T-90 tank, een derde generatie Russische gevechtstank / Vyacheslav Argenberg / Wikimedia (CC BY 4.0 DEED)

Terwijl Oekraïne zich in allerlei bochten heeft gewrongen om munitie, wapens en uitrusting voor zijn defensie te vinden, heeft Rusland de afgelopen twee jaar de industriële productie enorm opgevoerd, wat veel westerse defensieplanners niet hadden verwacht toen Vladimir Poetin zijn invasie begon, schrijft The Guardian scribent Andrew Roth.

De totale defensie-uitgaven zijn gestegen tot naar schatting 7,5% van het Russische BBP, toeleveringsketens zijn opnieuw ontworpen om veel belangrijke grondstoffen veilig te stellen en sancties te omzeilen, en fabrieken die munitie, voertuigen en uitrusting produceren draaien de klok rond, vaak in 12-uursdiensten met dubbele overuren, om de Russische oorlogsmachine voor de nabije toekomst in stand te houden.

De transformatie heeft defensie in het centrum van de Russische economie geplaatst. Poetin verklaarde deze maand dat er 520.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in het militair-industriële complex, waar nu naar schatting 3,5 miljoen Russen werken, oftewel 2,5% van de bevolking. Machinisten en lassers in Russische fabrieken die oorlogstuig produceren verdienen nu meer dan veel witteboordenmanagers en advocaten, volgens een analyse van de Russische arbeidsgegevens door Moscow Times in november.

Poetin bezocht donderdag Oeralvagonzavod, ’s lands grootste producent van main battle tanks, waar arbeiders opschepten dat het een van de eerste fabrieken was die de klok rond produceerde. De Russische leider beloofde geld om 1500 extra gekwalificeerde werknemers voor de fabriek te helpen opleiden.

Nu de oorlog van Rusland in Oekraïne zijn derde jaar ingaat, baart de enorme Russische investering in het leger, die dit jaar naar schatting de grootste als percentage van het BBP zal zijn sinds de Sovjet-Unie, Europese oorlogsplanners zorgen, die hebben gezegd dat de NAVO het vermogen van Rusland om een langdurige oorlog te voeren heeft onderschat.

“We hebben nog steeds niet gezien waar het breekpunt van Rusland ligt”, zegt Mark Riisik, adjunct-directeur bij de afdeling beleidsplanning van het Estse ministerie van Defensie. “Eigenlijk gaat een derde van hun nationale budget naar militaire productie en naar de oorlog in Oekraïne … Maar we weten niet wanneer het echt effect zal hebben op de samenleving. Het is dus een beetje moeilijk om te zeggen wanneer dit zal stoppen.”

Een belangrijke indicator in de artillerieoorlog is de binnenlandse productie van granaten, die door experts wordt geschat op 2,5 tot 5 miljoen eenheden per jaar. Riisik noemde de trends zorgwekkend en merkte op dat de productie het komende jaar of de komende twee jaar boven de 4 miljoen eenheden zou kunnen uitkomen. De import van meer dan een miljoen granaten uit Noord-Korea en een strategische voorraad van miljoenen granaten geeft Rusland een extra buffer.

  In het Britse parlement: Een week na het bezoek van Xi Jinping aan Moskou heeft hij Zelensky nog steeds niet gebeld

Hoewel dat aantal Rusland misschien niet de benodigde capaciteit geeft om in 2024 of 2025 belangrijke territoriale overwinningen te boeken, plaatst het Oekraïne wel op een aanzienlijk nadeel aan de frontlinies, waar Rusland minstens een drie-op-een superioriteit heeft in artillerievuur, en vaak zelfs meer.

“Het is echt veel hoger dan we hadden verwacht,” zei Riisik over de Russische productiecijfers.

Kalasjnikov-economie

Veel hiervan was ingebakken in het militair-industriële complex van Rusland, een uitgestrekte kolos van bijna 6.000 bedrijven, waarvan velen voor de oorlog zelden winst maakten. Maar wat er aan efficiëntie ontbrak, werd goedgemaakt met reservecapaciteit en flexibiliteit toen de Russische regering de defensieproductie in 2022 plotseling opvoerde.

Richard Connolly, een expert op het gebied van het Russische leger en de Russische economie aan de denktank van het Royal United Services Institute in Londen, noemde het een “Kalashnikov-economie”, die volgens hem “vrij ongenuanceerd maar duurzaam was, gebouwd voor grootschalig gebruik en voor gebruik in conflicten.”

Hij zei: “De Russen hebben hier jarenlang voor betaald. Ze hebben de defensie-industrie gesubsidieerd en velen zouden gezegd hebben dat ze geld verspillen voor het geval ze het op een dag moeten kunnen opschalen. Het was dus economisch inefficiënt tot 2022, en dan lijkt het opeens een heel slim stukje planning.”

Dat verschilt aanzienlijk van westerse, vooral Europese, wapenproducenten, die over het algemeen slanke operaties runnen die grensoverschrijdend werken en bedoeld zijn om de winst voor aandeelhouders te maximaliseren.

Rusland kan zijn militaire industrie vaak op eigen houtje runnen, waarbij personeel wordt herschikt, budgetten worden verhoogd en grote orders ad hoc worden geplaatst. Rusland zal moeite hebben om onderdelen te vinden voor complexere wapens zoals raketten, vooral als de sancties strenger worden gehandhaafd. Maar voorlopig is het erin geslaagd om ook Iskander ballistische raketten en Kh-101 kruisraketten te blijven leveren.

Begin 2023 droeg de Russische regering meer dan een dozijn fabrieken, waaronder verschillende buskruitfabrieken, over aan het staatsconglomeraat Rostec om de productie van artilleriegranaten en andere belangrijke elementen in de oorlogsinspanning, zoals militaire voertuigen, te moderniseren en te stroomlijnen.

De Kazan buskruitfabriek, een van de grootste van het land, nam in december meer dan 500 werknemers aan in een wervingsactie waardoor de gemiddelde maandsalarissen in de fabriek meer dan verdrievoudigden, van 25.000 roebel (217 pond) naar 90.000 roebel (782 pond), volgens Alexander Livshits, de directeur van de fabriek. Advertenties voor banen bieden nachtdiensten van middernacht tot 8 uur ’s ochtends en bescherming tegen militaire dienst voor degenen die de frontlinies proberen te vermijden.

  Holodomor 2023 - Hoe regeringen de voedselinfrastructuur saboteren om de massa uit te hongeren

Veel van de mensen die werden aangenomen, moesten uit naburige regio’s worden gelokt, een bewijs van het ernstige tekort aan geschoolde arbeidskrachten in heel Rusland. De grootste concurrentie voor arbeiders in de fabrieken komt van het leger, dat een salaris van meer dan 200.000 roebel per maand belooft aan degenen die zich aanmelden om mee te vechten in de oorlog.

In regio’s in heel Rusland kan dat soort geld een omwenteling teweegbrengen. “De oorlog heeft geleid tot een ongekende herverdeling van rijkdom, waarbij de armere klassen profiteren van de overheidsuitgaven aan het militair-industrieel complex,” zegt Denis Volkov, directeur van het Levada Center, een opiniepeiling en sociologisch onderzoeksbureau in Moskou. “Arbeiders in militaire fabrieken en families van soldaten die vechten in Oekraïne hebben plotseling veel meer geld te besteden. Hun inkomen is dramatisch gestegen.”

Uit Levada’s peiling bleek dat 5-6% van de mensen die “vroeger niet genoeg geld hadden om consumptiegoederen zoals een koelkast te kopen, nu zijn opgeklommen naar de middenklasse”.

Rusland zal dat betalen door de defensie-uitgaven volgend jaar op te voeren tot bijna 11 biljoen roebel (95,7 miljard pond), een stijging van 70%, die voor het eerst sinds de Sovjet-Unie de sociale uitgaven zou overtreffen. Poetin probeert tegelijkertijd de oorlog te financieren, de sociale uitgaven op peil te houden en een op hol geslagen inflatie te vermijden, in wat Alexandra Prokopenko, een Carnegie endowment-onderzoekster, een “onmogelijk drieluik” noemt.

Voorlopig helpen de hoge olieprijzen om de klap op te vangen. Maar de oorlog zal de Russische economie van binnenuit transformeren.

“In het verleden, in die hele post-Sovjet periode, zou ik gezegd hebben dat olie de belangrijkste sector van de Russische economie was,” zei Connolly. “Nu zeg ik dat het defensie is, en olie die daarvoor zal betalen. En dat levert op de langere termijn problemen op.”

Rond-de-klok productie

Een nieuwe analyse van het International Institute for Strategic Studies (IISS) schat dat Rusland het afgelopen jaar 3.000 gepantserde gevechtsvoertuigen heeft verloren en bijna 8.800 sinds het begin van de oorlog.

  Meer Oekraïense eenhoorns voor het wanhopige Westen om op te jagen

Omdat Rusland niet in staat is om ook maar in de buurt van dat aantal voertuigen te produceren, heeft het voornamelijk verouderde hardware opgeknapt die volgens Connolly door veel andere staten al lang zou zijn afgedankt.

Volgens IISS hebben Russische fabrieken dit jaar 1.500 main battle tanks geleverd, waarvan 1.180 tot 1.280 tanks zijn gereactiveerd uit opslag. Deze aantallen, samen met gereactiveerde pantserwagens en infanteriegevechtsvoertuigen, betekenden dat Rusland “in staat zou zijn om zijn aanval op Oekraïne nog twee tot drie jaar, en misschien zelfs langer, vol te houden met het huidige uitputtingspercentage”, aldus de groep.

Ter plaatse hebben Russische fabrieken nieuwe productielijnen gebouwd en nieuwe mensen aangenomen, waarbij ze soms gebruik maakten van dwangarbeid om de productie op te voeren.

Kurganmashzavod, dat de BMP-2 en BMP-3 infanteriegevechtsvoertuigen produceert, heeft studenten en dwangarbeiders ingehuurd om de fabriek te helpen haar deadlines te halen. Dmitry Medvedev, voormalig president van Rusland en nu plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad, bezocht de fabriek in 2022 en had bij een tankfabriek gewaarschuwd voor de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging voor niet vervulde staatscontracten.

Werknemers vertelden lokale media dat ze zesdaagse weken en diensten van 12 uur moesten draaien vanwege de zogenaamde speciale operatie van Rusland in Oekraïne.

Een vakbondsleider zei dat de nieuwe ploegendiensten werden opgelegd op grond van een speciaal bevel dat Poetin vorig jaar augustus uitvaardigde en op grond waarvan arbeiders “zonder hun toestemming” extra uren mochten werken, zolang ze niet meer dan vier uur per dag extra werkten.

“Vandaag de dag werken in Rusland praktisch alle militair-industriële bedrijven met extra orders van de staat volgens dit schema,” vertelde Andrei Chekmenyov, het hoofd van de Russische Unie van Industriële Arbeiders aan de krant Novye Izvestia. “Het is eigenlijk verboden om extra diensten te weigeren. Je gaat akkoord [of] je wordt ontslagen, en er is geen derde optie.”


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De slogans van het Westen veranderen, maar het doel om de wereld naar zijn hand te zetten blijft onveranderd – LavrovVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWaarom de aanval van Iran op Israël een groot succes was
Volgend artikelMinister van Verkeer dreigt Duitsers met een “rijverbod voor onbepaalde tijd in het weekend” om de verplichte emissiedoelstellingen te halen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Kijken hoe lang het nog duurt voordat iedereen die met de satanisten samenwerkt zich zorgen gaat maken dat ze in raketslee op rails naar hun einde onderweg zijn. Het lijkt allemaal heel lang te duren, maar op de schaal dat dit allemaal gebeurt, leven wij tijdens de laatste miliseconde voor de impact. Ze dachten tot 2016 dat ze ALLES voor elkaar hadden dat ze niet meer konden verliezen, ze vierden al feestjes en gaven elkaar prijzen voor de prestatie… en toen ging alles ineens anders dan gepland.

  En ze zijn zo knetterdom dat ze geen plan hebben voor als hun plannen falen… dus de satanisten draaien maar gewoon hun plannen af ookal moeten ze eigenlijk stoppen en hun plannen herzien, maar dat lukt niet meer… hun plan is te groot om de koers aan te passen zonder dat alles een teringzooi wordt.

 2. De Belgische bedrijvendokter Guido Dumarey viste achter het net om het in moeilijkheden verkerende Van Hool over te nemen en niet om bussen te blijven maken maar gepantserde legervoertuigen. VDL en het Duitse Schmitz Cargobull deden afgelopen week een succesvol bod op bussenbouwer Van Hool.

  • Van Hool teerde meer dan vijftig jaar op overheidsbestellingen waarbij andere constructeurs geen eerlijke kans kregen. De eerste klap kwam toen Wallonië liever bussen ging kopen in Frankrijk. Uiteindelijk hebben de Europese regels voor overheidsbestellingen een einde gemaakt aan zulk een profitariaat op de kap van de belastingbetaler. Dumarey’s praat over productie van pantservoertuigen was ronduit lachwekkend. Het zou een enorme investering vragen in andere werktuigmachines. Opnieuw zou de belastingbetaler de “klant” zijn.

 3. He? Volgens MSM waren de Russen toch niets en waren de Oekraïners toch aan het winnen danzij US en Europese geavanceerde wapentuig? Hoezo draait de media dan hun verhaal om om het weer in hun straatje te laten passen? Wat vallen zij toch door de mand.

 4. Rusland heeft het probleem niet van aanbestedingen en om aan materialen te komen. Europa is veelal afhankelijk van materialen uit China en Rusland. Tja als je landen gaat boycotten, kun je verwachten dat je bepaalde dingen niet meer krijgt.

  Tevens wordt er te veel betaald voor Amerikaanse wapens, de producenten vragen de hoofdprijs aan gebruikers (US overheid, etc) door lobby politieke invloed en de levertijden zijn lang

 5. Rusland zal dat betalen door de defensie-uitgaven volgend jaar op te voeren tot bijna 11 miljard roebel (95,7 miljard pond)

  Klopt dit? Of is het andersom?

 6. Het grote verschil tussen het westen en Rusland is dat bij Rusland de defensie een Staats aangelegenheid is en in het westen de defensie hebben geprivatiseerd.

  Het nadeel van de defensie privatiseren is dat de bedrijven winst boven alles stellen. De kwantiteit, kwaliteit en snelheid om productie aantallen ineens op te schalen bij oorlogen is minder aanwezig. Daar de geprivatiseerde defensie bedrijven veelal design wapens maken, die veel onderhoud nodig hebben en ingewikkeld in elkaar zitten, om zo lucratieve onderhoudscontracten er aan mee te verkopen. Dat maakt de wapens kwetsbaar en peperduur. Het is bijna niet mogelijk om onderhoud te plegen op het slagveld.

  Bij Staatsbedrijven bepaald het leger zelf waaraan hun wapens aan moeten voldoen en de productie aantallen. Ze moeten hufterproof zijn en relatief makkelijk te repareren zijn op het slagveld. De producerende Staatsbedrijven zijn ondergeschikt aan de eisen van het leger. De regering laat zich adviseren door het leger wat nodig is voor de financiering.

  • Staan zwaaien met termen als “defensieindustrie” gaat voorbij aan de primaire industrie (bijvb. staalfabrieken) die bij ons verwaarloosd, verouderd, te duur etc. zijn. Men moet competitief op de wereldmarkt zijn. Rusland voldoet aan die eisen. Het gaat niet om een vingerknip.

 7. De VS besteden, meen ik mij te herinneren, zo’n 30-40 % bbp aan defensie.
  Hoe zou het nou toch komen hè? Dat de Russen meer wapens gaan maken.

 8. Het Westen blijft gevoeglijk weigeren om van de geschiedenis te leren. Hoeveel strijdheren zijn er al geweest die dachten Rusland wel eventjes in te pikken en op de knieën te krijgen? De laatste mislukkeling was A.Hitler want ook hij was op de grondstoffen uit wat in overvloed aanwezig is in Rusland. De hongerige en machtsbeluste EU is geen haar beter!

  Rusland past de tactiek toe door de vijand (het Westen) volledig leeg te laten lopen op het slagveld. In dit geval de Oekraine. De laatste beetjes Defensie-materiaal hebben weggegeven en zelf hebben niets meer om ons te verdedigen als het er op aankomt.

  En dan de brief naar onze 17-jarige jongeren om onder de wapenen te worden geroepen als ……. Hoe verzin je het! Wie hebben we dat meer zien doen in het verleden?

  We gaan ons wederom vergissen in de Russische Beer! Wee onze jeugd!

 9. Ik mis altijd één aspect in die analyses: staat de bevolking achter de politiek die Poetin voert? Mij lijkt Rusland een sterke natie op dat vlak. Een belangrijk punt is de overweldigende meerderheid die voor zijn president stemde. (hier in het westen lachen we de verkiezingen van ginds weg, terwijl we die van ons toch zo serieus nemen) Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er een soort urgentie en plichtsbesef bij de overgrote meerderheid van de Russische bevolking leeft die heel die machine mee helpt op gang brengen. De financiële voordelen en hogere welvaart zullen zeker een rol spelen, maar gedwongen repatriëringen? Op dat tempo en die aantallen? Mij lijkt dat de Russische bevolking klaar was voor de oorlog. Ook de snelle terreinwinst in Ukraïne wijst erop dat ook de lokale bevolking daar de Russen helpen, anders had Rusland 10X meer troepen nodig gehad om het gebied te kunnen blijven bezetten. Je kunt een Poetin-hater of een Poetin-lover zijn, maar ik heb ergens wel bewondering voor een natie die trots genoeg is om nee te zeggen en genoeg ballen heeft om daar ook de offers voor te brengen. Geen enkel westers land kan dit. In de verste verte niet.

  • Klopt, daarbij heeft onze zogenaamde elite niet eens meer in de gaten hoezeer ze gehaat worden, dat is toegenomen na de covid scam, de burgers beginnen hun overheden en media te wantrouwen.
   Wij hebben geen idealen, land, cultuur, democratie, volk meer, of je moet het lhgtbi ideaal zo omarmen dat je jezelf daarvoor nog in de strijd werpt.
   Misschien kunnen we de geïmporteerde islamieten nog in de strijd werpen door ze een kalifaat te beloven in het westen,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in