Wat zojuist in Moskou heeft plaatsgevonden is niets minder dan een nieuw Jalta, dat overigens op de Krim ligt. Maar anders dan de gedenkwaardige ontmoeting tussen de Amerikaanse president Franklin Roosevelt, Sovjetleider Jozef Stalin en de Britse premier Winston Churchill op de door de USSR bestuurde Krim in 1945, is dit de eerste keer in waarschijnlijk vijf eeuwen dat geen enkele westerse politieke leider de mondiale agenda bepaalt, schrijft Pepe Escobar.

Het zijn de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin die nu de multilaterale, multipolaire show leiden. Westerse exceptionalisten mogen hun huilebalkjes zoveel inzetten als ze willen: niets zal iets veranderen aan de spectaculaire optiek en de onderliggende inhoud van deze zich ontwikkelende wereldorde, vooral voor het Mondiale Zuiden.

Wat Xi en Poetin van plan zijn, werd vóór hun top in detail uitgelegd in twee opiniestukken van de presidenten zelf. Als een zeer gesynchroniseerd Russisch ballet werd de visie van Poetin uiteengezet in de People’s Daily in China, met de nadruk op een “toekomstgericht partnerschap”, terwijl die van Xi werd gepubliceerd in de Russian Gazette en op de website van RIA Novosti, met de nadruk op een nieuw hoofdstuk in samenwerking en gemeenschappelijke ontwikkeling.

De toespraken van zowel Xi als Poetin dreven het NAVO-volk vanaf het begin van de top tot een hysterische razernij van woede en afgunst: de Russische woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, vatte de stemming perfect samen toen zij opmerkte dat het westen “het schuim in de mond liep.”

De voorpagina van de Russische krant Gazette van maandag was iconisch: Poetin die door het nazivrije Mariupol toert en met de bewoners praat, naast de opiniepeiling van Xi. Dat was in een notendop de korte reactie van Moskou op de MQ-9 Reaper-stunt van Washington en de neprechtbank van het Internationaal Strafhof (ICC). “Schuim op de mond” zoveel u wilt; de NAVO is bezig grondig vernederd te worden in Oekraïne.

Tijdens hun eerste “informele” ontmoeting spraken Xi en Poetin maar liefst vier en een half uur lang. Aan het eind begeleidde Poetin Xi persoonlijk naar zijn limousine. Dit gesprek was het echte werk: het in kaart brengen van de lijnen van multipolariteit – wat begint met een oplossing voor Oekraïne.

  Russisch leger elimineert Kievse strijdkrachten in Krasny Liman, Donetsk (Video's)

Voorspelbaar waren er weinig lekken van de sherpa’s, maar er was wel een belangrijke over hun “diepgaande uitwisseling” over Oekraïne. Poetin benadrukte beleefd dat hij het standpunt van China respecteert – uitgedrukt in Pekings 12-puntenplan voor conflictoplossing, dat door Washington volledig is afgewezen. Maar het Russische standpunt blijft onwrikbaar: demilitarisering, Oekraïense neutraliteit en vastlegging van de nieuwe feiten ter plaatse.

Tegelijkertijd heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een rol voor de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland in toekomstige onderhandelingen over Oekraïne volledig uitgesloten: zij worden niet beschouwd als neutrale bemiddelaars.

Een multipolaire lappendeken

De volgende dag ging het allemaal over zaken: alles van energie en “militair-technische” samenwerking tot het verbeteren van de doeltreffendheid van de handels- en economische corridors die door Eurazië lopen.

Rusland staat al op de eerste plaats als aardgasleverancier van China – meer dan Turkmenistan en Qatar – het grootste deel daarvan via de 3000 km lange Power of Siberia-pijpleiding die van Siberië naar China’s noordoostelijke provincie Heilongjiang loopt en in december 2019 van start is gegaan. De onderhandelingen over de Power of Siberia II-pijpleiding via Mongolië vorderen snel.

De Chinees-Russische samenwerking op het gebied van hightech zal door het dak gaan: 79 projecten voor meer dan 165 miljard dollar. Alles van vloeibaar aardgas (LNG) tot vliegtuigbouw, machinebouw, ruimteonderzoek, agro-industrie en verbeterde economische corridors.

De Chinese president heeft uitdrukkelijk gezegd dat hij de projecten van de Nieuwe Zijderoute wil koppelen aan de Economische Unie van Eurazië (EAEU). Deze BRI-EAEU-interpolatie is een natuurlijke evolutie. China heeft al een economische samenwerkingsovereenkomst gesloten met de EAEU. De ideeën van de Russische macro-economische uber-strateeg Sergej Glazyev werpen eindelijk vruchten af.

En last but not least komt er een nieuwe impuls voor wederzijdse verrekening in nationale valuta – en tussen Azië en Afrika, en Latijns-Amerika. Voor alle praktische doeleinden onderschreef Poetin de rol van de Chinese yuan als de nieuwe handelsvaluta bij uitstek, terwijl de complexe besprekingen over een nieuwe reservemunt die door goud en/of grondstoffen wordt ondersteund, worden voortgezet.

  Helemaal naar Odessa

Dit gezamenlijke economische en zakelijke offensief sluit aan bij het gezamenlijke diplomatieke offensief van Rusland en China om grote delen van West-Azië en Afrika opnieuw vorm te geven.

Chinese diplomatie werkt als de matroesjka (Russische in elkaar passende poppen) in termen van het overbrengen van subtiele boodschappen. Het is verre van toevallig dat Xi’s reis naar Moskou precies samenvalt met de 20e verjaardag van de Amerikaanse “Shock and Awe” en de illegale invasie, bezetting en vernietiging van Irak.

Tegelijkertijd kwamen een dag voor Xi meer dan 40 delegaties uit Afrika in Moskou aan om deel te nemen aan een parlementaire conferentie “Rusland-Afrika in de multipolaire wereld” – een aanloop naar de tweede top tussen Rusland en Afrika in juli volgend jaar.

De omgeving van de Doema leek op de oude dagen van de Non-Aligned Movement (NAM), toen het grootste deel van Afrika zeer nauwe anti-imperialistische betrekkingen onderhield met de USSR.

Poetin koos precies dit moment om meer dan 20 miljard dollar aan Afrikaanse schuld af te schrijven.

In West-Azië handelen Rusland en China volledig synchroon. West-Azië. De toenadering tussen Saoedi-Iran werd door Rusland op gang gebracht in Bagdad en Oman: het waren deze onderhandelingen die leidden tot de ondertekening van de overeenkomst in Peking. Moskou coördineert ook de besprekingen over de toenadering tussen Syrië en Turkije. De Russische diplomatie met Iran – nu onder strategische partnerschapsstatus – wordt op een apart spoor gehouden.

Diplomatieke bronnen bevestigen dat de Chinese inlichtingendienst, via haar eigen onderzoeken, nu volledig op de hoogte is van de enorme populariteit van Poetin in heel Rusland, en zelfs binnen de politieke elites van het land. Dat betekent dat samenzweringen om het regime te veranderen uitgesloten zijn. Dit was van fundamenteel belang voor het besluit van Xi en de Zhongnanhai (China’s centrale hoofdkwartier voor partij- en staatsambtenaren) om de komende jaren in te zetten op Poetin als betrouwbare partner, aangezien hij de volgende presidentsverkiezingen wellicht zal winnen. In China gaat het altijd om continuïteit.

  Russische Lancet drones elimineren meer Oekrainse houwitsers, luchtverdedigingssystemen en voertuigen (Video's)

De top tussen Xi-Poetin bezegelde China en Rusland dus definitief als alomvattende strategische partners voor de lange termijn, die serieuze geopolitieke en geo-economische concurrentie willen aangaan met de afnemende westerse hegemonen.

Dit is de nieuwe wereld die deze week in Moskou is geboren. Poetin definieerde het eerder als een nieuw antikoloniaal beleid. Het is nu uiteengezet als een multipolaire lappendeken. Er is geen weg terug in de afbraak van de restanten van de Pax Americana.

“Veranderingen die in 100 jaar niet hebben plaatsgevonden”

In Before European Hegemony: The World System A.D. 1250-1350 bouwt Janet Abu-Lughod een zorgvuldig opgebouwd narratief op over de heersende multipolaire orde toen het Westen “achterliep op de ‘Oriënt’.” Later trok het Westen alleen “op omdat de ‘Oriënt’ tijdelijk in wanorde verkeerde”.

Wij zijn wellicht getuige van een soortgelijke historische verschuiving in wording die wordt ingegeven door een opleving van het confucianisme (respect voor autoriteit, nadruk op sociale harmonie), het evenwicht dat inherent is aan de Tao, en de spirituele kracht van de oosterse orthodoxie. Dit is inderdaad een beschavingsstrijd.

Moskou, dat eindelijk de eerste zonnige dagen van de lente verwelkomt, bood deze week een meer dan levensgrote illustratie van “weken waarin decennia gebeuren” in vergelijking met “decennia waarin niets gebeurt”.

De twee presidenten namen op aangrijpende wijze afscheid.

Xi: “Nu zijn er veranderingen die in 100 jaar niet hebben plaatsgevonden. Als we samen zijn, jagen we deze veranderingen aan.”

Poetin: “Daar ben ik het mee eens.”

Xi: “Wees voorzichtig, beste vriend.”

Poetin: “Goede reis.”

Op een nieuwe dag, van het land van de Rijzende Zon tot de Euraziatische steppen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Toespraak Poetin voor Russisch parlement citaten en complete toespraak Engelstalig (Video) – Schort nieuw nucleair START-verdrag op, zet kernwapens op gevechtsgereedheidVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe ChristenUnie is met afstand de grootste verliezer van de Provinciale Statenverkiezingen 2023
Volgend artikelVS/EU laten Oekraïne niet eens vredesbesprekingen overwegen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Of er blij mee moeten zijn is een tweede.
  Volgens mij zijn er geen goede partijen in dit geheel.
  Het westen licht op zijn rug, door woke/klimaat/censuur/anti-wetenschap/corruptie/anti-westen, Rusland en China zijn allebei verschrikkelijke dictaturen, waarbij Rusland nog enigszins meevalt, zolang je maar niet in de buurt van Putin komt.
  Dit kan nooit lang meer duren.

  • Hi Marcel,
   Mee eens dat China een enge dictatuur is. Voor Rusland ligt dat iets genuanceerder denk ik. Een eutopie is een droom. Iedere natie of vorm van samenleving vraagt offers die niet iedereen wil maken. Maar het is goed om te zien dat de VS niet langer het machtscentrum zijn. Laten we maar bidden en hopen dat de kat in het nauw geen rare sprongen gaat maken. Anders kon het nog wel eens zwavel gaan regenen hier en de sterren van de hemel vallen. Dan weet niemand meer een veilig heenkomen te vinden.

  • Rusland is in veel opzichten veel vrijer dan het zogenaamde vrije westen

   Wat China betreft, ja het is in veel opzichten een dictatuur. Maar men moet rekening houden met het feit dat de hele cultuur in het verre oosten veel meer gericht is op de groep dan het individu.
   Trouwens, de VS heeft meer camera’s hangen per hoofd van de bevolking dan China en dat zal in veel andere westerse landen niet anders zijn.
   Trouwens, iedereen die een mobieltje bij zich draagt is sowieso constant te volgen en kan constant afgeluisterd worden, dus wat dat betreft is vrijheid en privacy meestal een illusie.

 2. Precies volgens WEF plan. Als alle mensen genoeg hebben van hun heersers zullen er een paar opstaan waar sympathie voor is gecreerd (xi, Putin, Trump) is, en wat nu dus ook duidelijk gebeurd. Echter sympathie of nie….de plannen gaan gewoon door.

  Charlie Ward stuurt iedereen richting digitale valuta welke hij Nesara noemt.

  We worden er flink ingetuind.

 3. Deze afspraken zouden in Europa en in Nederland toch met heftig vette koppen de krant moeten halen, maar nee men discussieert hier over lessen op de basis school over clitorissen.

  Wat een wereld. ‼️
  De wereld die snel zijn eurigen economie afbreekt en afkalft heeft naar buiten alleen maar oog voor Ukraine, waarvan hier duidelijk wordt besloten dat het een “ gedemilitariseerd “ gebied ZAL ZIJN . Dus een leeg land zonder een leger……. Vredes gesprekken verbied Joe Biden….. dus heeft Rusland card blanche…… en ze gaan door
  Dat is een kwestie van tijd en totale vernietinging van het Ukrainse leger voordat dit gebeurt.

  Europa en Amerika begrijpen niet dat we met grote snelheid afgesloten worden van vrijwel alle essentiële grond stoffen, en dat Afrika en Zuid Amerika als hete aardappels met al hun rijkdommen in de schoot van deze twee supermachten gaan vallen.
  ( trouwens China bezit al vele havens in Europa❗️)

  Ik heb zowel China als Rusland meerdere malen bezocht.
  Beide zijn inderdaad dictaturen, Rusland met wat meer vrijheden, en China “ strakker , ( ik denk voor de eigen inwoners beklemmend ) geleid.
  Maar wat China in korte tijd heeft opgebouwd wekt bij mij bewondering, ook leed, ja want als je huis op de verkeerde plek stond was het op een dag gewoon weg. Kon je met een plastic zakje je eigendommen gaan zoeken tussen het puin. ( zelf gezien, en man gesproken )
  Maar Chinezen zijn taai en helpen elkaar.
  Een zeer bewonderenswaardige waardige eigenschap……( dan zijn wij mietjes)
  Spreken ( met westerlingen ) doen ze pas als ze je kennen en vertrouwen.
  En dan nog zeer mondjes maat.
  En niemand in de buurt…..
  Maar gezien hun hoeveelheid mensen en volks aard wat wij niet kennen gaat dit plan zeker lukken.

  Rusland zal meer problemen hebben, vooral met de “ onrustige deelrepublieken”
  Het westen, de USA zal stevig in ONRUST gaan INVESTEREN.
  Daar zijn het “ meesters” in. En Navalny in het gevang…… zal nog vele volgelingen krijgen…
  Kijk naar Georgië en naar Ukraine, als Joe Biden niet zelf naar de schandpaal moet vanwege “ zijn privé miljoenen handeltje “ met China, dan gaat hij weer volop ONRUST STOKEN EN STAATS GREPEN PLEGEN IN DE RUSSISCHE DEEL REPUBLIEKEN..
  En krijgt Putin mogelijk de handen vol aan interne gewapende conflicten.
  Als Putin snel de economie en werkgelegenheid in die republieken op gang krijgt zal het mee vallen.

  Uiteindelijk zal dit Europa alleen maar zwakker maken.
  Zonder gas geen auto industrie in Duitsland en geen toelevering als staal en transporten via Nederland enz dus verarming in geheel Europa. Ook de hele chemische industrie in Duitsland zal klappen krijgen of moeten sluiten….. ( grappig maar de Groenen krijgen daar vanzelf hun zin )

  Europa; Met de vele duizenden vluchtelingen die maar ongecontroleerd blijven komen en gevoed en gehuisvest moeten worden, de binnenlandse armoede, de door de politiek veroorzaakte chaos….. nee Europa heeft m.i. ZIJN BESTE TIJD GEHAD ❗️
  Ons gezondheids systeem wat financiël op klappen staat…..

  Het was een mooie tijd…… vanaf 1945 tot heden, de wederopbouw hard werken goed verdienen, maar nu gaat dit naar de ANDERE KANT VAN DE WERELD.
  ENNE RUTTE……..hij zegt nog net niet maar…….. als historicus speelt het misschien wel door zijn hoofd…….. GAAT U MAAR RUSTIG SLAPEN……😉‼️

 4. Ik ben voor zaken regelmatig in Kazachstan geweest, in de stad Amati, dat in de driehoek licht, Kazachstan, Mongolië en China.
  De mensen in Amati zeiden mij, als de Chinezen over de Himalaya komen, zal de massa nooit meer stoppen.
  Ze zijn met 1.4 miljard Chinezen, vergelijk dit met een roltrap, als de massa op de roltrap stapt, kan er niet meer worden gestopt.
  Ja Anna, ik ben ook voor zaken regelmatig in China geweest, en inderdaad als je huis in de weg staat heb je pech, steden gebouwd voor 35 miljoen inwoners in 40 jaar, staat er wel eens iets in de weg.
  De mensen in Amati, vergeleken de Chinezen met een mieren kolonie, als er een miljoen mieren blaadjes naar
  hun termieten heuvels brengen, vallen er regelmatig een paar duizend mieren tussen wal en afgrond, ook pech.
  China is in 70 jaar opgebouwd tot één van de grootste wereld machten, waar Amerika 200 jaar over hebben gedaan, je kan een land met 1.4 miljoen mensen niet leiden met zachte schuimpjes, en de Chinezen weten dit
  en accepteren deze leiding ook, altijd op een paar na natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in