Sinds begin april, toen briefing papers van het Pentagon over de staat van het Oekraïense leger op het web “uitlekten”, is de berichtgeving in “westerse” media over het veelbesproken Oekraïense tegenoffensief somberder geworden.De hyping is grotendeels verdwenen en de beoordelingen worden realistischer. Drie dagen geleden kwam de London Times met een stuk in die categorie:

Oekraïne is niet klaar voor zijn grote offensief, maar heeft geen keus (paywalled, gearchiveerde versie)

Kiev is vastbesloten tot een voorjaars- of zomeroffensief ondanks het feit dat de munitie zo snel opraakt dat het Westen het niet kan bijbenen. Gelukkig heeft Rusland ook geen ideeën meer.

Hoewel de Oekraïners hun 230 nieuwe en gereviseerde westerse tanks en 1.550 pantservoertuigen snel assimileren, hebben ze nog steeds geen goede luchtverdediging voor een grote offensieve operatie. Dat brengt hen in gevaar voor Russische luchtmacht. Westerse defensiebronnen betwijfelen ook of de hogere commandanten zich wel zo goed aan de nieuwe systemen kunnen aanpassen als hun soldaten op de grond.

Toch heeft Kiev weinig echte keuze dan een groot lente- of zomeroffensief te beginnen. De leiders komen steeds meer in het nauw. Zoals een Amerikaanse defensiefunctionaris het verwoordde: “De Oekraïners hebben ons in het verleden net zo goed verrast als Poetin, maar hebben nu veel minder speelruimte … en de Russen weten dat.”

President Zelensky heeft het Westen met grote vaardigheid gemanaged, maar om zijn steun te behouden moet hij laten zien wat insiders in Washington nogal smakeloos “return on investment” noemen.

Hij moet ook de binnenlandse politiek in evenwicht brengen. Haviken als Kyrylo Budanov, het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, verhinderen dat er zinvol over onderhandelingen wordt gesproken, ook al vinden sommigen in de regering dat het nu tijd is om voelsprieten uit te zetten. Een westerse diplomaat in Kiev beschreef een “surrealistische parallelle ervaring” toen zijn gesprekspartners “de ene avond potentiële formaten voor onderhandelingen bespraken” en de volgende dag “in het openbaar riepen dat er geen gesprekken met Rusland mogelijk zijn.”

Tijdens de oorlog brandde Kiev eerst zijn materieel en personeel door. Daarna ontving het een grote hoeveelheid materieel uit het Sovjettijdperk van voormalige leden van het Warschaupact en verbrandde die voorraad. Nu heeft het ‘westerse’ wapens ontvangen voor een derde leger dat grotendeels zal bestaan uit gemobiliseerde burgers met weinig militaire ervaring. Na afloop van het tegenoffensief zal dat derde leger, ongeacht de uitkomst, grotendeels worden vernietigd. Er zal geen materiaal en personeel meer zijn voor een vierde leger.

  Europa's komende winter uit de hel: Bedankt voor je sanctieoorlog, EU!

Het Russische leger daarentegen is grotendeels onbeschadigd. Dat zegt generaal Cavoli, de Amerikaanse bevelhebber in Europa:

Russische grondtroepen hebben aanzienlijke verliezen geleden in Oekraïne. Ondanks deze tegenslagen, en hun verminderde voorraden uitrusting en munitie, beschikken de Russische grondtroepen nog steeds over aanzienlijke mogelijkheden en capaciteit, en blijven zij in staat hun verliezen te herstellen.

Rusland blijft een geduchte en onvoorspelbare bedreiging die de Amerikaanse en Europese belangen in de nabije toekomst zal uitdagen. De Russische lucht-, zee-, ruimte-, cyber- en strategische strijdkrachten zijn in de huidige oorlog niet noemenswaardig achteruitgegaan. Bovendien zal Rusland zijn toekomstige leger waarschijnlijk ombouwen tot een omvangrijke en meer capabele landmacht […] Rusland beschikt over een enorme voorraad operationele en niet-operationele kernwapens […].

Rusland volgt een militair moderniseringsprogramma dat prioriteit geeft aan een reeks geavanceerde conventionele, hybride en nucleaire capaciteiten om het Westen te bedwingen. [Deze wapens leveren Rusland asymmetrische bedreigingen op voor de NAVO en vormen een nieuwe uitdaging voor de westerse reactiemogelijkheden.

Of en wanneer het Oekraïense tegenoffensief zal beginnen, is nog een open vraag. Het weer is een belangrijke factor:

De voorjaarsregens zijn dit jaar veel heviger geweest dan normaal. De zware stortbuien van de afgelopen weken in Zaporizja hebben het slagveld veranderd in een geleiachtige soep.
“Dit is een ongewone lente geweest,” zei een commandant van de brigade. “Er is nog nooit zoveel regen gevallen.”

Er is natuurlijk ook de kwestie van de munitie. Oekraïne heeft nu al een tekort aan artilleriegranaten. Elke dag gebruikt het meer dan het ontvangt en wat het ontvangt is meer dan het ‘westen’ kan produceren. Het tegenoffensief zal de resterende munitie opbranden. En dan? schrijft Bernard.

Er kunnen extra redenen zijn om het tegenoffensief op te schorten. Het Britse ministerie van Defensie vraagt de industrie om offertes voor specifieke uitrusting. Daartoe behoren mijnenopruimingsinstallaties voor main battle tanks, lanceerbruggen voor tanks met een capaciteit van 70 ton en transporteurs voor zware main battle tanks.

Met ongeveer 40 ton zijn Sovjettanks aanzienlijk lichter dan ‘westerse’ tanks die tot 70 ton wegen. De nieuw geleverde Leopard en andere tanks kunnen de typisch Oekraïense landbruggen niet passeren zonder ze ernstig te beschadigen. Zonder de noodzakelijke infrastructuur en ondersteunende uitrusting zijn de “westerse” tanks grotendeels nutteloos. Een tegenoffensief lanceren tegen versterkte Russische verdedigingslinies zonder dergelijke uitrusting is niet echt mogelijk.

  "Het einde zal triest zijn voor Kiev": Amerikaanse media schetsen hoe het conflict in Oekraïne zal eindigen

Maar wachten is ook niet mogelijk. Er is niet alleen de druk van Washington en andere voorstanders van de oorlog in Oekraïne, maar er is ook de permanente dreiging van Russische aanvallen op de opgebouwde voorraden en troepen. Hoe langer die in de voorbereidingsgebieden blijven, hoe groter de kans dat ze worden ontdekt en vernietigd.

De afgelopen twee weken heeft Rusland een groot deel van de Oekraïense luchtverdediging in de regio’s Kherson en Pavlograd vernietigd. Er zijn geen vervangers voor die systemen.

Toch lijkt het Britse ministerie van Defensie te geloven dat de oorlog nog enkele jaren zal duren. Voor Oekraïne wil het ook aanschaffen:

Raketten met een bereik van 100-300 km; lancering te land, ter zee of in de lucht. Laadvermogen 20-490kg

De sluitingsdatum voor dat verzoek is 4 mei. Als u toevallig een paar van die raketten hebt liggen of ze kunt produceren, hebt u nog twee dagen om uw aanbod te doen. Maar realistisch gezien is de vroegst mogelijke levering van dergelijke raketten waarschijnlijk in 2024/25. Men kan zich afvragen of Oekraïne er dan nog zal zijn.

Yves Smith bespreekt de kansen op een staakt-het-vuren na afloop van het tegenoffensief. Volgens haar is het onwaarschijnlijk dat Rusland daarmee zal instemmen zonder aanzienlijke concessies:

Ik zie niet in hoe vredesbesprekingen ergens toe kunnen leiden. De haviken zitten nog steeds in de bestuurdersstoel en zullen ofwel weigeren te onderhandelen ofwel voorwaarden stellen. Zelfs als ze dat nu wel zouden doen, is de kans groot dat de eerste eisen van het Westen, zoals een onmiddellijk staakt-het-vuren, worden afgewezen of snel worden ontkracht door Russische tegenwerpingen als “Alleen als u de sancties opschort”. Dat betekent niet dat er geen achterkamertjesgesprekken zullen plaatsvinden, maar verwacht niet dat die ver zullen gaan.

Laten we er desondanks vriendelijk van uitgaan dat het Westen Rusland daadwerkelijk vraagt om te onderhandelen. Tenzij het verzoek op een duidelijk onaanvaardbare manier wordt gedaan, moet Rusland het in overweging nemen.

Maar ik zie niet in hoe dit ergens toe leidt totdat de leiders in het Westen echt, echt hebben geïnternaliseerd dat Rusland een goede hand heeft en geen goede redenen heeft om te stoppen totdat het Oekraïne heeft onderworpen.

En het enige wat Rusland hoeft te doen om de onderhandelingen inhoudelijk te saboteren, is de eis die Poetin al sinds de Veiligheidsconferentie van München in 2007 in verschillende vormen stelt: veiligheidsgaranties.

  Rusland, Oekraïne en het Westen: Nu de winter op het slagveld aanbreekt, wat gaat er nu gebeuren in het conflict?

Wie zal die geven? Doordat Frankrijk en Duitsland vrolijk hebben toegegeven dat ze dubbelhartig hebben gehandeld met betrekking tot de Minsk-akkoorden, is geen enkele NAVO-lidstaat te vertrouwen, behalve misschien Turkije (en als Erdogan overleeft, zal hij waarschijnlijk te dicht bij Rusland staan om aanvaardbaar te zijn). De VS zijn duidelijk niet te vertrouwen. China zou niet aanvaardbaar zijn, en is niet geschikt voor die rol (het is geen landmacht en heeft geen aanwezigheid in het theater).

Dus tenzij er gebeurtenissen plaatsvinden die een staart hebben (en Taleb waarschuwt dat staarten vet zijn), lijkt het erop dat Rusland de oorlog zal voortzetten totdat het Kiev voorwaarden kan opleggen.

Ondertussen verslechtert de sociaal-economische situatie in Oekraïne:

De scène in het pandjeshuis illustreert de crisis van de groeiende armoede in Oekraïne, waarvan de realiteit in contrast staat met de oppervlakkige drukte in de drukke restaurants en bars van Kiev, waar het vaak moeilijk is om een tafel te bemachtigen, met velen die een onzeker bestaan leiden.

Volgens een recent rapport van de Wereldbank steeg de armoede in Oekraïne in 2022 van 5,5% naar 24,2%, waardoor 7,1 miljoen meer mensen in armoede terechtkwamen. Met een officieuze werkloosheid van 36% en een inflatie van 26,6% tegen het einde van 2022 heeft de regionale landendirecteur voor Oost-Europa van de instelling, Arup Banerji, gewaarschuwd dat de armoede wel eens hoog zou kunnen oplopen.

Achter zijn raam in Treasure beschrijft Stepanov de ontberingen die zelfs degenen die werk hebben ervaren. “De prijs van alles is gestegen. Voedsel is het duurst en daarna komt de brandstof voor de auto. Sommige dingen zijn 40-50% duurder geworden. Voor de oorlog ging mijn vrouw naar de supermarkt om boodschappen te doen en kostte dat 200 hryvnia, nu kost hetzelfde in deze winkel 400-500.”

De miljarden dollars en euro’s die het “westen” aan Oekraïne heeft verstrekt, worden afgeroomd door degenen die chique restaurants en bars in Kiev bezoeken. Wie niet in de kringen zit die steekpenningen ontvangen, zal eraan moeten wennen dat hij honger heeft.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Voormalig diplomaat confronteert het Westen met de onaangename waarheid over RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelKijk – Krachtige toespraak van Sergey Lavrov in de VN-Veiligheidsraad (Nederlands transcript)
Volgend artikelNeocons raken in paniek over Oekraïne
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Wat kan men toch eindeloos variaties bedenken over die oorlog daar.
  Zou God ingrijpen? Zal er iets gebeuren wat het onmiddelijk stopt. En … dat niet beschreven staat in de variaties die allemaal wel iets waars in zich herbergen?
  Ik hoop het. Als SMO maar volledig 100% zegeviert.

 2. 2 mogenlijkheden, einde regime Z en nooit NATO in Oekraine, of paddestoeltjes. Onderhandelen dat wordt niks, is al sinds 1991 fout gegaan.
  Maar wie weet worden er voor het einde nog een paar andere landen geoffert, de kat maakt al rare sprongen.

 3. De indruk die men wekt met dit artikel,
  Slaap rustig verder 😴

  Oekraïne is nog niet klaar voor een offensief. Wederom de munitie – in die zoutMijn lag anders 1000den kisten munitie die Rusland bij een inval vond.
  Het gebrabbel over mogelijke onderhandelingen, met Rusland.
  In welke hallucinerende global club zit je door dit op tafel te leggen.
  Zou je ook ook aangeven als de situatie was omgedraaid.
  Het niet nakomen van vredesprocessen in nabij verleden; ook hier lijkt het korte termijn (en lange) geheugen defect.
  Men heeft het. nergens over een mogelijke relatie , de ONE NWO.
  Mi Een terroristische aanval op elk individueel, menselijk bestaan recht, managen van de global kudde, gechipt en wel.
  – met uitzondering van de Romeinse slavenhandel die men democratie noemt-

  NAVO staat mi reeds 2 jaar klaar voor aankomende inval – mogelijk geleerd Russisch sprekend als 2e taal.
  Goed voorbereid; zoals de SS Corona trollen zijn in psychologische druk opvoeren en anderen de domme onschuld laten spelen.

  Binnenkort, …. 💣

   • De sustainable goals
    Is NIETS ANDERS

    dan de verzameling
    Van NAVO , WHO, VN , WEF en de rij andere “ non-profit” organisaties onder
    EEN hoed samengebracht

    Een pot nazi filosofie,
    je doet het voor de ander,
    Je wilt toch ook een goede toekomst
    Democratie is het ‘heilige’ woord; Google op democratie.
    Oorlog de wereld uit- oh 👀 waar dan met die VN en NAVO
    Iedereen voedsel en onderwijs ;
    GEnetisch gemodificeerd en poison; onderwijs sex , Erin gebrainwashed , kinderen naar de opvang . Jong geïndoctrineerd.

    Opgericht mbv oorlogen die men daarvoor mi georganiseerd heeft.
    Dmv stromannen.

    Centralisatie van macht en geldstromen.
    Dat is de kern van deze crazy criminals.

    • Mijn ex collega nsb hoertjes hebben niets te klagen, prik aandrijvers
     Evenals de verraders van de mensheid uit de klaus schwab klasjes , money en status .
     de stoep hoeren in Den Haag.

     Geniet ervan, met goud behangen decadentie en verraad. 👋 zolang het duurt.

 4. Deze oorlog.heeft het kenmerk van geplande ontvolking vanuit beide zijden. Mochten de VS en NAVO verliezen dan praten we over de grote winnaar, de nieuwe hegemoon, China. Een land met een sociaal krediet systeem. Mochten de NAVO, VS en EU winnen, verwacht dan wederom gedwongen lockdowns en prikken van stinkend rijke farmaceuten, nog meer verschil tussen arm en rijk (lees Piketty voor de onderbouwing van deze uitspraak)… nog meer terreur in het.kader van stikstof of CO2, invoering van hetzelfde sociaal krediet systeem en Central Bank Digital Currency onder dezelfde onderdrukking. Oftwel, zowel Oekrainer als Rus… ga niet naar de oorlog. Zowel Poetin als Zelenski hebben 1 slachtoffer en dat bent u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in