De  Amerikaanse marine-veteraan en onafhankelijk journalist, Patrick Lancaster, maakt al sinds het begin van de crisis regelmatig reportages vanuit Oekraïne. Uit zijn verslagen blijkt dat wat er ter plaatse gebeurt, niet is wat de Westerse mainsteam media u willen doen geloven, bericht Dailyexpose.uk.

“Gedurende de 8 jaar van de oorlog in Oekraïne heb ik meer videoreportages gemaakt in door de anti-Oekraïense regering (Volksrepubliek Donetsk) gecontroleerd gebied dan enige andere westerse journalist,” zegt hij.

In zijn reportage van vrijdag interviewde Lancaster bewoners van het etnisch Griekse dorp Sartana, één van de dorpen rond Mariupol, Oekraïne.

“Dit is precies op, wat je zou kunnen zeggen, de frontlijn nu. Niemand weet precies waar de frontlinie begint en eindigt op dit punt er is gewoon zoveel informatie en [ ] minuut na minuut veranderen de lijnen,” zei Lancaster.

Acht jaar geleden werd er een referendum gehouden en “de meeste mensen vroegen om de Russische taal. Maar men besloot ons te Oekraïniseren, zodat iedereen Oekraïns spreekt… Het was verboden om Russisch te spreken in de winkel. Er waren wat spanningen. Werknemers betaalden boetes voor het niet in het Oekraïens zeggen van “Goedemiddag” in de winkel,” legde een bewoner uit.

“Vandaag probeer ik jongens uit Mariupol te vinden om te weten te komen hoe het daar is. Mijn ouders zijn daar gebleven. Maar zij zeggen dat alles erg triest is. Vandaag hoorde ik weer een verhaal dat de Oekraïense strijdkrachten met Azov op elkaar zijn gaan schieten. Omdat de Oekraïense strijdkrachten zich zo’n beetje wilden overgeven, komen er SMS-jes waarin staat dat “je je kunt overgeven en dat je niets zal overkomen”. Dus, zij willen zich overgeven, en Azov begint op hen te schieten. En zij [de Oekraïense strijdkrachten en Azov] zijn in oorlog met elkaar,” zei een andere bewoner.

  Het Westen negeert het Oekraïense gebruik van anti-personeel strooimijnen tegen burgers

Eerder deze maand hebben leden van het Azov-regiment, een zelfverklaarde neonazistische voormalige paramilitaire groepering die nu een eenheid is van de Nationale Garde van Oekraïne, het dorp gebombardeerd, waarschijnlijk mikkend op een kerk. Dorpsbewoners geloven ook dat het Azov was die de school gebombardeerd heeft.

“De Oekraïners zeggen dat het alleen Rusland is dat nu schiet. – Dat zeggen ze altijd. Het is hun beleid. Een smerig beleid,” zei de tweede bewoner.

Andere ondervraagden legden uit dat de Oekraïners Mariupol bombardeerden om paniek te zaaien: “Zodat de mensen weggaan, en ze gebruiken ze als menselijk schild. En nu zijn alle mensen daar. En ze houden ze onder schot, laten ze niet gaan. Schieten ze letterlijk neer als ze weglopen,” zeiden ze.

Voor het geval de video van YouTube wordt verwijderd, hebben wij het transcript van Lancasters verslag hieronder gekopieerd.

Tijdstempel
1:33 Bewoner 1, Grootmoeder – Hallo! Mag ik u een vraag stellen? – Ik zie er nu niet goed uit. – Nee, het gaat wel. – Wat is de vraag? – Kunt u mij zeggen waar we nu zijn? – De stad Mariupol, het dorp Sartana. Het is een Grieks dorp. Dit is het centrum ervan. Dit alles wat u ziet is wat wij hebben, de verwoeste gebouwen… Tja, oorlog is oorlog.
2:04 – Wat is er gebeurd? Hoe was het een maand geleden in vergelijking met nu? – Een maand geleden was alles in orde, iedereen werkte, iedereen overleefde op de een of andere manier. En dat is wat er gebeurd is, ziet u. – Nu hebben DPR en Rusland het hier voor het zeggen, is dat zo? – Zoals ik het zie is dat zo. – Wanneer waren de Oekraïense troepen hier de laatste keer? – Het begon op de 24e, vandaag is het al een maand geleden.
2:49 Oké, een maand. Dus op de 24e zijn de Oekraïners vertrokken, nietwaar? – Ik weet van niets. Ze zijn aan het beschieten, wanneer dat gebeurt, beginnen wij ons te verstoppen. Hoe kunt u op dat moment iets begrijpen? Wie schiet er en wie? Wij horen de beschietingen, wij verstoppen de kinderen en huilen. Niemand vindt dat leuk. Er worden mensen zonder huis achtergelaten, iemand wordt zonder kinderen achtergelaten, iemand verliest ouders. Oorlog is voor niemand goed.
3:33 – Wat is de Volksrepubliek Donetsk voor u? – Ik weet niets van de DPR. Ik neem aan dat u zelf de hele geschiedenis kent. Ik ben geen politicus. – Ja. Was hier 8 jaar geleden een referendum of niet? – Ja, natuurlijk was dat er. De meeste mensen vroegen om de Russische taal. Maar men heeft besloten ons te Oekraïeniseren, zodat iedereen Oekraïens spreekt.
4:10 Wel, ik weet het niet. Als ik volwassen ben, en ik heb op school zowel Oekraïens als Russisch geleerd, maar ik kan niet de hele tijd Oekraïens spreken. Het was verboden om Russisch te spreken in de winkel. – Werkelijk? – Er heerste enige spanning. Werknemers betaalden boetes voor het niet in het Oekraïens zeggen van “Goedemiddag” in de winkel. – Een boete? – Ze betaalden een boete, geld, voor het niet spreken van Oekraïens. Verkopers. – Ik heb het begrepen.
4:51  Ik kan het niet, ik ben geen politicus. Ik ga gewoon huilend rond en dat is het. Ik begon zenuwachtig te worden, dus ging ik naar buiten om op te ruimen. Gewoon voor mezelf. Je moet iets nuttigs doen. Ik weet niet waar mijn 3 kleindochters zijn zonder ouders. Wij hebben ze heengezonden, ze waren bang, huilden. En nu weten wij niet waar onze kleindochters zijn. Het is eng, weet u?
5:21 Iemand kan kluizen en zakken met geld niet verdelen, en arme mensen zoals wij rennen en verstoppen zich en willen gewoon leven. Begrijpt u dat? Wij zijn er al aan gewend dat er geen geld is, dat alles duur is, wij zijn er al aan gewend. Wij willen alleen maar leven. – Wie heeft er schuld aan dit alles? – Daar kan ik geen antwoord op geven, ik weet het niet. Ik ben geen politicus.
5:52 Ik heb medelijden met hen beiden. En hen hebben ook een hart en die ander is ook iemands kind. Waarom is het nodig om te sterven? Waarvoor? Wij moeten praten. Wij moeten een gemeenschappelijke taal vinden. Wij moeten enige concessies doen. Dat is mijn mening. Maar niet om te doden. Dit is niet juist. Ik heb medelijden met hen beiden, het zijn mensen. En wij zijn ons hele leven al vrienden, wij zijn samen geweest, Russen en Oekraïners.
6:26 De helft van ons dorp is ook Grieks, het is een Grieks dorp. Ik ben zelf Griek. Er wonen hier zo veel Oekraïners met hun gezinnen, ze zijn getrouwd. Zoveel Russen hier. Wij hebben altijd samengewoond. Ik begrijp niet wat hier ontstaan is. Ik sprak Russisch, en ik ben zelf Grieks. Toen ik naar school ging, was alles in het Russisch, ik begon Russisch te leren, ik studeerde Engels en Oekraïens.
6:59 Bent u daar in Griekenland geboren? – Nee, ik ben hier geboren. – Het is allemaal geschiedenis. Koningin Catharina II herhuisvestte de Grieken rond de Zee van Azov. Zij wilde niet dat dit gebied zou worden ingenomen door Turken, moslims. Zij wilde dat de orthodoxen hier zouden zijn. En zo vestigde zij de Grieken, zij visten hier, zij bouwden huizen. Alle dorpen rond Mariupol zijn Grieks.
7:36 Maar wij leerden zowel Oekraïens als Russisch, maar… – En ook Grieks? – Nu onderwijzen ze Modern Grieks. Niet het oude Grieks. God weet alleen wie hier schuld aan heeft. En de machthebbers die ermee begonnen zijn. U ziet wat u ziet. – Wat is uw naam? – Wij willen vrede, wij gaan leven. Wij zijn er al aan gewend niets te hebben. Was er maar vrede. Maar ook die zijn wij kwijt. Kijk naar wat wij nu doen. – Wat is uw naam? – Sofia.
8:37 Bewoner 2, Veiligheidsagent Kunt u zich voorstellen? – Dmitry Vladimirovich Tsymbal uit de stad Mariupol. – En waar zijn we nu? – We zijn in het dorp Sartana, het is in de buurt van Mariupol, ongeveer 10-12 km van Mariupol. Hoe ik hier gekomen ben. Ze hebben mij gestuurd om de winkel hier, de Grace, te bewaken. Tegen plunderingen. Zo ben ik hier terechtgekomen.
9:13 Ergens om 13:00 uur werden wij hierheen gebracht en ergens om 14:30 uur hoorde ik dat de jongens van de DPR van achteren begonnen aan te vallen. Ze waren aan het schieten, nou ja, ik weet het niet, ze waren met hun eigen zaken bezig. De volgende dag kwamen ze hier, in 3-4 dagen namen ze het dorp onder controle en begonnen ze hier op te ruimen. Iemand was een informant, een tipgever. Daardoor vonden zij er een, het was niet moeilijk hem te vinden.
9:52 Hij kende het terrein niet. En hij zei dingen die niet met de werkelijkheid overeenstemmen. En ’s avonds riep hij “Eer aan Oekraïne” in het bolwerk dat wij daar hebben, het is de politie. – Heeft hij dat tegen de politie gezegd? – Nee, hij werd naar de politie gebracht, want hij zei dat hij in huisslippers uit Mariupol kwam, maar hij was helemaal schoon. Het was glad en het vroor buiten, hij kon gewoon niet zo schoon komen.
10:24 En hij zei dat er geen troepen in Mariupol zijn, dat het goed is, dat alles in orde is. En toen ik daar wegging, hadden ze al Grads op de binnenplaatsen gezet, ze hadden ook tanks gewoon daar op de binnenplaatsen gezet, ze kwamen in de fabrieken… – Oekraïners? – Ja, Oekraïners, of Azov, dat weet ik niet meer. Wij hebben daar niet veel begrepen. Het is beter om ons daar niet in te verdiepen. En dat was het dan.
10:54 Ik zie dat er veel beschietingen geweest zijn, was dat zo? – Ja, er is hier geschoten. Dit is waarschijnlijk toen er ’s morgens een aanval was, wij waren aan het monitoren met een drone en er landden hier granaten, achter een winkel… – Welke dag was het? – 1 maart. – Zijn de DPR en Rusland hier al geweest? – Op de 28e waren ze nog achter die centrale winkel. En op 1 maart waren ze hier al en gingen ze geleidelijk vooruit. Zij controleerden huizen, zodat er geen verrassingen waren.
11:35 U zei dat er op 1 maart een aanval was, de beschietingen waren door Oekraïeners? – Ja. – Waren er beschietingen voordat de DPR en Rusland hier waren? – Nog één keer, alstublieft. – Toen de Oekraïense troepen hier waren, heeft de DPR toen op de stad geschoten of niet? – Er waren aanvalsgroepen met machinegeweren. Ik ben hier niet meer geweest sinds … Het begon allemaal op de 23e ’s nachts, zoals de plaatselijke bevolking zegt. Toen ik in Mariupol was, hoorde ik Grads in hele pakketten in deze richting vliegen.
12:26 – Waren het Oekraïense Grads? – Ja, Oekraïense Grads uit Mariupol in hele pakketten, weet u wel? Dus zij schoten de hele pakketten. Ergens in deze richting. Op de aanvallers. Ze bombardeerden Talakovka, en ’s morgens begonnen ze hier te bombarderen, want ze passeerden Talakovka, bliezen de brug op, en zo maakten ze het moeilijk om op te rukken.
12:52 – O, die brug, dat heb ik gezien. Wie heeft dat gedaan? – Oekraïense strijdkrachten of iemand daar. – Oekraïense? – Ja, om de opmars van de troepen te vertragen. Zoals ik het begrepen heb, baanden de stormtroopers zich op de een of andere manier een weg door het water, Ze staken het dus op de een of andere manier over en bereikten geleidelijk aan… Wel, ik ben niet naar buiten gegaan, ik zat daar. ’s Morgens vloog er een granaatsplinter naar binnen, maar er was hier niets ergs, het ergste is in Mariupol.
13:25 Vandaag probeer ik jongens uit Mariupol te vinden om te weten te komen hoe het daar is. Mijn ouders zijn daar gebleven. Maar zij zeggen dat alles erg triest is. Vandaag heb ik weer een verhaal gehoord dat de Oekraïense strijdkrachten met Azov zijn gaan schieten. Omdat de Oekraïense strijdkrachten soort van wilden opgeven, komen er SMS-jes waarin staat dat “je je kunt overgeven en er zal je niets gebeuren”.
13:57 Dus zij willen zich overgeven, en Azov begint op hen te schieten. En ze zijn in oorlog met elkaar. Zo’n voorval heeft ook plaatsgevonden. Dit is volgens de verhalen van mensen die 3 dagen geleden uit Mariupol zijn weggekomen. Mariupol staat in brand, de mensen lijden. Ik ben er niet geweest, ik zal er later op de een of andere manier moeten geraken.
14:23 Ik wil dat alles sneller afgelopen is. Wat is de reden? De reden is dat er nationalisten aan de macht zijn in Oekraïne, ik weet niet of u dat weet. Dat zijn Oleg Tyagnibok, Moseychuk, Yatsenyuk, en die bloederige Pasteur. Dat zijn de mensen die ermee begonnen zijn. Nationalisten zijn nu eenmaal aan de macht in Oekraïne. En daarom was er niets goeds te verwachten.
15:06 Het was een kwestie van tijd voordat het zou beginnen. Het is goed dat in sommige gebieden de autoriteiten steun hebben verleend. In Berdyansk bijvoorbeeld hebben de autoriteiten de intocht van de DPR gesteund en er is een stad zonder verwoesting. Maar omdat wij nationalisten in Mariupol hebben, geven zij niet op, want zij zijn verdoemd.
15:36 En zij weten heel goed dat niemand om hen geeft, en daarom houden zij mensen gegijzeld, verschuilen zich achter hen en proberen nog meer mensen mee te nemen naar de volgende wereld. En ik zal u ook vertellen wat er in de zomer gebeurd is. Wij hebben Azov-soldaten in Mariupol… Hij had een hakenkruis getatoeëerd… Weet u wat een hakenkruis is?
16:05 En met een hakenkruisvlag op een motor, reed er één langs de linkeroever. Ik heb het niet gezien, de jongens vertelden het mij. Ik kon het niet geloven. Zij zeggen: “Ja, stel je dat voor.” En er kan hun niets gedaan worden. Het was dus al lang duidelijk dat het slecht zou aflopen in Mariupol. Het is simpelweg dat toen het gebeurde, ik niet kon geloven dat het begonnen was. En nu ben ik hier. Welke vragen zullen er nog meer zijn? – Dat was het, bedankt.
16:45 Zoals ik hier al was, op de 2e of 3e dag waren de DPR aan die kant. En ’s morgens, toen wij het vuur aan het maken waren om te koken, kwam er iets aangevlogen van de kant van Azov, naar wij begrepen hebben, want het was van de linkeroever waar zij gevestigd zijn. Wij hebben geen granaat horen vertrekken. Misschien was het een RPG, want er was niet veel van een grote explosie en er was geen geluid van vertrek
17:18 Het vernielde de kerk en de houtschuur, die levens redden, want daar was onze man die het vuur aanstak. Hij werd door scherven getroffen, dat kunt u nu zien. – Hebben de Oekraïners dit gedaan? – Ja, en de verwoesting van dit huis is ook hun werk. Misschien hebben ze op de kerk gemikt en hebben ze niet geraakt, ik weet niet waar ze op gemikt hebben. Zij wisten dat hier mensen ondergedoken zaten.
17:46 Dit is ’s morgens op de 3e of 4e dag neergekomen van de Oekraïense troepen. Het is met scherven ingeslagen, hier. Het blijkt ongeveer uit die richting. Van die andere kant. Het is door granaatscherven geraakt en in de kerk terechtgekomen. Slechts één persoon was buiten, alle anderen waren binnen. U ziet dat de houtschuur geraakt werd door scherven. Het hek was beschadigd.
18:25 Wij hadden een man die daar zat en vuur maakte, zodat de mensen ’s morgens… Wij hebben ongeveer 40 mensen in de kerk. Er is een tempel beneden, en de mensen zaten daar ondergedoken. En de houtschuur redde levens, want daar lag opgestapeld brandhout.
19:13 – Hij was op dat moment niet in de kelder, dus men kan zeggen dat hij geluk heeft gehad. – De Oekraïners zeggen dat het alleen Rusland is dat nu schiet. – Dat zeggen ze altijd. Het is hun beleid. Een smerig beleid. Waardoor mensen lijden. Gewone mensen, zoals ik, mijn ouders en heel Mariupol.
19:39 En deze man heeft zich niet in de kelder verstopt, hij was ergens in de nederzetting, wat hem geholpen heeft in leven te blijven. En als hij in de kelder was geweest, dan hadden ze hem daar moeten begraven. Grofweg. – Is dit een kelder? – Ja. – De granaat sloeg hier in en alles werd verwoest, ook zijn huis.
20:04 [Donetsk Rus, Republiek Donetsk]
20:10 [Gespecialiseerde School van Mariupol met voortgezette studie van de Modern Griekse taal]
20:55 Diverse ondervraagden bij een schuilplaats – Kunt u zeggen waar we nu zijn? – De nederzetting Sartana. – En hoe is de situatie hier? – Welke situatie? – Gespannen. In ieder geval geen beschietingen. – Het ontbreekt ons aan brandstof om het warm te krijgen. De rest weten ze hierheen te brengen. – Gas, benzine. Het voedsel dat we hebben. – Ik zie dat ze hier veel schieten. – Het is hier niet meer, het is voorbij.
21:24 Nu schieten ze in Mariupol. – Nee, ik zag dat ze veel schoten. – Ja, dat hebben ze gedaan. – En wie was het? Wie heeft de stad beschoten? – Hoe konden wij zien wie de nederzetting beschoot? Het vliegtuig liet het vallen en vloog weg. – Was het een Oekraïens vliegtuig? – Ja. – Hoe weet u dat? – Omdat het over de stad draaide. Russen draaien over het veld.
21:53 En ze hoefden geen twee keer te gaan. – En toen het gebeurde, wie controleerde het gebied, Oekraïners of DPR? – De Oekraïners. – Zij creëerden een paniek. – Zodat de mensen weggaan, en ze gebruiken ze als menselijk schild. En nu zijn alle mensen daar. En ze houden hen onder schot, laten hen niet gaan. Schieten ze letterlijk neer als ze weglopen.
22:20 – Mijn student vertelde mij dat “Azov” hen niet liet gaan, maar toen het Oekraïense leger kwam, lieten ze hen wel gaan. – Wanneer was het de laatste keer dat de Oekraïense strijdkrachten hier waren? – Het was de 28e of de 1e… en daarna niet meer. En toen landden er granaten in de nederzetting. – Vanuit datsja’s. En in één van onze wijken stierf een vrouw.
22:49 – En wie waren het? Oekraïners? – Ja. De Oekraïners hebben hierheen het vuur geschoten. Zij beschoten de nederzetting vanuit Volontyorovka. – Ik heb het begrepen. – Hebben ze nog iets anders meegebracht?
23:10 – Kunt u ons zeggen hoe de situatie is? – Wat is de situatie? Ik weet niet hoe ik het moet zeggen. De kwestie is te breed. Ik weet het niet… de situatie is niet zo goed. – Ik heb het begrepen. – Het is moeilijk. Het is heel moeilijk voor iedereen. – Is dit een soort keuken? – Ja. – Is er een plaats waar mensen slapen? – Ja, die is er. – Het is daar, niet?
23:34 En hoeveel mensen slapen hier? – Het is mijn eerste dag hier, ik weet het niet. – Bent u van hier? – Wij zijn uit de stad gekomen om te helpen. – In het begin waren er wel 200 mensen. En nu zijn het er al minder. Degenen die huizen hebben die in goede staat zijn, zijn naar huis gegaan. Maar er worden toch regelmatig mensen hierheen gebracht.
23:56 Ze brengen mensen uit andere districten hierheen. – Wie financiert dit alles? – Wat? Wie financiert het? Wel, zij brengen humanitaire hulp hierheen. Ook brengt de plaatselijke bevolking wat spullen mee… Ik kan niet precies zeggen hoe het zit met de financiering. Dat moet aan de directie gevraagd worden. Er is veel humanitaire hulp van verschillende fondsen en mensen.
24:23 Oké, dank u wel! – U bent van harte welkom! – Veel mensen gaan al terug naar hun huizen.
24:37 – Hallo! – Deze zaal zat vol met mensen. Zij zijn juist begonnen de plaats te verlaten. Het is nu warmer, dus gaan ze terug naar hun huizen om daar alles schoon te maken. – Ik heb het begrepen. En hoeveel mensen zijn er nu hier? Ongeveer. – Tot 100 mensen. Het is deze kamer en nog 4 kamers van de zijkanten. Alles bij elkaar wonen hier nu ongeveer 100 mensen. – Dank u wel!
25:14 – Kunt u zich voorstellen? – Hallo! Mijn naam is Maria. – Waar zijn we, Maria? – Wij zijn in de nederzetting Sartana, in de stad Mariupol, regio Donetsk. – Hoe lang bent u hier al en hoe is het geweest? – Wij verblijven in de schuilkelder van deze school sinds 26 februari 2022. Toen de beschietingen begonnen, werden veel mensen uit de stad geëvacueerd, maar anderen bleven in schuilkelders.
25:53 Deze zitten in het college, in deze school (200 mensen), in de kleuterschool, en in de kerk. – Zijn deze mensen die hier verblijven plaatselijke bewoners? Of komen zij uit Mariupol of ergens anders vandaan? – Er zijn hier alleen nog plaatselijke bewoners. Op het ogenblik zijn er ook mensen uit Mariupol en de naburige nederzettingen naar hier beginnen komen.
26:16 Wij proberen hen onderdak te bieden, hen te voeden. Wij ontvangen humanitaire hulp: brood, kleren. – Wanneer werd deze plaats de eerste keer beschoten? – Deze plaats? – Deze nederzetting. – Het begon overdag. De vliegtuigen vlogen, dus begonnen ze vanuit vliegtuigen te bombarderen. Verschillende straten werden beschadigd, de huizen daar zijn volledig verwoest.
26:49 Na die beschieting verzamelden de mensen zich in de schuilkelder en begonnen hier hun nachten door te brengen. – Weet u wiens land dit op dat moment was? Wie controleerde het gebied, Oekraïners of Russen, of wie controleerde? – Wij weten niet van wie die vliegtuigen waren. Maar op een dag, toen wij in deze school sliepen, waren er hier “Azov” troepen.
27:21 Zij kwamen hier en bezetten alle verdiepingen, en ook straten in de buurt. Zij stelden zich daar op. – Dus “Azov” was in deze school, niet? – Ja. “Azov”. – Hebben ze van hieruit geschoten of wat? – Ja, ze schoten van hieruit. Ze zijn hier enkele uren gebleven. Nadat ze vertrokken waren, werd de school nog diezelfde nacht beschoten.
27:50 De school werd door verschillende granaten getroffen, directe treffers. Het was een verschrikkelijk geluid! Alle kinderen werden bang. Ook de volwassenen, eigenlijk. Iedereen kreeg het zwaar te verduren. – U zei dus dat het een basis van “Azov” was, dat ze van hieruit schoten en weer vertrokken, niet? – Ze kwamen hier enkele uren en vertrokken weer. En meteen na hun “bezoek” begon een massale beschieting.
28:21 – Dus, ze zijn vertrokken en daarna beschoten, of wat dacht u? Wat is uw mening? – Wie was er aan het schieten? – Veel plaatselijke bewoners denken dat ze hier verkenners hebben opgesteld. – “Azov”? – Ja. Zodat de school als een militair object werd beschouwd. Zodoende werd het beschoten. – Zij wisten dus dat het een goede basis is en wilden het… Ik begrijp het.
29:01 Kunt u mij een beetje van die humanitaire hulp laten zien? Wat is er allemaal? – Wat ontvangen wij? – Ja. En wat is het proces en wie, enzovoort? – Wij zijn plaatselijke bewoners die in de kelder verbleven, in de schuilkelder. Wij hebben ons zelf georganiseerd en zijn begonnen met levensmiddelen van thuis mee te brengen. Wij namen grote pannen uit de schoolkantine en begonnen te koken.
29:27 Wij begonnen ook de bejaarden te voeden die zonder hun kinderen waren achtergebleven, en al degenen die in nood verkeerden. Toen de situatie weer min of meer normaal was, begonnen ze hier humanitaire hulp te leveren. Zij brengen kleren. De behoeftigen kiezen kleren voor zichzelf, zij die geen huizen meer hebben.
29:47 Regelmatig brengen zij ons brood, levensmiddelenpakketten (vrij goede – meel, olie, granen, suiker, thee), huishoudpakketten (wasmiddelen). Dit alles komt in partijtjes. Nu delen wij 1 setje per gezin uit. Zodra wij er meer krijgen, zullen wij alle plaatselijke bewoners hiervan voorzien. – Is er nog iets over van “Azov”? Misschien hun uniform?
30:35 Nee? Niets meer over? Ik heb het. Dat was het dan. Heel erg bedankt! – Er is alleen nog schade. U kunt het zien op de 3e verdieping. Het brak door het dak, de plaat-overlap van de tweede naar de derde verdieping en een granaat stak in de muur van de gymzaal. Het lag er al een hele tijd, ik weet niet of het al verwijderd is of nog niet.
31:04 Oké, hartelijk dank!
31:19 Dit gedeelte van de school heeft het meest geleden.
31:27 Dit zijn klaslokalen. Dit was een kabinet voor computerwetenschappen. Het was volledig uitgerust met computers.
31:45 Dit is van waar de granaat kwam en door het dak brak. En hier insloeg. Het gebeurde dus zoals het gebeurde. Voordat zij kwamen, was het best oké. – Dus, zei u, voordat “Azov” kwam was het in orde, niet? – Ja. En na hun 2-3 uur “bezoek” begonnen de beschietingen. – Toen zij al vertrokken waren, toch? – Ja.

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dr. Coleman: Wat heeft de globalistische elite hierna voor ons in petto?Volg Frontnieuws op Telegram

  Vergeet niet het verslag van WaPo uit december over de plannen van Kiev om de Kachovka-dam op te blazen
Vorig artikelHet aantal hartaanvallen rijst de pan uit, en de media geven de schuld aan alles behalve aan de COVID-vaccins
Volgend artikelCovid injectie onder de microscoop: Een Nieuw-Zeelandse microbioloog doet zijn bevindingen uit de doeken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Hebben Rutte of Kaag de Azov nog niet gesubsidieerd?
    Dat past in hun beleid.

    Of de Hamas, weer wat aanslagen in Israel…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in