De meeste landen in de wereld weigeren Moskou sancties op te leggen omdat ze de westerse versie van het conflict in Oekraïne niet geloven. Tegelijkertijd groeit de sympathie voor Rusland, schrijft de voormalige Singaporese diplomaat Kishore Mahbubani in een artikel voor de krant South China Morning Post.

Waarom heeft 85 procent van de wereld geen sancties opgelegd aan Rusland na de invasie van Oekraïne?

Het is duidelijk dat de meeste landen die deel uitmaken van deze 85 procent de invasie niet goedkeuren. Een meerderheid stemde ook voor de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin deze wordt betreurd. Toch heeft vrijwel geen enkel lid van het Mondiale Zuiden sancties tegen Rusland ingesteld. Waarom niet?

Het eerlijke antwoord is dat veel leiders van deze landen in hun hart niet geloven in het “zwart-wit” verhaal dat het Westen over het conflict verkoopt: Oekraïne en het Westen deugen volledig; Rusland is volledig slecht.

Na meer dan vijf decennia geopolitiek gestudeerd te hebben, ben ik nog nooit één geopolitieke kwestie tegengekomen waarin goed aan de ene kant en fout aan de andere kant staat.

De meeste onpartijdige waarnemers van de Oekraïne-kwestie geloven dat de oorlog voorkomen had kunnen worden. Ironisch genoeg waren de leidende stemmen die waarschuwden tegen de meedogenloze uitbreiding van de NAVO, steeds dichter bij de grenzen van Rusland, enkele van de beste westerse strategische geesten, waaronder George Kennan, Owen Harries en Henry Kissinger. Zoals president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika zei: “De oorlog had vermeden kunnen worden als de NAVO gehoor had gegeven aan de waarschuwingen van haar eigen leiders en ambtenaren door de jaren heen dat haar uitbreiding naar het oosten zou leiden tot meer, en niet minder, instabiliteit in de regio.”

Toekomstige historici zullen zich erover verbazen dat hun duidelijke waarschuwingen werden genegeerd. De video’s van John Mearsheimer die documenteren hoe expliciete waarschuwingen werden genegeerd, zijn zo’n 28,7 miljoen keer bekeken. Veel vooraanstaande personen in het Mondiale Zuiden hebben ze ook bekeken, vaak met instemming. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft een aantal vragen gesteld die de standpunten van het Zuiden weerspiegelen: “Ik denk dat de reden voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook duidelijker moet zijn. Is het vanwege de Navo? Is het vanwege territoriale aanspraken? Is het vanwege de toegang tot Europa? De wereld heeft daar weinig informatie over.”

Het Westen zou meer steun krijgen voor zijn zaak in Oekraïne als men zou zien dat het aanstuurt op een vredesvoorstel of een eerlijk compromis over Oekraïne. In plaats daarvan lijkt het te streven naar een strategie van volledige overwinning en vernedering van Rusland.

  "Met zijn vredesplan heeft China een perfecte val gezet voor de VS en Europa," zegt Israëlische deskundige

Dit resultaat is niet in het belang van het Mondiale Zuiden. Zij geven de voorkeur aan een multipolaire wereld, met Rusland als onafhankelijke pool die hun geostrategische opties biedt. En veel landen in het Zuiden die nog herinneringen hebben aan het eens zo dominante Westen, weten dat het Westen opnieuw arrogant en onuitstaanbaar zal worden als het Rusland volledig verslaat.

Het Mondiale Zuiden is ook niet geopolitiek naïef. Machiavellistische bewegingen zijn gebruikelijk in de geopolitiek. Hoewel velen de moed van Volodymyr Zelensky en zijn volk bewonderen om de Russische troepen tot staan te brengen, geloven zij ook dat de Oekraïners ongewild pionnen zijn geworden in een grotere geopolitieke wedstrijd. Net zoals het Westen met succes een strategie smeedde om de Sovjet-Unie tot de laatste Afghaan te bestrijden, zou het doel vandaag wel eens kunnen zijn om Rusland tot de laatste Oekraïner te bestrijden.

Het Westen is ook onoprecht als het zegt dat het Oekraïne zal steunen als het vrede met Rusland zou nastreven. Het is een feit dat zonder de onbeperkte blanco cheques die het Westen Oekraïne stuurt, Kiev op de een of andere manier een compromis met Moskou had moeten sluiten. Zoals president Lula zei, toonde geen van beide partijen voldoende bereidheid om de oorlog via onderhandelingen op te lossen.

Aangezien de mensen in het Mondiale Zuiden niet naïef en slecht geïnformeerd zijn, weten zij ook dat de oorlog onder meer voortduurt omdat sommige Oekraïners privéfortuin maken. De recente onthullingen vormen slechts het topje van de ijsberg.

Wat is het resultaat dat het Mondiale Zuiden graag zou zien in Oekraïne? De onmiddellijke wens is een staakt-het-vuren en beëindiging van het conflict, dat ook de voedsel- en energietoevoer naar het Zuiden heeft verstoord. Ook de allerarmsten in het Zuiden hebben enorm geleden onder deze oorlog. De scherpzinnige en verstandige Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Dr. S. Jaishankar, zei zeer scherpzinnig dat “Europa uit het denken moet groeien dat de problemen van Europa de problemen van de wereld zijn, maar dat de problemen van de wereld niet de problemen van Europa zijn.” Om zijn economische groei te beschermen, importeerde India in januari 2023 33 keer meer Russische olie dan in januari 2022.

  Oekraïne Situatierapport: terugtrekking gaat door bij gebrek aan verdedigingslinies

De tweede wens is een eerlijk en evenwichtig compromis. Oekraïne zou een vrij en onafhankelijk soeverein land worden, vrij om toe te treden tot de Europese Unie als het dat zou willen. Maar uit respect voor de Russische gevoeligheden zou het niet toetreden tot de NAVO. Dit is inderdaad de formule die Henry Kissinger in 2014 heeft voorgesteld. Het is waar dat Kissinger onlangs van deze formule is afgestapt. Het Mondiale Zuiden niet.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Parallellen met het begin van de Tweede WereldoorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel20-voudige toename van perinatale sterfte
Volgend artikelChina zegt bereid te zijn “de krachten te bundelen met Rusland” om “nationale belangen te verdedigen” terwijl Poetin het bezoek van Xi bevestigt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Ik snap die beuzelarij niet van toch serieuze mensen. Iedereen weet toch dat het niet om Oekraïne gaat, maar om de uitschakeling van Rusland als grootmacht. Het verdere einddoel, de essentie, is de confrontatie met China.

 2. Die henry kissinger is een grote oorlogsmisdadiger die in vele landen gezocht wordt.Hij is lid van de cabal die uit zijn op een NWO.

 3. Kijk, ik wist dat het Britse leger regelmatig oogsten in Ierland confisceerde in de 18e en 19e eeuw, waardoor er daar grote (kunstmatige) hongersnoden ontstonden, waardoor de Ieren naar de Amerika emigreerden / moesten emigreren, maar dit is een héél ander verhaal !!

  Af en toe vraag ik me af of er überhaupt wel iets is dat wààr is, van wat mij mijn leven lang is aangepraat, want er blijft inmiddels van die “waarheid” niet veel meer over ; téééring !

  Nederlandse geschiedenisleraren : allemaal geïndoctrineerde stoephoertjes van de “Hogere Macht” !

  Doe als ik en zet het geluid uit en lees de tekst beetje bij beetje ; die vertellende stem voegt namelijk niets toe :

  https://www.bitchute.com/video/QylSSFmz0fgv/

 4. Waar zijn de intellectuelen gebleven? Rusland heeft gelukkig Alexander Doegin, maar wie hebben wij? Alleen maar psychopaten van het cultuurloze anglofiele blok. Ik denk dat we als Europa samen met Rusland de cultuur moeten herstellen en verdedigen door een verbod op de vrijmetselarij die oorlog wil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in