Oekraïne begon begin juni met een grootscheeps zomer-tegenoffensief langs een 1000 km lange frontlijn met Rusland in de Donbass, Kherson en Zaporozhye, vol vertrouwen dat de NAVO training, wapens en ondersteuning van de inlichtingendiensten de overwinning van zijn troepen zou verzekeren. Twee maanden later hebben steeds meer Westerse functionarissen privé toegegeven dat het tegenoffensief is mislukt, schrijft Liya Tsukanov.

Oekraïens succes in de lopende tegenoffensieve operaties wordt steeds onwaarschijnlijker nu de westerse beschermheren van Kiev “ontnuchterende” beoordelingen krijgen over de situatie aan het front, hebben Amerikaanse en westerse functionarissen met toegang tot actuele inlichtingenbriefings aan Amerikaanse media verteld.

“Ze zullen de komende weken nog steeds proberen of er een kans is om enige vooruitgang te boeken. Maar ik denk dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze echt vooruitgang zullen boeken die de balans van dit conflict zou veranderen,” zei een hoge westerse diplomaat in een anonieme verklaring.

“Onze briefings zijn ontnuchterend. We worden herinnerd aan de uitdagingen waar ze voor staan,” zei House Appropriations Committee-lid Congreslid Mike Quigley op zijn beurt. “Dit is de moeilijkste tijd van de oorlog,” voegde Quigley eraan toe, die onlangs naar Europa reisde voor een ontmoeting met Amerikaanse commandanten die Oekraïense troepen trainen.

“We zien allemaal in dat dit moeilijker en langzamer gaat dan iedereen zou willen – ook de Oekraïners – maar we geloven nog steeds dat er tijd en ruimte voor hen is om vooruitgang te boeken,” zei een hoge Amerikaanse functionaris, die een dapper gezicht zette bij wat een steeds wanhopigere situatie lijkt te worden.

De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, gaf dinsdag de moedigste bekentenis tot nu toe van Washington’s steeds slechtere inschatting van de vooruitzichten van het tegenoffensief, door te zeggen dat “zelfs de Oekraïners…inclusief president Zelensky, hebben gezegd dat ze niet zo ver of zo snel gaan als hij zou willen.”

“Ze boeken vooruitgang – en dat doen ze – het gaat geleidelijk en langzaam en het gaat niet zonder moeilijkheden, maar ze blijven het proberen. Ze zijn nog steeds bezig. Er wordt actief gevochten aan dat front, ze proberen zeker vooruitgang te boeken. Hoe ver ze zullen komen, waar dat zal zijn, wat voor doorbraak ze kunnen bereiken? Ik denk niet dat iemand dat op dit moment kan zeggen,” zei Kirby.
Maar privé zijn ingelichte functionarissen blijkbaar van mening dat de situatie nog slechter is en dat de Oekraïense troepen nog niet eens door één enkele Russische verdedigingslinie zijn gebroken.

  Russische staatsmedia maken video waarin Europeanen die Oekraïne blijven steunen, worden gewaarschuwd dat ze de volgende kerst hun huisdieren zullen opeten

“De Russen hebben een aantal verdedigingslinies en zij [Oekraïense troepen] zijn nog niet echt door de eerste linie heen,” zei een hoge westerse diplomaat. “Zelfs als ze de komende weken zouden blijven vechten, als ze de afgelopen zeven, acht weken niet in staat zijn geweest om meer doorbraken te maken, hoe groot is dan de kans dat ze die plotseling, met meer uitgedunde troepen, wel zullen maken? Omdat de omstandigheden zo moeilijk zijn,” zei de diplomaat.

Ambtenaren gaven ook inzicht in de reeks pogingen tot Oekraïense terreurbombardementen en drone-aanvallen binnen Rusland, en zeiden dat het “gebrek aan vooruitgang” en de “duizelingwekkende verliezen” aan het front de aanleiding waren voor aanvallen in het Russische achterland “om te proberen de Russische kwetsbaarheid aan te tonen”, zoals een hoge Amerikaanse militaire functionaris het uitdrukte.

Groeiende erkenning van de noodzaak van vredesbesprekingen

Ambtenaren gaven privé toe dat de “onrealistische” verwachtingen die Kiev aan het begin van het tegenoffensief had over het terugdringen van de Russische troepen, nu vervangen zijn door druk van sommige westerse beschermheren op Oekraïne om de vredesbesprekingen te hervatten en zelfs “de mogelijkheid van territoriale concessies” te overwegen.

Ambtenaren spraken ook de vrees uit dat er binnenkort een bittere “blame game” zou kunnen ontstaan tussen de Westerse mogendheden en hun cliënten in Kiev, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot “verdeeldheid” binnen de NAVO. “Het probleem hier is natuurlijk het vooruitzicht dat de Oekraïners ons de schuld gaan geven in het zwartepietenspel,” zei een hoge westerse diplomaat.

In zekere zin is de blame game al begonnen, toen president Zelensky vorige maand de deelnemers aan het Aspen Security Forum vertelde dat Oekraïne in het voorjaar met zijn tegenoffensief wilde beginnen, maar “dat niet deed”, omdat “we eerlijk gezegd niet genoeg munitie en wapens hadden, en niet genoeg goed getrainde brigades. Ik bedoel goed getraind in deze wapens.”

  Oekraïne verliest soldaten - Europa zijn economieën - Alles voor niets - "Men hoopt echt op een of andere staatsgreep"

Vorige maand gaven Westerse functionarissen de schuld voor het mislukken van het tegenoffensief aan de tactiek van Oekraïne, waarbij ze verzekerden dat de aanpak van het Oekraïense leger, en niet de kwaliteit van de Westerse wapenhulp en training, of de ‘wijsheid’ om Oekraïense troepen in het offensief te sturen tegen verschanste Russische stellingen zonder luchtdekking en artilleriesuperioriteit, de schuld was van het mislukken van het tegenoffensief. Deze beweringen leidden tot een boze berisping van de topcommandant van Oekraïne.

Zelfs de controversiële inzet van dodelijke en blindgangersgevoelige Amerikaanse clusterbommen lijkt niet geholpen te hebben, nu Oekraïense commandanten en troepen onthutsende verliezen van wel 75% melden tijdens de opmars, en zeggen dat zwaar ingegraven Russische troepen hun toevlucht hebben genomen tot het verspreiden over grote gebieden om zware verliezen te vermijden.

Ruslands gesaboteerde vredesplannen

Het Russische Ministerie van Defensie, dat sinds het begin van het conflict de geschatte Oekraïense verliezen heeft bijgehouden, meldde vorige week dat het Oekraïense leger meer dan 43.000 manschappen had verloren tijdens operaties tegen Russische troepen, buitenlandse huurlingen en slachtoffers van Russische langeafstandsaanvallen in achterliggende gebieden niet meegerekend. Volgens het ministerie van Defensie zijn er in die tijd ook tot wel 4.900 militaire uitrustingsstukken verloren gegaan, waaronder 1.800 tanks en pantservoertuigen, waaronder Abrams en Bradley IFV’s.

De steeds openhartiger bekentenissen van Westerse functionarissen (voorlopig meestal op anonieme basis) over de rampzalige staat van het Oekraïense tegenoffensief benadrukt de zinloosheid van de Oekraïense crisis – die in het voorjaar van 2022, of zelfs in de winter van 2015, toen het nog gelokaliseerd was in de Donbass, had kunnen worden opgelost als Westerse mogendheden niet systematisch de door Rusland voorgestelde vredesplannen hadden getorpedeerd.

  Biden blijft met de apocalyps spelen: Opnieuw een B-52 kernbommenwerper benadering op St. Petersburg!

“Rusland heeft nooit gesprekken afgewezen. Ik wil graag onderstrepen dat, met de hulp van president Erdogan, zoals u weet, Turkije als gastheer is opgetreden voor een hele reeks besprekingen tussen Rusland en Oekraïne om vertrouwenwekkende maatregelen uit te werken en de tekst van een vredesverdrag op te stellen,” zei president Poetin tijdens een bijeenkomst met Afrikaanse functionarissen in juni. “Het ontwerpverdrag is geparafeerd door het hoofd van de groep onderhandelaars uit Kiev – hij heeft het ondertekend. Hier is het, het bestaat. Het heet het Verdrag inzake Permanente Neutraliteit en Veiligheidsgaranties van Oekraïne,” voegde Poetin eraan toe.

“Maar nadat we onze troepen uit Kiev hadden teruggetrokken, zoals we hadden beloofd, dumpten de autoriteiten van Kiev, net zoals hun meesters meestal doen, het verdrag in de vuilnisbak van de geschiedenis… Ze verwierpen dit,” zei Poetin.

Poetins opmerkingen leken eerdere berichtgeving te bevestigen dat de voormalige Britse premier Boris Johnson afgelopen lente met spoed naar Kiev was gestuurd om de vredesbesprekingen te saboteren zodat, om met de woorden van Pentagon-chef Lloyd Austin te spreken, de NAVO kon proberen om Rusland te “verzwakken”.

Nu het Westen steeds meer erkent dat het tegenoffensief is mislukt, zei president Poetin eind vorige maand dat Oekraïne aan zet is voor mogelijke toekomstige vredesbesprekingen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russische gevechtsvliegtuigen en drones brengen Kievse strijdkrachten zware verliezen toe in Zaporozhye & Donetsk (Video’s)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTrump’s terugkomst maakt Westerse Elites die terugdenken aan zijn eerste termijn nu al bang
Volgend artikelHet Oostfront van de Oekraïners is ingestort: Kiev evacueert 53 nederzettingen in Kharkiv – Oekraïense AFU: Russen hebben een “Schokvuist” gemaakt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

9 REACTIES

 1. We gaan binnen kort zien hoe al de Westerse beleidvoerders zich gaan kronkelen in allerlei bochten om hun Ego te redden.
  Feit is dat ze er niet lang meer gaan mee kunnen wachten met vredesbesprekingen, want het “dood gewaande” Rusland is springlevend en staat op het punt om korte metten te gaan maken met de Europese troepenmacht kant van de NAVO.
  Benieuwd wat hun gezichtsverlies beperkende strategieën gaan zijn.

 2. vredesbesprekingen ?! Dan ken je onze reptielbreinen nog niet ! Méér wapens en NATO boots on the ground, lijkt me meer waarschijnlijk, een nucleair oorlogje is immers niet zo erg als het lijkt, las ik ergens. Die, volgens Rusland 43000 Oekraiense manschappen, die uitgeschakeld werden lijkt me erg weinig, tenzij het enkel het tegenoffensief betreft maar dat wordt niet vermeld.

    • Klopt en die schatting is gebaseerd op satellietbeelden van vers gegraven extra graven. Het is dus een conservatieve schatting want nog heel wat gesneuvelden rotten weg op het slagveld, zijn door de Russen in massagraven gedumpt of liggen nog onder het puin in bijvoorbeeld Bakmuth.

     Kortom, waarschijnlijk is het nog erger. Uit export statistieken schijnt te blijken (heb het niet zelf gecontroleerd maar weinig reden om aan te nemen dat de auteur dit verzonnen heeft maar toch) zijn er vanuit DL alleen al 50.000 proteses geexporteerd.

     War is hell! Waarom de massa nog niet heeft afgeleerd om voor ”hun” land te vechten snap ik echt niet. Maar dat is een ander verhaal (smile)

     Groeten,
     HUgo

 3. Het ergste wat de NAVO,VS en de EU kan overkomen is gezichtsverlies.
  Men zal dat op alle mogelijke manieren willen voorkomen.
  Welke acties ze zullen ondernemen is koffiedik kijken waarover slechts te speculeren valt.
  Niemand van ons zit aan tafel bij hun gesprekken.
  In ieder geval is het wel raadzaam om met alles rekening te houden.

 4. En dan te bedenken dat al die jonge levens van beide kanten nutteloos worden weggesmeten in die oeverloze vleesmolen. Wat een verlies. Hoewel Ruslands tactiek wel die van de lange adem zal zijn, hoop ik voor al die arme jongens en meisjes die daar vechten dat het snel afgelopen is met die verdomde oorlog.

 5. Beste Mensen

  En ….. welke Kabinetsleden allemaal gaan hierop hun zakken legen ??
  De toegebrachte schade aan de meelopende goedgelovige Schaapjes te vergoeden

  Een ding staat al vast
  Europa gaat dik onderdoor
  Dus zwaar verliezen mocht er een oorlog uitbreken van deur tot deur

  Nogmaals Wie welke geldgierige Dieven met de Secondenlijm Stoel plakkers mentaliteiten geplakte Kabinetsleden neemen de Schulden op hun ?

  Gaan alle mensen vergoeden hun geleden schaden?

  Kom …. Vertel op …. gauw een beetje

  Wie zorgd ervoor dat alles normaal en op natuurlijke basis opnieuw zal gaan groeien en bloeien

  Dank U .

 6. Jaaaaah. Onze Jordi. Hij is echt een speciaal kind hoor. Hij doet héél goed zijn best. Hij is al wel 5x blijven zitten maar daarom is het ook zo’n goeie leerling he? Hij geeft niet op. En wij blijven hem steunen. Jaaah, wij zorgen echt heel goed voor hem hoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in