Vrijwel alle Amerikaanse en Europese mainstream media hebben erkend dat het Oekraïense tegenoffensief is vastgelopen en dat Kiev en de NAVO er niet in zijn geslaagd om de verdedigingslinies van Rusland te ontwrichten. Voormalig VS marinier en geopolitiek analist Brian Berletic geeft Sputnik nieuwe inzichten in wat er gebeurt, waarom en een mogelijke uitweg uit het moeras voor Oekraïne, schrijft Sputnik.

Het Witte Huis haastte zich vrijdag in de preventieve schadebeperkingsmodus te midden van reacties op de controversiële beslissing van president Joe Biden om clustermunitie naar Oekraïne te sturen.

“De Oekraïners hebben bijna geen munitie meer,” zei Biden in een interview met de media. “Dit is een oorlog die te maken heeft met munitie, en zij hebben bijna geen munitie meer en wij hebben er niet veel van,” voegde hij eraan toe.

Onderminister van Defensie Colin Kahl bevestigde aan verslaggevers dat de VS zou proberen om de clustermunitie naar Oekraïne te krijgen “binnen een tijdsbestek dat relevant is voor het tegenoffensief.”

Maar het laatste nieuws van het front suggereert iets anders: Oekraïense commandanten en soldaten aan het front vertellen Westerse media dat hun voorraad bijna op is, van voertuigen en munitie tot draagbare luchtverdedigingsraketten, terwijl de veelgeprezen main battle tanks van de NAVO, waarvan aanvankelijk werd verwacht dat ze het tij zouden keren, na verliezen van het front zijn teruggetrokken.

Nog steeds, meer dan een maand na het offensief, blijven Oekraïense en NAVO-functionarissen en de meeste media verzekeren dat de gevechten “verkennende aanvallen” zijn geweest en dat, in de woorden van Kahl, “het grootste deel van [Kievs] gevechtskracht voor deze strijd nog niet is ingezet”.

“Je doet geen verkennende acties met je beste tanks, je beste infanteriegevechtsvoertuigen,” vertelde Brian Berletic aan Sputnik’s podcast New Rules.

“Dat doe je met strijdkrachten die op een bepaalde manier ‘vervangbaar’ zijn. En dan volg je dat op met je beste troepen om eventuele winst die ze maken uit te buiten. Ze hebben geen winst geboekt. Ze zitten vast in deze mijnenvelden. En ik denk dat wat we nu zien, is dat men er niet in slaagt om deze mijnenvelden te plannen en op de juiste manier te doorbreken. En het wordt afgedaan als louter verkennende acties in de aanloop naar het hoofdoffensief,” zei de voormalige marinier.

NAVO-training heeft van de Oekraïense troepen geen supersoldaten gemaakt

Volgens cijfers van het Russische Ministerie van Defensie heeft Oekraïne tussen begin juni en 9 juli bijna 1.250 pantservoertuigen (waaronder tanks), bijna 950 andere militaire voertuigen, 29 raketartillerielanceerinrichtingen, 425 stukken artillerie en mortieren, twee luchtverdedigingssystemen, meer dan 500 drones, 22 vliegtuigen en zes helikopters verloren.

  Baud's boek, De Russische Kunst van het Oorlogvoeren

Het was van het begin af aan “extreem onrealistisch” van de kant van Kiev om zich voor te stellen dat het tegenoffensief met door de NAVO getrainde troepen en NAVO-materiaal hun troepen op de een of andere manier in een onoverwinnelijk leger zou veranderen, zei Berletic.

“We moeten niet vergeten dat de NAVO de Oekraïense troepen voorafgaand aan dit offensief weliswaar heeft getraind, maar dat dit op een zeer verkorte manier is gebeurd. Ze overhandigen hen uitrusting die ze vervolgens moeten leren gebruiken, wat meestal zes maanden tot een jaar duurt om effectief te leren gebruiken. En ze doen dit in een trainingssessie die in slechts een paar weken is samengeperst. Je kunt zoiets niet versnellen. Als je de training overhaast uitvoert, zal dat rampzalige gevolgen hebben op het slagveld,” legde de voormalige marinier uit.

“Er is een reden waarom de Verenigde Staten bijvoorbeeld een beginnende tankbemanning zes maanden lang traint voordat hij zich bij zijn eenheid voegt en daar met zijn eenheid aan verdere training begint. Het Amerikaanse leger krijgt deze soldaten slechts voor vier jaar. Ze willen de tijd dat ze hun werk doen maximaliseren. Als ze hen sneller konden opleiden, zouden ze dat doen. Dat kunnen ze niet,” voegde hij eraan toe.

“Proberen om deze training voor Oekraïne te versnellen was voorspelbaar rampzalig. En dat zien we nu op het slagveld gebeuren,” benadrukte Berletic.

Toenemende verliezen

Berletic is het eens met de publieke beoordeling van functionarissen van het Pentagon dat het Oekraïense leger nog steeds meer offensief potentieel heeft dan het tot nu toe heeft verbruikt.

Maar tegelijkertijd, merkte hij op, “hebben ze een eindige hoeveelheid artillerie en munitie om deze opmars die ze maken langs de contactlijn te ondersteunen. En hoe langer het duurt voordat ze een doorbraak maken, hoe minder artilleriemunitie ze zullen hebben om die doorbraken uit te buiten en hun controle over nieuw gewonnen gebied te consolideren.”

Aan het eind van de dag, zegt Berletic, waar het offensief ook stopt, zal het eindresultaat een uitgeputte Oekraïense strijdmacht zijn “die volledig vervangen zal moeten worden, net zoals de NAVO heeft moeten doen voor Oekraïne na de Oekraïense offensieven van afgelopen herfst.”

  Professor Trenin: Een jaar later - Dit is hoe het Oekraïne-conflict de wereldorde verandert

Uitputtingsstrategie

Voortbordurend op de opmerkingen die de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin vorig jaar maakte over het doel van de VS om Rusland in de proxy-oorlog in Oekraïne te “verzwakken“, hebben Oekraïense militaire functionarissen en Amerikaanse media onlangs de strategie van het “uitputten” van de reserves van Rusland naar voren gebracht als een van de doelen van het tegenoffensief.

Volgens Berletic is de realiteit dat Kiev en zijn NAVO-beschermers met uitputting worden geconfronteerd.

“Ze zijn nog niet eens bij de eerste verdedigingslinies van de Russische vestingwerken aangekomen. Putten ze Rusland uit of putten ze zichzelf uit?… De krachtsverhoudingen wat betreft uitrusting, getraind personeel en munitie zijn altijd in het voordeel van Rusland geweest, vooral na de mobilisatie van vorig jaar, toen zo’n 300.000 reservisten… door de Russische regering werden opgeroepen en ingezet voor de speciale militaire operatie. Ik denk dat Rusland zich terdege bewust was van de omvang van dit offensief. Ze zijn erop voorbereid. Hun militaire industriële productie is voorbereid op de materiële kosten van de verdediging van de bestandslijn,” zei hij.

Volgens Berletic behandelt Moskou het conflict als “een uitputtingsslag met vele facetten,” gebaseerd op zijn defensieve strategie en zwaar gebruik van zijn bijna totale voordeel in luchtmacht, en afstandsraketten en drones.

Ruslands militair-industrieel complex overtreft collectief Westen

Herinnerend aan de verbeteringen die het afgelopen jaar zijn aangebracht in de beschikbaarheid van Russische raketten en drones, een feit dat nu zelfs door de media-afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt te worden erkend, zei Berletic dat deze veranderingen lijken aan te tonen dat de sanctiestrategie van het Westen volledig heeft gefaald.

“Dit is een directe tegenspraak van alles wat de Westerse media hebben gezegd over de sancties die een tol eisen van de Russische economie en het Russisch militair-industrieel complex ontdoen van noodzakelijke input. Het lijkt er niet op dat dit ook maar iets van dat alles heeft gedaan, en we zien zelfs dat de Westerse media nu geleidelijk toegeven dat… [Rusland] het collectieve Westen, de VS en Europa samen overtreft op het gebied van artilleriemunitie, dingen zoals drones, zelfs precisiewapens voor de lange afstand,” merkte de waarnemer op.

  Kolonel Douglas Macgregor: ALLES verandert in 4 weken; dit is Poetin's stilte voor de storm

Bovendien, zei hij, terwijl het Westen “alles wat ze hebben liggen naar Oekraïne lijkt te sturen,” heeft de Russische militaire industrie zich “aangepast aan de realiteit op het slagveld” en zich ingegraven voor de lange termijn.

“Er is onlangs sprake geweest van het sturen van clustermunitie naar Oekraïne. Als mensen de details van dat verhaal lezen, hebben ze het eigenlijk over 155 mm artilleriegranaten die clustermunitie zijn. En ze sturen die niet omdat Oekraïne die munitie nodig heeft, maar omdat ze niet meer beschikken over de explosieve artilleriegranaten die Oekraïne al die tijd heeft gebruikt. Die zijn op. Ze sturen gewoon wat ze nog in hun voorraad hebben,” zei Berletic.

Kievs uitweg uit het “rampzalige” tegenoffensief

Berletic maakte de balans op van het feit dat het tegenoffensief duidelijk niet de kant opgaat die Kiev en de NAVO gehoopt hadden, en zei dat “het hele uitgangspunt om dit offensief te beginnen” een “rampzalige beslissing” is gebleken.

“Er zijn echt geen goede opties meer voor Oekraïne in het midden van dit offensief, behalve om het te stoppen en naar de onderhandelingstafel te gaan, wat ze volgens mij niet gaan doen,” zei de waarnemer. In plaats daarvan zal Kiev waarschijnlijk troepen blijven gooien naar de Russische verdediging, misschien hier en daar doorbraken maken en grondgebied veroveren, maar ten koste van “catastrofale verliezen”, waardoor ze uiteindelijk in een kwetsbare positie terechtkomen.

“We zien wel dat ze politieke spelletjes spelen. Verhalen over de kerncentrale in Zaporozhye, op zoek naar een soort voorwendsel om het conflict te internationaliseren en de NAVO er op de een of andere manier rechtstreeks bij te betrekken. En dit lijkt erg op de proxy-oorlog van de VS in Syrië. Ze gebruikten het voorwendsel dat Syrië chemische wapens zou gebruiken als een excuus om directer betrokken te raken. Uiteindelijk werkte dat niet. Maar het Amerikaanse leger is desondanks nog steeds in Oost-Syrië. En ik denk dat ze iets soortgelijks van plan zijn voor Oekraïne, want het is heel duidelijk dat dit offensief niet zal uitpakken zoals ze wilden,” vatte Berletic samen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat niemand u vertelde over Oekraïne – Mindblowing!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Russen onderschepten een drievoudige Oekraïense aanval aan het Donbas-front – Russische verdedigingslinies ondoordringbaar
Volgend artikelZijn ze gek aan het worden?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Rusland is Syrië niet, dus dat zal niet gebeuren.. tenslotte hebben de Russen daar de basis gelegd voor nu tegen de ukra-navo alliantie..ken uw vijand zeggen ze zelf.. bovendien zijn ze pas later op vraag van Assad komen helpen…

  • Syrië…ook niet vergeten. Damascus bijvoorbeeld half aan gort geschoten vanwege Westerse invloeden.
   Rusland die het nog tegen probeerde te houden.

 2. Rusland gaat nucleaire installaties in Oekraïne aanvallen na poging tot aanval op de kerncentrale van Smolensk

  Rusland zal overwegen om nucleaire faciliteiten in Oekraïne en Oost-Europa aan te vallen als de raketaanval van de NAVO op de Desnogorsk-kerncentrale (NPP) in de Russische Smolensk-regio wordt bevestigd, schreef plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad van Rusland Dmitry Medvedev in zijn Telegram-kanaal .

  Medvedev noemde de Zuid-Oekraïense, Rivne en Khmelnitsky kerncentrales.

  “We hoeven hier niet meer verlegen te zijn”, schreef Medvedev.

  Volgens het Mash Telegram-kanaal probeerden de Oekraïense troepen op 9 juli de kerncentrale van Smolensk aan te vallen. Er werd gezegd dat de aanval werd uitgevoerd met behulp van Storm Shadow-kruisraketten.

  Russische luchtverdediging schoot de raketten rond 14.00 uur neer boven het dorp Bytosh in de regio Bryansk.

  Er is nog geen officiële bevestiging van dergelijke rapporten.

  https://english.pravda.ru/news/hotspots/157045-smolensk_npp/

 3. Wacht maar even af……. RUTTE KOMT ERAAN😉🤞👈❓Wasrschijnlijk als secretaris Generaal van de NAVO.
  Houdt moed….. Met Rutte wordt alles beter❗️

 4. De reden voor het mislukken van de opstand van Prigozhin werd gevonden in een oud briefje van Zjirinovski

  Staatsdoema-vicevoorzitter van de LDPR Boris Chernyshov publiceerde een oud briefje van voormalig partijleider Vladimir Zhirinovsky, waarin de plaatsvervanger een verklaring vond voor het mislukken van de opstand van het hoofd van de particuliere militaire compagnie (PMC) Wagner Yevgeny Prigozhin. Hij liet het overeenkomstige bericht in Telegram achter.

  Volgens Chernyshov worden na het lezen van de notitie ook de redenen voor de ineenstorting van de USSR en het Russische rijk duidelijk.

  “Twee fouten. De eeuwige Russische staat zou gebaseerd kunnen zijn op 1) het Russische volk, 2) Orthodoxie. De tsaar en de bolsjewieken hielden hier geen rekening mee en beide staten vielen uiteen. Nu begint het beter te worden, maar 70 jaar atheïsme en internationalisme laten zich voelen”, aldus de tekst.

  De plaatsvervanger benadrukte dat Rusland de volgende test doorstond, juist dankzij zijn afhankelijkheid van de mensen en het geloof, en door zich achter de president aan te sluiten.

  “Dankzij het feit dat burgers de staat steunen en de autoriteiten op deze steun vertrouwen bij hun beslissingen, was het mogelijk om bloedvergieten en burgeroorlog te voorkomen”, concludeerde hij.

  Op 26 mei toonde de LDPR nog een briefje van Zhirinovsky dat in de archieven was gevonden. Daarin vertelde hij over wat zakenman Boris Berezovsky doodde, evenals politici Grigory Yavlinsky en Boris Nemtsov.

  https://rycckienovosti.ru/2023/07/02/777094/?utm_source=smi2

 5. Rutski krijgt een goede baan in de EU let maar op. Gaat politiek helemaal niet verlaten. Komt misschien in een NGO of als vasal van herr Schwab. Mark is een machtsgeile wellusteling die de ring of power niet los kan laten. Hij is de Smeagol van Nederland en we zien hem zeker terug.

  • Sjaak Jager juli 10, 2023 at 16:46
   Goed gezien Sjaak.
   Van die paling zijn we nog lang niet af.Die gaat bij zijn vriendjes in Davos of Brussels zitten.Kan niet mis.Waarom denk je dat hij zo eenvoudig snel uit de politiek stapt?
   Hij is ingeseind denk ik.Zijn record heeftie behaald.Zijn imago gehandhaafd(ouwe Saab en op de fiets)
   wat heeft die sloper hier nog verder te behalen?
   Iedere functie in Ned. is minder.Dus het buitenland.Wie heeft mark al die tijd weten te bekoren?
   Echt waar,we zijn nog lang niet van glibber-aal af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in