Blijkbaar waren de Oekraïense strijdkrachten zich niet bewust van de verdedigingscapaciteiten van de Russische Federatie, omdat ze de vijand onderschat hebben tijdens het tegenoffensief. Volgens een artikel dat onlangs door CNN is gepubliceerd, hadden de Oekraïense soldaten niet verwacht dat hun tegenstanders zo efficiënt zouden zijn op het slagveld, wat zou verklaren waarom het tegenoffensief van Kiev zo overschat werd – en nu zo bekritiseerd wordt voor de irrelevante resultaten, schrijft Lucas Leiroz.

Het artikel is geschreven door verslaggevers ter plaatse, oorlogscorrespondenten die Oekraïense troepen interviewden om hun mening te weten te komen over wat er in de frontlinies gebeurt. In de tekst “gaven” de geïnterviewden onverwacht toe dat ze de Russische tegenstanders hadden onderschat, waarmee ze vrijwel de verantwoordelijkheid op zich namen voor het mislukken van de tegenaanval.

“Het zal niet zo gemakkelijk zijn als in [de tactische terugtocht van Rusland uit] Kharkiv. Hier stond de vijand klaar, helaas. Iedereen praatte er al maanden over dat we hierheen zouden trekken (…) We hadden minder weerstand verwacht. Ze houden stand. Ze hebben leiderschap. Dat zeg je niet vaak over de vijand”, vertelde een commandant van een tankeenheid genaamd “Lotos” aan journalisten van CNN. Ook “Vlad”, “een hospik bij de 15e Nationale Garde”, verklaarde: “Je moet de vijand niet huldigen (…) Maar onderschat hem niet”.

Het artikel toont echter ook enig optimisme over de toekomst van het tegenoffensief. Er wordt gezegd dat de Oekraïners al geleerd hebben “hun vijand niet te onderschatten” en dat ze nu iets echt efficiënt kunnen doen, ondanks de moeilijkheden. Geïnterviewden beweren dat er een soort “dorst naar wraak” is die hen motiveert om te blijven vechten, en daarom “zag CNN een voelbare verbetering in het moreel”.

  VERGRENDELD: Nadat ze aan het begin van de oorlog alle kustgebieden van de Azov Zee hadden ingenomen, blokkeren en vernietigen de Russische strijdkrachten nu de infrastructuur van alle Oekraïense havens aan de Zwarte Zee

Julia, een andere militaire hospik die door CNN werd geïnterviewd, verklaart dat haar collega’s optimistisch zijn over de toekomst van het offensief, omdat “wraak” en “haat” hen zouden motiveren. Volgens haar is er nu een ander optimisme, mogelijk realistischer, omdat ze de capaciteit van de vijand kent, maar nog steeds erg sterk, omdat de Oekraïners enthousiast zijn over de mogelijkheid om aan te vallen, aangezien ze meer dan 18 maanden alleen maar bezig zijn geweest om zichzelf te verdedigen. Ze zegt bijvoorbeeld dat de gewonde soldaten voor wie ze zorgt staan te popelen om terug te keren naar het front en hun taken te hervatten, omdat hun “dorst naar wraak erg sterk is”.

“We zijn nog steeds optimistisch, maar niet meer zoals vroeger. Aanvallen is emotioneel gemakkelijker. Het was erg zwaar om 18 maanden lang in de verdediging te staan (…) Ze (gewonde Oekraïense troepen) weten dat het niet hetzelfde zal zijn – ze zullen niet in het aanvalsteam zitten. Maar ze willen terugkomen. Want de dorst naar wraak is erg sterk. Haat is heel sterk”, zei ze.

Het is merkwaardig om dit soort informatie in de Westerse media te lezen, terwijl aan de andere kant krijgsgevangenen die door de Russen gevangen zijn genomen, beweren dat ze via TikTok over het bestaan van een “tegenoffensief” hebben gehoord, omdat hun officieren hen op het slagveld niets hadden verteld. Er is duidelijk een inconsistentie tussen de gegevens. Soldaten die niet op de hoogte waren van het tegenoffensief kunnen de aanval niet hebben overschat of de vijand hebben onderschat. Ze wisten niet eens wat ze deden om het onderwerp kritisch te kunnen beoordelen.

  Het idee van een Oekraïense overwinning is een waanidee

De geïnterviewden van CNN spreken alsof zij schuld hebben aan het militaire falen, terwijl in feite degenen die verantwoordelijk zijn voor het berekenen van de kansen op de overwinning geen militairen aan de frontlinies zijn, maar inlichtingenofficieren die toegang hebben tot gevoelige gegevens over de vijand. Wat het meest waarschijnlijk lijkt, is dat de media de berichten van de bronnen die zeggen dat er fouten zijn gemaakt bij de berekening van de mogelijke resultaten van het tegenoffensief manipuleren, de Oekraïners de schuld geven en proberen hun eigen imago op te poetsen.

Samen met Oekraïense staatsambtenaren waren de Westerse media voornamelijk verantwoordelijk voor het verspreiden van het narratief dat er een grootschalige aanval werd gepland door Kiev. Westerse journalisten overschatten deze vermeende aanval meer dan welke Oekraïense militair dan ook en nu lijken ze te proberen hun eigen geloofwaardigheid te redden door met nieuwe “verklaringen” te komen over wat er zogenaamd voor gezorgd heeft dat de aanval niet kon slagen.

Bovendien is het moeilijk te geloven dat er echt zoveel motivatie en een hoog moreel onder de Oekraïense troepen heerst na zoveel recente nederlagen. Wat we de afgelopen maanden hebben gezien, is een reeks pessimistische verklaringen van het Oekraïense leger, waarbij steeds minder mensen geloven in een mogelijke overwinning. In feite is de tendens dat territoriale verliezen en nederlagen op het slagveld leiden tot een verslechtering van de geloofwaardigheid, morele ontmoediging en capitulatie, en niet tot “dorst naar wraak”.

In die zin lijkt het waarschijnlijker dat de Westerse media zelf een nieuwe propagandacampagne opstarten, gericht op de bewering dat er in de nabije toekomst een nieuwe golf van tegenaanvallen zal komen, waarvan verondersteld wordt dat ze de fouten van de vorige niet zullen herhalen. Een aanwijzing hiervoor is het feit dat CNN-journalisten in het artikel ook kritiek hebben op de NAVO-wapens die naar Oekraïne zijn gestuurd, door te stellen dat het “geschonken” wapens zijn, “die niet altijd aan de NAVO-standaarden voldoen”. Dit lijkt een psychologische zet te zijn om de publieke opinie ervan te overtuigen dat wat er tot nu toe naar Kiev is gestuurd nog steeds “niet genoeg” is om het tegenoffensief te laten slagen, en dat er efficiëntere, dodelijkere wapens in de militaire hulppakketten moeten zitten.

  Verliest de VS de controle over Oekraïne?

Uiteindelijk lijken de westerse media weer te doen wat ze tijdens het hele conflict hebben gedaan: oorlog aanmoedigen, meer wapens eisen en hun eigen analysefouten proberen te verhullen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïense leger vermoordt 20 burgers in vijf dagen van opzettelijke beschietingen op Donbass-woonwijken (Video’s)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNa het 3 jaar lang te hebben gehekeld en miljoenen zien sterven, geeft de FDA nu toe dat artsen het volste recht hadden om Ivermectine voor te schrijven als legitieme behandeling voor Covid-19
Volgend artikelNooit vergeten: Linkse mensen toonden hun ware autoritaire kleuren tijdens de Covid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. JA HET IS SCHANDALIG DAT HIER NOG MENSEN DIE OORLOG STEUNEN MET VAN ALLES EN NOG WAT NOG GEKKER IS,,,,,,,,,,,,,,,,,, DAT OEKRAINSE VLUCHTELINGEN OP VAKANTIE GAAN IN HUN LAND MAAR HET WESTEN DOET ALSOF HUN NEUS BLOED Dagelijks sterven jonge mannen aan deze waanzin oorlog die opgezet is door Biden en von der Leyden Beide moeten voor de rechter gedaagd zouden moeten worden Zij het an dat die bende even corrupt is dus persoonlijk bescherming wordt hen aangeboden!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Onnozele media woordspelletjes om de oorlog te laten voortduren en het verdienmodel in stand te houden.
  Dat er nog mensen zijn die daar in trappen.

 3. Het is wel tekenend voor de nazi ideologie dat zij zich vooral voedt met haat en wraak. Verdoofd door methamfetamine richt ze zich alleen daarop terwijl onder haar neus de meest gruwelijke en onmenselijke misdaden plaatsvinden.

 4. Vanmorgen op de snelweg in de buurt van Enschede werd ik ingehaald door een blauw/geel vrachtwagentje met Oekraïens nummerbord waar met grote letters op de zijkant “steun Oekraïene” geschreven stond.
  Ik had in eerste instantie de neiging om de middelvinger op te steken maar dat is niet erg ladylike, dus ik heb me ingehouden en gedacht als het allemaal zo voorspoedig zou verlopen hadden ze dat soort onzin niet nodig.
  Ik word pislink als mensen die nazi snuifduif in zn latexpakje op lopen hemelen maar de meesten weten niet meer dan wat in de media word verteld en als je ze dan wijst op het feit dat er een heel andere kant aan het verhaal zit zijn ze te beroerd om bv een site als deze te bezoeken.

  • Nanda,
   Ik was bij een goede vriend thuis en zijn vriendin en ik kregen een gesprek over die oorlog en Rusland, Putin moet weg en die is een misdadiger en Rusland moet door iemand anders geleid worden, ik hoorde alle propaganda allemaal aan en antwoordde toen zei mij vroeg wat ik van Putin vond, voor haar was Zelensky een held en vechter voor vrijheid en democratie, ik zei dat Rusland tegen het fascisme vocht en nu net als vroeger tegen Nazi Duitsland alleen stonden, het gesprek verhitte omdat ik het geen inval noemde van Rusland, ik weet dat de burgerrechten van de Russisch sprekenden verpletterd werden, hun taal verboden, zij untermenschen werden genoemd en er onder Zelensky geen oppositie meer is, een leider woont in Spanje en is nog steeds bang om vermoord te worden, ik liet haar in haar waarheid met rust en zei ik ga niet verder over dit onderwerp maar zei ik haat nazi’s en zo zie ik het Kievregime, ik hoef niet mijn gelijk te krijgen, maar ja de meeste personen kijken steeds hetzelfde van nieuws en komen dus nooit buiten de verzwegen feiten, ik zie dat hier ook met sommigen, probeer open te blijven ook al is er weinig ruimte, soms is het zwijgen het beste maar soms ga ik tegenin, verschillend hoe ik kan reageren, soms voel je je erg in een isolement door mijn gedachtes of meningen, ik pas ook nergens meer bij sinds een paar jaar, soms hebben argumenten ook geen zin want die ander staat daar niet open voor en luisteren ook niet, een dominee ben ik niet dus, daarom dus is het zo fijn om het hier dus wel met elkaar te delen en daar blijf ik dankbaar voor, groet aan U van mij.

 5. Ik probeer wel eens op mijn werk te zeggen dat goed en kwaad in deze oorlog misschien wel heel anders in elkaar zit dan dat de media de mensen vertelt.
  Best moeilijk, om met mensen te praten die zich nooit verdiept hebben in het Amerikaanse buitenlands beleid.
  Die nauwelijks weten wat rechtspersoonlijkheid is. Niet weten wat het verschil is tussen een bv en nv. Nooit gehoord hebben van maatschappelijk kapitaal, bestuurdersaansprakelijkheid en dergelijke.
  Die niet weten wat trias politica inhoudt. Niet weten wat derivaten zijn. Het bestaan van de Bilderbergers, Trilateral commission en de Council on Foreign Relations niet kennen. Die niet weten wie Milgram is en ga zo maar door.
  Maar wat ze wel weten is : alle Russen zijn slecht, Poetin is slecht. De amerikanen hebben ons gered in WO 2, die zijn allemaal goed.
  Dan zeg ik lees of luister eens naar professor Mearsheimer, die kan het goed uitleggen.
  Antwoord : nee maar dat ga ik niet allemaal lezen. Dan ben ik een half uur bezig.
  En dan denk ik nog wel eens aan “dhr”” Alexander Pechthold ex-d66. Die wilde 16 jarigen kiesrecht geven.
  Dus eerst onderwijs uithollen middels privatisering en dan kinderen kiesrecht geven. Die zijn nog makkelijker te beinvloeden dan de meeste volwassenen van vandaag.
  Voor de kinderen wordt onderwijs gebruikt om te beinvloeden en voor de volwassenen de msm.
  Je wordt er soms zo moe van….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in