Pixabay

In zijn toespraak tijdens de plenaire zitting van het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg schetste president Poetin de ontwikkelingsprioriteiten van Rusland tot 2030 en benadrukte hij de zelfvernietigende rol die het Westen heeft gespeeld in het ondermijnen van zijn eigen hegemonie over de hele wereld. Sputnik vroeg experts uit Europa, Azië en Afrika naar hun belangrijkste inzichten, schrijft Ilya Tsukanov.

Paradoxaal genoeg hebben de tienduizenden sancties die westerse landen aan Rusland hebben opgelegd niet geleid tot de ineenstorting van de Russische economie. Integendeel, het land maakt een economische groei door die bijna ongekend is in zijn post-Sovjetgeschiedenis.

“We hebben ons ten doel gesteld om een van de vier grootste economieën ter wereld te worden,” zei president Poetin vrijdag in zijn toespraak op de SPIEF. “Vorige week nog heeft de Wereldbank aanvullende berekeningen gemaakt en Rusland op de vierde plaats gezet. We liggen nu voor op Japan. In termen van koopkrachtpariteit van het BBP staat Rusland op de vierde plaats.”

Rusland zal echter niet op zijn lauweren rusten, zei Poetin, en wees erop dat het verschil in BBP “klein” blijft, dat andere landen niet op dezelfde plaats staan en dat “leiderschapsposities voortdurend moeten worden bevestigd en versterkt.”

Daartoe schetste Poetin een strategie voor economische groei en investeringen voor de komende zes jaar, waaronder een toename van de zelfvoorzienendheid, een aanzienlijke stijging van de kapitaalinvesteringen, wijzigingen in de belastingwetgeving en een nieuwe impuls om particuliere investeringen aan te trekken.

De Russische president benadrukte de heroriëntatie van de Russische handel en betalingen, weg van het Westen en in de richting van ontwikkelingslanden. Hij zei dat het Westen “een zware klap” had gekregen, grotendeels “van de Westerse landen zelf,” omdat landen de handel in andere valuta dan de dollar en euro stimuleerden.

Tegelijkertijd, zei Poetin, bevond de hegemoon van de westerse economische orde, de Verenigde Staten, zich in grote financiële problemen, die nog groter zouden worden als ze niet doorgingen met het plunderen van ontwikkelingslanden.

“Ze hebben een tekort op de lopende rekening van een biljoen dollar. Wat is dat? Ik denk dat iedereen wel begrijpt waar ik het over heb. Dit is neokolonialisme in zijn moderne vorm. Profiterend van de monopoliepositie van de dollar consumeren de Verenigde Staten elk jaar een biljoen dollar meer dan ze produceren. Het lijkt erop dat ze deze middelen uit andere landen pompen,” zei Poetin.

Hij voegde eraan toe dat de gigantische Amerikaanse schuld, die enkele biljoenen dollars bedraagt, niet wordt gedekt door materiële activa.

Oorlog op vier fronten verliezen

“De groei van de Russische economie (die beter presteert dan de Westerse economieën) is spectaculair en toont aan dat de 15.000 sancties die het Westen heeft opgelegd een averechtse uitwerking hebben gehad op de Russen,” vertelde de Britse academicus en auteur Rodney Atkinson aan Sputnik, waarbij hij zijn belangrijkste conclusies uit de toespraak van Poetin aanhaalde.

  Poetins waarschuwing aan de westerse leiders: 'Oorlog is geen stripverhaal'

“Het Westen verliest vier oorlogen in één – economisch (in handel en schulden), financieel (devaluatie van de dollar en internationale betalingssystemen), militair (in de strijd in Oekraïne en in de vergelijking van wapensystemen) en geopolitiek met een enorm verlies aan invloed in de wereld,” legde Atkinson uit.

De vijandigheid waarmee het Westen heeft gereageerd op de transformatie van een unipolaire wereldorde in een multipolaire heeft de situatie alleen maar erger gemaakt dankzij haar egoïstische en kortzichtige politieke elites, zei de politiek en economisch commentator.

“Zelfs vóór de 20-jarige uitbreiding naar Rusland en de oorlog die door de Maidan in 2014 werd uitgelokt, waren de imperiale ambities van Europa en de neoconservatieve agressie van de VS niet populair. Nu het Mondiale Zuiden getuige is geweest van de recente gebeurtenissen en de BRICS een alternatief bieden, en de VS is afgegleden naar een recordschuld en industriële zwakte, is het erg moeilijk voor het Westen om zijn invloed terug te winnen. Geplaagd door geopolitieke onnozelheid, financieel onverantwoordelijk beleid en zwak leiderschap, zullen de VS en hun bondgenoten misschien niet eens overleven als een van de polen van de multipolaire wereld,” zei Atkinson.

Atkinson benadrukte hoe idioot de logica van het Westen is om sancties op te leggen aan een land zo groot als Rusland met zijn rijkdom aan voedsel, mineralen en energie. Nog erger (voor het Westen) is dat Moskou een weg naar onafhankelijkheid is ingeslagen die door andere landen kan worden nagevolgd.

“Importsubstitutie door Rusland en de onwil van westerse bedrijven om Rusland te verlaten (sinds 2022 hebben 1600 internationale bedrijven Rusland verlaten, maar er blijven er nog 2100 over), evenals de vervanging van op de dollar gebaseerde handel door nationale munteenheden (zoals roepie, yuan en roebel) laten het Mondiale Zuiden zien dat er alternatieven zijn voor een op sancties gebaseerd westers systeem,” aldus Atkinson.

Hoe meer het Westen zijn greep verstevigt, hoe meer landen door zijn vingers zullen glippen

De wereld bevindt zich op een onomkeerbaar pad naar multipolariteit en geen enkele inspanning van het Westen, zelfs niet met gewelddadige middelen, kan deze trend keren, zegt professor Alexis Habiyaremye, een politiek analist en senior onderzoeker aan de School of Economics van de Universiteit van Johannesburg, in een commentaar op Poetins visie van een Rusland dat zich inzet voor een multipolaire wereld.

  Onoverwinnelijke Russische Zircon raketten vernietigen besluitvormingscentrum in Kiev

“Westerse landen hebben lang vertrouwd op hun technologische voorsprong en superioriteit in het gebruik van geweld om hun dominantie over andere landen te laten gelden. Met de aanzienlijke technologische achterstand die sinds de tweede helft van de 20e eeuw is waargenomen, maar vooral met de technologische verfijning van de Russische defensie-industrie, zijn westerse landen niet langer in staat om hun suprematie onbetwist te laten gelden,” vertelde Habijaremye aan Sputnik.

Het Westen heeft ook traditioneel “de Bretton Woods-instellingen gebruikt om de ontwikkelingslanden te domineren en te disciplineren,” zegt hij, maar “met de opkomst van alternatieve bronnen van ontwikkelingsfinanciering (bijv. de Asia Infrastructure Investment Bank of de Nieuwe Ontwikkelingsbank) is de financiële greep op de ontwikkelingslanden verslapt. Het belang van het Westen in de wereldeconomie en -bevolking neemt onverbiddelijk af en hoeveel geweld het ook gebruikt om zijn dominantie te behouden, de wereld is al veranderd. Het Mondiale Zuiden zal geen onrechtmatige en traumatische overheersing accepteren, en het demonstreert dit al in verschillende delen van de wereld,” benadrukte de waarnemer.

“De multipolaire ‘nieuwe wereldorde’ die door Rusland en andere BRICS-landen wordt opgebouwd “zal zeker ten goede komen aan de landen van het Momdiale Zuiden door alternatieve polen van economische en diplomatieke macht te bieden en zal de druk op de huidige hegemoon verminderen,” zei Habiyaremye.

Niettemin: “Voor landen in de ‘achtertuin’ van de VS, zoals Bolivia, Venezuela of Cuba, zal het extreem moeilijk blijven om aan de onderdrukkende invloed van Washington te ontsnappen. Daarom hebben ze meer steun nodig van de andere opkomende polen,” voegde hij eraan toe.

Het Westen verliest de kip met de gouden eieren

De Verenigde Staten, Europa en hun bondgenoten hebben eigenlijk alleen zichzelf de schuld van hun afnemende aandeel in de wereldwijde macht en invloed, vertelde John Gong, een professor economie aan de Beijing University of International Business and Economics, aan Sputnik, verwijzend naar de toespraak van Poetin.

“Ik denk dat het gebruik van de roepie en China’s eigen valuta, de yuan, voor de handel tussen China en Rusland eigenlijk iets is dat Washington heeft gecreëerd,” zei hij. “De sancties tegen Rusland en de dreiging van secundaire sancties tegen Chinese partijen hebben dit alternatieve betalings- en handelsafwikkelingssysteem gecreëerd. Ik denk dat dit ook deel uitmaakt van een bredere trend dat de dollar geleidelijk aan relevantie verliest in de algemene mondiale handelsverrekeningsarena, zij het zeer geleidelijk, zei Dr. Gong, die het proces beschreef als een “dam” die “tekenen van barsten vertoont.”

“Er doemen verschillende opties op aan de horizon,” zei de waarnemer, van het gebruik van lokale valuta tot discussies over een BRICS-gebaseerde alternatieve valuta tot digitale soevereine valuta.

  Media blijven "Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeiden" claimen, zelfs als het duidelijk om leugens gaat

China is om verschillende redenen geïnteresseerd in het creëren van een alternatieve betalingsinfrastructuur, benadrukte Gong, waaronder de wens om normale handelsbetrekkingen te onderhouden in het licht van de unilaterale sancties die het Westen niet alleen aan Rusland heeft opgelegd, maar ook aan andere landen zoals Iran.

Daarbij komt nog het belang dat Beijing heeft bij het promoten en internationaliseren van de yuan. “In de mand van speciale trekkingsrechten van de Wereldbank staat de yuan net achter de dollar, net achter de euro en verdringt hij nu al het Britse pond en de Japanse yen. Dit is dus ook een agenda die zeer in het belang van China is,” aldus de academicus.

“Grote kansen” voor ’s werelds grootste economie

De wending van Rusland van het Westen naar het Oosten, zoals benadrukt door Poetin, biedt “grote kansen” voor China en andere opkomende machten, benadrukt Gong.

“Ik zou me bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat investeringen in infrastructuur in Rusland Chinese bedrijven veel mogelijkheden bieden. Chinese bedrijven zouden kunnen participeren, Chinese bedrijven zouden belangrijke apparatuur, materialen en producten kunnen leveren die gebruikt kunnen worden voor de aanleg van infrastructuur. Ik denk dus dat de samenwerking tussen beide partijen een groot potentieel heeft… Dit is een langetermijnstrategie. Het zal niet tijdelijk zijn, maar vele tientallen jaren duren,” zei hij.

De uitbreiding creëert ook andere mogelijkheden, waaronder de nieuwe transportcorridor Northern Sea Route door het Noordpoolgebied, zei Gong.

“Vanuit het perspectief van China is dit een levensvatbare, nu technologisch haalbare en ik zou zeggen economische transportroute naar Europa en andere delen van de wereld. We weten allemaal dat de onrust in het Midden-Oosten een probleem is voor een grote handelsnatie als China. De onveilige routes in de Rode Zee beïnvloeden China’s scheepvaartvolume en drijven ook de scheepvaartkosten op. En ik denk dat deze scheepvaartroute door het noordelijke noordpoolgebied een levensvatbare en economische optie is voor een groot deel van het jaar,” vatte de wetenschapper samen.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

De deskundigen liegen tegen uVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoe ‘Israël’ het noorden heeft verloren
Volgend artikelBreaking! COVID mRNA-prikken zijn GEEN vaccins, oordeelt rechtbank
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Kom nu.. ik heb nooit anders gehoord dan dat Rusland een economie heeft die kleiner is dan die van Italië en dat het slechts een pompstation is. (“ze” – onze media beweren tot trouwens nog altijd. En aan het hoofd staat een dictator, een crimineel die zijn volk onderdrukt en andere vreedzame landen binnenvalt.)

 2. citaat :
  “De vijandigheid waarmee het Westen heeft gereageerd op de transformatie van een unipolaire wereldorde in een multipolaire heeft de situatie alleen maar erger gemaakt dankzij haar egoïstische en kortzichtige politieke elites, zei de politiek en economisch commentator”.

  Rodney Atkinson is zo vriendelijk om het “hebzuchtig” er niet bij te zetten.
  De westerse kneuzen met hun financiele berichten over rampspoed omdat de WINST bijvoorbeeld 30% lager is dan vorig jaar.
  Je zou denken, maar ja winst is toch winst ?
  Nou, minder winst betekent minder winstuitkering aan aandeelhouders. Minder winstuitkering maakt een aandeel minder aantrekkelijk en kan leiden tot waardedaling van het aandeel. En uiteindelijk in waardedaling van het bedrijf waarvan de aandelen zijn. Zo werkt dat namelijk in een corpocratie. Meer winst, meer winst en nog meer winst. En als dit niet meer gaat dan moeten loonkosten omlaag of minder snel omhoog en moeten werknemers harder werken voor het steenrijke gajus, ook moeten markten vergroot worden (EU) en grondstoffen ergens anders vandaan gehaald worden (Rusland bijv.)
  Dat systeem is onherroepelijk gedoemd met een knal tot haar einde te komen.
  Is het niet nu dan wel morgen. Want uiteindelijk kun je de 100 meter niet in 0 seconden lopen en is de rek eruit.
  Dat krijg je als geld als prikkel gebruikt wordt om te groeien en hebzucht inherent wordt aan het systeem.
  Dan worden mensen die gewoon een normaal leven willen ook “nutteloze eters” genoemd door degenen die gewend zijn mensen uit te buiten.

  Nu wil het narratief dat er helemaal geen complotten zijn en dat we allemaal maar wat doen en de toekomst instruikelen.
  Leren door “try and error”
  Dat is gelul van de bovenste plank.
  Het Oekraineconflict en de proxyoorlog met Rusland ontstond niet van vandaag op morgen.
  En try and error in een belachelijke oorlog met een nucleaire tegenstander is wel heel erg dom.
  Dat het westen egoistisch, hebzuchtig en kortzichtig is, dat ziet iedereen.
  Maar dom dat zijn ze zeker niet.
  Het westen reageert niet, het bepaalt.
  Met intimidatie, geweld, misleiding, omkoping, afpersing en andere achterbakse streken.
  Om ieder jaar maar meer winst te halen.
  En opeens hebben ze zich verslikt en kotst een steeds groter deel van de wereld het westen uit.
  En nu zijn de rapen gaar net name voor de uitgebuite nutteloze eters in het westen.

  Naar buiten heeft het westen haar reputatie al verloren.
  Binnen rommelt het enorm, zie de uitslagen van de EU verkiezingen.
  Nu beginnen dezelfde tactieken : misleiding, omkoping afpersing, intimidatie om tenminste het westen zelf als eenheid bij elkaar te houden.
  Er wordt iets over een rechtse tsunami geroepen en dat links klappen heeft gekregen. Dat soort flauwekul.
  Het gaat al lang niet meer om links en rechts.
  Het gaat alleen nog maar om de happy few die hun macht niet willen verliezen.
  Naar de burgers wordt helemaal niet meer geluisterd.
  Kijk naar Rutte met zijn niet uitgesproken cordon sanitair van de PVV. Met zijn inlegvelletje voor het oekraineverdrag ondanks een afwijzend referendum.

  https://www.ad.nl/binnenland/rutte-vraagt-kamer-toestemming-oekraineverdrag-goed-te-keuren~a77da4c7/

  En zo’n glibberige marchandeur (gewezen manager van Unilever die Poetin geen sterke man vindt) moet het westen (Navo) gaan leiden.

  https://www.nd.nl/varia/varia/1220535/premier-rutte-vindt-president-poetin-geen-sterke-man

  Tja, met zo’n hansworst moest Nederland het jarenlang doen. En straks de Navo.
  Proficiat.

   • Bedoelde ik eigenlijk ook.
    Maar nu proberen de mafkezen hoe ver ze in hun oorlogszucht tegen Rusland kunnen gaan met de gewone wereldbevolking als eventueel collateral damage.
    Vandaar try and error (met een beetje pech)

  • Rutte wordt niet gekozen om de NAVO te leiden.

   De leider van de NAVO is de Supreme Allied Commander Europe is een militaire functie, is altijd een Amerikaan en wordt benoemd door de POTUS. De zittende SACEUR is momenteel Christopher G. Cavoli.

   De secretaris generaal staat onder hem en is altijd een Europeaan en heeft een diplomatieke functie.

   • Dat maakt het beslist niet geruststellender.
    Hij gaat Europa vertegenwoordigen en Stoltenberg vervangen die roept “de beste weg naar vrede is oorlog”
    En dat doet Rutte, de glibberige woordspelende aal, met verve “”Oekraine is ook onze oorlog”
    Om vervolgens demissionair grote bedragen richting Oekraine te sturen.

    Geen wonder dat Biden hem een geschikte kandidaat vindt.
    Van Biden, die door een vrouwelijke oppas aan het handje gehouden wordt bij openbare optredens, zal Rutte waarschijnlijk wel enorm van onder de indruk zijn.
    Het zijn een stel hypocrieten bij elkaar.

  • @servator: ‘Geld regiert die Welt’. Al eeuwen en nog steeds (meer). Het stinkt niet, is niet links of rechts, maar evenmin alleen ‘westers’.
   Zij die er het meest van hebben zullen ook het meest verliezen. Geen wonder dat de Haves er zelfs een grote oorlog voor over hebben, als er maar een kansje is dat ze daarmee iets van hun hachje kunnen redden.

  • Servator,

   wist jij dat volgens Nikolai Kondratieff het Westen in 2033 instort ? Hij was een bekende economist die in 1938 door de Stalinistische geheime politie werd vermoord.

 3. TJA en Kijk naar Rutte met zijn niet uitgesproken cordon sanitair van de PVV. Met zijn inlegvelletje voor het oekraineverdrag ondanks een afwijzend referendum. En dan het samengaan met de kale SAMSON van de eerst tijdens de verkiezingsstrategie totaal zwart gemaakte PvdA…. daar ging het al volledig mis, een ieder die daarna nog op de VVD stemde is gewoon een stomme vergeetachtige mongool!

  • Klopt, ik noem het de grootste blunder uit de geschiedenis. (De arrogante plompe Duitsers maakten snel kennis met de KV1 en T34)

   • Na de Slag bij Smolensk – eind juli ’41, slechts 6 weken na het begin, wist Hitler dat Barbarossa mislukt was en Duitsland deze oorlog, die een alles of niets-gok was, niet meer winnen kon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in