De Oekraïense regering heeft dinsdag het ontslag van meerdere hooggeplaatste ambtenaren bevestigd in verband met grootschalige beschuldigingen van corruptie, in wat het grootste massale ontslag en het grootste corruptieschandaal wordt genoemd sinds het begin van de Russische invasie, schrijft Tyler Durden.

Enkele tientallen ambtenaren hebben hun functie neergelegd na een enorme politieke opschudding over beschuldigingen en onderzoeken naar zaken variërend van omkoping, tot wanbeheer van hulpfondsen voor de aankoop van voedsel, tot verduistering, tot het rijden in dure auto’s terwijl gewone mensen lijden onder oorlogsomstandigheden.

Een hoge presidentiële adviseur en vier onderministers – waaronder twee ambtenaren van defensie – en vijf regionale gouverneurs werden uit hun functie gezet. Onder de opgestapte regionale gouverneurs bevonden zich ambtenaren die toezicht houden op regio’s waar hevig wordt gevochten, waaronder de regio’s Zaporizja en Kherson, waar de Russische strijdkrachten de laatste tijd winst hebben geboekt.

Naar aanleiding van de aankondiging van een hoge regeringsfunctionaris, Oleg Nemchinov, geven internationale rapporten de volgende lijst:

 • Plaatsvervangend procureur-generaal Oleskiy Symonenko.
 • Onderminister van Ontwikkeling van Gemeenschappen en Gebieden Ivan Lukeryu.
 • Onderminister van Ontwikkeling van Gemeenschappen en Gebieden Vjatsjeslav Negoda.
 • Onderminister van Sociaal Beleid Vitaliy Muzychenk.
 • En de regionale gouverneurs van Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Kiev, Sumy en Kherson.

En afzonderlijk: “het ministerie van Defensie had eerder het ontslag aangekondigd van onderminister Vyacheslav Shapovalov, die verantwoordelijk was voor de logistieke ondersteuning van het leger, naar aanleiding van beschuldigingen dat het voedselcontracten sloot tegen te hoge prijzen.”

In dit geval betreffende de voedselcontracten wordt Shapovalov ervan beschuldigd een deal te hebben gesloten met een onbekend, louche bedrijf. In zijn rol als onderminister van Defensie is zijn ontslag het meest opvallende en zichtbare. Cruciaal is dat hij een niet onbelangrijke rol zou hebben gespeeld bij het toezicht op de miljarden dollars die uit de zakken van de Amerikaanse en Europese belastingbetalers vloeiden als toegestane defensiehulp.

Hij kocht militaire rantsoenen tegen te hoge prijzen in wat een plan lijkt om de zakken van aannemers te spekken, en mogelijk met smeergeld voor hemzelf.

Terwijl het ministerie van Defensie het nog steeds probeert te bagatelliseren als een “technische fout”, geeft Politico een overzicht van de details van het schandaal:

  In hemelsnaam, laat iemand Poetin vertellen dat hij geen precisieraketten meer heeft!!

Een exposé van de Oekraïense nieuwswebsite ZN.UA onthulde vorige week dat het ministerie van Defensie te dure voedselvoorraden kocht voor zijn troepen. Het ministerie kocht bijvoorbeeld eieren voor 17 hryvnias per stuk, terwijl de gemiddelde prijs van een ei in Kiev rond de 7 hryvnias ligt. Volgens ZN.UA bedroeg het contract voor de aankoop van voedsel voor soldaten in 2023 13,16 miljard hryvnias (328 miljoen euro).

Dit is twee tot drie keer hoger dan de huidige tarieven voor dergelijke voedingsmiddelen, aldus de rapporten. Volgens de ontslagbrief van Shapovalov stapt hij op om “geen bedreiging te vormen voor de stabiele bevoorrading van de strijdkrachten van Oekraïne als gevolg van een campagne van beschuldigingen in verband met de aankoop van voedseldiensten”.

Dan is er ook nog plaatsvervangend hoofd van de Zelensky-regering Kyrylo Timosjenko, die ervan wordt beschuldigd een uitbundige levensstijl in oorlogstijd te leiden. Veel berichten in de mainstream media van dinsdag begraven enkele van de belangrijkste geverifieerde details. De BBC schrijft bijvoorbeeld eenvoudigweg dat “Timosjenko betrokken was bij verschillende schandalen tijdens zijn ambtstermijn, waaronder in oktober vorig jaar, toen hij ervan werd beschuldigd een aan Oekraïne geschonken auto te hebben gebruikt voor humanitaire doeleinden”.

Maar vanaf begin december begonnen lokale Oekraïense media, boos over de chique levensstijl van de Oekraïense leiders op een moment dat tientallen miljoenen mensen zonder stroom zitten door Russische luchtbombardementen op het elektriciteitsnet van het land, te bevestigen dat Timosjenko in dure sportwagens in en uit de hoofdstad reed, naar en van landhuizen die gewoonlijk 10.000 tot 25.000 dollar per maand kosten.

  "Doe als Niger": Het Gabonese leger heeft de door Frankrijk gesteunde president ten val gebracht!
Plaatsvervangend hoofd van het kabinet van de president, de 34-jarige Kirill Timosjenko.

Hieronder ziet u foto’s die begin december vorig jaar zijn gepubliceerd door The New Voice of Ukraine, opnieuw gepubliceerd in Yahoo News, waarop Timosjenko vaak te zien is achter het stuur van een glimmende nieuwe Porsche Taycan…

Eén nieuwsorgaan publiceerde een fotoserie getiteld Niet de “krijgswet” van Kyrylo Timosjenko, plaatsvervangend hoofd van het Oekraïense Bureau van de President.

Amerikaans belastinggeld aan het werk in Oekraïne…

Het AFP schrijft: “Oekraïne gaat al lang gebukt onder endemische corruptie, ook onder de politieke elite, maar de inspanningen om de corruptie uit te roeien zijn overschaduwd door de grootschalige oorlog die Moskou in februari begon.” En toch werden ambtenaren als Timosjenko tijdens de oorlog maandenlang in luxe sportwagens gespot in Kiev en in de buurt van oligarchen.

En dan is er nog deze lachwekkende en beschamende zin uit het AFP-rapport: “De westerse bondgenoten van Kiev, die miljarden dollars aan financiële en militaire steun hebben gegeven, dringen al jaren aan op hervormingen tegen corruptie, soms als voorwaarde voor hulp.”

Van een regering die zogenaamd “al jaren aandringt op anticorruptiehervormingen” tot meer dan 100 miljard dollar aan Amerikaanse defensie- en buitenlandse hulp die het afgelopen jaar aan de schatkist van Kiev is toegezegd… tot nu dit uit het hart van de regering Zelensky:

Het blijft niet bij chique en dure auto’s, maar de controverse heeft zich zelfs uitgebreid tot luxe vakanties in het buitenland terwijl de Oekraïners thuis lijden onder de ontberingen van de oorlog. “Het vertrek van Symonenko, een plaatsvervangend procureur-generaal, komt na berichten in de media dat hij deze winter een vakantie in Spanje heeft doorgebracht, naar verluidt met een auto van een Oekraïense zakenman.” Als gevolg van het schandaal heeft de regering nu naar verluidt topambtenaren verboden om in het buitenland op vakantie te gaan.

  Oekraïense commandant klaagt over Franse tanks - Laat bemanningen sneuvelen omdat de bepantsering te dun is voor aanvallen tegen Russische eenheden

Vlak voor de ontslaggolf werd een andere ambtenaar, Vasyl Lozynskiy, ervan beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen om de aankoop van generatoren tegen sterk verhoogde prijzen te “vergemakkelijken”. Cruciaal is dat Lozynskiy als onderminister van Infrastructuur en gemeenschapsontwikkeling ook rechtstreeks betrokken zou zijn geweest bij het toezicht op de verdeling van miljarden dollars aan westerse humanitaire en infrastructuurhulp.

De mainstream media erkennen nu laattijdig een feit dat al lang bekend is, maar waardoor iemand in het publieke debat zou worden ‘gecanceld’ als hij erop durfde te wijzen:

“Transparency International rangschikte Oekraïne op 122 van de 180 in zijn corruptieranglijst voor 2021,” schrijft het AFP nu (de op een na meest corrupte in Europa, met Rusland het meest op 136).

En nu wordt de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov onder de loep genomen in verband met het groeiende onderzoek en schandaal. Terwijl het nieuws over het groeiende schandaal de wereldkoppen haalt…


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Westerse soldaten onthullen de gruwelijke realiteit van de oorlog in OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelLanden die Oekraïne bewapenen riskeren eigen vernietiging, waarschuwt Russische functionaris
Volgend artikelScott Ritter: De nachtmerrie van NAVO-materieel dat naar Oekraïne wordt gestuurd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

25 REACTIES

 1. Wie rijk is of is geworden in deze helse onrechtvaardige wereld, zou in een rechtvaardige wereld een straatarme zwerver zijn. Rijk zijn/worden in een wereld die wordt geregeerd door demonen, betekent in feite dat diegene zelf een demoon is. Velen lijden voor de rijkdom van enkelen, daarom leven we in dit verrotte duivelse systeem, omdat die enkelen ALLES doen om het systeem in stand te houden. En de 99,99% laat het toe. Het menselijke experiment is mislukt. Zet U maar schrap, God gaat ons resetten van angst naar liefde.

 2. En daar gaat ons zuurverdiende geld naartoe. Smerige Rutte moet een flink pak rammel hebben. Geeft zonder met zijn ogen te knipperen bakken geld aan deze corrupte nazistaat. Kijk even de video ’75 jaar VVD’. Dan wordt steeds meer duidelijk! Oude tijden herleven.

  • Rutte zal alles doen om ons te laten vermoorden en zal niet schuwen zelf de wapens op op zijn eigen volk te richten, de laatste jaren worden wij door een gestoorde gek op alle manieren vermoord en misbruikt maar het volk die op dat tuig hebben gestemd de laatste 40 jaar die zijn nog veel erger dan Rutte en zijn links tuig jullie stemvee zijn ook geen haar beter dan al die criminelen in Den Haag.
   Stem op vrijheid stem PVV stem Verhage of FVD als jullie wat om jullie vrijheid geven hoewel die jullie allang verloren hebben.

 3. Die Zelensky is zelf een van de corruptste miljardairs.n Zie: de Pandora Papers.

  Trouwens : heel west-Oekraine hangt van corruptie en misdaad aan elkaar.
  Oligarchen als Kolomoisky, die ook in politieke zaken zit.
  En : Amerikaanse bedrijven, investeerders, politici, miljardairs :
  van BlackRock tot Monsanto, van Soros tot fam. Biden, Pelosi, Kerry, enz.

 4. Het is hier niet anders, Dat schorem in den Haag viert feesten en leeft in luxe terwijl de bevolking wordt verkracht met oppasschandaal, schade aan huizen door gaswinning, torenhoge prijzen voor energie en voedsel en ga zo maar door. Maar ja, wie houdt ze tegen? Nederland heeft geen echte mannen meer alleen woke-homo’s. DUS, bedankt, we gaan ten gronde

 5. Allen hier zijn in cognitieve coma geprikt en doorweekt van GMO rotzooi met name gemodificeerde soja wat zware Testoron killer is..Het zit bijna in alles..Ik heb inmiddels een dagtaak om normaal voedsel bij boer en buitenlander te halen.

  • Hij slaap steeds beter hij vermoord 17 miljoen mensen in zijn eentje zonder een schot te lossen, ik zou zeggen ga zo door moordenaar Rutte/

 6. Putin had dus toch gelijk, dat het één grote corrupte boevenbende was/ is.

  Al meteen na het uitbreken van de oorlog en de vele ukrainers die naar Nederland kwamen was het te zien dat er iets niet klopte.
  Bij mij in de buurt werden er in een leegstaand gebouw ukrainers opgevangen, en op straat stonden er Porsche Caeynee’s de Duurste soorten Mercedessen, en Fords van een meer dan een ton. En Landrovers enz enz ik realiseerde me : dit is de maffia die hier aangekomen is….. met zulke auto’s uit z’on arm en behoeftig land komen….. wat is hier aan de hand.
  Toen ik dit zag moest ik wel even knipperen met mijn ogen……

  Afgelopen week sprak ik iemand die ukrainers in hun huis hebben gehad.
  Ze waren met de noorderzon vertrokken en hadden in een nabij gelegen stad een huis gekocht❗️
  En het was een groot huis…… zomaar weg bij hun gast gezin en nu levend in luxe……

  Nu maakt Zelensky schoon schip maar zelf heeft hij ook “ boter op zijn hoofd” Hij heeft in diverse landen ook grote “ optrekjes”
  Ik mag wensen dat ALLE BEDROG EN DIEFSTAL ENZ TE VOORSCHIJN ZAL KOMEN. EN GRAAG SNEL….

 7. Er lijkt een politieke zuivering aan de gang te zijn. Eerst die hoge piefen in die neergeschoten helikopter en nu ‘zuiveringen’ wegens corruptie, maar die lui zijn natuurlijk al langer corrupt dan vandaag. Ineens moeten ze weg. Daar stinkt wat..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in