat een staakt-het-vuren in de huidige situatie slechts “de verovering van Rusland tot nu toe zou bekrachtigen” in plaats van bij te dragen aan vrede, bericht RT.

“Washington, de Europese hoofdsteden, maar allereerst is Washington vervuld van de wens om Kiev onder geen enkel beding vredesonderhandelingen te laten aangaan. Ze laten Kiev er eenvoudigweg niet eens aan denken,” zei Peskov. Op de vraag of het nu “normaal” is om aan te zetten tot oorlog in plaats van op te roepen tot vrede, antwoordde de woordvoerder bevestigend.

“Nu, wanneer de maskers af zijn, laat iedereen zijn beestachtige grijns zien. Behalve wij en China.”

Tijdens de gesprekken bespraken de Russische en Chinese leiders een 12-puntenplan voor vrede in Oekraïne dat onlangs door Peking is voorgesteld. Poetin heeft het initiatief geprezen en zich bereid verklaard het te bespreken en erop voort te bouwen, maar ook herhaald dat Moskou een diplomatieke oplossing wil voor de vijandelijkheden, die al meer dan een jaar aanslepen.

  "Aanvallen" op Oekraïense ambassades in Europa: Een nieuwe provocatie van Kiev of iets anders?

“Wij geloven dat veel van de bepalingen van het door China voorgestelde vredesplan overeenstemmen met het Russische standpunt en als basis kunnen dienen voor een vreedzame regeling wanneer men daar in het Westen en in Kiev klaar voor is. Tot dusver hebben wij echter niet kunnen vaststellen dat zij daartoe bereid zijn,” zei Poetin na de ontmoeting.

De Chinese president heeft benadrukt dat Peking bij zijn standpunt over het conflict blijft en heeft beide partijen aangespoord om vast te houden aan de diplomatie en de dialoog aan te gaan. “We zijn altijd voor vrede en dialoog, en we staan stevig aan de goede kant van de geschiedenis,” verklaarde Xi.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Je niet weet wat je mist, totdat het er niet meer is. Het is al te laat, dus neem uw tijd om ervan te lerenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIn Moskou begraven Xi en Poetin de Pax Americana
Volgend artikelDe muren sluiten zich rond Joe Biden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in