Oekraïense troepen zijn nu al meer dan een week onophoudelijk de Russische verdediging aan het aftasten, vooral in de Zaporizhzhia-sector, met infanteriecolonnes gesteund door pantserwagens.

De Oekraïense verkenningen, gericht op het doorbreken van de Russische strijdkrachten, zijn sinds 4 juni, toen ze voor het eerst begonnen, gestaag in omvang en hevigheid toegenomen, schrijft Vijainder K Thakur.

In de afgelopen twee dagen heeft Oekraïne zijn beste, van het Westen gekochte wapensystemen voor oorlogsvoering met hoge mobiliteit – Leopard-2 tanks, Bradley IFV – ingezet in zijn poging om de Russische frontlinies te doorbreken.

Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de uitkomst van het Oekraïense tegenoffensief, waarvan Oekraïne nog moet toegeven dat het begonnen is!

Uit geolocatiebeelden van het slagveld blijkt echter duidelijk dat de Russische troepen erin geslaagd zijn om een serieuze doorbraak van hun frontlinie te voorkomen. Ook hebben de Oekraïense troepen aanzienlijke verliezen geleden aan pantserwagens en infanterie.

Het is ook duidelijk, vooral uit de beelden die zijn vrijgegeven door het Russische Ministerie van Defensie (RuMoD) en andere Russische bronnen, dat luchtmacht een belangrijke rol speelt in de voortdurende gevechten tussen de tegenstanders.

Rusland gebruikt eindelijk duidelijk zijn luchtmacht. Nog interessanter is dat Rusland zowel conventionele als ultramoderne luchtmacht gebruikt. We zullen in de volgende paragrafen zien hoe.

Traditionele luchtmacht

Rusland maakt effectief gebruik van twee essentiële elementen van traditionele luchtmacht – luchtoverwicht en aanvalshelikopters – om Oekraïense pogingen om door de Russische linies te breken te dwarsbomen.

Luchtoverwicht

Nadat Rusland in de herfst van 2022 zijn contactlinie met de Oekraïense strijdkrachten compacter had gemaakt, heeft het de overweldigende superioriteit van zijn gevechtsvliegtuigen en geïntegreerde luchtverdedigingssystemen (IADS) gebruikt om een volledige luchtdominantie over het gevechtsfront te bereiken.

De Russian Aerospace Force (RuAF) vliegt 24×7 luchtdominantiepatrouilles boven het slagveld om ervoor te zorgen dat Oekraïense gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters de Russische strijdkrachten niet kunnen uitschakelen.

In feite dwingt Rusland een no-fly zone af voor de Oekraïense luchtmacht, dat langs het slagveld loopt en zich uitstrekt tot 50 km achter de Oekraïense frontlinies.

Aanvalshelikopters

Binnen de no-fly zone kunnen Russische aanvalshelikopters en Su-25 grondsteunjagers vrij opereren, op voorwaarde dat ze buiten het bereik van Oekraïense MANPADS blijven. Soms slagen Oekraïense troepen erin om een Russische Su-25 gevechtsvliegtuig of aanvalshelikopter neer te schieten als ze binnen het bereik van Oekraïense MANPADs komen.

De Russische Ka-52 gevechtshelikopter komt vaak voor in de verhalen over de aanhoudende gevechten. Er zijn veel beelden op social media (SM) geplaatst waarop te zien is hoe Ka-52 helikopters van de Russische luchtmacht oprukkende Oekraïense pantservoertuigen aanvallen. (Bij één gelegenheid plaatste RuMoD per ongeluk een video van Ka-52 helikopters die per ongeluk een statische maaidorsers aanvielen!)

  NAVO-officieren in Azovstal vermoord en gemutileerd door Azov om Westerse regeringen niet in verlegenheid te brengen?

Ka-52M

De Ka-52M is een variant van de Ka-52 “Alligator” helikopter die gemoderniseerd is op basis van de gevechtservaringen van de Russische strijdkrachten tijdens de Syrische campagne. De Ka-52M heeft een raketbewapening die compatibel is met de raketbewapening van de nieuwste Mi-28NM gevechtshelikopter.

Beide helikopters ondersteunen nu sensoren en raketten die doelen op een afstand van meer dan 10 km kunnen aanvallen, zodat ze buiten het MANPAD-bereik van de tegenstander blijven.

Het favoriete wapen van de Ka-52M lijkt het 9M127M Vikhr (Whirlwind)-1 raketsysteem te zijn. De Vikhr is een in de lucht gelanceerd anti-tank geleide raket (ATGM) systeem. Elke Ka-52 kan 12 Vikhr transport- en lanceercontainers met ATGM’s dragen.

De 9M127-1 Vikhr-1 ATGM is een supersonische raket met lasergeleiding en een krachtige tandem HEAT-kern van 12 kg (High-explosive anti-tank). De raket kan 1200 mm pantser doorboren, waardoor het alle moderne tanks kan verslaan, ongeacht waar het de tank raakt. De Vikhr-1 raket kan zelfs luchtdoelen raken die zich tot 800 km/u verplaatsen.

Het bereik van 10 km van de Vikhr-1 is twee keer zo groot als dat van de Stinger MANPADS.

Niet-traditionele luchtmacht

Naast luchtoverwicht en aanvalshelikopters maakt Rusland veel gebruik van niet-traditionele luchtmacht om een doorbraak in zijn frontlinies te voorkomen.

Niet-traditionele luchtmacht omvat verschillende soorten drones en elektronische oorlogsvoering.

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne heeft de droneoorlogsvoering een snelle metamorfose ondergaan. In het verleden werd droneoorlogsvoering voornamelijk geassocieerd met aanvallen door MALE-drones (Medium Altitude Long Endurance) tijdens asymmetrische oorlogsvoering tegen tegenstanders zonder luchtverdedigingssystemen (AD-systemen).

Binnen een paar maanden na het begin van de Oekraïense operaties werd duidelijk dat MALE-aanvalsdrones een zeer beperkte rol kunnen spelen in de strijd tegen een gelijkwaardige tegenstander met capabele AD-systemen.

Rusland lanceerde zijn speciale militaire operatie (SMO) in Oekraïne in februari 2022 zonder veelzijdige drone-inventaris, drone-operators en ontwikkelde inzettactieken voor drones. Tijdens de eerste fasen van de SMO, waarbij diep in Oekraïens grondgebied werd geopereerd zonder luchtdekking, werden Russische troepen aangevallen door Oekraïense MALE-aanvalsdrones, zoals de Bayraktar.

Shahed drones

Pas nadat de Russische strijdkrachten zich in de herfst van 2022 hadden teruggetrokken achter een compact en goed verdedigd gevechtsfront in Oost-Oekraïne, ontwikkelde en begon Rusland een volwassen strategie voor drone-oorlogvoering te gebruiken die, gezien de Westerse sancties, afhankelijk was van lokaal talent en productiemogelijkheden.

Slagveldbeheer, commando- en controlesystemen

Rusland investeerde toen zwaar in de productie van betaalbare verkenningsdrones en een systeem om ze in een netwerk op te nemen om een zodanige transparantie op het slagveld te bereiken dat miljarden dollars aan ISR-middelen van de VS/NAVO, zoals de RC-135, Oekraïne niet 24×7 operationeel konden maken!

  Clowns links van mij, narren rechts. De Soft War soldaten van de NAVO

Rusland heeft nu verkenningsdrones over de hele lengte van het slagveld. Als we afgaan op het aantal Russische verkenningsdrones voor niets ernstigers dan het opnemen van video’s van het slagveld, zou je kunnen zeggen dat Rusland meer drones heeft ingezet dan het nodig heeft!

Nog belangrijker is dat het zijn Strelets-M Integrated Command and Communication System (ICCS) en de Andromeda-D slagveldbeheersystemen heeft verfijnd.

Met deze netwerksystemen kunnen droneoperators en andere soldaten vijandelijke posities en doelen op een digitale kaart invoeren, waardoor gevechtsvliegtuigen, kamikaze-drones of artillerie met geleide granaten de doelen met minimale vertraging kunnen aanvallen.

Betaalbare technologie

Dankzij de 24×7 inzet van slagvelddrones kan Rusland alle Oekraïense pogingen om de Russische verdedigingslinies te doorbreken ruim op tijd detecteren en de pogingen grotendeels frustreren door het gebruik van effectieve maar betaalbare slagveldtechnologie, zoals conventionele en FPV kamikaze-drones en geleide artilleriegranaten.

Kamikaze-drones

Niets is zo succesvol als succes zegt het spreekwoord. De Russische Lancet kamikaze-drone is daar een uitstekend voorbeeld van.

Rusland heeft de Lancet kamikaze-drone operationeel getest in Syrië, samen met de KUB-BLA. Het eerste gebruik van de Lancet drone door de Russische strijdkrachten tijdens de Oekraïense SMO werd gemeld op 21 juli 2022. De drone, die zijn doel vindt met behulp van een combinatie van SATNAV & opto-elektronica en bevestiging geeft van de inzet via een communicatiekanaal op televisie, bleek zeer effectief.

De Lancet drone evolueerde snel na zijn introductie, met elke iteratie die het uithoudingsvermogen, het bereik en de grootte van de kernkop vergrootte. Lancet-1 heeft een startgewicht van 5 kg, een laadvermogen van 1 kg en een uithoudingsvermogen van 30 minuten.

Zala Lancet 3 Drone

De nieuwste variant, Lancet-3, heeft een startgewicht van 12 kg, een laadvermogen van 3 kg en een uithoudingsvermogen van maximaal 60 minuten. De drone heeft een vliegbereik van 40 tot 70 km en is naar verluidt de eerste kamikaze-drone ter wereld die kan versnellen tot 300 km/u terwijl hij op zijn luchtdoelen duikt.

FPV Kamikaze Drones

Naast conventionele kamikaze drones die gebruik maken van SATNAV en optronica om naar het doelgebied te navigeren en het doel te identificeren, heeft Rusland zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van FPV drones, waarbij de bestuurder van de drone naar het doel navigeert en het doel aanvalt met behulp van het beeld dat wordt gestreamd van een naar voren gerichte dronecamera.

Het besturen van FPV drones is moeilijk en vermoeiend, maar heeft een belangrijk voordeel – de drone wordt niet beïnvloed door de storing van het SATNAV signaal in het doelgebied.

  NAVO gaat stap voor stap naar oorlog in Europa

Hoewel het vliegen met FPV-drones niet gemakkelijk is, kan het een dronebestuurder met behendigheid in staat stellen om doelen aan te vallen die met SATNAV en opto-elektronisch bestuurde drones niet zouden kunnen aanvallen.

Kamikaze-drone tactieken

De tactieken die Rusland gebruikt voor het gebruik van aanvalsdrones zijn geëvolueerd. Een nieuwe Russische kamikaze drone genaamd Privet-82 is een mijlpaal. Conceptueel wordt de drone behandeld als munitie die van een achterwaarts geplaatste dronehub naar een voorwaarts geplaatste dronegebruikseenheid kan worden gevlogen. In de nabijheid van de gebruikersunit wordt de drone overgedragen aan een lokale drone-operator voor doelaanval.

Een hub kan meerdere drones naar de voorste eenheid sturen voor een gecoördineerde aanval als er meerdere operators beschikbaar zijn. Terminal FPV besturing door de operator maakt de drone, die een operationeel bereik van 30 km & een 5,5 kg wegende granaatkop heeft, immuun voor EW!

Geleide artillerie

In de aanloop naar het Oekraïense tegenoffensief lijkt Rusland op grote schaal lasergeleide artilleriegranaten langs het front te hebben ingezet. RuMoD heeft regelmatig beelden gepost van Krasnopol granaten afgevuurd door 152mm kanonnen die doelen, zelfs bewegende doelen, met grote precisie raken.

De Russische strijdkrachten lijken gebruik te maken van lasermarkering met behulp van drones om de granaten te leiden. Rusland heeft onlangs aangekondigd dat het varianten van Krasnopol-geleidingskits heeft ontwikkeld voor gebruik met mortier- en luchtraketten.

Conclusie

In de herfst van 2022 trokken de Russische strijdkrachten zich terug na twee Oekraïense tegenoffensieven, omdat ze dun gezaaid waren over een uitgestrekte frontlijn en hun logistieke ondersteuning onhoudbaar was door een combinatie van geografie en de introductie van de HIMARS MLRS.

Sindsdien heeft Rusland zijn contactlijn met de Oekraïense strijdkrachten compacter gemaakt, gunstige defensieve posities ingenomen, en voortgebouwd op zijn sterke punten op het gebied van productie en technologie. Rusland heeft vooral geleerd van zijn fouten uit het verleden en heeft geïnnoveerd op een manier waarvan het Westen dacht dat het daartoe niet in staat was.

Vijainder K Thakur is een gepensioneerde IAF Jaguar piloot. Hij is ook auteur, softwarearchitect, ondernemer en militair analist.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Onze grootste vijand” – Oekraïense gevechtspiloten noemen Ruslands “alomtegenwoordige” Su-35 die met hypersonische raketten schiet een ernstige bedreiging voor hun MiG-31Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKievse troepen doen nieuwe pogingen om op te rukken, lijden meer verliezen (Video’s)
Volgend artikelScott Ritter: Tegenoffensief Oekraïne botst op verdedigingsmuur
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

21 REACTIES

 1. Ukraiene pff….

  Hier gaat de knaak door de wcpot
  Leon trotsky honger komt er aan , eerst uw kind opeten aub.
  Hitlers euterNazi spuit of sterven van aan trotskys honger.

  God heft zn schouders en blijkt ambivalent.
  De laffen zullen nooit opstaan.
  de karactertrekjes van de angst geregeerden overwinnen voor de tirannieke ,de moedigen.
  Re-set planeet kinderhell

   • Onzin… om te kunnen opstaan, moeten we eerst vallen. En kijk om je heen… de meeste Nederlanders zijn nog niet gevallen, maar dat gaat gebeuren. Pas nadat we vallen zullen we weer kunnen opstaan. Zorg nou maar dat jij sterk en uitgerust bent… dan kan je helpen organiseren zodra de rest plat op zn bek valt en hulp nodig heeft om op te staan. En let maar eens op hoeveel kracht er dan ontstaat. Stop met doemdenken. WE MOETEN VALLEN OM DAARNA OP TE KUNNEN STAAN. De toekomst hangt af van hoe rustig en kalm de kritieke massa blijft als alle anderen vallen. WIJ kunnen ons verenigen… NA DE VAL. Maak je geen illusies, ongelukken kunnen pas worden opgeruimd nadat ze zijn gebeurt. Wij leren (van de vijand) met zn allen dat we alles moeten voorkomen voordat het gebeurt. In de realiteit kunnen we deze dictatuur pas stoppen als het kaartenhuis instort. Het westen moet ineenstorten, daarna kunnen we pas verenigen en opstaan.

 2. 1200 mm pantser lijkt mij een ietwat aan de ruime kant! Je zal bedoelen 120 mm? Tja, wat moet ik er verder van zeggen? Persoonlijk vind ik het één grote nutteloze slacht partij waarbij een gehele nieuwe generatie jongeren ten grave kunnen worden gedragen! En waarom? Het doet mij sterk denken aan de eerste wereldoorlog. Gewoon een beetje ruzie binnen de familie Hapsburgers et VOILA miljoenen mensen dood!
  En volkomen nutteloos!! Nu is het pure hebzucht wat onze “leiders” er toe brengt onze kinderen op te offeren.

  • Als die leiders het nou persoonlijk nutteloos zouden vinden.
   De ene mens huilt om een verdwaalde vlinder, de ander jaagt duizenden miljoenen de dood in. Het verdriet achter deze aantallen.

  • Waarom hele generaties jongeren ten grave worden gedragen. Omdat perverse homo’s daar een stijve van krijgen. Bijv. homo Rutte, in 10 jaar tijd alleen maar ellende veroorzaakt. noem eens 1 ding wat Rutte voor de burger goed gedaan heeft.

  • Volkomen idioot.. kinderen doden in de Donbass zijn laffe moorden vrouwen op markten met raketten bestoken zijn laffe moorden.. lucifer is lichtbrenger jijzelf bent het tegenovergestelde..achterbaks deze moorden goedpraten onder één paraplu ik ken uw soort…ga vlug nog een spuit halen en vergeet uw masker niet… nutteloze geelblauwe

  • Vragen stellen is goed. Daar leer je van. Domme vragen niet. Dat had je zelf ook op kunnen zoeken.

   En als je zo over WW1 denkt dan heb je er he-le-maal niks van begrepen. De Habsburger koningshuizen hadden daar niets over in te brengen. De keizer, de koning en de tsaar waren neven en stonden op zeer goede voet met elkaar. Maar Britannia’s macht was tanende, het piepjonge verenigde Duitse keizerrijk was sterk in opkomst, en Rusland had geen centrale bank maar wel 50% van de wereld olieproductie. En het Ottomaanse rijk had de controle over een veelbelovend gebied.

   De Rockefeller en Rothschild families hadden veel grotere belangen in een opnieuw schudden van het pak kaarten. En het nieuwe potentieel van industriële oorlogvoering moest uitgetest worden.

   Nu een eeuw later Rusland alweer niet mee doet met het grote centrale bank uitmelk spelletje en alweer zelf de roebels opstrijkt van de macht aan olie en gas, nu is Putin de kop van jut.

   Het gaat niet over geld en olie, het gaat om macht en controle. Op naar een centrale wereldregering. En Putin bleek niet de controleerbare WEF marionet te zijn maar heeft het spel herschreven.

   Met hulp van de strategisch lange termijn denkende Chinezen. Dat was een onvoorziene backfire van het andere jezuïetische plannetje Marx en Engels in te huren hun communistische revolutie te laten voorbereiden met hun manifest. De Russen hebben het afgeworpen, de Chinezen hebben het omgevormd naar eigen behoefte.

   Geschiedenis wordt geschreven door de grootste leugenaars. Niets is wat het lijkt. Toeval bestaat niet.

  • Hoezo nutteloos?
   Socialisme vakbonden communisme radicale ideeen versprijden zich snel door goedkope kranten en radio
   Kortom de massa kwam in beweging tegende dickensiaanse uitbuiting van de heersende klasse
   Dus activeerd de elite de oude afspraak: Dood jij mijn tegenstanders dan dood ik de jouwe
   Gedocumenteerd in wikipedia als ‘THE HOLY ALLIANCE”

 3. Wat een drama eigenlijk.
  Rusland leert ons een lesje moderne oorlogsvoering en het enige wat wij er tegenover kunnen stellen zijn LEUGENS en aftands materieel.
  Om nog iets in de melk te brokkelen te hebben is er dus eigenlijk maar 1 optie over
  en dat is een nucleaire false flag aanval/aanslag uit de koker van VS, VK en NAVO.

 4. We zitten nog in het stadium dat – vooral langs Westerse kant – men niet geneigd is zijn laatste nieuwe top technologie te laten kennen aan de tegenstander. De gevechten die moeten geleverd worden is toch maar door Oeki’s.

  • Ja… Net zoals de nazi’s tot op het laatst gewacht hebben hun Wunderwaffen in te zetten. Uiteindelijk hebben ze hun UFO’s gebruikt om naar de maan te vluchten en hun U-bote om onder Antarctica een basis te bouwen.

   Amerika is ook maar een dekmantel. DC trekt niet aan de touwtjes.

   Hun ‘geweldige’ stealth fighters zijn wel heel erg stealthy. Vooral in totaal gebrek aan inzetbaarheid en effectiviteit. De enige manier om Abrams M1 verkoopbaar te houden is ze vooral niet in te zetten. Kijk naar de Leo 2A6. Lopende orders bij Kraus-Maffei: 0

  • Ja dat zeg je goed.Wel ober de grens kijken en je overal mee bemoeien,maar binnenlandse problematiek mag niet genoemd worden.
   Laat staan,dat ze zich ervoor interreseren.
   Moordaanslag Annecy Fr. en twitter verwijderd alles…
   Het westen moet klappen en op de bek gaan.Verpauperd land met zulke waardeloze lijers

 5. En met elke opgeblazen tank, vrachtwagen of auto zijn we verlost van weer wat nazi’s. Top! Ga zo door Rusland. Als jullie hier aankomen gaat de Russische vlag uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in