Pixabay

Xi tegen Biden: Wilt u echt onze chipproducerende bedrijven belemmeren? Echt waar?

China legt export van kritieke metalen aan banden als vergelding voor westerse beperkingen voor de chipindustrie.

China heeft maandag exportbeperkingen opgelegd aan twee technologisch cruciale elementen als vergelding voor nieuwe westerse sancties tegen zijn halfgeleiderindustrie.

De beperkingen, die op 1 augustus van kracht worden, gelden voor gallium- en germaniummetalen en verschillende verbindingen daarvan, die belangrijke materialen zijn voor het maken van halfgeleiders en andere elektronica.

Het Ministerie van Handel zei in een verklaring dat de exportcontroles op gallium- en germaniumgerelateerde producten nodig waren “om de nationale veiligheid en belangen te beschermen”.

Exporteurs in China zullen toestemming moeten vragen aan het ministerie, met informatie over de eindgebruikers en hoe de materialen gebruikt zullen worden. – Scmp.

Gallium en germanium worden in veel elektronische onderdelen gebruikt. AESA-radars (active electronically scanned array) die in moderne oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen worden gebruikt, kunnen niet zonder deze metalen worden gemaakt. China produceert ongeveer 95% van die metalen die op de wereldmarkt verkrijgbaar zijn.

Het zal één of twee jaar duren voordat de momenteel beschikbare voorraden buiten China zijn afgenomen. Maar het duurt veel langer om nieuwe mijnbouw- en verwerkingsfaciliteiten te openen ter vervanging van de Chinese productie. De processen die daarbij gebruikt worden, zijn behoorlijk smerig. Een “niet in mijn achtertuin”-houding zal het opzetten van nieuwe faciliteiten moeilijk maken.

De situatie zal binnenkort vergelijkbaar zijn met de titaniummarkt, waar Rusland de grootste leverancier ter wereld is, maar de toegang voor bepaalde klanten beperkt is.

Dit is slechts één van de vele kaarten die China (en Rusland) kunnen spelen in hun anti-sanctiespelletjes.

  De laatste dwaasheid van de westerse wereld - Poetin 9 mei speech

De VS bereiken de grenzen van hun sanctiemacht.

Via Moonofalabama.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De Derde Wereldoorlog is al begonnen, maar de waarheid wordt tot het laatste moment voor het publiek achtergehoudenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel28-jarige profbasketbalspeler sterft plotseling aan hartaanval – zie de verbluffende reden waarom
Volgend artikelDe glimlach op het gezicht van de draak
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. De chipsindustrie in Taiwan waar TMSC de belangrijkste producent is, is de reden dat de US tracht de verstandhouding tussen Taiwan en China te polariseren. Stel eens voor als beide landen. gaan samenwerken vwb de chipsproduktie ?

  • Boonje pikt zijn loontje….
   Maar wellicht kan Rusland leveren???
   Taiwan kan alleen verouderde chips leveren.
   Voor de laatste super chips : is een machine nodig die alleen ASLM (nederland) kan maken/leveren.
   Als we nou eens goed met China willen gaan: China zo’n machine leveren?

 2. “Nationale Bank waarschuwt voor Russische risico’s voor Euroclear. De aanzwellende berg Russische miljarden die sinds de start van de oorlog in Oekraïne bij Euroclear geblokkeerd staat, kan een gevaar vormen voor de Brusselse effectenreus en de financiële stabiliteit, zegt de Belgische Nationale Bank”.
  “Is a global debt bomb about to explode?”
  Een aantal mooie vulgariserende rapporten :
  https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2023/04/11/world-economic-outlook-april-2023
  https://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risks_Report_2023.pdf
  https://www.aljazeera.com/features/2023/7/4/is-a-global-debt-bomb-about-to-explode

 3. De heer Lassing heeft in zijn nieuwsbrief ook een artikeltje geschreven over de Chinese uitvoerbeperkingen. Ik geef het hieronder ter “lering en vermaak” mee. Onder zijn artikeltje heb ik zijn woorden één op één gebruikt om een antwoord te formuleren aan de heer Lassing. Ook dat geef ik ter “lering en vermaak” mee.

  ===============

  China slaat terug (Tom Lassing)
  05/07 8:18

  In reactie op de westerse boycot richting de laatste generatie chips heeft China besloten om twee voor de fabricage van chips heel belangrijke metalen niet langer zo maar naar het westen uit te voeren. Het gaat daarbij om de metalen germanium en gallium. Beide metalen zijn onmisbaar voor het maken van chips en in beide gevallen is China vrijwel de enige leverancier in de wereld. Dat wil niet zeggen dat de metalen elders niet te winnen zijn. Het kan alleen niet zo goedkoop als dat ze dat in China doen. Daarom zijn mijnen in andere landen gestopt met produceren. Nu China de metalen niet langer wil uitvoeren worden die mijnen elders in de wereld weer interessant. Veel landen zullen graag hun eigen productie weer opzetten, want daarmee zal de afhankelijkheid van China enorm afnemen. China kan dan uiteraard af en toe wat metalen op de wereldmarkt gooien om de markt te verstoren, maar dan is ze tegelijk haar embargo kracht even kwijt. Wat China in feite doet, is haar eigen uitvoer zwaar raken. Een onbetrouwbare goedkope leverancier is slechter dan een betrouwbare dure leverancier. Bedrijven hebben liever leveringszekerheid en zullen zich dus van China afwenden. Het is dus de vraag of China zichzelf hier op de langere termijn een plezier mee doet. De bedrijven gaan immers wel aan het materiaal komen. Het is veel duurder, maar het is ook weer niet zo dat de hoeveelheid per chip zoveel is dat deze chips dan onbetaalbaar worden. China gebruikte hetzelfde middel al eerder. In 2010 was het de leverancier van 98% van de Rare Earth metalen. In 2022 was dan nog 70%. Het ziet er naar uit dat deze 70% snel nog veel minder gaat worden.

  ================================

  Tom,

  Je hebt op 05/07/2023 een ijzersterk artikel geschreven. Proficiat! Zo sterk dat ik het bijna één op één overneem om een punt te maken. Mag ik veronderstellen dat ik geen antwoord van jou zal ontvangen? Dat gebeurt meestal als mijn inbreng er boem bovenop zit. Maar deze keer, Tom, is het jij die er boem bovenop zit. Lees wat je zelf geschreven hebt maar dan in een iets aangepaste vorm.

  ====================

  In reactie op de Russische inval in Oekraïne heeft het Westen onder leiding van Amerika besloten om veel belangrijke handelsgoederen niet langer zo maar naar Rusland uit te voeren (ongeveer 1/3 van de wereldeconomie en wereldbevolking zou op dit ogenblik gesanctioneerd zijn door het Westen). Wat het Westen in feite doet, is haar eigen uitvoer zwaar raken. Een onbetrouwbare goedkope leverancier is slechter dan een betrouwbare dure leverancier. Bedrijven hebben liever leveringszekerheid en zullen zich dus van het Westen afwenden. Het is dus de vraag of het Westen zichzelf hier op de langere termijn een plezier mee doet. De bedrijven gaan immers wel aan het materiaal komen. Het is veel duurder, maar het is ook weer niet zo dat het dan onbetaalbaar wordt.

  • Goed gezegd.

   Het verschil is alleen dat als Amerika het doet het moreel hoogstaand is want het dient een hoger doel. Als een ander land het doet, nee, dat is een schending van het internationaal recht. Dan is het spelletje ineens niet meer leuk. Je mag wel meedoen maar dan moet je je aan de spelregels houden.

   Ik weet dat wat ASML maakt uniek is, maar reken maar dat de Chinezen al lang bezig zijn hun eigen lithografie machines te ontwikkelen. En zonder gallium kun je geen snel schakelende GaN transistors maken. Dan slaat de wet van de remmende voorsprong toe en ga je foute beslissingen nemen. Kijk maar naar intel, ooit onbetwist.

   Ik hou al een tijdje chinese techniek bij, en het wordt alsmaar beter en komt akelig dichtbij. Voor een lagere prijs. Fouten worden hersteld en aangepast en kinderziekten verdwijnen. Ik koop blind dure spullen voor mijn hobby en wordt zelden teleurgesteld.

   Nog even en we hebben de Amerikaanse idiocracy niet meer nodig.

 4. Ach, zolang er maar geen half miljoen kinderen sterven door zo’n economische boycot, zie Irak, valt het nog wel mee, denk ik.

  • Een boycot is het moderne equivalent van een belegering. Dat was hoe in het verleden de best verdedigde steden uiteindelijk toch vielen. Een boycot is gewoon oorlog voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in