Su-35S vuurt R-37M raket af (Twitter)

Tijdens een recente media-interactie gaven Oekraïense gevechtspiloten die gevaarlijke missies uitvoerden met hun gevechtsvliegtuigen uit de Sovjetperiode toe dat hun grootste uitdaging de geduchte Russische Su-35 straaljager was, schrijft Sakshi Tiwari.

In een recent rapport van de BBC wordt gedetailleerd beschreven hoe de Oekraïense gevechtsvliegtuigen gedwongen worden te manoeuvreren en op zeer lage hoogte te vliegen om te ontsnappen aan een luchtdoelraket die wordt afgevuurd door de Su-35 straaljager van de Russische luchtmacht (VKS).

Wanneer ze worden beschoten, weten de gevechtspiloten dat ze hun missie moeten afbreken en alles moeten doen om te overleven.

Een MiG-29 gevechtspiloot met de roepnaam ‘Silk’ vertelde de BBC dat ze laag moeten duiken tot het punt waarop ze de boomtoppen kunnen zien. “Zulke vluchten dicht bij de oppervlakte zijn het moeilijkst,” zegt Silk. “Je moet je heel hard concentreren. En door de geringe hoogte heb je niet de tijd of de ruimte voor een veilige schietstoeluitwerping.”

Oekraïne stuurt twee straaljagers voor een aanvalsmissie, waarbij het ene toestel verantwoordelijk is voor de aanval op een onderdeel op de grond, terwijl het andere, zoals dat van Silk, dekking biedt tegen luchtdoelraketten. De laatste tijd wordt het voor Oekraïense piloten steeds moeilijker om aanvalsmissies uit te voeren omdat de Su-35’s momenteel altijd op luchtpatrouille zijn.

Een andere beroemde MiG-29 piloot, met zijn deel van het verhaal in de media-interacties, vertelde de BBC: “Onze grootste vijand zijn Russische Su-35 straaljagers.We kennen de posities van de [Russische] luchtverdediging en we kennen hun bereik. Het is vrij voorspelbaar, dus we kunnen berekenen hoe lang we [binnen hun zone] kunnen blijven. Maar gevechtsvliegtuigen zijn mobiel. Ze hebben een goed luchtbeeld en weten wanneer we naar de frontlinies vliegen.”

Russische luchtpatrouilles kunnen het opstijgen van een straaljager zelfs ver binnen Oekraïens grondgebied identificeren. Hun R-37M raketten hebben een bereik van 150-200 kilometer (93-124 mijl), maar Oekraïense raketten kunnen slechts tot 50 kilometer (31 mijl) gaan voordat ze een luchtdoel raken. Dit betekent dat Russische vliegtuigen Oekraïense vliegtuigen kunnen waarnemen en neerschieten voordat ze een bedreiging vormen.

  De dood van Navalny: Standpunten van Russische media

Rusland heeft naar verluidt zijn oudere gevechtsvliegtuigen vervangen door de nieuwste en meer geavanceerde Su-35 om een “gelokaliseerde luchtsuperioriteit” aan het front tot stand te brengen. Behalve dat de Su-35 het de Oekraïense gevechtsvliegtuigen erg moeilijk maakt, heeft hij ook gevaarlijke onderscheppingen van militaire NAVO-vliegtuigen uitgevoerd.

In november 2022 publiceerde de Britse denktank Royal United Services Institute (RUSI) een rapport. Daarin stond: “Russische gevechtsvliegtuigen zijn gedurende de hele oorlog zeer effectief en dodelijk gebleven tegen Oekraïense vliegtuigen in de buurt van de frontlinies, met name de Su-35S met de R-77-1 langeafstandsraket en, in de afgelopen maanden, de MiG-31BM met de R-37 zeer langeafstandsraket.”

Het is echter de moeite waard om te onderzoeken waarom de Oekraïense gevechtspiloten banger zijn voor de Su-35’s dan voor de MiG-31K vliegtuigen die de dodelijke Kinzhal hypersonische raketten afvuren en waarvan wordt gezegd dat ze Oekraïense gevechtsvliegtuigen van zeer grote hoogte hebben neergeschoten.

Sommige Oekraïense luchtverdedigingsoperators die een training hebben gevolgd op de nieuwe PAC-3 Patriot raketafweersystemen verklaarden ook dat de Su-35 hun “droomdoel” was. Dat is de terreur die uitgaat van de Russische werkpaarden die door de VKS op grote schaal aan de frontlinies zijn ingezet.

Waarom is de Su-35 een grotere uitdaging dan de MiG-31?

Oekraïense functionarissen hebben verklaard dat het succes van eventuele toekomstige tegenoffensieve operaties aanzienlijk kan worden beïnvloed door het beperkte vermogen van Oekraïne om zijn militaire luchtvaart dicht bij de frontlinies in te zetten.

Een andere populaire MiG-29 gevechtspiloot, die de roepnaam ‘Juice’ draagt, beweerde dat de Oekraïense luchtmacht nu al tot 20 keer minder vluchten maakt dan de Russische luchtmacht.

  De verschrikkelijke puinhoop die de CIA is

Bovendien zijn de Oekraïense aanvalsvliegtuigen bewapend met verouderde bommen en ongeleide raketten uit het Sovjettijdperk, die door gebrek aan aanvoer snel opraken.

Hoewel Oekraïne een onbepaald aantal Su-35’s heeft neergeschoten, is het aantal onbeduidend. Zoals EurAsian Times uitgebreid heeft besproken, zijn geavanceerde Russische gevechtsvliegtuigen, zoals de Su-30SM en Su-35S, gedurende de hele oorlog zeer effectief en dodelijk gebleven tegen Oekraïense vliegtuigen.

Dit is naast de geavanceerde MiG-31 gevechtsvliegtuigen die wereldwijd aandacht en lof hebben gekregen voor hun gevechtsprestaties. In het RUSI-rapport van november staat dat de MiG-31 Foxhound – een tweezits, supersonisch, onderscheppingsjager – verschillende Oekraïense gevechtsvliegtuigen heeft neergehaald met zijn effectieve langeafstands Vympel R-37M lucht-luchtraketten.

Bovendien kan de MiG-31K-variant ook hypersonische Kinzhal-raketten afvuren op doelen in Oekraïne.

MiG-31BM

De Su-35 is daarentegen samen met de Su-34 Fullback ingezet langs de frontlinies om geleide glijbommen af te vuren op Oekraïne, waartegen het land weinig verweer heeft. Hoewel zowel de Su-35 als de MiG-31 een enorme uitdaging vormen voor de verouderde Oekraïense luchtmacht, zijn de jachtvliegers in Oekraïne nog steeds meer onder de indruk van de Su-35’s.

De Indiase luchtmachtveteraan en militair expert Vijainder K Thakur (gepensioneerd) vertelde aan EurAsian Times: “MiG-31K, gewapend met Kinzhal-raketten, zijn bedoeld om hoogwaardige, strategische doelen aan te vallen. Ze vormen een bedreiging voor Oekraïense infrastructuur en commando- en controledoelen. Sommige MiG-31BM-varianten, bewapend met RVV-BD (R-37), worden ingezet voor luchtdominantie.

“Su-35S wordt ingezet voor tactische rollen. Ze zijn meestal bewapend voor zwaairollen en bewapend met Kh-31 ARM, glijbom, of andere lucht-grondraketten voor de aanval, evenals lucht-luchtraketten zoals de RVV-BD, RVV-SD & RVV-MD voor luchtdominantie. Su-35S vliegen 24×7 luchtdominantiepatrouilles langs de hele frontlijn.

Oekraïense gevechtsvliegtuigen in de lucht hebben meer kans om een Su-35S tegen te komen dan een MiG-31BM.”

  Rusland eist controle op over Krynki, Oekraïne verliest hoop op verzet (Video's)

De Su-35 multifunctionele supermanoeuvreerbare eenzitter is bedoeld om de lucht-, grond- en zeemacht van een vijand aan te vallen, luchtsurveillance uit te voeren en grondinfrastructuurdoelen te vernietigen die door luchtverdedigingssystemen worden gedekt en zich ver van het thuisvliegveld van het vliegtuig bevinden.

Bovendien heeft het superwendbaarheid. Op de vraag waarom de Su-35 meer gevreesd werd dan de MiG-31, vertelde Indian Air Force Group Captain Johnson Chacko, KC (retd) aan de EurAsian Times: “MiG 31 is niet zo wendbaar als een Su-35 zou zijn voor close combat. Een MiG 31 vliegt extreem hoog en kan wapens lanceren op afstand, dat wil zeggen buiten het bereik van ingezette vijandelijke luchtverdedigingssystemen.

“De Su35 kan dat binnen het bereik van de luchtverdedigingssystemen, maar met behulp van ondersteunende systemen die ze kunnen onderdrukken. Men kan de twee niet met elkaar vergelijken. Als men weet wat hem geraakt heeft, is het waarschijnlijk een Su-35; zo niet, dan is het een MiG 31.”

Hoewel Rusland er niet in geslaagd is luchtoverwicht te verwerven boven Oekraïne, houden de Russische gevechtsvliegtuigen de klok rond een oogje in het zeil en schieten ze vijandige vliegtuigen neer, ongeacht de beperkte actieradius.

Nu de oorlog in Oekraïne maar voortduurt en geen van beide partijen een duidelijk luchtoverwicht heeft, heeft Kiev zijn westerse partners gevraagd het land te bewapenen met F-16 straaljagers. Door het voortdurende getreuzel van de NAVO verleggen de Oekraïense gevechtspiloten echter hun grenzen ten opzichte van de Russische luchtmacht.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Nieuwe Russische hypersonische luchtdoelraket in Oekraïne maakt alle Amerikaanse bommenwerpers/AWAC’s overbodigVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAls de raket komt, pas dan op!
Volgend artikelOnverbeterlijke bullebak: NAVO gebruikt WOII Overwinningsdag om oorlogszucht op te voeren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Als men dan toch moet willen denken in termen van “wij” versus “die anderen”, dan is het duidelijk dat er aan de wij-kant ook niet veel snuggere zielen rondlopen want er is van alles voor iedereen ruim voldoende en kleuterachtige emoties zoals jaloezie, haat, afgunst en hebzucht zouden in een zogenaamde beschaving dan helemaal geen plek meer hoeven hebben. Anno 2023 zijn we nog steeds zo primitief, zo niet nog primitiever, wat dat betreft dan ooit tevoren.

   • Matthijs loopt zelf ook aan de ‘wij; kant volgens mij.
    Ik vind het altijd leuk,dat iemand,die zo graag bewijst dattie intelligent is,
    zichzelf zo voor paal zet!
    Prachtig!

  • Matthijs,
   Zonder DUALISME hebben wij geen overlevingskans in dit TIJDPERK van de mensheid. Misschien moet je gaan slapen, en in een ander tijdperk wakker worden. Dan zijn we voorlopig van jou geneuzel af..

 2. Rusland heeft totaal luchtoverwicht, maar wil geen kostbare jets en piloten verliezen aan de enkele overblijvende maar zeer trefzekere Oeki luchtafweerbatterijen uit de Soviet tijd. Wat je met een vliegende grasmaaier uit Iran zonder enig risico kan doen, ga je niet doen met een miljoenen kostende jager met een nog duurdere bemanning.

 3. Zoals Scott Ritter uitlegt is er een verschil tussen lucht overwicht en lucht dominantie. Air superiority and air dominance. De schrijver kent blijkbaar het verschil niet. Hij beschrijft precies wat air dominance is en dat de oekraïense piloten dit toegeven. En vervolgens zegt hij dat ze geen air dominance hebben?

  Lucht overwicht is dat er wel vijandelijke vliegtuigen en luchtafweer is maar dat zij niet bepalen waar ze gaan of afweren. Zelf kun je dat wel, maar niet onbedreigd. Voorzichtig is geboden maar doelen kun en wel behaald worden.

  Lucht superioriteit wil zeggen dat de vijandelijke afweer zo goed als afwezig is zodat alle vliegtuigen veilig overal kunnen opereren. Dit was wat de VS in bijna al hun vorige conflicten (Vietnam als uitzondering) had. Dan is het straffeloos prijsschieten.

  Het conflict in Oekraïne is dit niet maar verschuift steeds meer in die richting zoals het oude Sovjet materieel op raakt. En de VS heeft niets vergelijkbaars. 6 van de 7 F22 vloot staan voor onderhoud in de hangar vanwege de afbladderende onzichtbare supercoating die niet eens werkt met tegen de superieure radar van de SU35 en 55

 4. Zo’n verhaal in de publiciteit, is pure misleiding.
  Iedereen, die er iets van af weet, weet dat het zo niet gaat : want :
  Kiev heeft amper jets; Rusland zet die toestellen niet direkt in;
  dog fight-raketten zijn niet hypersonisch.

  Het is gewoon het zoveelste gesmeek van Kiev om F-16 te krijgen —
  en daar willen ze Nato-piloten bij ……………….wat voluit oorlog betekent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in