Trump vaardigt uitvoerend bevel uit dat de censuur op social media verbiedt

2
743
Trump presenteert zijn executive order tegen online censuur. Foto: Twitter

Het Witte Huis heeft een uitvoerend bevel van president Trump uitgebracht om de online censuur te verbieden. Het bevel is vooral gericht op de internetgiganten Google, Amazon, Facebook en Apple.

Deze week werden de topmanagers van enkele van ’s werelds grootste internetgiganten in het Amerikaanse Congres ondervraagd in een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik. Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon, Sundar Pichai van Google en Tim Cook van Apple werden gedwongen te getuigen over de machtsconcentratie, gegevensverzameling en uitgebreide censuur van bedrijven.

De verhoren waren geïnitieerd door president Donald Trump, die al lange tijd scherpe kritiek uit op de censuur en de verwijdering van berichten waar onder andere Facebook, YouTube en Twitter zich mee bezighouden. Een censuur die volgens de president vooral conservatieve schrijvers treft en die hij niet in de laatste plaats zelf heeft meegemaakt.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg erkende onder andere dat het bedrijf “AI-systemen heeft gebouwd en tienduizenden mensen in dienst heeft die met veiligheid werken” om berichten te verwijderen die onaangename meningen uiten “voordat iemand het zelfs maar op het platform ziet”.

Met als doel de censuur op het internet te stoppen, heeft het Witte Huis een uitvoerend presidentieel bevel uitgevaardigd om de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting te garanderen en de online censuur te verbieden. In de inleiding schrijft Trump:

In een land dat de vrijheid van meningsuiting lang heeft gekoesterd, kunnen we niet toestaan dat een beperkt aantal online platforms met de hand de woorden uitkiezen die de Amerikanen op het internet mogen uiten en overbrengen. Deze praktijk is fundamenteel on-Amerikaans en antidemocratisch. Wanneer grote, machtige sociale-mediabedrijven meningen censureren waarmee ze het niet eens zijn, oefenen ze een gevaarlijke macht uit. Ze houden op te functioneren als passieve platforms en zouden moeten worden gezien en behandeld als makers van inhoud.

VS-Gezondheidsautoriteit: mondkapje beschermt niet tegen Coronavirus

Twitter, Facebook, Instagram en YouTube hebben een enorme, zo niet ongeëvenaarde, macht om de interpretatie van publieke evenementen te controleren; om informatie te censureren, te bewerken of te verwijderen; en om te controleren wat mensen wel of niet kunnen zien. Als president heb ik mijn engagement voor een vrij en open debat op het internet verduidelijkt. Een dergelijk debat is net zo belangrijk online als in onze universiteiten, onze gemeentehuizen en onze huizen. Het is noodzakelijk om onze democratie in stand te houden.

Een van de maatregelen die Trump ten uitvoer wil leggen is het stopzetten van alle belastingfinanciering aan actoren die de vrijheid van meningsuiting van de burgers niet respecteren. Andere scherpe eisen zijn nieuwe wetgeving tegen censuur en systematische overheidscontrole van de grote online spelers.

Het uitvoeringsbesluit bevat ook eisen voor volledige transparantie van mediabedrijven over de praktijk die zij toepassen bij het modereren van gepubliceerde berichten.

Zo gaat Trump social media dwingen om te stoppen met censureren

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here