Twee keer zoveel blanken als zwarten worden elk jaar gedood door de Amerikaanse politie

1

Bijna twee keer zoveel blanke inwoners worden elk jaar door de politie in de Verenigde Staten gedood, in vergelijking met het aantal zwarten dat wordt gedood: 1226  respectievelijk 667 in de afgelopen drie jaar. Wat betreft het aandeel van de bevolking komt het echter vaker voor dat zwarten bij een politieoptreden worden gedood dan dat er blanken worden getroffen.

Vorige week, vroeg in de maandagochtend 18 mei, stopte een auto in verband met een verkeerscontrole op Crestview Drive op de provinciale weg buiten de kleine gemeenschap Sale Creek in Tennessee. Achter het stuur van de stilstaande auto zit Tyler Hayes, een 29-jarige blanke man.

In verband met de verkeerscontrole ontstaat volgens de interveniërende politieagent een vorm van confrontatie tussen hem en Tyler Hayes. De politieagent opent vuur en Tyler wordt gedood. Het ontbreekt de politieagent aan een lichaamscamera, dus de schietpartij is niet gedocumenteerd op film, en Tyler blijkt na het incident ongewapend te zijn.

De betrokken politieagent wordt buiten dienst gesteld terwijl het incident wordt onderzocht. Maar verder heeft de schietpartij niet veel meer opgeleverd dan een kort persbericht op de website van de Hamilton County Sheriff’s Office, een notitie op de website van het lokale televisiestation en een ander cijfer in de statistieken die door media zoals The Washington Post zijn opgesteld en naar de site Github zijn geüpload.

Op de Facebook-pagina van het lokale politiebestuur is de steun voor de politie overweldigend. “Godzijdank zijn onze blauw geklede jongens niet gewond geraakt”, lees je in een commentaar op de schietpartij. Slechts een paar mensen gaan tegen de stroom in en zijn kritisch. “Ty was geen gewelddadige kerel. Dit is een tragedie!” schrijft een jonge vrouw.

  Amazon: We schakelen Parler om middernacht uit van internet

Elk jaar worden er meer dan duizend mensen gedood door de politie in de Verenigde Staten. Niemand weet precies hoeveel, omdat de statistieken onvolledig zijn, ook al heeft het Congres in 1994 besloten om statistieken bij te houden over degenen die door politieagenten zijn gedood. In plaats daarvan zijn het verschillende mediaspelers, zoals The Washington Post en The Guardian, die op eigen initiatief statistieken verzamelen en samenstellen.

Volgens de samenvatting van de Washington Post werden in 2019 1004 mensen gedood door de politie. 370 van hen waren blank, 235 zwart en 158 Hispanic. In de afgelopen drie jaar zijn 1226 blanken, 667 zwarten en 485 Latijns-Amerikanen door de politie gedood. Meer dan 300 van hen waren ongewapend en bijna honderd in de achttienjarige leeftijd. Hoewel de meeste mensen die omkwamen blank zijn, zijn zwarte dodelijke slachtoffers sterk oververtegenwoordigd in de statistieken op basis van hun aandeel in de bevolking.

Soms zijn echt jonge kinderen het slachtoffer, zoals toen de zesjarige Kameron Prescott in 2017 door de politie werd doodgeschoten toen hij in zijn kamer aan het spelen was. Cameron en zijn familie kwamen per ongeluk terecht in het midden van een politiejacht op een gezochte vrouw die helemaal niets met hen te maken had.

Gemiddeld worden er in de Verenigde Staten elke dag tussen de twee en drie mensen door de politie gedood. Maar het is vooral wanneer zwarten door de politie worden gedood, onder media opmerkzame omstandigheden, dat dit leidt tot gewelddadige protesten en onrust. Onlangs nog in Minneapolis als gevolg van de dood van de 46-jarige George Floyd bij een keihard politieoptreden. Op gelijkende wijze gebeurde dit ook in St. Louis, Missouri, met rellen en vandalisme  bij verschillende gelegenheden in 2014 in verband met het doden van zwarte burgers door politieagenten. Het bekendste incident dat jaar was toen de 18-jarige Michael Brown door een politieagent werd doodgeschoten nadat hij een buurtwinkel had beroofd.

Een geheel blank New York zou 90 procent minder geweldsmisdrijven geven

Vorig artikelTotale “verwoesting” in Minneapolis
Volgend artikelCNN: “Elke blanke heeft een racistisch virus in zijn hersenen”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. Verwerk je in je stukje ook even dat in de VS 13 procent van de inwoners zwart is en 74 procent wit? Dus dat er van je tendentieuze kop echt geen fuk overblijft als je de cijfers ‘per capita’ uitrekent. De Amerikaanse politie is institutioneel racistisch. Punt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in