Studie waarschuwt voor milieurisico’s van zonnepanelen – Gevaar van zware metalen

0

In tegenstelling tot wat wordt aangenomen, zijn de vervuilende stoffen in zonnemodules oplosbaar in water. Dit blijkt uit een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het is de beurt aan de EU om het probleem op te lossen.

De uitzonderingsregel van de Europese vervuilingsregelgeving Beperking van Gevaarlijke Stoffen (RoHS) voor zonnemodules brengt ernstige milieurisico’s met zich mee. Dit is het resultaat van een studie in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken over de “Vrijkomen van schadelijke stoffen uit fotovoltaïsche modules”.

Het eindrapport van het Stuttgart Institute for Photovoltaics (Ipv) en het Institute for Sanitary Engineering, Water Quality and Waste Management (Iswa) is exclusief beschikbaar voor WELT AM SONNTAG.

De wetenschappers hadden onderzocht of de vervuilende stoffen die in de vier belangrijkste fotovoltaïsche technologieën worden gebruikt, oplosbaar zijn in water. In tegenstelling tot eerdere aannames toont het resultaat aan dat verontreinigende stoffen zoals lood of kankerverwekkend cadmium over een periode van enkele maanden bijna volledig uit de fragmenten van zonnemodules kunnen worden weggespoeld door regenwater.

Giftige vervuilende stoffen kunnen worden uitgewassen

Met het oog op het wijdverbreide gebruik van zonnemodules benadrukken de onderzoekers het belang van een zo volledig mogelijke terugwinning van oude zonnemodules en recycling. De onderzoekers uit Stuttgart waarschuwen echter dat het “moeilijk voor te stellen is dat de inzameling voor 100 procent succesvol zou zijn, zelfs niet in een technisch en politiek goed georganiseerd industrieel land”.

Er ontstaan zeker milieurisico’s wanneer modules of delen daarvan (legaal of illegaal) in normale vuilnisbakken, glazen containers of op andere wijze, bijvoorbeeld op stortplaatsen of (eventueel nog steeds klein gemalen) in de onderbouw van wegen terechtkomen en daar lang of altijd blijven liggen. De vervuilende stoffen zullen dan vrijkomen door water.

De onderzoekers staan met name kritisch tegenover de mogelijke milieurisico’s die het gebruik van modules met veel verontreinigende stoffen in ontwikkelingslanden met zich meebrengt. “Gevaren en dreiging van giftige stoffen in fotovoltaïsche modules lijken vooral hoog te zijn in landen waar er geen gereguleerde afvalverwijderingssystemen zijn”, gaat de studie verder. “Vooral in de minder ontwikkelde landen in het zogenaamde Global South, die vanwege de hoge zonnestraling bijzonder voorbestemd zijn voor het gebruik van fotovoltaïsche energie, lijkt het gebruik van modules die schadelijke stoffen bevatten zeer problematisch”.

Tonnen lood en cadmium die worden gebruikt

  Zweden laadt elektrische bussen op met DIESELGENERATOREN

Volgens de berekeningen van de wetenschappers zullen tegen het einde van dit jaar (2018) wereldwijd ongeveer 3700 vierkante kilometer aan zonnepanelen in gebruik zijn. Elke dag zou er ongeveer drie vierkante kilometer zonneoppervlak “met de vervuilende stoffen die erin zitten” aan toegevoegd worden.

Op basis van de geïnstalleerde capaciteit en het vermogensgerelateerde gewicht kunnen we schatten dat tegen 2016 ongeveer 11.000 ton lood en ongeveer 800 ton Cd (cadmium) aan fotovoltaïsche energie zich zal hebben verspreid, aldus de studie.

In 2006 verbood de Europese Unie het gebruik van giftige zware metalen, in het bijzonder soldeertin met lood, in de RoHS-richtlijn voor de elektrische industrie. Na de tussenkomst van zonnepanelenlobbyisten werden fotovoltaïsche modules echter vrijgesteld van deze verordening.

Volgens de wetenschappers van Stuttgart zou loodhoudend soldeer in de huidige zonne-energiesector “met weinig extra inspanning” vervangen kunnen worden door loodvrije verbindingen.

De eenvoudigste manier om milieurisico’s als gevolg van vervuilende stoffen te vermijden, althans in Europa, zou zijn om fotovoltaïsche modules in de EU-RoHS-richtlijn op te nemen, net als andere elektrische en elektronische producten. Als lood in het soldeer van de modules verboden zou worden, zou 97 procent van de fotovoltaïsche modules (met uitzondering van CdTe modules) onmiddellijk vrij zijn van schadelijke stoffen en zouden gevaren voor het milieu worden vermeden, stellen de onderzoekers van Stuttgart voor.

NASA geeft toe dat de klimaatverandering natuurlijk is en veroorzaakt wordt door de zon

Vorig artikelKan Nederland een kalifaat worden?
Volgend artikelAsielzoeker slaat Duitser met fles in zijn gezicht: “Dit is voor Afghanistan”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in