Storm Shadow kruisraket

In een ongekende aanval bij daglicht op 20 september lanceerde Oekraïne 8 Strom Shadows stealth kruisraketten vanaf 11 Su-24M tactische bommenwerpers gericht op de Russische Zwarte Zeevloot (BSF) bij Sevastopol, schrijft Vijainder K. Thakur.

Ondanks het gebruik van geavanceerde tactieken zoals laag over de Zwarte Zee vliegen om aan detectie door Russische luchtverdedigingssystemen (AD) te ontsnappen en het gebruik van 3 AGM-160 MALD lokraketten, mislukte de aanval volledig. Niet één Storm Shadow raket trof zijn doel!

De aanval op 20 september was een poging van Oekraïne om het succes van zijn aanval in de nacht van 13 september te herhalen, toen het de havenstad Sevastopol met 11 Storm Shadow raketten aanviel. Tijdens de aanval van 13 september waren 3 Storm Shadow raketten door de Russische luchtverdediging geglipt en beschadigden een BSF onderzeeër en een landingsschip in het droogdok.

Bij de aanval bij daglicht op 20 september stegen de Oekraïense bommenwerpers naar verluidt op van de luchtmachtbasis Starokonstantinov in de regio Khmelnytskyi en vlogen naar de grens van de regio’s Odessa en Nikolajev. Twee Su-24M gingen verder zuidwaarts naar Ochakov, het tweede lanceerpunt.

Van de 8 Storm Shadows die gelanceerd werden, werden er 5 neergeschoten door bemanningen van het Pantsir-S1 luchtverdedigingsraketsysteem van de 31ste Luchtmacht en Luchtverdedigingsdivisie. Drie werden neergehaald in de buurt van Sevastopol.

Het succes van Russische EW & Aerosol Tegenmaatregelen

Na het verlies van oorlogsschepen in Sevastopol door de Oekraïense raketaanval op 13 september, had Rusland zijn lessen geleerd en tegenmaatregelen genomen om een herhaling van het Oekraïense succes te voorkomen.

De tegenmaatregelen omvatten de inzet van de krachtige Krasukha 4 EW-systemen in de regio Kherson, die de mogelijke aanvalsrichtingen en het doelgebied bestreken. Ook de inzet van artilleriesystemen die een aerosolwolk kunnen genereren rond waarschijnlijke doelen.

De EurAsian Times had een gedetailleerde analyse van deze tegenmaatregelen en hun waarschijnlijke invloed op toekomstige Oekraïense aanvallen gepubliceerd.

Onze analyse wees erop dat het Krasukha 4 EW-systeem doelen kan afschermen van radarbeeldvorming en raketzoekers op radiofrequentie kan dwarsbomen, terwijl aerosolwolken doelen kunnen afschermen van optische beeldvorming en optische zoekers op raketten kunnen dwarsbomen.

  Gascontract met Qatar wijst op meer problemen voor Duitsland

Concluderend hadden we gezegd: “Met een verhoogde inzet van Krashuka-systemen en het gebruik van aërosolwolken genererende granaten, zullen de Russische strijdkrachten in staat zijn om het vermogen van de VS om doelen te identificeren en in beeld te brengen voor aanvallen met kruisraketten, ernstig te beperken.”

Krasukha 4 succes

Tijdens de aanval van 20 september werden twee Storm Shadows neergehaald boven de regio Kherson. De waarnemend gouverneur van de regio, Vladimir Saldo, schreef op zijn Telegram kanaal (TC).

“Vandaag zijn twee lange-afstands Westerse Storm Shadow kruisraketten, gelanceerd door militanten van het Kyiv-regime, geneutraliseerd boven de regio Kherson. Eén werd neergeschoten door de luchtverdediging, en de besturing van de andere werd onderschept door elektronische oorlogsvoering, waarna deze op de grond viel.”

De Storm Shadow raket is bestand tegen EW. In het geval van storing van satellietnavigatiesignalen schakelt hij over op inertiële navigatie. Eén manier, mogelijk de enige manier, om hem neer te halen met behulp van EW is als de boordelektronica (radiohoogtemeter, fly-by-wire systeem) buiten werking wordt gesteld. Om de boordelektronica volledig uit te schakelen is een krachtig EW-oorlogssysteem nodig, en het enige dergelijke systeem in het oorlogsgebied is de Krashukha 4.

Saldo merkt in zijn TC post triomfantelijk op dat de raketten “veilig gemaakt zijn voor de Russen door Russisch militair personeel, bewapend met high-tech wapens en uitgerust met geavanceerde elektronische apparatuur.”

Aerosol Screening succes

Zoals voorspeld in onze analyse, werd Aerosol Screening met succes gebruikt om de aanval op Sevastopol te dwarsbomen. De wrakstukken van de drie Storm Shadow raketten die in de buurt van Sevastopol werden neergeschoten, vielen in het dorp Kacha en het dorp Verkhnesadov, wat resulteerde in een brand in het gras.

Mikhail Razvozhaev, de gouverneur van Sevastopol, schreef in zijn TC: “Volgens bijgewerkte informatie hebben onze luchtverdedigingsdiensten een raketaanval op Sevastopol afgeslagen. Nu is alles rustig in de stad. Informatie over mogelijke schade door neergekomen onderdelen van neergehaalde raketten en slachtoffers wordt momenteel opgehelderd. Alle operationele diensten werken.”

  Alleen een eerlijke strijd: Geen overeenkomst - Tot ziens in Bakhmut

De gouverneur waarschuwde ook dat er standaard aerosol camouflagemiddelen werden gebruikt in het gebied van de baai van Sevastopol.

Storm Shadow raketten zijn geprogrammeerd om zichzelf te vernietigen als ze hun doelwit niet kunnen identificeren op basis van de doelsatellietfoto’s die in het optische zoekergeheugen zijn geladen. De reden waarom Oekraïne de aanval overdag uitvoerde, kan zijn geweest om de optische zoeker van de Storm Shadow in staat te stellen door de aerosolspray heen te kijken.

Storm Shadow aanvallen op 19 september

Sommige bronnen melden dat het Oekraïense leger een dag eerder, op 19 september, opnieuw de Krimbrug had aangevallen met Storm Shadow raketten. De raketten werden neergeschoten in de buurt van Melitopol en Genichesk in de regio Zaporozhye.

Su-24

Su-24M neergeschoten

Niet alleen raakten de Storm Shadow raketten die op 20 september werden gelanceerd hun doel niet, een van de Su-24M lanceerplatformen werd neergehaald door RuAF gevechtsvliegtuigen.

Volgens de RuMoD onderschepten straaljagers van de RuAF een Su-24m jachtbommenwerper van de Oekraïense luchtmacht in de buurt van Novovladimirovka (regio Nikolajev). Opmerkelijk genoeg ligt het onderscheppingspunt bijna 140 km achter het gevechtsfront.

Ongekende kamikaze-drone aanval

De dag van 20 september bleek om nog een andere reden verbazingwekkend te zijn. Een Russische drone trof een MiG-29 gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht op het vliegveld van Dolgintsevo (regio Dnepropetrovsk).

Het was de eerste Russische kamikaze-drone aanval op een Oekraïense luchtmachtbasis en op een Oekraïens gevechtsvliegtuig. Het bijzondere aan deze aanval is dat het vliegveld Dolgintsevo 75 km achter het slagveld ligt. Russische kamikaze drones zoals de Lancet 3 hebben vermoedelijk een bereik van 40 km.

  Het voorzienbare einde van Oekraïne

Aeroscan Product 53

De gebruikte drone was mogelijk de Aroscan Product 53 drone die voor het eerst te zien was tijdens Army 2023. Product 53 is een gecontaineriseerde drone die in staat is tot zwermoperaties en het onafhankelijk lokaliseren en aanvallen van een doel op basis van vooraf bepaalde parameters.

Product 53-drones kunnen doelwitinformatie onderling doorgeven en volledig autonoom aanvallen, waarbij ze doelen kiezen uit vooraf ingestelde categorieën. De drone heeft een maximaal laadvermogen van 5 kg.

De aanval op de MiG-29 werd gefilmd door een andere drone, wat een Product 53-drone of een Orion MALE-drone kan zijn geweest.

Conclusie

Het Russische succes in het tegenhouden van de Storm Shadow en zijn analogen is indrukwekkend geweest. Maar zoals in schaken, zo heeft in oorlog elke zet een tegenzet. Oekraïense pogingen zullen waarschijnlijk doorgaan.

De VS, de NAVO en Oekraïne blijven geobsedeerd om de Krim in het algemeen en de thuisbasis van de BSF in Sevastopol en de Krimbrug in het bijzonder aan te vallen.

Zoals we in een eerdere analyse al aangaven, hebben de aanvallen op de Krim meer te maken met pogingen van de VS en de NAVO om Rusland te verzwakken. Het is ondenkbaar dat de aanvallen Oekraïne helpen om zijn haperende tegenoffensief nieuw leven in te blazen.

Voor Oekraïne is het incidentele succes een politieke overwinning die voorkomt dat de Oekraïense burgers onrustig worden over de uiteindelijke uitkomst van de oorlog.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

In de geest van de Russische Totale Oorlog – Uiteenzetting over hoe de Russische doctrine voor oorlogsvoering verschilt van die van het WestenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZe geven openlijk toe dat we op de rand staan van “de laatste oorlog”
Volgend artikelOorlog met Rusland zal elke twee weken 50.000 Amerikanen afslachten, met gedwongen dienstplicht van jonge Amerikanen nu onvermijdelijk, waarschuwt US Army War College
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

28 REACTIES

  • Military Satellites: Military satellites, are typically classified, and their orbital parameters are not publicly disclosed. These satellites are used for national security purposes and their orbits are considered sensitive information.

   Het zou dus ook een DEW satelliet van de Amerikanen kunnen zijn geweest…

   • Volgens het filmpje niet, maar het kan ook ‘false flag’ zijn om een oorlog met china te kunnen rechtvaardigen. Wie het weet mag het zeggen…

 1. Wanner zien we nu eens echt goed vuurwerk terug van rusland. Ik heb echt diep respect voor hun geduld . Maar ik wil nu toch weleens een mooie bom zien .met een doorsnee van een km op de oekies wat alles vernietigt.om t zo snel mogelijk op te laten houden

  • Wat de Russen nu doen is veel beter. De amerinaz’s schijten zeven kleuren stront, want de Russen lopen ver voorop in Electronic Warfare. Dat bleek een aantal jaren geleden al toen een Russische su-24 het aegis systeem van destroyer Donald Cook in de zwarte zee lam legde. Volgens de amerinazi’s allemaal bullshit, maar inmiddels weten we beter (zouden we beter kunnen weten…) van wie de oneindige stroom bullshit komt.
   Respect voor de Russen (Putin) dat ze niet escaleren, zoals de harde nationalistische militaire kern dat eigenlijk wel wil (medvedev).

 2. Bas het is discriminerend om spleetogen te schrijven dus gebruik voortaan het woord Aziaten. Ik schrijf dit omdat ik inmiddels 17 jaar getrouwd ben met een Chinese vrouw en het niet leuk vind dat zulke taal gebruikt wordt op Front Nieuws. Dit ook omdat FN onder een vergrootglas licht bij pro WEF en links mensen en ze dan een reden hebben om te zeggen dat FN discriminerend en extreem rechts is. Alvast vriendelijk dank

  • wappietakkie september 21, 2023 at 13:36

   Heb je ook nog commentaar dat hout snijdt op dit artikel of wil je je politiek correcte motto’s ventileren OMG wat een stelletje idioten kom je op deze mooie site tegen.

  • Het is niet discriminerend om spleetogen te schrijven. Het is neerbuigend, en dat was precies de bedoeling als reactie op het artikel.
   Als u zich zo snel beledigd voelt moet u dat trouwens niet op FN betrekken. Die ligt toch al niet lekker bij links, wef en aivd/nctv en staat al jaren gemarkeerd als ‘extreemrechts’. Daar zal uw snowflake gejammer verder weinig aan veranderen.

   • Kamasutra= India. heb ik ook nog eens twee bladzijden aan toegevoegd in mijn jonge jaren.

    Hoewel Chinezen- en Koreanen niet gehinderd worden door christelijke schuldgevoelens, moet je hun reacties eens zien op Youtube als ze voor het eerst porno zien; lijken wel vluchtelingen!!

    De Jappen hebben een slordige 4-500 jaar terug een boek geschreven oven het sexleven van de roodharig bebaarde barbaren (nederlanders) verkoopt nog steeds goed daar.
    (de Jappen gaven iedere Nederlander een vrouw)

 3. Ik heb geen commentaar op het artikel omdat ik het een prima artikel vind. Als jullie (Adriaan en Bas) mijn argumenten niet goed vinden zegt dat meer over jullie dan over mij. En mijn reactie heeft niets te maken met snowflake als jullie mijn naam Wappie Takkie tikken op X en mijn TL leest kan je zien dat ik er niks mee te maken wil hebben. Maar ga lekker door met bevolkingsgroepen beledigen en discrimineren, maar vergeet niet dat ik het vriendelijk vroeg.

  • Jullie is Jodenvolk. Ik vind je argumenten niet goed. Nogmaals, spleetogen is niet discriminerend, het is neerbuigend. Jij vindt het woord spleetogen discriminerend omdat je vrouw chinese is. Je betrekt dus mijn reactie op jouw vrouw. Dat zegt echt meer over jou dan je lief is. Ik zou me als ongeprikte beledigd kunnen voelen door jouw nick wappietakkie. Al die prik ellende, gedreig en discriminatie en dan wappietakkie gebruiken… (wie bedenkt zoiets?) Maar ga vooral door met zeikstralen totdat je een ons weegt, bij types zoals jij kan je lullen als Brugman, het haalt helemaal niets uit. En het is trouwens Bassie & Adriaan en niet Adriaan en Bas.

 4. Het bewijs is alweer geleverd met je: ” jullie is Jodenvolk ” je bent een racist. Verder kan je niet begrijpend lezen. Als ongeprikte ben je echt niet speciaal, want ik ben ook niet ingespoten met mRNA gif. en als Bassie en Adriaan je niveau is zijn we klaar

 5. Het zou beter zijn als bepaalde personen hun aandacht en verzet zouden richten op duistere partijen als het WEF of de trekpoppen van het WEF. Energie die gestoken wordt in mijn persoon is verspilling want ik ben ook het verzet tegen duistere partijen zoals het WEF. Is het tegen mij persoonlijk dan kunnen daar afspraken voor gemaakt worden.

 6. nee bas als je mij in het begin had opgezocht op X (Twitter) dan had je het geweten. Ik schreef ook dat begrijpend lezen niet zo’n sterk punt is van jou. Lees voor de zekerheid de communicatie (reacties) maar eens door

 7. Zielig hierboven, kunnen Nederlanders, is niet Vlaams. Is wat ik soms bedoel met “in een kroeg met bierpullen naar elkaar gooien”. Niveau…

 8. ….wat ik niet begrijp is dat er na 1 jaar en 9 maanden zelfs nog maar één enkele luchtmachtbasis in Hoerkraine operatief is ! Zegt iets over de macht en de kracht van de Ruskies …..Hopelijk maken de Russen er binnenkort wereldwijd komaf mee, als ze nog kunnen, deze komedie heeft lang genoeg geduurd, denk ik zo ….

 9. Ze hebben maar een enkele dag nodig om de vliegvelden lam te leggen.
  Ik had wel verwacht, dat als een vliegtuig aan zou komen met ammo of zo, die een presiesie rakketje op zijn dak zou krijgen; zelfde geld voor in en uitgaande spoorlijnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in