In het Japans heeft de term Kamikaze, of ‘Goddelijke Wind’, een duistere interpretatie gekregen, gekoppeld als het is aan de suïcidale piloten die in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog met hun vliegtuigen in vijandelijke schepen vlogen. De oorspronkelijke betekenis van de uitdrukking was echter veel anders, afkomstig uit de geschiedenis van Japan toen in 1274 en opnieuw in 1281 krachtige tyfoons de vloten van de binnenvallende Mongolen vernietigden en de Japanse eilanden en hun bevolking redden van de toorn van de Mongoolse leider Kublai Khan, schrijft Scott Ritter.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mikhail Podoliak leek zich te beroepen op een hedendaagse manifestatie van de “Goddelijke Wind” uit de 13e-eeuwse Japanse geschiedenis toen hij, in reactie op een verklaring van de Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto, die pleitte voor een politieke oplossing voor het lopende conflict tussen Rusland en Oekraïne, het Westen opriep om F-16 gevechtsvliegtuigen, langeafstandsraketten van ATACMS en moderne raket- en luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne te leveren.

Volgens Podoliak heeft Oekraïne deze wapens nodig om de Russische troepen met geweld te verdrijven uit het gebied dat volgens Oekraïne illegaal door Rusland bezet is (waaronder de Krim). Alles minder dan dit, stelt hij, “zal resulteren in de ineenstorting van de wereldwijde veiligheidsorde en de triomf van bloedige kannibalen over de hele wereld.”

Afgezien van Podoliaks verwrongen analyse van de politieke realiteit ter plaatse in wat Rusland tegenwoordig Novorossija of “Nieuw Rusland” noemt (de gebieden Kherson, Zaporozhye, Donetsk en Lugansk, die deel gingen uitmaken van de Russische Federatie na referenda eind september 2022), is de nadruk die de Oekraïense politicus legt op de impact die de gevraagde wapens zouden hebben op de uitkomst van het conflict tussen Rusland en Oekraïne veelzeggend. Op het eerste gezicht onthult Podoliaks verklaring de diepte van Oekraïnes militaire problemen, en de realiteit dat niets – zelfs niet de levering van de gevraagde wapensystemen – het traject van strategische nederlaag waarop Kiev zich momenteel bevindt, kan omkeren.

  Britse Defensiecommissie verklaart oorlog aan Rusland

In december 2022 gaf de bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Valery Zaluzhny, aan welke materiële steun hij van de NAVO, West-Europa en de VS wilde om Rusland te verslaan. “We hebben tanks nodig,” zei Zaluzhny. “We hebben pantserwagens nodig, infanteriegevechtsvoertuigen. En we hebben munitie nodig. Let wel, ik heb het nu niet over de F-16.”

Eind juni 2023 echter, zong Zaluzhny, geconfronteerd met het feit dat het tegenoffensief dat hij beloofd had als hij de gevraagde wapens zou krijgen was mislukt, een ander liedje. “Ik heb geen 120 vliegtuigen [d.w.z. F-16’s] nodig. Ik ga niet de hele wereld bedreigen. Een zeer beperkt aantal zou genoeg zijn. Maar ze zijn nodig. Omdat er geen andere manier is. Omdat de vijand een andere generatie vliegtuigen gebruikt. Het is alsof we nu met pijl en boog in de aanval zouden gaan en iedereen zou zeggen: ‘Ben je gek?’

De VS en haar NAVO-bondgenoten geven momenteel training aan Oekraïense piloten op de F-16, en verwacht wordt dat Oekraïne later dit jaar een klein aantal van deze toestellen zal ontvangen. Maar ze zullen niet op tijd beschikbaar zijn om een impact te hebben op het haperende tegenoffensief van Oekraïne, iets wat Zaluzhny als een fout van zijn westerse partners beschouwt.

Zaluzhny’s Amerikaanse tegenhanger, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff generaal Mark Milley, is het daar niet mee eens. Na een virtuele vergadering van de Ukraine Defense Contact Group, die de levering van wapens aan Oekraïne coördineert, vertelde Milley de pers dat de levering van F-16’s vanuit financieel oogpunt geen zin had. “Als je kijkt naar de F-16, 10 F-16’s kosten een miljard dollar, het onderhoud kost nog eens een miljard dollar, dus je hebt het over 2 miljard dollar voor 10 vliegtuigen,” zei Milley, waarbij hij opmerkte dat als de VS eerder F-16’s hadden geleverd, Oekraïne niet veel van het materieel zou hebben gekregen dat Zaluzhny beweerde nodig te hebben om het Oekraïense tegenoffensief uit te voeren. “Er zijn geen magische wapens in oorlog,” zei Milley. “F-16’s zijn dat niet en iets anders ook niet.”

  Rusland's Oscar winnende prestatie voor Beste Coup gaat naar Prigozhin als beste acteur

Podoliak en de Oekraïners zijn het daar niet mee eens. Terwijl de hoop op een door F-16’s aangedreven ‘Goddelijke Wind’ vooralsnog is vervlogen, hoopt Kiev dat de VS het verbod op de levering van ATACMS langeafstandsraketten voor artillerie zal opheffen. Zoals de zaken er nu voor staan, is een dergelijke beslissing echter niet in de maak, omdat de regering Biden zich zorgen blijft maken over een mogelijke escalatie in het conflict in Oekraïne die zou kunnen leiden tot een directe militaire botsing tussen de VS en Rusland.

De derde “Goddelijke Wind” interventie waar Podoliak op hoopt, is de levering van moderne raket- en luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne. Helaas voor Podoliak is deze vraag bij wijze van spreken al gesteld en beantwoord. De westerse partners van Oekraïne hebben voor miljarden dollars aan geavanceerde luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne gestuurd, waaronder de Patriot van Amerikaanse makelij, de IRIS-T van Duitse makelij, de Spaans-Italiaanse Skyguard/ASPIDE en de NASAMS van Noorse makelij.

Het probleem waar Oekraïne mee te maken heeft, is dat Rusland op de levering van deze wapens heeft gereageerd met een grootscheepse SEAD-campagne (Suppression of Enemy Air Defense), bedoeld om deze wapens en de hele Oekraïense luchtverdediging te neutraliseren. Deze campagne is succesvol geweest in het wegnemen van de luchtverdediging van de frontlinies en het verzwakken van de luchtverdediging rond kritieke strategische doelen in Oekraïne. Rusland heeft vandaag de dag in heel Oekraïne luchtsuperioriteit en kan op elk gewenst moment elk doelwit aanvallen. Oekraïne blijft vragen om moderne luchtverdedigingssystemen ter vervanging van de systemen die door Rusland zijn vernietigd, maar het komt erop neer dat deze hetzelfde lot zullen ondergaan als de systemen die eraan voorafgingen – ze worden vernietigd of ineffectief gemaakt.

  Oekraïense generaal: De Russen rukken op langs de hele confrontatielijn

Podoliak kent de harde waarheid, maar toch blijven hij en andere hoge Oekraïense functionarissen een beroep doen op het collectieve Westen om een wonderwapen te leveren dat de weegschaal in het voordeel van Oekraïne zal doen doorslaan. Podoliak en zijn landgenoten lijken daarmee op Samuel Becketts Vladimir en Estragon in het klassieke toneelstuk “Wachten op Godot”. Geconfronteerd met de realiteit dat Godot (het Westen) nooit zal komen, overwegen Podoliak (Vladimir) en zijn landgenoten (Estragon) zelfmoord, maar ze hebben geen touw om de daad te verrichten. In plaats daarvan praten ze over het halen van een touw, om vervolgens onbeweeglijk op hun plaats te blijven zitten, wachtend op iets dat nooit zal gebeuren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Rusland maakt drie keer meer munitie dan het Westen aan Kiev heeft beloofd – PoetinVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Ryan Cole: “De autoriteiten wisten dat de vaccins kanker veroorzaakten”
Volgend artikelDrie opiniepeilingen over steun voor de oorlog in Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in