In een uitzonderlijk gebaar dat de protocolnormen ver overschrijdt, werd de Russische president Vladimir Poetin om 3 uur 's nachts op de luchthaven ontvangen met een knuffel door de voorzitter van staatszaken van Noord-Korea Kim Jong-un bij zijn aankomst op een 'vriendschappelijk staatsbezoek', Pyongyang, 19 juli 2024./ Office of the President of the Russian Federation / www.kremlin.ru / Wikimedia / (CC BY 3.0)

Het korte bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Pyongyang op 19 juni deed veel stof opwaaien. De ondertekening van een verdrag over een alomvattend strategisch partnerschap door Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un haalde de voorpagina’s van de westerse media en leidde tot een reeks speculaties over de geboorte van een militaire alliantie die de algoritme van de machtsdynamiek in de Noordoost-Aziatische regio kan ondermijnen, schrijft M.K. Bhadrakumar.

Het sensationele aan het verdrag is dat het er naar verluidt in voorziet dat de twee landen elkaar helpen in het geval van een aanval door een derde land. Ongetwijfeld kan de geopolitiek van de regio drastisch veranderen als Rusland en DVK hun relatie naar een kwalitatief nieuw niveau van militaire alliantie tillen. Maar schijn bedriegt, vooral als beide hoofdrolspelers retorisch overdrijven.

Afgezien van de buitengewone hoffelijkheden die het gastland aan Poetin verleende bij zijn aankomst, blijft het een feit dat het verdrag geen zin heeft, omdat zowel Rusland als de DVK kernmachten zijn. En als hun nucleaire afschrikking hen niet zelfvoorzienend kan maken op het gebied van veiligheid, dan kan alleen God hen helpen. Bovendien lijkt een Amerikaanse aanval op de DVK onwaarschijnlijk en een aanval van de VS op Rusland nog minder.

In werkelijkheid lijkt de recente beleidswijziging van de regering Biden om Oekraïne toe te staan Amerikaans wapentuig te gebruiken om Rusland aan te vallen – met de steun en begeleiding van NAVO-personeel, ondersteund door satellietgegevens en westerse inlichtingeninput – de spreekwoordelijke laatste druppel te zijn geweest die de traditionele reserve van Rusland heeft gebroken. Het is bekend dat het ontwerpverdrag al sinds september 2023 wordt besproken.

De Amerikanen zijn, zoals te voorspellen, razend nu Rusland de VS heeft verslagen in Noordoost-Azië, een regio die van het grootste belang is voor de mondiale strategie van de VS. Afgelopen weekend, samenvallend met de aankomst van Poetin in Pyongyang, toonde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jack Sullivan de toorn om de escalatieladder verder te beklimmen door via een zorgvuldig gestructureerd interview met de door de Amerikaanse overheid gefinancierde PBS aan te kondigen dat:

 • Kiev de vrijheid heeft om Amerikaanse wapens te gebruiken “overal waar Russische troepen over de grens komen”;
 • Het zal specifiek ook van toepassing zijn op de Russische Koersk regio van waaruit “verkennende bewegingen” zijn gemaakt tegen de Oekraïense regio Sumy;
 • “Dit gaat niet over geografie. Het gaat om gezond verstand. Als Rusland aanvalt of op het punt staat aan te vallen vanaf zijn grondgebied in Oekraïne, is het alleen maar logisch om Oekraïne toe te staan terug te slaan”;
 • De maatstaf is of Russische troepen Russisch grondgebied gebruiken als “toevluchtsoord”;
 • Oekraïne zal ook vrij zijn om luchtverdedigingssystemen te gebruiken, inclusief door de VS geleverd wapentuig, om Russische vliegtuigen uit de lucht te halen, zelfs als die Russische vliegtuigen zich in het Russische luchtruim bevinden, “als ze op het punt staan in het Oekraïense luchtruim te schieten”;
 • F-16 straaljagers (met nucleair vermogen) zullen worden ingezet in Oekraïne omdat het de bedoeling is dat Kiev de mogelijkheid krijgt om Rusland aan te vallen.
  Peter Zeihan en het Einde van de Wereld

Dit ondanks de expliciete waarschuwing van Poetin over de mogelijkheid om Russische wapens te leveren aan regio’s van waaruit aanvallen kunnen worden gelanceerd als Brussel en Washington niet stoppen met het bewapenen van Oekraïne. Izvestia schreef dat “het erop lijkt dat Noord-Korea een geschikte kandidaat is.”

In de delegatie van Poetin zat ook de nieuwe minister van Defensie, Andrei Belousev. Poetin zelf noemde het verdrag “een werkelijk baanbrekend document… een fundamenteel document dat de basis zal vormen voor onze betrekkingen op de lange termijn.” Maar afgezien van het tumult in de media over de militaire inhoud van de ontluikende alliantie tussen Rusland en de DVK, mogen we niet vergeten dat er een enorm onbenut economisch potentieel schuilt in de relatie tussen Rusland en de DVK.

De externe strategieën van Poetin hebben, in tegenstelling tot die van zijn Sovjetvoorgangers, altijd een goed doordachte economische inhoud. In dit geval bouwt Moskou ook banden op met partners in Azië als cruciale vector van Poetins prioriteit voor de ontwikkeling van het Russische Verre Oosten.

Vanuit dit perspectief heeft Poetin opgeroepen tot het intrekken van de sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen de DVK. Vanuit het oogpunt van Pyongyang is dit alleen al een echte game changer om uit zijn internationale isolement te breken.

De bilaterale handel is vernegenvoudigd en bedroeg vorig jaar meer dan $34 miljard. Er is veel ruimte voor Rusland om geschoolde arbeidskrachten uit de DVK te importeren naar het Verre Oosten, dat een chronisch tekort aan arbeidskrachten heeft. Het bezoek van Poetin heeft opnieuw het strategisch belangrijke project nieuw leven ingeblazen voor het herstel en de ontwikkeling van de gezamenlijke logistieke haven van Rajin, de all-weather haven in de Democratische Volksrepubliek Korea, die kan zorgen voor een stabiele goederenstroom van Rusland naar de Aziatisch-Pacifische markten. In een verwante ontwikkeling ondertekenden de twee landen op 19 juni ook een overeenkomst over de bouw van een grensbrug over de Tumannaya-rivier.

  Colonne Nederlandse YPR-765 pantserwagens van de Oekraïense strijdkrachten door Russische luchtmacht vernietigd (VIDEO)

Uiteindelijk is het verdrag echter nodig vanwege ingrijpende veranderingen in de geopolitieke situatie in de regio en wereldwijd, zoals de Russische presidentiële assistent Yury Ushakov zei. Maar hij benadrukte ook dat het verdrag alle fundamentele principes van het internationaal recht zal respecteren, niet confronterend zal zijn of tegen welk land dan ook gericht zal zijn en zal streven naar meer stabiliteit in Noordoost-Azië.

Het is onvermijdelijk dat er veel nieuwsgierigheid is naar hoe China in dit nieuwe paradigma past. Door een merkwaardig toeval organiseerde Beijing, op het moment dat Poetin in Pyongyang landde, zijn eerste diplomatieke en veiligheidsdialoog, of 2+2 dialoog, op vice-ministerieel niveau met Zuid-Korea.

Van Zuid-Koreaanse zijde werd naar verluidt de tango tussen Rusland en de DVK ter sprake gebracht, maar van Chinese zijde werd blijkbaar een vrijblijvend “principieel” standpunt ingenomen dat Noord-Korea en Rusland, als bevriende en naaste buren, een legitieme behoefte hebben aan uitwisselingen, samenwerking en ontwikkeling van de betrekkingen.

Aan de andere kant zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de 2-2 dialoog in Peking een reactie was op de behoefte aan groeiende bilaterale betrekkingen tussen China en Zuid-Korea en geen specifiek verband heeft met de betrokkenheid tussen andere landen. Interessant genoeg citeerde Global Times de mening van een prominente Chinese expert dat de 2+2 dialoog kan dienen als “een stabilisator en bemiddelaar van regionale spanningen en conflicten,” omdat het China en Zuid-Korea, die nauwe handels- en culturele banden hebben, in staat stelt om de communicatie en het vertrouwen op het gebied van diplomatie en veiligheidskwesties te verbeteren.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalden beide partijen tijdens de 2+2 dialoog hun inzet voor vriendschappelijke en wederzijds voordelige betrekkingen tussen China en Zuid-Korea en “het actief aangaan van dialoog en uitwisselingen op alle niveaus en op alle gebieden.”

Ze kwamen ook overeen om de communicatie te versterken via mechanismen zoals strategische dialogen op hoog niveau, diplomatieke veiligheidsdialogen op 2+2-niveau en dialogen op 1,5-niveau “om het wederzijdse politieke vertrouwen te versterken en de gezonde en stabiele ontwikkeling van het strategische samenwerkingspartnerschap tussen China en Zuid-Korea te bevorderen.”

Het is duidelijk dat China en Zuid-Korea, twee grote begunstigden van de globalisering, belanghebbenden zijn bij de stabiliteit van wereldwijde productie- en toeleveringsketens en wars zullen zijn van het soort politisering en “securitisering” waar Rusland en de DVK mogelijk mee bezig zijn.

  Internationaal Strafhof wil Poetin arresteren voor opvang van vluchtelingenkinderen

Global Times schreef dan ook dat de Chinezen “benadrukten dat het handhaven van vrede en stabiliteit op het schiereiland in het gemeenschappelijk belang is van alle partijen, inclusief China en Zuid-Korea… de dringende taak is om de situatie af te koelen, escalatie van confrontaties te voorkomen en vast te houden aan de algemene richting van een politieke oplossing. China heeft zijn standpunt altijd bepaald op basis van de verdiensten van de zaak zelf en zal op zijn eigen manier een constructieve rol blijven spelen in de zaken op het Koreaanse schiereiland.”

Het komt erop neer dat Rusland en China zich op onafhankelijke sporen bewegen met betrekking tot Noord-Korea en de machtsdynamiek in Noordoost-Azië. Het staatsbezoek van Poetin aan Pyongyang heeft deze breuklijn in het “grenzeloze” partnerschap tussen Rusland en China waarschijnlijk aan de oppervlakte gebracht, waardoor het vermoeden rijst dat er misschien niet te veel moet worden gelezen in het “bondgenootschap” tussen Rusland en de DVK als het stof eenmaal is neergedaald.

Hoewel de broederlijke banden van Rusland met Noord-Korea teruggaan tot de steun van Jozef Stalin voor de onafhankelijkheid van dat land van de koloniale bezetting door Japan – er wordt zelfs gezegd dat Kim Il-Sung, de stichter van Noord-Korea, een functie had in het Rode Leger – hecht Rusland onder de huidige omstandigheden veel waarde aan zijn betrekkingen met China en zal het geen unilaterale stap zetten in Noordoost-Azië die de kernbelangen van Beijing zou kunnen raken.

Uiteindelijk kan het verdrag tussen Rusland en DVK dan ook alleen maar worden gezien als een gemaksalliantie om vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de regionale strategieën van de VS in respectievelijk Eurazië en Noordoost-Azië tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en de sterke verslechtering van de betrekkingen van Rusland met de VS, Japan en Zuid-Korea, die toevallig ook de kwelgeesten van de DVK zijn.

Dat gezegd hebbende, vergis je niet dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un hier de echte winnaar is. Maar hij heeft het ook verdiend door de Rubicon over te steken op het slagveld van Oekraïne, door een mate van solidariteit met Rusland te tonen die door geen van Moskou’s “beproefde” vrienden in het Zuiden wordt geëvenaard.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Video 18+: Nachtelijke jacht op Donbass frontliniesVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelV.S. geeft Oekraine toestemming om te doen wat het al doet
Volgend artikelNiets om je zorgen over te maken? Zuid-Korea luidt de noodklok
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. LOL. Dan zou de Deagel voorspelling waarheid kunnen worden? Echter, ik vermoed dat Ziomerica er geen moeite mee zal hebben die raketten te verslaan. Noord-Korea is een dictatuur waar mensen onderdrukt zijn en velen honger en armoe lijden. En de baas daar is een knettergekke psychopaat zoals we weten. Voor Rusland is dit een nieuwe aanwinst in de circle of trust, die goed bespeeld kan worden op zijn gekte. Straks komt die knettergekke Koreaan op voor Rusland als iemand uit de NAVO daar een harde scheet op laat, en gooit hij zijn nucleaire bom op EU. Dan is het ook gedaan. Je kan niet meer raden uit welke hoek de volgende gekte komt. Het Theater der Psychopaten op de top van de piramide is niet te volgen.

  • Ik vind dat uw fijnzinnige commentaar wat nuance verdient. Er dient immers wat nader beken te worden onder welke druk dat land standgehouden heeft. De vergelijking met Cuba en Venezuela dringt zich op. De geschiedenis zal leren dat offers van miserie uiteindelijk resulteren in een betere uitkomst dan de in weelde zwemmende E.U.-vazalstaten waar uiteindelijk de afbraak, de verpaupering, het morele failliet leidt tot de complete ondergang. Duitsland is het beste voorbeeld. Als je daar nu in de steden rondloopt in vergelijking met enkele decennia geleden… Je kijkt best effe in stappen van enkele decennia.

   • Lepoudre Luc juni 22, 2024 Bij 07:38
    “Je kijkt best effe in stappen van enkele decennia.”
    Bedankt Lepoudre. Ik ga me verdiepen. Er is inderdaad heel weinig bekend over deze gebieden, dus dat is weer een goede tijdsbesteding om achter de waarheid aan te gaan. Dat gezegd, een huisgenoot van mij, in de VS, ging regelmatig naar N-Korea voor zijn werk, en vertelde dat het best een moeilijk land was om binnen te komen en te verblijven en dat de regels zeer streng waren. Verder, mss zien mensen over het hoofd dat de baas van N-Korea als Marshal (de hoogste positie in de regering) als enige de totale controle heeft over de nucleaire button, itt de VS waar 3 partijen hun handen op de knop hebben (incl de president). Dit verschil is toch wel een reden om je wat af te vragen over de veiligheid van EU. Stel dat de man zich geroepen voelt – door wat voor actie dan ook – om op de knop te drukken … wie houdt hem tegen? En als hij degene is die terugslaat naar het Westen met alle gevolgen van dien, ipv Rusland, dan is dat mooi meegenomen voor Rusland, die dan niet beticht kan worden van “agressie,” maar N-Korea. Ik zit maar te denken, maar het zal wel loslopen… het hele verdrag lijkt meer op een goede economische zet dan een militaire, albeit met wat onverholen gniffels naar het Westen toe over dit nucleaire bondje tegen de shitheads van de VS / NATO. Nu met de bedrieger Rutte aan het roer van de NAVO kan de situatie zich wel eens heel erg verslechteren…

 2. Ik vind zowel putin als kim yong er vrolijke gezichten bij trekken. Ik kreeg het idee dat Putin het erg naar zijn zin had in noord korea. Hij zag er gelukkig uit. Je ziet pirin zelden lachen op foto’s , en in noord korea zag je niet anders. Ik de k dt hij heel blij is geweest met de vriendschap en steun van kim yong en vica versa. Nu heeft hij twee ruggensteun vrienden incluse lukashenko .

 3. De knettergekke Koreaan, beste Immortal, dat is propaganda die ons al als kind ingelepeld is en bij u nog altijd werkt. Ondertussen hebben die gekke Noord-Koreanen toch maar hun verwoeste land (1953) zelf heropgebouwd zonder één eurocent herstelbetaling van de VS en zijn bondgenoten. Ze kunnen vier tot vijf miljoen granaten per jaar produceren en onze hele NAVO, beste Immortal, raakt nog niet aan een derde ervan.
  Dit militair akkoord maakt de wereld veiliger. Artikel vier zegt dat als de een aangevallen wordt, de andere assisteert. De Russen zeggen daarmee tot de Amerikanen, als jullie lange-afstandsraketten vanuit Oekraïne op Russische strategische doelen (zoals nucleaire opslag, nucleaire early warning systemen) schieten, dan kunnen wij op jullie duur strategische spullen in Zuid-Korea schieten. De Amerikanen hebben daar de THAAD, het duurste antirakettenradarsysteem ooit, een systeem dat ze nooit aan Oekraïne zullen geven. Een schot met een of meer Kinzhals en het is naar de knoppen. Je treft er niet Zuid-Korea mee enkel de VS, want die reusachtige basissen zijn extraterritoriaal. Zuid-Korea heeft daar niks te zeggen. Het is Amerikaans grondgebied. Enkele liggen op amper 80km van de grens.
  Dit akkoord maakt de wereld veiliger omdat het de balans van wederzijdse afschrikking herstelt. Dat is ook het idee van Gilbert Doctorow bij Judge Napoletano en Andrei Martyanov in de Garland Nixon podcast.

  • Teraspol juni 21, 2024 Bij 22:18
   Beste Teraspol, het is duidelijk dat het hier om gaat. Bedankt voor de details over de THAAD etc, interessant. Verder, of het ‘propaganda’ is over de knettergekke Koreaan, dat is dan een kwestie van opinie. U mag het wat mij betreft heel normaal vinden dat een bevolking min of meer gevangen gehouden wordt in eigen land, op straffe van marteling of dood. Maar u bent welkom om uit te leggen waarom het eea ‘propaganda’ is dat bekend is over Noord Korea, afgezien van het feit dat ze een hoop granaten kunnen produceren (heel nuttig) en eigen land hebben opgebouwd zonder inmenging van de VS. BVD en geniet van de avond.

 4. beste Imortal.
  wij kennen enkel Noord korea van te horen zeggen met alle leugens er bij.
  noord Korea is destijds onderdrukt door de VS net zoals Palestina onder het bewint van Arafat.
  nu heeft noord korea zich beveiligt tegen de VS net zoals Rusland in 2015 is begonnen zich verdedigend op te stellen , nu staan ze sterker dan de VS met de Nato erbij.
  de VS zal overal buitengeschopt worden want de garantie die ze beloven ( die ons veel geld kost) kunnen ze niet waarmaken

 5. De meeste mensen die Noord Korea veroordelen “ZIJN ER NOOIT GEWEEST”.
  Korte geschiedenis:
  In 1953 viel Amerika Korea binnen (Noord en Zuid bestond toen niet).
  Het land begon zich te verdedigen (wat elk normaal land c.q. volk zou doen).
  Korea (ik spreek nog steeds niet van Noord en Zuid), heeft de hulp van China en Rusland gevraagd, Korea (nog steeds 1 land) te helpen verdedigen tegen de agressor Amerika.
  Nadat China 28 miljoen en Rusland 25 miljoen slachtoffers had van de WOII, dacht Amerika, ik loop zo Korea binnen, toen nog steeds 1 land, maar China en Rusland hebben de Amerikanen leren kennen, en gezien dat Amerika met een klein aantal WOII slachtoffers 250 duizend, Europa bezette en plannen had om het uitgeputte China en Rusland via Korea ook in te pikken.
  Rusland en China hebben toen Korea (nog steeds 1 land) uit voornamelijk “ZELF VERDEDIGING” Korea gesteund, en Amerika heeft de Oorlog gestaakt onder de voorwaarde dat het Zuidelijke deel van Korea bezet wordt door Amerika, “het moment dat 1 land in tweeën werd gedeeld, en er een “Onafhankelijk” Noord Korea en een “Bezet” (door Amerikanen) Zuid Korea.
  Maar Amerika was pas te vreden als alle militairen binnen het noordelijke deel van Korea (vooral Russische en Chinese) het land zou verlaten.
  Belangrijk: men moet begrijpen dat een land van binnenuit gesloten kan worden, maar ook “VAN BUITEN”, m.a.w. Noord Korea heeft het land niet van de wereld afgesloten, maar het waren de Amerikanen die Noord Korea “uit frustratie” van de buitenkant heeft afgesloten, zodat niemand erin of eruit kon, en begonnen aan de grens ENORME LUIDSPREKERS te plaatsen, met Amerikaanse muziek, en strooide bij miljoenen folders via ballonnen uit boven Noord Korea met Amerikaanse Auto’s en huizen.
  De Amerikanen hebben vanaf 1945 gedacht, via Korea en Japan (dat ook bezet was en nog steeds is door de Amerikanen) het verzwakte China en Rusland “DEFINITIEF” te gaan bezetten, iets wat nog steeds leeft bij de Amerikanen.!
  Jaren tot bijna een eeuw, bent U door de Amerikaanse en later de Europese MSM media gehersenspoeld dat Noord Korea zich zelf had opgesloten, terwijl Amerika het tot een “OPEN GEVANGENIS HAD GEMAAKT”, binnen komen in Noord Korea moest altijd via Amerika, en er uit gelde het zelfde.
  Terug naar heden om kort te zijn;
  Het is een modern land, met Zwitserse wintersport gebieden, en hotels in Zwitserse stijl.
  Zeer hoogwaardig industrie, en kerncentrales, die ze ook over de hele wereld bouwen.
  Honger bestaat daar niet, wel als je daar bent, ontdek je een ENORM samenhang van het volk.
  Ik ben daar geweest, voor mijn werk, de mensen daar vertrouwen de Overheid veel meer dan de volkeren in het westen, zou voelen zich veilig, en beschermd, ze kennen daar geen ziekte kosten c.q. eigen risico, scholen en Universiteiten zijn vrij, en het levensonderhoud is zeer laag.
  Het enigste nadeel is de Amerikanen in het zuiden, ruim 10 jaar geleden was er al een open grens met China, en een paar jaar met Rusland, nu zijn de drie landen normale buren van elkaar, maar veel respect voor elkaar, (wat in het westen steeds verder te zoeken is).
  Advies, ga er een keer heen, of een zomer rondreis, of op wintersport.

  • Oprecht juni 22, 2024 Bij 06:37
   “Advies, ga er een keer heen, of een zomer rondreis, of op wintersport.”
   Dat staat nu op de lijst. Bedankt voor de opmerkingen, die sporen aan tot een andere kijk op de zaken.

  • ♥️Oprecht héél veel Respect voor Uw formidabele Reactie, en bedankt voor Uw waarheidsgetrouw overzicht…ik lees én leer.. Bedankt ‼️‼️‼️👏

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in