De oorlog in Oekraïne tussen twee nauw verwante buurlanden met onuitsprekelijk menselijk leed laat niemand onverschillig. Maar in een oorlog is het eerste wat sneuvelt de waarheid. Voor de mainstream echter is het conflict een zwart-wit strijd. De Russen worden altijd gezien als oorlogsmisdadigers en de Oekraïners als onschuldige slachtoffers. In werkelijkheid ligt de zaak echter ingewikkelder: een lokale inspectie door de Duitse journaliste Alina Lipp, die al enkele maanden in Donetsk verblijft, brengt nu schrijnende lotgevallen aan het licht die een heel ander beeld schetsen, schrijft Wochenblick.at.

Dagen in de kelder, vriendelijke Russen

De ontroerende video is slechts acht minuten lang, maar gaat tot de kern van de zaak. Daarin praat Lipp met mensen in de dorpen Starognatevka en Anadol. De kleine dorpjes hebben respectievelijk slechts 2.100 en 650 inwoners en liggen in het district Volnovakha. Het gaat hier om het omstreden deel van de oblast Donetsk, dat vroeger niet onder de controle van de separatisten van de Volksrepubliek stond. Voor de mensen in dit crisisgebied is de situatie nu heel anders dan de mainstream het wil vertellen. De Russische soldaten behandelden hen respectvol, terwijl de beschietingen van Oekraïense eenheden kwamen.

Dit was de ervaring van een oudere dame die in een klein huisje woont in haar totaal verwoeste dorp. Zij verbleef drie en een halve dag in de kelder van de buurvrouw, terwijl het dorp tot puin werd gereduceerd. Haar kinderen, die respectievelijk in Mariupol en Granitnoje/Hranitne in het noorden van Oekraïne wonen, waren niet in staat haar te helpen. Maar zij kan niets negatiefs zeggen over de Russische soldaten. Een van hen sprak zelfs tegen de vrouw van Griekse afkomst in haar moedertaal: “Zij waren aardig en beleefd tegen ons. Men kan zien zien dat ze bij ons horen.”

  Anatomie van een Russische Psyop

Zij zag haar man sterven

Het verslag van een vrouw die haar man verloor is ook afschuwelijk. Hij was echter geen soldaat of strijder, maar een burger. Zij beschrijft zijn laatste minuten: “Wij renden het huis uit. Mijn man was eerst en ik was achter. Er vlogen veel kogels. Hij greep naar zijn buik, draaide zich naar mij om en zei: “Alyonka, ik ben geraakt!”” Hij had onmiddellijk geraden dat hij zou sterven, sleepte zich met zijn wonden in zijn been, maag en hart de trap op, en ging liggen. De noodarts die door de kogelregen heen reed, kwam te laat: “Hij heeft nooit meer gesproken.”

Oekraïense leger schiet op burgers

Het is het lijden van gewone mensen – en zoals een groepje dorpelingen buiten een winkel uitlegt, waren het niet de Russen die dit lijden hebben toegebracht. Een man vertelt ons: “De Oekraïners hebben het dorp overvallen en de bevolking gedood.” Een ander voegt eraan toe hoe hij een tank zag die specifiek op mensen schoot. Wat betreft de vraag wie er verantwoordelijk was, kon zelfs hij niet om de tuin geleid worden: “Wij zijn lokale bewoners, wij weten uit welke richting de schoten komen, in welk bosje ze zitten en waar iets inslaat.”

Ze hebben zijn boerderij weggevaagd

De levendige beschrijving van de verschrikking schokt: “Achter die huizen, op de weg daarheen, stonden drie kanonnen op de oever en schoten.” Op de vraag of het eenheden van de Volksrepubliek Donetsk waren, legt een dorpeling uit: “Nee. Geen van hen heeft hier geschoten. Wij weten al acht jaar wie en wat.” Een ander heeft deze terreur aan den lijve ondervonden: “Het Oekraïense leger. Zij schoten op mijn huis vanuit een controlepost. Mijn boerderij werd opgeblazen.”

  "Preventieve Nucleaire Oorlog": Een Derde Wereldoorlog bedreigt de toekomst van de mensheid

Door de Oekraïners “als vee behandeld”

Stelselmatig waren er in de voorgaande jaren steeds weer Oekraïense eenheden komen opdagen, weet een van de mannen: “Ze begonnen rond te rijden met een lijst. Ik, bijvoorbeeld, kom uit Donetsk. Zij begonnen te controleren en te zoeken. Wij hadden geen mensen die politiek geëngageerd waren tegen Oekraïne OF tegen Rusland. Maar zij hebben het gecontroleerd: als je uit Donetsk komt, ben je [voor hen] een separatist”. De behandeling, zegt hij, was verschrikkelijk: “Ze behandelden ons als vee, onze inheemse Oekraïners.”

Hij herinnert zich ook hoe het Oekraïense leger dat jaar verscheidene burgers doodde: “Hier werd een vrouw overreden, daar werd een man neergeslagen. Vier mensen werden gedood – zomaar.” Een andere man weet van een tank die in 2014 of 2015 ook een dorpeling heeft overreden. Hij zegt dat, nadat de gevechten waren teruggekeerd, een man die aan de rand van het dorp woonde, werd vermoord.

Dorpelingen zien Russen als bevrijders

Een deel van de bewoners van deze streek ziet echter niet de Oekraïners, maar de Russen als bevrijders. Bijvoorbeeld een dame die zelf haar toevlucht moest zoeken in een kelder: “Rusland heeft ons gered, anders waren ze ons blijven bombarderen.” Een andere man is het met de dame eens: “Dank u wel Rusland, dat u ons van dit juk hebt bevrijd”. Haar sentiment blijkt: het conflict kent vele werkelijkheden van het leven, vele lotgevallen, vele verbrijzelde hoop.

De twee dorpen liggen ongeveer halverwege tussen Donetsk en Mariupol. In Starognatevka is 89 procent van de bevolking Oekraïens, terwijl er in Anadol slechts 17 procent Oekraïners zijn op 80 procent Russen. Er is een kleine Griekse minderheid in beide plaatsen, en in Anadol zijn er ook enkele Armeniërs en Witrussen. Hun oorsprong verschilt, maar de verschrikking die het Oekraïense leger over hen brengt is dezelfde. Telt hun lijden niet in de ogen van de wereld?

  Alexander Dugin stelt voor: Onmiddellijke vernietiging van de politieke en militaire top in Kiev


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dr. Coleman: Dezelfde mensen die nu over Rusland schreeuwen, zijn dezelfde zelfingenomen idioten die kleine kinderen dwongen met gif ingespoten te wordenVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe uitbreiding van de NAVO naar het Oosten: Rusland werd op schandelijke wijze bedrogen, voorgelogen, beetgenomen. Nu vecht het terug uit militaire zelfverdediging
Volgend artikelRusland bombardeert een kraamkliniek? Marianna en de nieuwe couveuse-leugen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. Jahaa wij ,Hollanders worden ook altijd slecht behandelt in Belgisch Vlaanderen, 5 km over de grens met NL kenteken en je word gelijk afgeblaft 🙂

 2. Erg wrang dat de ‘oorlog’ die al 8 jaar aan de gang is in Oost Oekraine volledig aan de mensheid voorbij gegaan is.
  Heb beelden gezien van een duitse fotograaf en een journalist afkomstig uit Oost Oekraine. Te schokkend voor woorden… Een school of ziekenhuis, supermarkt, of marktplein beschieten met mortieren en granaten is laf en treft alleen burgerdoelen. Maar …. dit gebeurd al 8 jaar in Oost Oekraine en niemand deed een mond open. Nu zijn de Oekrainers het slachtoffer…

  Helaas oorlogen kennen geen winnaars, maar wel ontelbare slachtoffers….

 3. O hihihi ik had niet gezien dat je op mijn had gereageerd FUA.
  Goed boek, Emphyrio van Jack Vance.
  Gast komt erachter dat de leiders van zijn planeet letterlijk poppen zijn. En dat ze als slaven leeggeroofd worden, al duizenden jaren.
  Maar ja je lijkt mij niet zo’n belezen figuur, Up yours.

 4. Ik heb jaren als “hollander”in Friesland en Groningen gewoond. Zelfs al woon je daar 3 generaties, ben je nog een buitenlander voor dat inteelt spul.

  Kennelijk leverde de Donbass niet genoeg gas/graan; dus waren ze niet van belang voor de linksen.

  Er was in 2014 een grote vergadering in Odessa, van russisch sprekenden in een voormalig vakbonds gebouw.
  Oekrainers sloten het af, en zette het in de fik.
  ———————
  De Russen maken geen haast in Oekraine…..

 5. Wat mij opvalt is dat de Russen super langszaam gaan. Ze zetten nauwelijks goed bruikbare wapens in.
  De standaard Russische methode> eerst een overkill met artillerie of carpetbombing- en daarna de aanval.
  heb ik gemist.

  het had strategisch goed geweest, eerst Zelensky en de regering om zeep te helpen. Had veel tijd en doden gespaard.

 6. De verhalen van de Oekraïners én de russen zijn te droef om spottend mee om te gaan.
  Als Vlaming mijn excuses voor de mogelijke weinig respectvolle reacties tegen Nederlanders. Maar scheer niet iedereen over dezelfde kam. In elk land wonen fatsoenlijke, eerlijke mensen. Dat is zo gevaarlijk in een tijd als deze. Voor sommigen zijn alle Oekraïners ‘brave’ mensen, voor anderen de russen. Maar niets is minder waar. Overal leven boosdoeners, overal zijn er eerbare mensen. Ook in Nederland en België. Dus a.u.b. nooit al te eenzijdig zijn. Uiteindelijk is een oorlog een machtswapen van de Wereldbank die uit de schulden van de oorlog (evenals de coronacrisis), hun voordeel halen. Schulden geven macht aan schuldeisers. Inderdaad zijn velen pionnen in dit laaghartig gebeuren. Maar het is zo oude als de mensheid.
  Als jullie een mens ontmoeten, zij het een Rus of een Oekraïner, een Vlaming of een Nederlander, kijk dan naar de mens en niet naar zijn nationalititeit. Voor het overige zijn nagenoeg alle burgers, oost of west, pionnen in de handen van geldmachten. Een eeuwenoud verhaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in