Sinds 13 juni gaat de hevige strijd om de stad Severodonetsk door. De afgelopen dagen werden gekenmerkt door verscheidene incidenten die de deplorabele situatie voor de Oekraïense strijdkrachten in de stad bevestigden, bericht Southfront.org.

De AFU bevestigde het verlies van de controle over het centrum van Severodonetsk.

Adviseur van de Minister Joeri Sak zei in een interview met Deutsche Welle dat de situatie bij de Oekraïense strijdkrachten (AFU) in Severodonetsk zeer moeilijk is, maar dat de gebeurtenissen zich intensiever ontwikkelen. Het Ministerie van Defensie van Oekraïne bevestigde dat de Russische strijdkrachten een aanzienlijk voordeel hebben in vuurkracht en vergeleek de situatie in de stad met de blokkade van de Oekraïense strijdkrachten in het Azov-gebied in Mariupol.

De AFU houden zich nog steeds schuil in het industriegebied en de Azot-fabriek, en ook in het spoorwegnet dat er aan grenst. De omvang van het industriegebied van Severodonetsk is ongeveer 6 km2. Aan de rand ligt het bij velden en bossen die naar de rivier de Severskij Donets leiden. De verdediging van het industriegebied wordt gevoerd door de eenheden van de 4e brigade voor speciale doeleinden van de Nationale Garde, de 115e brigade van de Strijdkrachten van Oekraïne, de 118e brigade van de territoriale verdediging en enkele detachementen van de buitenlandse huurlingengroepen.

Oekraïense eenheden deelden video’s van de gevechten vanuit de Azot-fabriek:

Op 12 juni zou de commandant van de AFU in de agglomeratie Severodonetsk-Lisichansk, generaal-majoor Nikoljoek, het bevel gegeven hebben om de Proletarische Brug over de Severski Donets op te blazen, om te verhinderen dat de Oekraïense eenheden die het industriegebied van Severodonetsk verdedigen, het gebied zouden verlaten. Het Oekraïense leger gaf op zijn beurt de Russische strijdkrachten de schuld van de vernieling van de brug.

  Waarom de Kachkovka-dam werd opgeblazen - De situatie aan de fronten Vuhlendar en Bakhmut - Zware Oekraïense verliezen

Het gevolg was dat de Oekraïense militairen geblokkeerd werden, en het gebied alleen konden verlaten door de rivier over te zwemmen of zich over te geven aan de oprukkende Russische troepen.

“Severodonetsk is eigenlijk geblokkeerd, nadat de Oekraïners zondag de laatste brug die hen met Lisichansk verbond, hebben opgeblazen”, zei het plaatsvervangend hoofd van het departement van de Volksmilitie van de DPR Basurin. Volgens hem hebben de daar achtergebleven Oekraïense militairen de keus – zich overgeven of sterven, er is geen andere optie.

De beelden uit het gebied bevestigden dat het gebouw van de wetenschappelijke en productieonderneming “Impulse” in Severodonetsk als gevolg van de vuurgevechten verwoest is. Impulse was de enige fabriek in Oekraïne die onderdelen voor kerncentrales produceerde.

Op 11 juni beweerde de ambassadeur van de LPR bij de Russische Federatie, Rodion Miroshnik, dat het aantal Oekraïense militairen in de onderneming op 300-400 militairen komt. Daarnaast zijn er misschien nog zo’n 500 burgers in de centrale.

De geblokkeerde Oekraïense militanten eisten naar verluidt dat zij met gijzelaars naar Lisichansk zouden worden vrijgelaten. Miroshnik merkte op dat er onderhandelingen aan de gang waren over de veilige evacuatie van de burgers.

De volgende dag, op 12 juni, verlieten enkele burgers het gebied van de Azot fabriek naar de Russische militairen. Zij kwamen naar buiten via de tweede controlepost van de chemische fabriek. Dit feit bevestigde dat het gebied van de controlepost niet door Oekraïense militanten gecontroleerd wordt. Het aantal geëvacueerde burgers werd niet bekendgemaakt. Naar verluidt blijven sommige van de gijzelaars in het industriegebied achter.

  Othuld: Elitaire pedofielen betalen $150.000 voor Oekraïense kinderen in "Snoepwinkel" aan de grens
Klik voor groot

De AFU gaat door met het beschieten van de onder Russische controle gebrachte woonwijken. De satellietbeelden van de stad bevestigden dat er grote branden zijn uitgebroken in de stad en de nabijgelegen gebieden.

De beschietingen worden uitgevoerd door Oekraïense artillerie in het industriegebied en vanaf Oekraïense stellingen in de stad Lisichansk.

Tegelijkertijd bereikten artillerieduels de stad Lisichansk. Als gevolg daarvan lijden burgers die niet uit de stad geëvacueerd zijn.

Oekraïense bronnen deelden videobeelden waarop te zien is hoe Oekraïense militairen een gewonde vrouw helpen:

Intussen versterken de Oekraïense militairen hun troepen in de stad. Een andere groep van 80 gevechtslieden is er naar verluidt de vorige dag aangekomen om de Oekraïense verdediging te versterken. Dit schijnt echter niet voldoende te zijn om de Russische opmars te stuiten.

De ambtenaar van het Amerikaanse Ministerie van Defensie zou tegenover de Washington Post beweerd hebben dat het Russische leger gegarandeerd binnen enkele weken de volledige controle over het hele grondgebied van de Volksrepubliek Luhansk zal hebben. De agglomeratie Severodonetsk-Lisichansk is het laatste bolwerk van de AFU in de republiek.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Professor John Mearsheimer legt uit wie verantwoordelijk is voor de Oekraïne-Rusland crisis (Nederlands transcript)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelFinanciën, klimaat, diplomatie, wetenschap, geneeskunde, onderwijs en psychologie: De “deskundigen” zijn VERKEERD over bijna alles
Volgend artikelZelensky: Oekraïense strijdkrachten in Donbas zijn het Russische leger “tactisch te slim af”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Hoe corrupt en achterlijk dit ook allemaal is. Het is een enorme ellende voor de burgers. Zij zijn als enige het slachtoffer. Wij eigenlijk ook, met zulke minkukels die ons zouden vertegenwoordigen.

 2. Reactie verwijderd.
  FRONTNIEUWS is tegen geweld. FRONTNIEUWS streeft naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

 3. Je kan een lijst maken: de politici en landen die die snuiver verdedigen, subsidieren zijn niet corrupt, maar supercorrupt en zouden zwaar gestraft moeten worden.

  Immers, door “hulp”aan die gek is er strijd en vallen er doden.
  Zonder hulp, zou het leger allang aan het muiten zijn geslagen.
  —————–
  maar ook: de bevolking heeft die gek gekozen……ironisch nietwaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in