Leopard kaput

De Duitse kanselier Olaf Schulz staat onder druk van lokale coalitiepartners en externe bondgenoten om de export van Duitse Leopard 2 tanks naar Oekraïne toe te staan. Scholz weigert dit tot nu toe omdat de VS niet bereid zijn hun eigen tanks, van het type M1 Abrams, aan Oekraïne te geven:

Duitsland zal geen tanks naar Oekraïne sturen of toestemming geven voor de overdracht ervan totdat de VS ermee instemt hun eigen tanks te geven, vertelde de Duitse kanselier Olaf Scholz woensdag aan Amerikaanse wetgevers in de marge van het World Economic Forum.

De woordenwisseling in Davos, beschreven door drie mensen met kennis van zaken, was respectvol van toon maar liet zien hoe ver Washington en Berlijn van elkaar verwijderd zijn wat betreft een tankovereenkomst.

Een woordvoerder van Scholz reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Maar de kanselier zinspeelde tijdens zijn toespraak in Davos op een of andere regeling met de VS.

“We doen nooit iets alleen, maar samen met anderen, vooral de Verenigde Staten, die heel belangrijk zijn in deze gemeenschappelijke taak om de Oekraïense onafhankelijkheid en soevereiniteit te verdedigen,” zei hij.

De VS hebben hun minister van Defensie Lloyd Austin naar Berlijn gestuurd om Scholz onder druk te zetten zodat hij van gedachten verandert:

Minister van Defensie Lloyd Austin ontmoette donderdag zijn pas benoemde Duitse ambtgenoot voor gesprekken die urgenter zijn geworden sinds Berlijn voorwaarden stelde aan tankleveringen aan Oekraïne.

In een gesprek deze week met president Biden benadrukte de Duitse kanselier Olaf Scholz dat als Duitsland een pakket Leopard 2 tanks voor Oekraïne zou vrijgeven, Washington ook tanks zou moeten sturen, aldus een Duitse en een Amerikaanse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit spraken om het privé-gesprek te bespreken.

Het is een stap die Washington niet wil zetten, onder verwijzing naar het hoge brandstofverbruik en de onderhoudslast van de M1 Abrams gevechtstanks van het Amerikaanse leger. Austin hoopt de impasse in Berlijn te doorbreken en Duitsland over te halen tanks te sturen, aldus een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris.

Het excuus dat Washington geeft voor het niet leveren van Abrams tanks is niet echt geloofwaardig. Ja, de turbine aangedreven Abrams slurpt iets meer brandstof dan de dieselmotor van de Leopard. Maar een turbine vergt ook minder onderhoud dan een dieselmotor, die veel meer bewegende delen heeft, schrijft Andrei.

  Voor het geval u zich afvraagt hoe WO III begint... Amerikaanse inlichtingendienst hielp bij zinken Russisch vlaggenschip

Afgezien van de motor hebben de Abrams geen belangrijke onderdelen die de Leopards niet hebben. De opleiding voor het gebruik en onderhoud van beide verschilt niet in tijd of intensiteit.

Er is ook de valse indruk, die door sommige wapenhandelaars wordt gewekt (in het Duits), dat er “honderden” Leopards beschikbaar zijn. Dit is onzin. Niet elke Leopard lijkt op de andere. De meest gestandaardiseerde variant is de Leopard 2A4. Uiteindelijk kan Oekraïne er misschien een stuk of 50 ontvangen. De huidige Duitse standaardtank is de Leopard 2A7, die drie upgrades heeft gehad sinds de A4-versie uitkwam. Verschillende landen hebben versies daartussenin, vaak met hun eigen verbeterde wapenbesturings- en communicatiesystemen. Het zou vanuit het oogpunt van opleiding en onderhoud geen zin hebben Oekraïne een hele reeks verschillende Leopard-types te geven. De logistiek om die te ondersteunen zou onmiddellijk onhaalbaar worden.

Er zijn ook andere problemen. Tanks uit het Sovjettijdperk wegen ongeveer 40 ton. Alle ‘westerse’ Abrams, Leopard, Britse Challenger en Franse Leclerc main battle tanks hebben een gevechtsgewicht van 60 ton. Ik betwijfel of de wegen en bruggen in Oekraïne zijn aangelegd met dergelijke tanks in gedachten. Wat heb je aan een tank als je hem niet kunt verplaatsen zonder je eigen aanvoerroutes te vernietigen?

Dan is er nog de belangrijke kwestie van de opleiding. Daarbij gaat het niet alleen om de technologie van de tank, maar ook om het tactische gebruik ervan in het veld. De Turkse ervaring in Syrië heeft aangetoond dat een slechte tanktactiek onvermijdelijk tot slechte resultaten leidt, hoe goed de tanks ook zijn.

Terug naar de oorspronkelijke kwestie.

Waarom weigert de VS Abrams te sturen, waarvan zij er honderden direct leverbaar heeft in diverse depots en voorpositioneringslocaties?

De Duitse kanselier lijkt te denken dat de VS zich willen onttrekken aan hun verplichtingen en verantwoordelijkheid voor de komende nederlaag van Oekraïne.

“De Duitsers waren verantwoordelijk voor het leveren van tanks, maar ze leverden niet snel en niet genoeg,” zou een handig excuus kunnen worden wanneer het neoconservatieve Oekraïne-project mislukt, zoals onvermijdelijk zal gebeuren. De VS zouden Europa zo kunnen laten opdraaien voor een uiteengevallen en failliet Oekraïne. Dat kan sowieso gebeuren, maar het moet niet gemakkelijker worden gemaakt door Duitsland ertoe te bewegen de escalatiespiraal in de Amerikaanse proxyoorlog met Rusland te leiden.

  Getuigenis: Enorme biowapens productiefaciliteit onder Azovstal staalfabriek, Doomsday raswapens

Scholz had daaraan moeten denken toen hij aan het begin van de oorlog zijn land aan het Oekraïne-project verbond. De gevolgen waren gemakkelijk te voorspellen:

Het energieverbruik in de VS en de EU zal nu allemaal duurder worden. Dit zal de EU en de VS in een recessie duwen. Aangezien Rusland de prijzen zal verhogen voor de export van goederen waarin het marktmacht heeft – gas, olie, tarwe, kalium, titanium, aluminium, palladium, neon enz.

De ‘westerse’ centrale banken staan nog steeds op praktisch 0% rente en zullen niet geneigd zijn die te verhogen omdat dat een diepere recessie zal veroorzaken. Dit maakt het waarschijnlijk dat de inflatie in de “westerse” wereld sneller zal stijgen dan in Rusland.

Het schuwen van economische betrekkingen met Rusland en China betekent dat Duitsland en zijn nieuwbakken kanselier Olaf Scholz zijn gevallen voor het Amerikaanse plan om een nieuwe Koude Oorlog te creëren. De Duitse economie wordt nu een van de slachtoffers.

Op 4 februari verklaarden Rusland en China een multipolaire wereld waarin zij twee partnerpolen zijn die tegenover de Amerikaanse staan. De inval van Rusland in Oekraïne is daar een bewijs van.

Het laat ook zien dat de VS niet bereid zijn hun supremacistische driften zonder veel strijd op te geven. Maar terwijl de VS de afgelopen 20 jaar hun geld hebben uitgegeven om het Midden-Oosten overhoop te halen, hebben Rusland en China de tijd gebruikt om zich voor te bereiden op het grotere conflict. Zij hebben meer hersentijd aan de kwestie besteed dan de VS.

De Europeanen hadden dat moeten erkennen in plaats van de VS te helpen hun zelfbeeld van unipolaire macht hoog te houden.

Het zal enige tijd duren voordat de nieuwe economische realiteit is doorgedrongen. Ze zullen waarschijnlijk de huidige kijk op de werkelijke strategische belangen van Europa veranderen.

Nu zitten Duitsland en Scholz in de puinhoop die ik aan het begin van de oorlog voorspelde. Dit wordt niet beter door “verantwoordelijkheid te nemen” voor tankleveranties en de VS ermee weg te laten komen. Scholz moet naar de VS kunnen wijzen als de macht achter de oorlog wanneer de uiteindelijke resultaten bekend worden. Laten we eens kijken hoe lang zijn gebruikelijke zwakke ruggengraat hem recht houdt.

  Sy Hersh onthult en NAVO waarschuwt voor escalatie oorlog in Oekraïne?

De VS werken overigens aan verdere escalatiestappen in de oorlog door nieuwe aanvallen op de Krim te plannen:

Nu overweegt de regering Biden wat een van haar stoutmoedigste stappen tot nu toe zou zijn, namelijk Oekraïne helpen bij de aanval op het schiereiland dat president Vladimir Poetin beschouwt als een integraal onderdeel van zijn streven om de Russische glorie uit het verleden te herstellen.

Amerikaanse functionarissen bespreken met hun Oekraïense tegenhangers het gebruik van door de VS geleverde wapens, van HIMARS-raketsystemen tot Bradley-gevechtsvoertuigen, om mogelijk de zwaarbevochten controle van Poetin over een landbrug aan te vallen die fungeert als een kritieke aanvoerroute die de Krim met Rusland verbindt via de door Rusland bezette steden Melitopol en Mariupol.

President Biden is echter nog niet bereid Oekraïne de langeafstandsraketsystemen te geven die Kiev nodig heeft om Russische installaties op het schiereiland aan te vallen.

Deze week houden Amerikaanse en Oekraïense topcommandanten een vergadering op hoog niveau in Duitsland om de offensieve planning uit te werken. De oefening is bedoeld om de Oekraïense strijdplannen af te stemmen op het soort wapens en voorraden dat de NAVO-bondgenoten bijdragen.

De VS plannen alle belangrijke Oekraïense operaties in de oorlog. Zij gaan na welke wapens nodig zijn om die plannen uit te voeren. Vervolgens geeft zij haar NAVO-cliënten de opdracht de spullen te leveren of tenminste een ander land daarvoor te betalen. Als de operatie uiteindelijk van start gaat, zijn het alleen Oekraïense en Russische soldaten die bij hun inspanningen zullen sterven.

“Wat is hier niet goed aan,” vraagt het Witte Huis zich af.

Nou, ik denk niet dat Rusland bereid is de spreekwoordelijke langzaam kokende kikker te zijn in dit escalatiespel. Het zal op een gegeven moment moeten terugslaan op de machten achter de oorlog in plaats van alleen op hun Oekraïense proxy. Ik weet zeker dat het Kremlin de verschillende opties daarvoor al heeft bestudeerd.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin’s krachtige toespraak over het “liberaal-globalisme” (VIDEO)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRussisch offensief “wordt een slachting” voor Oekraïne, zegt voormalig VS inlichtingenofficier
Volgend artikelDavos debatteert of Poetin na de nederlaag van Rusland zal worden gedood of afgevoerd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

21 REACTIES

 1. Dus Berlijn en Washington verschillen van mening. Dus Berlijn begint heel langzaam te begrijpen dat wij hier in Europa zelfmoord plegen zodat Washington feest kan blijven vieren. Nou, dat besef heeft lang geduurd.

 2. M1 Abrams 60ton als je er alles af schroeft en zeker geen DU (verarmt uranium) pantser
  die andere 2 zitten ook rond de 68/72 ton als ze op het slagveld staan

  Niet de juiste brandstof voor de M1 de turbine is juist gekozen als ideaal brandstof systeem , een turbine draait op veel meer soorten brandstof als een diesel

  Zou het ook zo kunnen zijn dat Polen en Finland van hun oude A4 ’s af willen , na Al Bab is wel duidelijk dat een A4 niet meer op het slagveld tussen de moderne RPG’s thuis hoort
  Willen Polen en Finland nieuwe Leopard tanks terug van Duitsland A6/A7 ?
  De Russen zijn generaties vooruit meet verschillende vormen van actief pantser, hebben ook een andere doctrine over het gebruik van tanks

  Buiten de Turkse Leopard’s die uitgeschakeld zijn kijk eens naar de verliezen aan M1’s in Irak en het conflict van de Saoedi-Arabische strijdkrachten tegen de rebellen

  Maar in plaats van over tanks en dergelijke over de grond kruipende shit verdiep je eens in het de Russische doctrine van lucht verdediging hoe dat werkt en wat het verschil is met het westen…..!!!!!

  WAT ZIJN TANKS ZONDER DAT JE DE LUCHT BOVEN HET SLAGVELD BEHEERST

  • “WAT ZIJN TANKS ZONDER DAT JE DE LUCHT BOVEN HET SLAGVELD BEHEERST”

   En daar zijn dan de F-16’s van Nederland voor denk ik?

 3. Ach Rusland kan nato spionage satellieten uit de lucht schieten. De ruimte is geen nato grondgebied, dus geen artikel nummer ‘einde van de wereld’

 4. Hoe zit het met brandsftof tanken van die tanks? Gaat dat zo: effe pauze nemen om te tanken bij de Total op het slachtveld? Met pinpasje betalen? En meteen broodje worst kopen. En waar worden die tanks voor gebruikt? Deze Oekrie thriller is zo verdomde interessant aan het worden! Ik begin het leven nu eindelijk een beetje te snappen, een ware openbaring: het draait om constante oorlogen die door totaal verknipte kerels constant worden bedacht! Ik zou een bordje op Aarde hangen met een waarschuwing: betreed op eigen risico!

  • In de “Battle of the Bulge” werden de nazi’s ook verslagen omdat hun tanks teveel brandstof gebruikten. Vernietig het brandstofdepot en de tanks komen geen meter verder. Een te hoog gewicht, zeker in het voorjaar met diepe modder is ook nadelig.

   • Klopt niet, de bevoorradingskolonnes volgenden niet, weinige en moeilijke wegen, en werden afgesneden van de Spitze die in La Gleize omsingeld en geïsoleerd zonder brandstof zat.

     • Lachen, Leo, nog meer zotte shit. Ik zie ze al kilometers lopen met een jerrycannetje om benzine te halen. Ondertussen wordt de tank door daklozen gekraakt om in te wonen. Of weggesleept voor fout parkeren.

 5. Is het nu niet de hoogste tijd dat er in Duitsland een nieuwe krachtige leider opstaat.
  Een nieuwe leider die de slapjanus van een Scholz gaat vervangen.
  Wat een watje is dat toch.
  Duitsland (en ook de EU) heeft een nieuwe aanvoerder nodig die aan de yanks zegt waat het op staat:
  YANKS OUT.

  • Moffen zijn een zeer (veel te) volgzaam volkje. Dat heeft mij de coronatijd wel geleerd als ik in Duitsland boodschappen deed en tankte. Pas zodra het water Otto Normalverbraucher aan de lippen komt te staan (economisch en maatschappelijk vanwege alle cultuurverrijkers) gaat daar iets veranderen.

   Gaat niet altijd goed, trouwens.

 6. Als W-Europa volledig gedemilitariseerd is zal de VS hun tanks nodig hebben om W-Europa volledig te bezetten om zo ieder verzet de kop te kunnen indrukken.
  W-Europa rijdt nog altijd een te eigengereide koers voor de VS.

   • Ik denk niet dat Rusland W-Europa zal bezetten, wel ‘een lesje zal leren’. De VS zal W-Europa economisch en militair verzwakken door hun proxy-oorlog tegen Rusland en Rusland klaart hierbij de klus voor de VS. De VS doet zich hierbij voor als de ‘good guy’ in de ogen van W-Europa terwijl het gewoon een verzwakking van datzelfde W-Europa wil. De EU is ook voor de VS een bedreiging op gebied van economische grootmacht.
    Dat bedoel ik met mijn posting.

 7. Leopard tanks en misschien wel F16’s. Onvermijdelijk komt ergens moet het moment waarop de Russen het spuugzat zijn en gewelddadig terugslaan? Laten we hopen dat ze dan een paar USA steden in de as leggen, waarbij Europa gewaarschuwd wordt om zich “normaal” te gaan gedragen jegens Rusland, of anders gaat ook het licht uit in het Avondland.
  Ook wel eens goed om de Amerikanen bekend te maken met het verschijnsel “oorlog” Kunnen ze eens met eigen ogen zien wat hun volk wereldwijd allemaal voor ellende heeft veroorzaakt.

 8. Leopards leveren, tja, maar ze vervangen? Dan moet je nieuwe maken maar daarvoor is een lading speciale metalen (is het mangaan of wolfram?) nodig die geleverd werden door … Rusland en nu elders moeten gezocht worden.

  • Mijn beste.
   Mangaan-legering voor de pantsers.
   Verarmd uranium om pantser-doordringbare munitie te maken.
   Wolfram heeft de hoogste soortelijke dichtheid van alle metalen en is loeizwaai maar wel erg noodzakelijk in het las-proces.
   Mangaan herkomst kan velerlei zijn.
   Uranium ==> Rusland
   Wolfram waarschijnlijk ook Rusland.
   Afgezien van China en Brazilie zijn er niet veel landen of natie’s die op grote schaal aan mijnbouw doen.
   Weet niet meer van wie de uitspraak was maar oorlog win je met logisitiek.
   Het lijkt wel of de Ukkrie’s nog niet genoeg klappen hebben gehad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in