Glenn Greenwald  © Gage Skidmore / Fickr (CC BY-SA 2.0)

De met de Pulitzer Prize bekroonde journalist Glenn Greenwald heeft scherpe kritiek op de mainstream media, die volgens hem de kant van de censuur hebben gekozen in plaats van op te komen voor de vrijheid van meningsuiting, opinie en persvrijheid.

In een reeks tweets nadat de New York Post door Twitter werd gecensureerd om de kansen van Joe Biden om de presidentsverkiezingen te winnen niet in gevaar te brengen, beschrijft Greenwald wat “de oligarchen van de Silicon Valley” doen als “de grootste bedreiging voor een vrij en open internet sinds de massasurveillance”.

“De grootste bedreiging voor een vrij en open internet”

Het was Greenvald die, met informatie van de klokkenluider Edward Snowden, de uitgebreide massabewaking door de Amerikaanse NSA onthulde. Daarvoor kreeg hij in 2014 de prestigieuze Pulitzer Prize. Maar een even grote of grotere bedreiging voor de burgerlijke vrijheden, zegt hij, komt nu van de mainstream media.

Greewald verwijst naar berichten over de interne strubbelingen in de New York Times nadat de Post zijn artikel over de duistere transacties van de familie Joe Biden in Oekraïne door Twitter gecensureerd werd.

Interne ruzie in de New York Times na het censureren door Twitter

Een artikel van Intelligencer citeert een redactioneel geschil in de New York Times. Waarin werd betoogd dat de krant zou moeten accepteren om gecensureerd te worden door Twitter en dit niet meer te bekritiseren zoals voorheen als houdingsloos toen de censuur door Twitter’s Jack Dorsey en Facebook’s Mark Zuckerberg werd ingevoerd.

De rol die mainstream **journalisten** hebben gespeeld, van alle mensen, in het nemen van het voortouw om te eisen dat Silicon Valley oligarchen meer agressief het internet controleren en censureren — de grootste bedreiging voor een vrij en open internet na massatoezicht — kan niet worden overschat.

Van vrijheid van meningsuiting-kampioenen in censuuractivisten

  Black Lives Matter valt nu ook christelijke beelden en kerken aan

Volgens Greenwald is de redenering van de redactieraad van de New York Times een voorbeeld van een trend binnen het media establishment waar ze van positie zijn veranderd van vrijheid van meningsuiting-kampioenen in felle censuuractivisten die de nieuwe en vrije media stemmen onderdrukken die de oude media afkeuren.

Greenwald wijst erop dat het tegenstrijdig is om als journalist en publicist de rol te accepteren waarin men eist dat actoren als Twitter en Facebook harde censuur tegen afwijkende meningen nastreven:

Denk na over de scheve mentaliteit van iemand die de journalistiek als carrière kiest en dan probeert het vermogen van anderen om gehoord te worden het zwijgen op te leggen door zichzelf om te zetten in kleingeestige tattletales die eisen dat Facebook, Twitter & Google afwijkende stemmen censureren.

Meer activisme dan journalistiek

Greenwald wijst op de “besmetting” van de groeiende politieke afstemming en het gebrek aan diversiteit die de ontwikkeling van het Amerikaanse medialandschap kenmerkt. Hij is van mening dat het uiterst belangrijk is om te begrijpen dat dit het geval is – dat de mainstream media tegenwoordig niet neutraal rapporteren maar over agendajournalistiek, en zichzelf en hun rol meer zien als activisten dan als journalisten:

Dit is een fundamenteel gegeven dat moet worden begrepen met betrekking tot de mediatrends van de afgelopen 4 jaar: de meeste commerciële en ‘onafhankelijke’ media-actoren hebben zich expliciet verbonden met een politieke groepering – uit eigen overtuiging maar ook uit winstbejag – en het heeft alles vervuild, voornamelijk het “nieuws”.

Greenwald’s mediakritische expositie is HIER te lezen:

Na onthulling over Biden-clan – Twitteraccount van New York Post gesloten

Vorig artikelTucker onthult verkiezingsfraude: de doden hebben gestemd bij de verkiezingen
Volgend artikelZweeds jongetje ging chips kopen – migrantenbendelid duwt mes tegen zijn rug
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in