Pixabay

De oorlog in Gaza gaat de geschiedenisboeken in als precedent voor veel dingen. Maar misschien is het niet zo’n mijlpaal waar veel journalisten je aan zullen herinneren, maar nepnieuws op een geheel nieuwe schaal die we nog niet eerder hebben gezien, zal er één van zijn, schrijft Martin Jay.

Hoe kunnen westerlingen die naar hun avondnieuws kijken onze mainstream mediajournalist in Israël serieus nemen? Ten eerste zijn de meesten van hen niet eens in Gaza, maar comfortabel ‘ingebed’ in de Israëlische IDF, meestal in een lux onderkomen dat voor hen geregeld is, terwijl propagandisten van de IDF hen overdag klompjes voorbereid nepnieuws geven terwijl ze dineren als gasten van het leger. Onze westerse journalisten zijn zo ingebed dat wat ze elke avond presenteren niet eens nieuws is, maar een narratief dat ze de hele dag hebben gehoord. En in sommige gevallen, hebben gezien. Een deel van de mantra van de IDF in de omgang met de pers is om hen videoclips te laten zien die ze in hun bezit hebben. Maar tot nu toe is er geen scepsis over de geldigheid van het materiaal dat door de journalisten wordt getoond. Opmerkelijk is dat Britse journalisten zoals Douglas Murray – die één van de weinigen lijkt te zijn binnen Gaza – Piers Morgan tijdens een live interview vertelt, terwijl hij onder vuur ligt, dat de Palestijnen de absolute ‘collectieve’ vernietiging verdienen, omdat de ruwe videoclips die hij zag van Hamasstrijders op 7 oktober die Israëlische burgers vermoorden, dit deden terwijl ze ‘blijdschap’ toonden.

  Israëlische strijdkrachten schoten hun eigen burgers neer, zegt overlevende van kibboets

Dit is een goed voorbeeld van wat er gebeurt met westerse journalisten die te dicht in de buurt komen van degenen die de ‘media-afhandeling’ doen. Het is subtiel en je moet goed kijken, maar er is een naadloze overgang van waar de journalist een grens overschrijdt en de propagandist wordt voor deze gastheren. Opmerkelijk genoeg zouden een paar Palestijnse Hamas-strijders hun ouders in een staat van blijdschap hebben gebeld nadat ze Israëli’s hadden vermoord, en dit is genoeg om hen te ontmenselijken en hen waardig te achten voor massale vernietiging.

En hoe kunnen we ook maar iets vertrouwen van wat het IDF-persteam westerse journalisten voorschotelt? Hun staat van dienst is ontstellend als het gaat om het vervalsen van video- en audioclips. De meest recente een IDF-soldaat die ons enkele ziekenhuizen laat zien waar hij iets laat zien wat lijkt op een liftschacht, maar wordt voorgesteld als een Gazatunnel, zou je kunnen beschouwen als een normale gang van zaken. Maar wacht. Al snel staat onze man in het ziekenhuis waar in één kamer wapens en munitie op de vloer liggen. En er wordt van ons verwacht dat we geloven dat dit aantoont dat Hamas het ziekenhuis als basis gebruikte. Zelfs de gebeurtenissen van 7 oktober moeten nog steeds met veel scepsis worden bekeken als blijkt dat het zogenaamde bloedbad op een muziekfestival in werkelijkheid plaatsvond toen de IDF met tanks arriveerde en op iedereen schoot die in paniek in zijn auto op de vlucht sloeg. Westerse journalisten berichten zelden over het beleid dat Israël voert ten opzichte van zijn eigen mensen die gevangen worden gehouden: als het mogelijk is, doden we ze zelf.

  EU-leden zullen Netanyahu moeten arresteren na ICC-arrestatiebevel: Borrell

Maar elke tweederangs journalist had aan het verwrongen metaal van de auto’s bij het popconcert kunnen zien dat deze schade niet werd aangericht door licht wapenvuur, bijvoorbeeld van AK’s, maar van veel zwaarder kaliber materieel.

Het is een vergelijkbaar pantheon van leugens als we een video zien van een dokter die zachtjes praat over hoezeer de IDF heeft geprobeerd de ziekenhuizen te helpen door diesel te doneren. Je kent dat soort dingen wel. Het duurde niet lang voordat online speurneuzen de dokter ontmaskerden als een tweederangs Israëlische actrice.

Israël noemt Hamas beesten en wil, zoals we hebben gezien, zoveel mogelijk van de aardbodem wegvagen zodat Gaza kan worden heroverd en er nieuwe nederzettingen kunnen worden gebouwd. Maar is het spervuur van nepvideo’s bedoeld om het Westen voor de gek te houden? Tot nu toe worden ze meestal binnen enkele minuten na plaatsing belachelijk gemaakt en dus kan alleen maar worden aangenomen dat ze zijn gemaakt voor de zionistische aanhangers over de hele wereld die iets nodig hebben om vast te grijpen, om de holocaust waarvan we elke dag getuige zijn te rechtvaardigen.

Maar de rol die de westerse media spelen door hen niet als onderwerp te gebruiken in reportages is schandalig. Sommigen zouden zelfs kunnen beweren dat de journalisten zelf medeplichtig zijn aan de genocide, omdat de massaslachting van burgers alleen kan worden uitgevoerd als Israël de garantie van het westen heeft dat er geen oorlogsmisdaden worden aangeklaagd en dat de media niet (kunnen) rapporteren over hoe ver het vervalsen van het nieuws is gekomen in Israël. Het heeft een heel nieuw niveau bereikt en wordt alleen mogelijk gemaakt doordat de grote media dit niet aan de kaak stellen. Waarom zouden we geschokt of zelfs verbaasd zijn als we horen dat alle beelden en verslagen van CNN door de IDF zelf worden gecontroleerd voordat ze worden uitgezonden? We kijken letterlijk elke avond naar een illusie van CNN journalisten die duiken en bukken terwijl ze hun stukken voor de camera doen. En je hoeft niet lang te wachten voordat er weer een naadloze overgang plaatsvindt tussen wat de Amerikaanse media ‘melden’ en wat Hollywood binnenkort zal produceren.

  De Jemenieten weten dat de VS bluffen... en wel hierom

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Zionistische provocatie leidde tot reactie van Hamas

Vorig artikelExperts uiten bezorgdheid over microgolfsyndroom door 5G-masten
Volgend artikelNederland landroof: Een nieuwe documentaire registreert de strijd van Nederlandse boeren tegen een regime dat hun land probeert af te pakken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. De One-Eye is koning in het land de blinde schaapjes!

  Wie MSM nieuws consumeert geniet waarschijnlijk nog steeds van alle misselijkmakende leugens en propaganda-BS van/door de HOERnalisten die zich voor het karretje van de neonaziofascistische massamoordenaars laten spannen.

 2. En je hoeft niet lang te wachten voordat er weer een naadloze overgang plaatsvindt tussen wat de Amerikaanse media ‘melden’ en wat Hollywood binnenkort zal produceren.

  Al gezien mensen?
  The hunger games is de nieuwe film!
  Vooruitziende blik of een voorspelling van wat komen gaat?

 3. zolang we geen objectief nieuws hebben kunnen we allen gissen
  zolang je allen een kant van verhaal laat zien moet je maar in twijfels trekken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in