Reeds eind april begon de Russische visie op de oorlog van een regionale oorlog naar een bredere oorlog met de VS en de NAVO te evolueren. Op dat moment bracht de gulzige levering van wapens in combinatie met training en real-time inlichtingen over doelwitten de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ertoe te zeggen dat “de NAVO in wezen een oorlog met Rusland voert via een proxy en die proxy bewapent. Oorlog betekent oorlog.” Op 7 mei trok de voorzitter van de Russische Doema een soortgelijke conclusie. “De VS nemen deel aan de militaire operaties in Oekraïne. Vandaag de dag coördineert en structureert Washington in feite de militaire operaties en neemt daarmee rechtstreeks deel aan de militaire acties tegen ons land.” schrijft Ted Snider.

Die conclusie is waarschijnlijk versterkt doordat Rusland heeft gezien dat “Amerikaanse militairen” bij het recente Oekraïense tegenoffensief “rechtstreeks betrokken zijn … bij kritieke functies”. Op 10 september berichtte de New York Times dat het besluit van hoge Oekraïense functionarissen om in de zomer, toen zij het tegenoffensief begonnen te plannen, “meer inlichtingen te delen met hun Amerikaanse collega’s … de Verenigde Staten volgens Amerikaanse functionarissen in staat stelde betere en relevantere informatie te verstrekken over de zwakke punten van Rusland”. Amerikaanse functionarissen “intensiveerden de toevoer van inlichtingen over de positie van de Russische strijdkrachten en wezen op zwakke plekken in de Russische linies.”

De VS verhoogden hun hulp aan Oekraïne tot boven het hoge niveau dat zij al hadden bereikt, tot het punt dat “de Amerikanen voortdurend met Kiev hebben gesproken over manieren waarop Oekraïne de Russische opmars in het oosten van het land zou kunnen afremmen.” De Amerikaanse voorzitter van de Joint Chiefs of Staff generaal Mark Milley “besprak regelmatig inlichtingen en militaire steun” met hoge Oekraïense militaire leiders, terwijl de Amerikaanse defensieattaché, brigadegeneraal Garrick Harmon, “dagelijkse sessies begon te houden met Oekraïense topofficieren.”

Op 1 september meldde CNN dat de VS zo ver gingen dat zij “oorlogsspelen” met Oekraïne gingen spelen. De New York Times bevestigde dat bericht en voegde eraan toe dat de oorlogsspelen suggereerden dat een breder offensief op bevel van Zelensky zou mislukken. Colin Kahl, de beleidschef van het Pentagon, zei in een telefonisch interview: “We hebben wat modellering en tafeloefeningen gedaan. Uit die oefeningen bleek dat bepaalde wegen voor een tegenoffensief waarschijnlijk meer succes zouden hebben dan andere. Wij gaven dat advies, waarna de Oekraïners dat in zich opnamen en hun eigen beslissing namen.” Nieuwe oorlogsspelen van de VS, het VK en Oekraïne hebben het beperktere tegenoffensief getest en goedgekeurd.

  Harde beelden van dubbel bloedbad: Iskander vaagt 128e Oekraïense Brigade weg in Zaporizhzhya - Trainingscentrum in Lviv verwoest

De escalatie van de Amerikaanse betrokkenheid kan Rusland tot de conclusie hebben gebracht “dat het nu in een directe oorlog met de VS is, dat dit nu een Amerikaanse oorlog is.” Gilbert Doctorow heeft ook gemeld dat Rusland wellicht aangeeft dat het tot de conclusie is gekomen dat het “nu tegen de NAVO vecht, niet alleen tegen Oekraïne, en dat het tijd was om te escaleren tot een totale oorlog.” Op 21 september zei Poetin dat Rusland vecht tegen “de hele westerse militaire machine.”

Maar de Russische visie is geëvolueerd, niet alleen om de VS te zien als direct betrokken bij de oorlog, maar om de VS en haar bondgenoten te zien als direct betrokken bij het verhinderen van een onderhandelde beëindiging van de oorlog.

Tijdens de onderhandelingen die in maart 2022 in Istanboel plaatsvonden, leek Oekraïne bereid om de regeling van Rusland te aanvaarden en leek een onderhandelde regeling mogelijk. Toen veranderde Kiev van gedachten en keerde het voorstel de rug toe. Volgens Dmitry Tremin, onderzoekshoogleraar aan de Higher School of Economics en lid van de Russische Raad voor Internationale Zaken, “heeft Moskou altijd vermoed dat deze ommezwaai, net als bij eerdere gelegenheden, het resultaat was van Amerikaanse invloed achter de schermen, vaak geholpen door de Britten en andere bondgenoten.”

Het vermoeden van Moskou is nu waarschijnlijk gesterkt door drie gebeurtenissen. Direct na de veelbelovende bijeenkomst in Istanboel haastte de toenmalige Britse premier Boris Johnson zich naar Kiev om Zelensky te corrigeren en hem te vertellen dat Poetin “onder druk moet worden gezet, niet om mee te onderhandelen”. Hij vertelde Zelensky dat, zelfs als Oekraïne bereid was om een aantal overeenkomsten met Rusland te ondertekenen, “het Westen dat niet was”. Op 24 augustus, in zijn laatste dagen als premier, herhaalde hij die oproep en zei dat dit niet het moment was om een “zwak plan voor onderhandelingen” met Rusland te promoten.

  Zweedse regering vertelt burgers om deze winter "dekenhutten van keukentafels" te bouwen om te voorkomen dat ze doodvriezen

Een frustrerende maand na de bijeenkomst in Istanboel zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in een interview van 21 april dat Turkije niet dacht dat de oorlog na de besprekingen nog lang zou duren. Maar dat gebeurde wel, en Cavusoglu beschuldigde dat “er landen binnen de NAVO zijn die willen dat de oorlog doorgaat.” Hij zei dat “na de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO de indruk bestond dat … er binnen de NAVO-lidstaten zijn die willen dat de oorlog doorgaat, dat de oorlog doorgaat en dat Rusland zwakker wordt.”

Cavusoglu’s vasthoudendheid dat een regeling binnen handbereik was, lijkt te zijn bevestigd door een artikel van Fiona Hill en Angela Stent in Foreign Affairs van september. In het artikel zeggen Hill en Stent: “Volgens meerdere voormalige hoge Amerikaanse functionarissen met wie wij hebben gesproken, leken Russische en Oekraïense onderhandelaars in april 2022 voorlopig overeenstemming te hebben bereikt over de hoofdlijnen van een door onderhandelingen tot stand gekomen interim-regeling: Rusland zou zich terugtrekken op zijn positie van 23 februari, toen het een deel van de Donbas-regio en de hele Krim controleerde, en in ruil daarvoor zou Oekraïne beloven niet naar het NAVO-lidmaatschap te streven en in plaats daarvan veiligheidsgaranties krijgen van een aantal landen.”

In een toespraak van 21 september zei Poetin dat hij “voor het eerst openbaar wil maken” dat “na het begin van de speciale militaire operatie, met name na de besprekingen in Istanboel, vertegenwoordigers van Kiev vrij positief reageerden op onze voorstellen. Deze voorstellen hadden vooral betrekking op het waarborgen van de veiligheid en de belangen van Rusland. Maar een vreedzame regeling kwam het Westen duidelijk niet goed uit, en daarom kreeg Kiev, nadat bepaalde compromissen waren gecoördineerd, feitelijk de opdracht om al deze overeenkomsten te vernietigen.”

De combinatie van toenemende directe betrokkenheid van de VS bij de oorlog en het toenemende bewijs dat de VS een onderhandelde beëindiging van de oorlog verhinderen, lijkt Rusland nu tot de conclusie te hebben gebracht dat Oekraïne en het Westen nooit zullen instemmen met een diplomatieke regeling die aanvaardbaar is voor Rusland.

  Rusland geeft eindelijk toe NAVO's diepe ondergrondse commandobunker in Kiev te hebben vernietigd

Die conclusie houdt het besef in dat Rusland nooit garanties zal krijgen dat er geen Oekraïne in de NAVO komt of dat er geen NAVO in Oekraïne komt. Na het Oekraïense tegenoffensief heeft Rusland nu waarschijnlijk de realiteit van de NAVO in Oekraïne ingezien.

En dat kristalliseert Oekraïne als een veiligheidsbedreiging voor Rusland. Zelfs als Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO, heeft de NAVO zijn intrek genomen in Oekraïne.

In de beginfase van de oorlog stonden Oekraïne en Rusland beide open voor een diplomatieke regeling waarbij een onafhankelijke Donbass zou ontstaan met een neutraal Oekraïne buiten de NAVO en de NAVO buiten Oekraïne. Nu de VS en de NAVO meer geavanceerde langeafstandswapens, training en inlichtingen bijdragen aan een oorlog waarbij zij steeds directer betrokken raken en een onderhandelde beëindiging van de vijandelijkheden in toenemende mate verhinderen, ziet Rusland dat waarschijnlijk niet langer als een mogelijkheid. Het “fundamentele probleem” dat Rusland nu ziet, volgens Dmitri Tremin, is “dat Rusland zij aan zij moet leven met een staat die voortdurend uit is op wraak en zal worden gebruikt door de Verenigde Staten, die het bewapenen en leiden, in hun poging Rusland te bedreigen en te verzwakken.”

Het probleem is dus een veel groter probleem geworden. Rusland ziet de oorlog niet langer als een regionale oorlog met Oekraïne met een bereikbare diplomatieke oplossing, maar als een bredere oorlog die in Oekraïne wordt uitgevochten met de VS en de NAVO, waarbij een diplomatieke oplossing verboden is.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Nederlandse journaliste belandt op Oekraïense “dodenlijst” na onthullingen over oorlogsmisdaden!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoop voor de wereld: Het kaartenhuis van het Westen staat op instorten
Volgend artikelVolksgerechtigdheid: Migrant door menigte afgeranseld na poging tot seksuele aanranding van 11-jarig schoolmeisje in Rome, Italië
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

40 REACTIES

 1. Where in a war , Niemand beseft het ongelooflijk en 98% hier in Belgie 🇧🇪 heeft het door Wat een Kut volk, ik wacht gretig OP de hunger Games en mijn Karma 🙏

 2. @Danny (Where in a war , Niemand beseft het ongelooflijk en 98% hier in Belgie 🇧🇪 heeft het door Wat een Kut volk, ik wacht gretig OP de hunger Games en mijn Karma)

  Where in a war , Niemand beseft het ongelooflijk, en 90% hier in Nederland heeft het door Wat een Kut volk, ik wacht gretig OP de hunger Games en mijn Karma.

   • @Danny >> Wij hebben ons ook al een tijd voorbereid, want deze gekte stopt niet.
    De MP van Nederland rutte schroeft militaire steun Oekraïne op na ‘schijnreferenda.
    Terwijl hier in Nederland mensen de rekeningen niet meer kunnen betalen, en bijna niets meer te eten hebben. En dat allemaal voor een smerige natiepartij WEF.
    Ik wens je het beste toe…

  • Hoi Ruud,

   Op zich geen onmogelijke zaak als je het mij vraagt. Ik schets wat mij een mogelijkheid lijkt.
   1) leg de infrastructuur in Ukraine helemaal plat. Dan kunnen de soldaten van Ukraine zich heel moeilijk verplaatsen want geen treinen, elektra meer en amper diesel en benzine. Basically kunnen ze dan nog amper bevoorraad worden. Iets wat samen met de 300k extra bijdraagt aan het gemakkelijker verslaan van de Ukrainers.
   als dat niet voldoende is kunnen ze verder escaleren door;
   2) Leg alle grondstoffen export naar Europa stil, burgelijke onrust zal dan exploderen.De Europese industrie stort in waardoor het maken van nieuw oorlogstuig en het vervoer ervan stukken lastiger maakt en meer populisten aan de macht komen om het beleid te veranderen. Rusland hoopt dan natuurlijk dat NAVO uiteen zal vallen.
   Mocht ook dat niet werken
   3) Leg de belangrijkste EU havens, spoorlijnen etc lam. Dan kan er aan dat front niets noemenswaardigs nog gebeuren.
   Gedurende al deze stappen kunnen ze meer en meer ”besluitvormingscentra” platgooien.
   Daarna is het waarschijnlijk nucleair….. Ik hoop dat eea niet zover komt.

   Groeten,
   Hugo

   • Hoopvol bericht, Hugo.
    Alleen al dat de EU en de NATO uit elkaar vallen en ophouden te bestaan.
    Deze organisaties hebben al ellende genoeg veroorzaakt.

    • wanneer gaan jullie beseffen dat niemand van de politici jullie gaan helpen ( hier niet en in het buitenland ook niet ) ? En dat dit allemaal gepland is ?

     • Hoi Truth,

      Ik zeg nergens dat politici ons gaan helpen. Ik zeg gewoon wat ik waarschijnlijk acht in dit achterlijke circus en het waarschijnlijke vervolg. Leg me geen woorden in mond, of toetsenbord, please.

      Je bent behoorlijk actief hier met al dat soort posts zoals dit maar je komt niet echt veel verder dan dat soort posts.

      Zoals ik net al schreef aan Ruud, denk in scenario’s. Of denk je echt dat alle leiders op de hele wereld hetzelfde denken en doen? Dan heb je wat te bewijzen want ik zie dat niet (meer op zijn best in mijn optiek).

      Qua gepland, natuurlijk. In de elite denktanks in het westen. Maar pff, zoals Mike Tyson het ooit mooi stelde. ”Everybody has a plan untill he gets punched in the face”.

      Al die psychopaten en sociopaten die politici zijn gaan elkaaar echt niet het licht in elkaars ogen gunnen als zij meer macht kunnen krijgen. We zitten nu gewoon in de fase waar meer macht over eigen bevolking verruild is (grotendeels iig) over meer macht krijgen over andere bevolkingen. What else is new. Oh wacht, dat is niets nieuws.

      Ik hoop dat mijn eerdere scenario planning post je helpt om wat genuanceerder te kijken naar de situatie.

      Groeten,
      HUgo

      Groeten,
      Hugo

      • ja ik denk dat zeer veel leiders hetzelfde denken en doen
       De geschiedenis staat er vol van
       Wat heeft poetin of orban gedaan tijdens de covid crisis in zijn land …Zeg het eens

       • Niets hebben ze gedaan niets , tis een groot fake toneelstuk waarbij heel veel doden gaan vallen , de agenda rolt gewoon verder uit = eindtijd … t mag van mij opschieten klaar mee ben net als Danny OP totaal OP om me heen totale slaafkoppen klaar mee !!
        Succes en sterkte allemaal ….

       • Hoi truth,

        Wat een set aan korte reacties vs een coherent betoog. Jammer want ik dacht wat betere analyse dan dit (ik beschouw dit als je minst slechte post ondanks decennia oud spul);

        ”Zeg me eens wie de soviet unie gesponsord heeft en hitler en wie china groot heeft gemaakt economisch ?

        Waarom zou ik ook maar iets aan jou moeten bewijzen gezien mijn eerdere lange posts. Reageer daar eens inhoudelijk op.

        Ja er zijn samenzweringen geweest in Amerika om RU gro(t)o(er) te maken qua tech. Als militair industrieel complex heb je dat nodig (zie president Eisenhower zijn waarschuwing).

        Ik weet ook van Kissenger en China (en Saudi Arabie die nu aan het draaien is en velen met hen).

        Ik denk dat je de lezers hier met je simpele one liners die basically stellen, je snapt het niet en het is 1 complot wat meer genuanceerd moeten zijn.

        Je kan me natuurlijk verder aanvallen zonder op de inhoud in te gaan maar dat zien we dan wel weer. Ik denk dat ik een betere case heb gemaakt dan jij maar laten we dat aan de vaste lezers over laten.

        Groeten,
        Hugo

    • Hoi Ruud,

     Even voor de duidelijkheid, ik geef geen garantie dat de EU en / of NATO uiteen zullen vallen. De kans daarop neemt wel toe. Dat is wat ik probeerde te zeggen. Uiteraard helemaal eens met je dat deze organisaties een spoor van ellende, vernietiging ed hebben veroorzaakt.

     Ben je bekend met scenario planning? Zo niet kan ik je aanraden je daar in te verdiepen. Heel korte samenvatting. Je bekijkt de huidige situatie. Rusland heeft het initiatief genomen door 300k troepen te mobiliseren plus de referenda uit te roepen. Het ”collectieve westen” moet nu reageren. Het kan daar op een aantal manieren op reageren. Op elk van die reacties kan Rusland weer reageren etc.

     In mijn post hierboven heb ik even kort de, in mijn ogen, meest waarschijnlijke, Russische reacties te geven op de mogelijke westerse acties. Uiteraard kan ik er totaal naast zitten maar geeft je wat meer begrip van de situatie op zijn minst als je dat doet. Ben je geen observator meer maar omdat je in ieder geval beide posities snapt (of denkt te snappen) kan je gaan anticiperen. Dus reageren voordat de meute dat doet. Als je fout zat in snappen bijsturen van de scenario’s. Zo loop je voor op de meute en dat is in deze tijden ook wat waard.

     Vergeet nooit, in tijden zoals deze verliest bijna iedereen. Degene die het minst verliest wint. Zo treurig is het nu.

     Groeten,
     Hugo

     • Hugo zoekt Ingo Piepers maar een op. Hij is een oud militair en heeft het helemaal technisch gezien uitgewerkt. Conclusie van hem dat een derde wereldoorlog zal komen. Men verklaarde hem voor gek. Hmmm, een oud militair die uitgezonden is geweest. Misschien vind je het interessant.

   • Beste Hugo,

    Wat ik heb begrepen is dat President Putin geen 300.000 troepen gemobiliseerd maar 1.000.000. En dit is dan nog geen 4% van wat kan en, en daar mogen wij ons grootte zorgen om maken, het wordt niet van daken geschreeuwd. (de MOKER)

    Eind jaren 80 tot het uiteenvallen van de USSR waren er in Oost Duitsland 300.000 troepen gelegerd. Wat er voor gezorgd heeft dat deze transitie zonder oorlog (behalve Joegoslavië) is verlopen. Tijdens die periode was het dragen van pampers voor Westerse Regeringsleiders en Diplomaten verplicht. (anders riikte het onaangenaam)

    Wat betreft je analyse. Die gaat alleen over de Oekraïne. Mijn mening is dat we dat stadia al lang voorbij zijn.

    Alle landen die grenzen aan Rusland die de afgelopen 20 jaar een bedreiging zijn gaan vormen voor de veiligheid van Rusland zullen op zijn plaats gezet worden. Ieder land op zijn eigen manier. Rusland kent zijn papheimers wel. Uiteindelijk hebben al die bedelaars Rusland als parasieten lopen uitzuigen (45-90).

    Nee, President Putin was vorig jaar begin December heel duidelijk. NATO weg uit alle landen die aan Rusland grenzen. Terug naar voor 1997. Dat was afgesproken (1991). Man en Man, Woord en Woord. Toch!

    Maar dat was vorig jaar. En ziens dien zijn onze “leiders”in het Westen totaal helemaal overgegaan tot krankzinnigheid. Krankzinnigheid op het gebied van geopolitiek is een dure hobby.

    En aangezien wij niet willen luisteren moeten we maar voelen.

    Gaan dan kijken naar de kaart en dromen over hoe die er in de toekomst uit kan/zal zien, zie ik (al een jaar of 6) de volgende mogelijke situatie ontwikkelen:
    Voor Europa
    1) Baltische Staten Finland Slovakije Polen en Oekraïne komen geheel in Russische invloedsfeer
    2) De Balkan, Griekeland, Bulgarije, Roemenië, Moldavië
    3) En idee ontwikkeling van een nieuws Oostenrijks Hongaars Rijk die goede relaties heeft met Rusland en het Westen. De BRUG. (Italy zou hier bij kunnen passen)

    Mochten het westen overgaan tot een officiële WO3 en die verliezen, kan ik me goed voorstellen dat Alaska weer terug gaat naar Rusland en dat Canada de oorlogsbuit is.

    Met vriendelijke groet,
    Ralph

    • Hoi RS, beste Ralph,

     Bedankt voor je reactie.

     Het zou zomaar kunnen dat Rusland veel meer dan die 300k soldaten heeft opgeroepen. Een belangrijk onderdeel van oorlog is inderdaad deceptie.

     Je punt mbt pampers….. Een gewond / stervend dier is het gevaarlijkst. Als die analogie opgaat zouden de diplomaten etc van Rusland, China, Iran etc nu ook met pampers moeten lopen. Het Westerse imperium, rijk, hegemon, hoe je het ook wil noemen loopt op zijn laatste benen is stervende.

     Het plan dat er nu lijkt te zijn is een beetje ala het Romeinse rijk. Ok, we schrijven het westerse deel van het rijk af en gaan stand houden in het oostelijke deel. Nu is het het westelijke deel, te weten in de VS en Canada met wat satelietstaten in bijvoorbeeld Australie en Nieuw Zeeland. Europa wordt opgeofferd. Doelbewust want niet verdedigbaar.

     Mijn reactie was idd alleen over Oekraine met wat vergezichten naar het lamleggen van de EU / Europa. Leuk dat je verder wil denken en in de analyse wil betrekken. Weet wel dat je dan op echt, in mijn optiek terecht, zeer zwarte scenario’s uitkomt.

     Eens dat de Baltische staten ed in de Russische invloedsfeer komen. Echter, dit zal zeer complex zijn. Vooral in de Baltische staten en in Ukraine zal dat heel pittig worden want het zeker in de Baltische staten wordt de bevolking al een paar generaties opgevoed om Russen als untermenschen te zien. In Ukraine is dat minder en daar is het al heftig. Ik vrees dat dit uiteindelijk zal leiden tot een zeer zware dictatuur of etnische zuiveringen of een combinatie maar zal heel naar zijn. Ik weet niet of Rusland bereid is die diplomatieke prijs te betalen maar neig naar ja.

     Qua Polen. Dat is al wat gemakkelijker / minder moeilijk om te laten meewerken. Die heef regionale ambities. Oa in Ukraine ((westelijk deel) en in andere gebieden van Oost Europa. Kan idd een mooie buffer regio worden. Maakt niet uit hoe je het noemt. Zeker als dat versterkt wordt door Hongarije.

     Grote gebieden van zuid oost Europa, waaronder de Balkan zijn al met een kleine meerderheid of grote minderheid al pro Russisch. Ik gok dat de Russen veel geleerd hebben van de diverse kleuren revoluties vanuit het westen. Toch zijn ze nog slecht in PR wat dit scenario lastig maakt. Ik hoop dat ze eea zo kunnen doen.

     Wat de situatie lastiger maakt (en zag ik niet aankomen) is dat de zuid westelijke flank van Rusland onrustig (vriendelijk gesteld) is geworden door de twee bijna oorlogen er bij. Tel Georgie bij dit alles op. In 15 jaar hebben ze dat vraagstuk alleen niet kunnen oplossen.

     Alaska weer bij Rusland? Dat zie ik niet gebeuren.Ik zie niet in wat dat bezit aan land aan waarde toevoegd aan Rusland. Levert veel meer problemen op en Rusland heeft al genoeg problemen in het Ooisten. Er zijn daar al te weinig mensen. Als ze in een ”schieten oorlog” met Rusland verwikkeld raken zullen ze Alaska plat gooien. De staat weer opbouwen gaat een fortuin kosten. Laat de Amerkanen dat maar betalen lijkt me logischer. Is het voor decennia gedemilitariseerd. Iets waar de Russen gek op schijnen te zijn (smile).

     Ter duiding, mijn invalshoek mbt analyse is die van the heartland theory van MacKinder. Die lijkt mij zeer actueel weer.

     Ik hoop dat je hier wat aan had.

     Hartelijke groeten,
     Hugo

     • Beste Hugo,

      Hartelijk dank voor je uitvoerige analysie. En hierop mijn reactie.

      Ik begin bij Alaska. Alaska is min of meer weggeven aan de VS. De tsaar heeft hiervoor wel knikkers gekregen (volgens mij was het $5m) maar het was meer een symbolisch daad. Dat was toen. En die afspraak van toen is nu volgens mij niet meer geldig. Het klinkt raar en niet makkelijk om zo een twee drie uitteleggen maar het komt er op neer dat ik denk dat de indianen, die bepaalde aanspraken maken wat betreft grond, na meer dan 100 jaar op een bepaalde manier hun rechten gaan terug krijgen. Het is niet zo dat ik denk dat de Russische Federatie (RF) Alaska voor zich zelf wil hebben. Het is veel meer zo dat ik denk dat RF wil helpen de aanspraken die de indianen hebben te helpen oplossen. En daar zou Alaska een rol in kunnen spelen. Ook het westelijke gedeelte van Canada. Beide gebieden zijn dun bevolkt wat potentiele oplossingen makkelijker maakt.
      In de Russische Federatie wonen meer dan 100 volkeren wat Rusland gelijk een expert maakt voor dit soort problematiek.

      Dat wat betreft het Noord Amerikaans continent.

      Wat betreft de Baltische Staten. Zelf heb ik er jaren gewoond en gewerkt. Mijn dochter is half Ests half Nederland. In 1992 ben ik naar Estland “gelokt” door dat zingende volkje. En ja, tijdens de jaren 90 was zag ik al de antipathie tegen de Russen die in Estland wonen. Zelf ben ik daar spastisch voor en dit heeft toen ook de nodige spanningen gegeven tussen mijn vrouw en mij zelf. Zelf heb ik altijd veel beter kunnen opschieten en werken met Russen dan men Estse.

      Maar Estse ken ik wel. En Russen ook. En een ding weet ik. Estse zijn fascisten en fascisten zijn schijters of terwijl bange poepers. Dit geld voor alle Balten.

      Tijdens Sovjet tijd hebben de Balten uitstekend geleefd. Het waren de rijkste landen van de USSR. Die rijkdom hebben ze niet gecreëerd maar gestolen. Van moedertje Rusland. Dan kon ook niet anders want ze hebben niets, behalve bos. Een voorbeeldje: aan mijn Este Partner heb ik een keer gevraagd waarom het wegennet in Estland zo goed is (vergeleken bij Rusland) hier bedoel letterlijk het wegdek mee. Zijn antwoord was: Ja wij zijn slim. Lang verhaal kort, ons asfalt is geen 15 cm maar 40 cm dik (ik weet de dikte niet meer precies) waarop mijn reactie was Hoe? antwoord: dmv de boel belazeren.
      Wat ik zelf heb mee gemaakt van 93-97 in Estland meer dan 67 inbraken. Werkelijk alles. Mijn huis, auto, zagerijen, hout, machines, noem het op. Bij de 67 aangifte ben ik gestopt met tellen. In 98 zat ik Rusland tot 03. In die vijf jaar heb ik geen een, hoor goed, geen een inbraak, vernieling, beroving meegemaakt. Geen een. Dat over de Estse. Dit kan je gelijk door trekken voor alle Balten.

      Deze gezellige jongens, de Balten, zijn natuurlijk gelijk aan de tiet van de Europese Unie gaan hangen En maar zuigen. En maar zuigen. Dat is het enige wat ze kunnen. Ook aan de krediet kraan. Toen ik in Estland kwam was het privatisingsproces van vastgoed net begonnen. Iedereen kreeg/kon het huis waar die in woonde opeisen. Dus iedereen had zijn eigen huis. Vandaag heeft het grootste gedeelte van de bevolking zijn huis al lang verkocht. Maar nu hebben ze allemaal een hypotheek.

      Dit wat ik hier boven over Estland heb aangegeven geld voor alle drie de Baltische Staten. (en ook voor de rest van Midden en Oost Europa, denk ik).

      Vanaf dat de Baltische Staten lid zijn geworden van de EU en later de NATO is hun innerlijke haat tegen de Russen overgaan naar uiterlijke haat. Iets waar totaal geen aanleiding voor was. De Russen in hun eigen landen zijn gedemoniseerd op zo een belachelijke manier dat is niet moeilijk op hier te beschrijven. Echter die haat konden ze zich alleen maar permitteren omdat de grootte EU achter hen stond. (die hebben die haat aan alle kanten gevoed, voornamelijk via de Ngo’s en ambassades). Dit is allemaal zo ver opgelopen dat er een jaar of 4/5 geleden al gedachtes waren het breed spoor af te breken, zich af te sluiten van Gas netwerk, en nog vele andere drastische stappen. Totale gekte en hoogmoed.

      Dus Hugo, wat ik denk is dat Rusland (die veel hebben geleerd van de Sovjet periode) wacht. Wacht tot dat de Balten met hangende voetjes aanklopt van moge we aub. En dan zal Rusland coulant zijn Ze kunnen niet anders want ze zijn gelovig en begrijpen drommels goed dat die buren relatie verder moet. En dan is het “kat in het bakkie”.

      Wat betreft de Oekraïne. Ik ken het land niet goed genoeg. Wat ik wel weet is dat het Westen al 20 jaar bezig is de mensen te vergiftigen (maar ja dat is niks nieuws, dat doen ze/we overal).

      Dit geld ook voor Georgië. Echter dat is een klein land met een kleine bevolking. Wat moeten ze. De EU zal niet blijven bestaan in de vorm die wij kennen. En ja, het Westen heeft een enorm probleem en dat is dat we failliet zijn. En dat zijn wij. Onze schuldenberg is zo groot dat we niet anders kunnen en moeten. Dus voor alle Midden en Oost Europese landen, die de minsten schulden hebben, zal gelden dat ze hun eigen weg moeten zoeken.

      Landen zoals Bulgarije Servië Hongarije. Dit zijn landen die altijd een fatsoenlijke relatie hebben onderhouden met Rusland. Die kunnen gewoon hun gang denk. Zelf denk ik dat Hongarije en Oostenrijk iets samen gaan doen. Iets waar Rusland prima mee kan leven. En alles wat daar achter of onder licht, daar blijft het gewoon rustig en normaal. Ook Griekenland.

      Dan nog Polen. Ik geloof niet dat Rusland zich echt met Polen wil bemoeien. Als de Polen een stukje van de ellende van de Oekraïne willen hebben, prima toch, zijn de Russen er vanaf. Zich verder met Polen bemoeien, de Russen hebben er gewoon geen zin. Laat ze eerst maar weer eens een beetje normaal gaan doen. Zonder NATO, uiteraard.

      Dat zijn mijn gedachtes ten aanzien van de landen die je genoemd hebt.
      Hartelijke groet,
      Ralph

      • Hoi RS, beste Ralph,

       Dank je voor het delen van je persoonlijke ervaringen Verhelderend wat dat zegt meer dan wat over de mentaliteit van de desbetreffende landen.

       Jaren geleden heb ik een uitgebreide analyse gelezen waarom de USSR er mee is gestopt om de USSR te zijn. Precies zoals u stelt. Al die landen die ze wilde helpen zogen ze (Rusland) leeg. Uiteraard wilde ze die landen ook als buffer tegen het westen gebruiken. De uiteindelijke conclusie was, door die landen als buffer te hebben worden we uiteindelijk zwakker.

       Als strategisch planner kijk je decennia vooruit, niet een jaar. Dus toen was de vraag, hoe maken we Russen weer Russen? Daarnaast, hoe krijgen we mensen in de afgestote regio’s weer pro Russisch zonder ons te laten leeg bloeden.

       Russen weer pro Rusland (en anti westen) krijgen was makkelijk. De shock therapie van het westen aka IMF en Werledbank volgen.

       Er is een reden dat ze, bijvoorbeld de Baltische staten zo anti Rusland hebben laten worden en Ukraine niet. Wat dat precies is kan ik mijn vinger niet achter krijgen.

       Hoe dan ook zou ik naast de persoonlijke ervaringen (welke waardevol zijn) ook uw geo politieke analyse lezen.

       Ik neig naar het Orwell verhaal itt het Huxley verhaal. Het vechten en doden en onderdrukken van Orwell is veel winstgevender dan de bevolking drogeren.

       Hartelijke groeten,
       Hugo

       • Goeie morgen Hugo,

        Het verhaal van Orwell – Huxley ken ik niet en zou ik eerst moeten lezen. Als je het boek van Orwell 1984 bedoeld dat is volgens mij niets meer dan “Programmering”. Maar dan wel voor hele lange termijn. Past aardig in het straatje van het WEF.

        Maar iets anders. Wij schreven naar elkaar ivm de geopolitieke ontwikkeling in de Baltische Staten. Daarin gaf in aan hoe Estland bezig is zelfmoord te plegen.

        Het schijnt dat mevrouw Kallas in Brussel geslaagd is alvast de strop om Estlands nek te leggen. Een van maatregelen in het achtste sanctie pakket bevat de volgende “straf” voor Rusland:

        “Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voorgesteld om directe sancties op te leggen aan de Russische spoorwegen , waardoor de handel tussen Estse spoorwegmaatschappijen en de Russische spoorwegen volledig zal worden stopgezet”, aldus het ERR-artikel.

        Als de sancties van de Estse autoriteiten worden aangenomen, zullen ze leiden tot een volledige stopzetting van de doorvoer van goederentreinen tussen Rusland en Estland.

        Praktisch gezien betekent dit dat Estse operators miljarden euro’s kunnen verliezen. En deze stap zal de positie van de Russische Spoorwegen verder versterken en het Russische bedrijf in staat stellen te domineren in de landen van Centraal-Azië.

        In het geval van het opleggen van sancties op het grondgebied van Rusland, blijven de eigendommen van Estse spoorwegmaatschappijen, die worden geschat op een miljard euro, over. We hebben het over rollend materieel, vracht en andere activa die niet kunnen worden teruggestuurd naar het grondgebied van de Europese Unie.

        “In wezen zullen de activa van Estse ondernemers ter waarde van ongeveer een miljard euro worden overgedragen aan Rusland, en zullen helpen om zijn inkomensinvloed in Centraal-Azië te vergroten”, benadrukt het artikel.

        Het is echter onwaarschijnlijk dat deze argumenten de ijver van de Estse autoriteiten zullen aantasten. Tallinn heeft in het algemeen altijd een voortrekkersrol gespeeld bij de staten die anti-Russische sancties hebben ingesteld. Het is onwaarschijnlijk dat de argumenten van de pragmatici deze keer impact zullen hebben.
        _________________________________________
        Wat betreft het spoor, dat wou ik je even laten weten. Ongelofelijk. Dat is het enige kan zeggen.

        Weetje, dat ik negatief overkom over de Estse komt voort uit een haat liefde verhouden met de mensen. Ik begrijp ze niet meer. Want ik kan wel negatief praten wat ik wil maar ik heb er wel de beste tijd en vrijste tijd van mijn leven gehad en ook heel veel goeie en lieve mensen ontmoet. Iets wat ik nooit zal vergeten.

        Dat hun haat tegen de Russen echt is en hun nu letterlijk opeet moet stoppen want anders vernietigen zich zelf. En als dit de enige manier is, dan moet het maar zo zijn.

        Of ik hier nog lang ben op dit forum weet ik niet. Het voelt niet goed. Wel maak ik dat spamfilter af.

        Ook wou ik je laten weten dat ik op deze manier met jou praten/schrijven apprecieer. Bedankt.

        Maar uiteindelijk de hele manier van communiceren op het internet heeft toch wel heel veel beperkingen. Het is niet m’n ding. Dan mis ik de kroeg enorm. Kan je je atlas nog is een keertje meenemen.
        Het gaat je goed, Ralph

 3. Kijk, zal het nog even uitleggen voor de Dumboos.
  Alle oorlogjes die USA begon, b.v. in Noord Afrika, waren risico loos voor USA.

  Maar nu, als RU doorgaat-en dat zal wel–is USA gebied een van de doelen van lange afstand raketten van RU; met andere woorden: de beurs in New York kan geraakt worden evenals Washington.

  Voor het eerst lopen de tering oorlogszoekers ZELF het risico.

  Hoop dat de RU marine wraak neemt op het zinken van hun vlaggeschip!
  ————————–
  Een zware aanval door het hele land door de Russen–bij voorkeur in de nacht– en in de morgen smeken ze om overgave te accepteren….

  • Beste Pierre H.M. van de Kletersteeg,

   Hij is echt een fantastisch, die naam. Elke keer als ik die naam zie moet lachen. Ik neem aan dat het niet je echte naam, dus “hoe verzin die”. Hij is goed, echt heel goed.

   Maar nu zere neus. Wat betreft je statement dat “Alle oorlogjes die USA begon, b.v. in Noord Afrika, waren risico loos voor USA”. Daar ben ik het wel mee eens echter is het niet zo dat er sinds het ontstaan van Russisch Federatie geen “incidenten” hebben voor gedaan die wel degelijk heel gevaarlijk zijn geweest voor de USA.

   Twee gebeurtenissen komen voor mij gelijk boven. Maar er zijn er veel meer. Echter dit zijn degene op militair gebied.

   De eerste is het zinken van de Russische onderzee boot de “Kursk”. Dit was mijn inziens geen incident maar een brute aanval. Er zijn veel Russische hoge Marine Officieren die dit ook geloven. Voor mij zit het hem in datum waarop dit gebeurde. Dat was 12 Augustus 2000. Op 12 Augustus 1999 is was Vladimir Putin Interim President van RF geworden. Voor mij een soort waarschukkinkje van Bill Clinton naar President Putin toe. Uiteraard had Rusland in zijn recht gestaan de Verenigde Staten van America de oorlog te verklaren.

   De tweede, niet voor niets dat ik je een link heb gestuurd met het laatste concert Valery Khalilov (directeur Red Army Choir), is het neerhalen Tupolev Tu-154 met als inzittende het voltallige Red Army Choir. Dit gebeurde bij het opstijgen vanuit Sotjii boven de Zwarte zee op 25 december 2016. De mannen van het koor waren op weg naar Syrië, waar Rusland net de oorlog had gewonnen/bepaald, om daar een Kerst Concert te geven. Het hele gebeuren is weg gezet als een ongeluk. Wat ook niet anders kon. Want ander WO3 daar op dat moment al begonnen.

   Zelf ik denk ik niet dat Russen in termen van “wraak” denken. Wel denk dat uiteindelijk de balance recht wordt.

   Met vriendelijke groet,
   Ralph
   ps: de Red Army Choir beschouw ik als het best militaire koor in de wereld en absoluut de moeite waard om naar te luisteren. Dus hierbij nogmaals de link. Dit was het laatste concert van deze mannen. Als ik het schrijf staan de tranen in mijn ogen. “wie zijn wij” en “hoe kan je zo laag zaken” . Hierbij de link https://www.youtube.com/watch?v=4vVVgKDR9kM

 4. Hoi Pierre H.M van de Kletersteeg,

  RU zal zeker wraak nemen. Is het al aan het nemen als je het mij vraagt. Zoals je terecht stelt, oorlogzoekers nemen nu het risico. Waarom zou je als je Rusland was nu dan meteen oorlog als reactie geven als je dat economisch ook kan doen? Als de vijand geen economie meer heeft om oorlog te voeren is dat toch veel beter?

  Natuurlijk is een zinken van het vlaggeschip van Ukraine geweldig voor propaganda doeleinden. Wat de afgelopen jaren mij duidelijk heeft gemaakt is dat de Russen heel ”koudbloedige” beslissers zijn. Nemen graag relatief korte termijn pijn om er op de lange(re) termijn beter van te worden.

  China is zelfs gezwicht. Die zijn veel schulden aangegaan om maar in het IMF mandje qua wereldmunt weging (om het maar zo te stellen) opgenomen te worden. Rusland heeft dat geweigerd. Rusland heeft belachelijk lage schulden en met hun soverign weath funds kunnen ze alle externe schulden aflossen.

  Ik zie de Russen als volgt. We hebben communisme geprobeert om ons eigen ding te kunnen doen. Dat is grandioos mislukt en zelfs Putin geeft dat toe. Idem hyper kapitalisme onder Yeltsin. Ook dat geeft Putin toe als een mislukking voor Rusland. Sat snap ik gezien de resultaten maar wat dan?

  Zover ik kan snappen is Rusland nu iets van, we hebben amper schulden en we doen wat we willen. Doen we aan experimenten, zeker. Gaat het lukken? geen idee maar alles beter dan watnwe ongeveer100 jaar hebben gedaan (als Russen).

  Hij is wat mij betreft de minst schadelijk ”leider” die echte macht heeft. Ja, dan kom je uit op de discussie van stem op de minst slechte lijder. Dat geldt tot het systeem crasht. Dan heb je twee opties als leider. Het accepteren zoals de val van de EUSSR of nucleare ww.

  Ik hoop dat de Russische economische oorlog werkt en we, wereldwijd, nuclear gaan.

  Groeten,
  Hugo

  • Reken maar dat de Beer gaat brullen. USA en Nato hebben genoeg waarschuwingen gehad. En vergeet 24 miljoen die vermoord zijn niet. Mooi he bolsjewisme/ communisme. Rusland is christelijk van oorsprong. Ook dat het Westen niet verteld dat de Russen ook Europa had bevrijdt in de tweede wereld oorlog. Dat zijn de Russen ook nog niet vergeten. En Gorbatjov bedondert hebben. Afspraak niet uitbreiden oosten Rusland. Ik had en heb veel respect voor Gorbatjov. Hij wilde vriendschap met de landen. En langzaam democratie invoeren. Maar helaas Jeltsin die dronklap had veel veroorzaakt. Poetin heeft het puin opgeruimd. Nu een vies spelletje spelen om Rusland op te delen alleen maar om de grondstoffen. Pikkelik Rabobank zit ook in Oekraïne die man met gigantische bedrijf met kippen. Is van de Rabobank en die Nederlander is een manager daarvan. Heeft 400 man daar lopen. Nederland heeft dus daar ook belangen. Vandaar onze oorlog smeerpijp van een Rutte. Ongelooflijk.

   • Hoi Martie,

    Vergeet niet dat de Teutonen vanuit Europa de eerste waren die (een deel van) Rusland wilde innemen. Dat ging mis. Toen dacht Napoleon dat weer. Daarna wat jij zegt! Vergeet ook niet wat er uit Azie kwam. Bijvoorbeeld de zogenaamde Mongoolse Hordes. Om maar wat te noemen.

    Rusland is, zover ik weet, het enige land dat eigenlijk alle grondstoffen heeft dat het nodig heeft en alleen niet voldoende bevolking heeft. Daarom heeft het een leger dat, zover ik kan zien en ik ben geen militair of wat dan ook in die branche, dat op verdediging is gericht. Met verdediging bedoel ik wel dat het effectief tot ca 1000 km van haar grenzen effectied kan opereren.

    Groeten,
    Hugo

  • Beste Hugo,
   Rusland kan een waarschuwing : schot voor de boeg geven” door middel van een hypersonische raket ergens op een plek op een oceaan te laten exploderen met vóóraf gegeven coördinaten met het verzoek om het ding proberen te onderscheppen.
   De VS zal het nimmer als een aanval op de VS of NAVOland kunnen beschouwen.
   Een escalatie zal dan niet echt mogelijk zijn. Als serieuze waarschuwing zullen de Yanks echter op hun hoofd krabben.
   Het punt bij Putin is; hij wil burgers van ieder land zoveel mogelijk ontzien.Het zijn immers ook niet de burgers die een bedreiging vormen voor Rusland.
   Dat is naar mijn mening ook de reden waarom het niet met de botte bijl gaat zoals wij “gewend” zijn van de VS en de NAVO landen.
   Ik denk dat Putin alle mogelijkheden zal benutten zonder het te laten escaleren tot een kernoorlog.
   Maar, als hij geen andere opties meer heeft, dan zal hij de eerste klappen uitdelen, en waarschijnlijk dan nog op een manier waarbij zoveel mogelijk burgers worden gespaard.
   Ik kan het mis hebben. Het is slechts mijn gedachtegang.

   • Beste Tigron,

    Een grappig, vrij recent echt gebeurt verhaal dat jou gedachte van “schot voor de boeg” omarmt.

    Volgens mij was het twee jaar geleden (ik ga het niet opzoeken) was er een jonge man uit de Doema die de volgende suggestie deed: Waarom niet een Supersonisch Raket afvuren met als doel de Nevada test base in Verenigde Staten. Zonder nucleaire lading. De test basis is anderhalf keer het oppervlakte van Noord Holland. Er woont niemand. En ieder die in het omliggende gebied woont is er al aan gewend sinds de jaren 50. Deze jongeman had er serieus over gedacht en zijn gedachtes goed onderbouwd.

    Gewoon om effe te laten zien dat we niet bluffen. Waarschuwinkje.

    Nu ik dit schrijf moet ik weer lachen.

    Vriendelijke groet,
    Ralph

   • Beste Tigron,

    Wat je schrijft en denkt is helemaal correct (althans hier ben ik van overtuigd):
    “Het punt bij Putin is; hij wil burgers van ieder land zoveel mogelijk ontzien. Het zijn immers ook niet de burgers die een bedreiging vormen voor Rusland”

    En met dit gegeven zal er vanuit de Russische Federatie alles, maar dan ook alles, gedaan worden om een nucleaire oorlog te voorkomen. Indien het Westen probeert om nucleaire aan te vallen zal deze door middel van electromagnetic pulse (EMP) onschadelijk worden gemaakt.

    Rusland heeft al verschillende keren EMP attacks uit gevoerd. Voor de kust van Syrië en op de Zwarte Zee. Beide keren zijn marine schepen van het Westen uitgeschakeld zonder dat daarbij slachtoffers zijn gevallen. De geraakte schepen moesten wel echter worden terug gesleept naar hun thuishavens en vervolgens duizenden kilometers bedrading nieuwe bedrading trekken en jaren uit de roulatie zijn. Daarbij komt dat bemanning van die schepen totaal gedesillusioneerd voor de rest van hun leven van leven wat betreft oorlogsvoering. Dit noemen we in Amsterdam “voor Pampus liggen”

    Nogmaals scherpe analyse van jou voor ons leken die wij zijn.

    Vriendelijke groet,
    Ralph

    • Beste Tigron en RS(Ralph)

     RS, ik heb dat van die jonge man in de Doema ook gevolgd. Kreeg nog behoorlijk wat bijval ook om die raket af te vuren op een test basis. Uiteraard met vooraankondiging. We moeten nooit vergeten dat Putin een gematigde politicus in Rusland is. Er staan veel hardliners opgeschaald om hem op te volgen.

     Qua bevoling van het westen heef hij een probleem. Hij probeert ze nu te sparen en opstanden te creeeren. Echter, mocht het nog een paar jaar doorsudderen en de het collectieve westen zijn militair industriele basis opschaalt niet meer.

     Zoals Ukraine heeft bewezen zijn die snel op te schalen naar kanonnenvlees. Uit voorraden van het westen. Zodra eea in grote hoeveelheden uit de fabriek rolt in het westen zullen wij Ukrainers worden. Het westen heeft een miljard mensen. Rusland ergens tussen de 150 en 170 miljoen.

     Stel je bent een hardline president in Rusland met nog zeg 1.5 jaar totdat die met een paar miljoen per jaar bewapend kunnen worden. Wat ga je doen met die burgers….?

     @Ralph, ik heb andere analyses gelezen en was het niet een EMP maar zeer geavanceerde jamming die de Russen gebruikt hebben. Die bootjes dobberde idd een poos rond, bemanning gedesillusioneerd maar kabels vervangen en slepen niet. Maar dat is wat ik heb begrepen van dit alles. Wat waar is zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten!

     Groeten,
     Hugo

     • Hugo, je hebt gelijk. Het jamming op de zwarte zee en EMP voor de kust van Syria. Volgens mij. Maar je hebt gelijk met jamming. Goeie, thanks. Prettige avond.nacht

      • Dank je wel en jij ook! Het lolligste nieuws van vandaag mbt dit onderwerp vond ik wel de ”nieuwe” drones van Rusland. Alles high tech, higher tech dat higher tech verstaat etc. Nu blijkt dat een houten drone (als dat waar is uiteraard maar we gaan het zien) met een heel simpele motor en een mediamarkt camera en gps met 50 kg tnt alles kan verslaan, heerlijk! Ja, maakt me niet uit wie die super low tech gebruikt om een super high tech verslaat. Ik kan dat soort vindingrijkheid gewoon waarderen.

       Groeten,
       Hugo

 5. 1° Als een Nato land, een ander land aanvalt, bv. US valt Rusland aan (door de US-instructeurs in Oekraine, die de moderne US wapens bedienen) dan geldt de regel 5 van de Nato niet, m.a.w. dan is het de US tegen de RF, en niet alle nato landen, die in oorlog zijn.

  2° In ca. 2002 besliste de Nato, dat het verwoesten van een land op verdenking van het bezitten van massa vernietigingswapens volkomen gerechtvaardigd was. Deze regel kan de RF nu ook gebruiken tegen de VS.

  • Beste Marko,
   Yoegoslavië, Irak, Libië en Syrië hadden geen massa vernietigings wapens.
   De NAVO is van oorsprong een defensieve organisatie (sic)
   De RF zal de regels van de NAVO echt niet gaan toepassen. De RF heeft eigen hogere morele regels die ze zullen volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in