Ministry of Defense of Ukraine / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

Nu we half mei naderen, is de vraag die iedereen bezighoudt “waar blijft het grote Oekraïense tegenoffensief”?

Deze veelgeprezen gebeurtenis is al sinds het najaar van 2022 in de westerse mainstream media en sociale media doorgesijpeld, toen de bevelvoerende generaal van de Oekraïense strijdkrachten, Valeri Zaluzhnyi, de door de VS en de NAVO geleide Oekraïne-contactgroep tijdens een bijeenkomst in Ramstein, Duitsland, informeerde over de boodschappenlijst met militaire uitrusting die Oekraïne nodig zou hebben om een succesvolle offensieve operatie uit te voeren, bedoeld om de Russische troepen van Oekraïens grondgebied te verdrijven. Sindsdien heeft het collectieve Westen overuren gemaakt om veel van deze materiële steun te leveren, samen met de opleiding die de Oekraïense troepen nodig hebben om deze in te zetten volgens de standaard operationele en tactische NAVO-doctrine met gecombineerde wapens.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, kondigde eind april 2023 aan dat de NAVO meer dan 98% van het vorig najaar aan Oekraïne beloofde materieel had geleverd, waaronder meer dan 1.550 pantservoertuigen, 230 tanks en “enorme” hoeveelheden munitie – waaronder, controversieel, munitie met verarmd uranium die wordt gebruikt in de Britse Challenger 2 main battle tanks, en de door de Britten geleverde lucht-gelanceerde “Storm Shadow”-kruisraket. Volgens Stoltenberg heeft de NAVO ook meer dan 30.000 troepen opgeleid, zodat Oekraïne negen nieuwe brigades gevechtstroepen kan vormen die het Russische leger in Oekraïne een harde slag kunnen toebrengen.

Niet zo snel. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft het Oekraïense leger weliswaar voldoende getrainde troepen om een tegenoffensief tegen Rusland uit te voeren, maar is een deel van de uitrusting die deze troepen nodig hebben nog niet in Oekraïne aangekomen. Oekraïne heeft volgens Zelensky meer tijd nodig om grote offensieve operaties uit te voeren. De Oekraïense president maakt momenteel een rondreis door Europa, waar hij bij zijn NAVO-bondgenoten aandringt op nog meer militaire hulp. De Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk hebben allemaal beloofd de militaire steun aan Oekraïne te verhogen. De vraag blijft wanneer Oekraïne meent over voldoende troepen te beschikken voor een succesvolle offensieve operatie. Het antwoord is meer dan waarschijnlijk “nooit”.

  Wagner verklaart volledige controle over Soledar (Video 21+)

De maatstaf voor het succes of de mislukking van een Oekraïense aanval is onrealistisch hoog: het Kharkov-offensief van september 2022. Hier kon Oekraïne Russische verdedigingsposities uitbuiten die onvoldoende bemand waren, onvoldoende voorbereid en geen noemenswaardige diepte hadden. Door land in te ruilen voor levens, trok het Russische leger zich terug, waardoor Oekraïne een grote propagandaoverwinning behaalde en tegelijkertijd weinig militair voordeel opleverde. Oekraïne voerde een soortgelijke succesvolle operatie uit tegen de rechteroever van Kherson, waar Rusland opnieuw zo’n 30.000 troepen terugtrok om te voorkomen dat er veel slachtoffers zouden vallen als het ervoor zou kiezen grotendeels onverdedigbaar gebied te verdedigen.

De negen Oekraïense brigades die de NAVO heeft helpen opleiden en uitrusten zijn in ieder geval capabeler dan de door de NAVO opgeleide troepen die Oekraïne in Kharkov en Kherson heeft ingezet. Maar dat geldt ook voor de Russische troepen die tegenover hen staan. Na het succes van de operaties in Kharkov en Kherson heeft Rusland een gedeeltelijke mobilisatie van ongeveer 300.000 troepen uitgevoerd, die samen met een parallelle mobilisatie van vrijwilligers het aantal troepen waarover het Russische opperbevel beschikt, op ongeveer 700.000 heeft gebracht. Deze troepen hebben voor het grootste deel hun training voltooid en zijn ofwel reeds ingezet aan de frontlinies of worden in reserve gehouden voor toekomstige militaire operaties. De Russische defensieve posities zijn voorbereid in overeenstemming met de Russische doctrine, zowel wat betreft de dichtheid op de contactlijn, de voorziening van voldoende vuursteun en de voorbereiding van tweede en derde verdedigingslinies om een eventuele Oekraïense doorbraak te verijdelen. Kortom, als Oekraïne toch aanvalt, stuit het op een stalen barrière die heel anders is dan waar het in de herfst van 2022 mee te maken kreeg.

  Britse popster uitgejouwd vanwege steun aan Oekraïne

Bovendien heeft Rusland zich verder aangepast aan de realiteit van het moderne slagveld. Het gebruik door Oekraïne van door de VS geleverde artilleriesystemen, waaronder de HIMARS-artillerieraketten, is grotendeels tenietgedaan door verbeterde Russische operationele oorlogskunst, ontworpen om potentiële doelen voor HIMARS te verminderen, en nieuwe tactische acties, zoals de inzet van elektronische oorlogsvoering om de GPS-signalen te storen die worden gebruikt om HIMARS naar zijn doel te leiden, en verbeterde luchtverdedigingscapaciteiten die uiteindelijk het merendeel van de door Oekraïne gelanceerde HIMARS-raketten neerschieten.

Rusland heeft ook zijn gebruik van “Kamikaze”-drones verbeterd – in het bijzonder het “Lancet” systeem – om kritieke Oekraïense militaire hardware en bevel- en controlecapaciteiten op te jagen en te vernietigen. Rusland heeft zelf ook nieuwe technologieën ingevoerd, waaronder het gebruik van precisiegeleide “glijbommen” die met verwoestend effect zijn gebruikt tegen Oekraïense troepenconcentraties. De Russische luchtmacht en marine hebben eveneens zeer effectief strafaanvallen uitgevoerd op Oekraïense wapen- en logistieke depots in de Oekraïense achterhoede met behulp van langeafstandsdrones en precisiegeleide raketten, waardoor juist de accumulaties van munitie en brandstof die Oekraïne nodig heeft om zinvolle en duurzame militaire aanvallen uit te voeren, zijn vernietigd. In combinatie met de voortdurende tekorten die Oekraïne heeft aan artilleriegranaten en luchtverdedigingssystemen, is het moeilijk voor te stellen hoe Oekraïne in de huidige situatie een succesvolle aanval op de Russische troepen zou kunnen uitvoeren.

Het Oekraïense conflict heeft de VS en de NAVO verrast in termen van intensiteit en dodelijkheid, die beide uiteindelijk neerkomen op de kosten van een moderne oorlog in termen van economie, materiaal en levens. Hoewel de kosten van oorlog van twee kanten komen, wat betekent dat Rusland ook een enorme menselijke en economische tol betaalt, is de uiteindelijke vraag wat de pijngrens van het collectieve Westen is. Terwijl de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin een jaar geleden opmerkte dat het doel van de VS in Oekraïne was om Rusland zoveel pijn te bezorgen dat dit zou dienen om toekomstige Russische “agressie” in Europa af te schrikken, wordt het nu duidelijk dat het de VS zijn die de pijn beginnen te voelen, zowel wat betreft de gevolgen die de voortdurende steun aan Oekraïne heeft gehad voor de militaire paraatheid van de VS, als wat betreft de hoge kosten van het verzekeren van het vermogen van Oekraïne om deze oorlog voort te zetten, die momenteel worden geschat op meer dan 130 miljard dollar en toenemend.

  Dr. Coleman: Derde Wereldoorlog Update

Nu president Joe Biden aan zijn herverkiezingscampagne begint, zullen de binnenlandse politieke gevolgen van een “bevroren” conflict in Oekraïne, dat de Amerikaanse militaire en economische middelen blijft opslokken, een politiek probleem worden. Terwijl Volodymyr Zelensky meer tijd wil om zich volledig voor te bereiden op een tegenoffensief, staat de tijd niet aan de kant van Oekraïens grootste voorstander. Uiteindelijk zal Oekraïne door de VS onder druk worden gezet om een beslissende aanval op Rusland uit te voeren die het gewoonweg niet kan uitvoeren. De 30.000 troepen die Oekraïne zorgvuldig heeft opgebouwd, zullen verloren gaan in de strijd tegen een Russisch leger dat meer dan opgewassen is tegen alles wat Oekraïne zijn kant op stuurt. Dit betekent niet dat Oekraïne geen tijdelijk tactisch voordeel zal behalen op kleine delen van het slagveld, of dat Rusland geen verliezen zal lijden. Maar uiteindelijk is Rusland veel beter voorbereid op de gevolgen van een Oekraïens tegenoffensief dan Oekraïne en de NAVO, als en wanneer dat uiteindelijk gebeurt.

Via Sputnikglobe & Pronews.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: De NAVO is een zelfmoordpil voor de wereld… Bid dat Rusland wintVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWanneer gaat Trump de doodsprikken afkeuren?
Volgend artikelVoedselcrisis op komst: Globalistische oorlog tegen stikstofuitstoot brengt hele wereldwijde voedselvoorziening in gevaar
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Tijd,geld en troepen.
  Alles heeft het westen op dit moment te weinig om Rusland eronder te krijgen.
  Best een prestatie van Rusland om het tegen +- 50 landen op te nemen.

 2. Waar we niks van weten is; hoe goed is de Oeki-soldaat? Jaren later hebben militaire historici het over de waarde van de “Duitse Landsherr”. Hun gevechtskwaliteiten, die zich vooral tonen als ze geïsoleerd zijn, stonden zeer hoog aangeschreven. Daarentegen waren de Franse, Belgische, Nederlandse troepen “zwak”, de Italianen waren onbetrouwbaar, de Britse waren een stuk beter, maar de Amerikaanse soldaten ondermaats. De Russen waren koppige vechtersbazen, mede door het systeem van de politieke commissarissen.
  Hele regimenten gaven zich over in Vlaanderen zonder een schot te lossen omdat ze het vertikten om te vechten voor Frankrijk en onze franstalige bourgoisie.
  Hoe zit dat in Oekraïne met zijn talrijk Russisch sprekende etnische bevolkingsgroepen? We hebben ook in WOII gezien dat troepen door terreur het vuur werden ingejaagd. Wat is de gevechtswaarde?

  • Hoe zit dat in Oekraïne met zijn talrijk Russisch sprekende etnische bevolkingsgroepen? We hebben ook in WOII gezien dat troepen door terreur het vuur werden ingejaagd. Wat is de gevechtswaarde?

   Geen.Dat is de waanzin van de dag,geen andere opties meer.
   Maar ik vermoed dat er ook wel een soort ondergrondse is,maar net als in Ned in WOII,
   heel moeilijk.Kleur bekennen is de kogel.
   Denk je dat de gemiddelde vredelievende Ukrainer graag de wapens oppakt?
   Denk het niet.
   Die Banderisten zitten vnl. in het westen van Ukraine.
   concreet: het is niet omdat er achter de linies een Britse Navo-majoor met een snor staat bevelen te brullen dat je soldaten motiveert om hun leven te riskeren.
   Nee maar ken je deze nog?ff lache
   https://youtu.be/5y2WIOa7CEI

 3. concreet: het is niet omdat er achter de linies een Britse Navo-majoor met een snor staat bevelen te brullen dat je soldaten motiveert om hun leven te riskeren.

  • 80.000 oekies zijn vermist…volgens de schrijver liggen de meesten ergens dood op het slagveld…laat mij toe een andere stelling te poneren…
   de oekies zijn wanhopig, men pikt kinderen, vrouwen, ziekelijken, bejaarden van straat en stuurt hen ongetraind naar het front…ook in andere delen dan de donbass regio wonen er ethnische russen, niet alleen russen, roemenen, hongaren….u snapt het plaatje…die GEDWONGEN worden de wapens op te nemen…
   hoeveel van hen willen eigenlijk liever NIET vechten tegen ‘den rus’? (vooral dan de ethnische russen in andere delen van oekiestan)..
   Hoeveel van die 80.000 ‘soldaten’ waarvan het lot ‘niet geweten’ is zijn er niet gedeserteerd..
   niet vergeten dat er heel wat videomateriaal door oekies zelf gemaakt rondgaat van oekiedeserteurs die afgemaakt worden door hun eigen ‘broeders’…
   juist mijn nikkel hierover….

   • Dat toont alleen de wanhoop aan.
    Net als het einde duitsland in WOII Berlijn,dat de laatste bevolking een verdedigingslijn moesten vormen.
    Ze hadden natuurlijk geen schijn van kans tegen het Rode Leger.
    Zonder navo was Ukraine allang onder de voet gelopen.
    niet vergeten dat er heel wat videomateriaal door oekies zelf gemaakt rondgaat van oekiedeserteurs die afgemaakt worden door hun eigen ‘broeders’
    Als ze overwicht hadden zou dit niet gebeurd zijn.
    Just watch how the dollar is doin’

 4. Scott Ritter, acteur.

  Wat deze man aangeeft- upside down redeneren.

  De kogels zijn op EN
  Er staan een miljoen soldaten klaar.
  Dan weer een boot met een fabelachtige naam erop.

  M.i; De NAVO valt binnen 6 weken aan.
  Winnen – verliezen bestaat niet bij hen.
  Gaat om het eindscript.

   • Plus hoe staan wij er zo goed mogelijk op?
    een coup financieren bovenop een nazi-regime ondersteuenen.
    Dit toont het ware fascistische gezicht van joenaaithetsteeds.
    Als je beide zijden financieerd,net als jp morgan en rothschild in WOII,heb
    je altijd winst!
    Rockefeller liet zien hoe het moest:”laat iedereen zien dat je verkoopt,uit een soort van paniek.
    De markt volgde,Verkopen!En rockefeller kocht rustig via zijn stromannen voor een lagere prijs op!
    Ze hebben een grote bek,de ami’s maar doen nog steeds zaken met Rusland hoor.
    Dat toont al het gebrek aan moraal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in