© Hans Hillewaert / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Het Dierenrijk is in oorlog met het Demonenrijk. In India doen kleine aapjes hun best om terug te vechten tegen de Curry-eskaders, en nu is er een nieuw slagveld geopend in Oeganda.

Chimpansees, ondanks hun kleine aantal, verweren zich dapper tegen de oneindige zwarte vloed die oprukt naar hun habitat.

Daily Star:

Chimpansees lijken misschien vriendelijke, knuffeldieren. Maar ze kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de mens – zoals de dorpelingen in een oorlog met de dieren aan het ontdekken zijn.

Een volwassen chimpansee kan tot vijf keer de bovenlichaamskracht van een man hebben, zegt Frans de Waal, de Nederlandse primatoloog: “Mensen kijken op tv naar pro-worstelaars en denken dat ze sterk zijn. Maar een pro-worstelaar zou een chimpansee niet stil kunnen houden als hij dat zouden willen”.

“Van chimpanseemannen is gemeten dat ze vijf keer de armkracht hebben als een mens. Zelfs een jonge chimpansee van vier of vijf jaar, je zou hem niet stil kunnen houden als je zou willen”.

Hij zegt dat ze, naast sterk, wreed kunnen zijn: “Ze kunnen enorme verminking veroorzaken. Ze gaan voor het gezicht; ze gaan voor de handen en voeten; ze gaan voor de testikels. Voor buitenstaanders hebben ze heel smerig gedrag”.

Lange tijd was de enorme kracht van chimpansees geen bedreiging voor de mens, omdat deze verrassend intelligente dieren grotendeels bang voor ons waren en zich eerder zouden verbergen dan vechten.

Maar nu de menselijke nederzettingen steeds dichter bij het grondgebied van de chimpansees komen te liggen, is die angst aan het verdwijnen om te worden vervangen door naakte agressie – er is een ware oorlog uitgebroken in Oeganda nu de chimpansees zijn begonnen zich te verzetten tegen de menselijke expansie.

  UNHCR verkoopt vluchtelingenplaatsen aan welvarende Afrikanen

Zonder het gereedschap en de wapens van de blanke man zouden chimpansees snel de zwarten in de strijd verslaan. Ze zouden zelfs in staat kunnen zijn om de zwarten te slim af te zijn, ondanks het feit dat de zwarten over geavanceerde wapens beschikken, als alleen de blanken er maar buiten zouden blijven en geen enkele vorm van begeleiding of advies aan de zwarten zouden geven.

De dieren, waarvan bekend is dat ze stokken en stenen als wapens gebruiken, richten zich vooral op kinderen bij hun aanvallen.

De twee jaar oude Mujuni Semata werd door een volwassen mannelijke chimpansee gepakt terwijl de familie samen in hun tuin was en uiteengerukt voordat zijn radeloze ouders hem konden redden.

Slimme chimpansees schakelen toekomstige bedreigingen uit voordat ze echte bedreigingen worden, terwijl ze ook de vijand demoraliseren.

Als de blanken zich er niet mee bemoeien, is de kans groot dat de chimpansees zullen zegevieren.

Aanvallen door chimpansees op menselijke zuigelingen zijn voortgezet, met ten minste drie dodelijke slachtoffers en een half dozijn verwondingen of nauwe ontsnappingen in het Muhororo-gebied in de afgelopen paar jaar.

In 2017 werd een peuter met de naam Maculate Rukundo door chimpansees gegrepen in hetzelfde gebied als waar haar moeder op het veld werkte. Ze zette de achtervolging in maar trok zich terug toen ze werd geconfronteerd met een hele troep dreigende chimpansees.

Tegen de tijd dat ze terugkeerde met een aantal van haar dorpsgenoten lag Maculate dood in een plas bloed met haar ingewanden op de grond waar de dieren haar buik met hun tanden hadden opengescheurd.

  Politiegeweld in Afrika om Corona-infectie te voorkomen doodt veel meer dan het virus zelf

Er zijn talloze andere voorbeelden – baby’s en kleine kinderen die uit hun huizen worden gehaald en gedood of met zware verwondingen achtergelaten.

In één geval probeerde een vader te voorkomen dat zijn kind werd weggerukt en twee van zijn vingers werden eraf gebeten.

Een notoire chimpansee “seriemoordenaar” – bijgenaamd Saddam door de angstige locals – was verantwoordelijk voor de dood van ten minste zeven baby’s.

Hij scheurde hun buiken open en at delen van hun ingewanden op voordat hij de lichamen weggooide.

Saddam werd uiteindelijk omsingeld door jagers en doodgeschoten op de plaats van zijn laatste moord – de moord op een 18 maanden oud meisje.

Chimpansees zijn in Oeganda wettelijk beschermd. Het is illegaal om op ze te jagen of ze te doden, of ze nu in een reservaat zijn of in het wild in een bos leven.

Af en toe wordt toestemming gegeven om losgeslagen mannetjes chimpansees zoals Saddam te vernietigen, maar er zijn aanwijzingen dat de lokale bevolking het recht vaak in eigen hand neemt. Lijken van chimpansees die tekenen van een aanval met speren en knuppels vertonen, worden in het Oegandese woud vaak in staat van ontbinding aangetroffen.

Deze oorlog is geenszins eenzijdig.

De Britse primatoloog Matt McLennan probeerde de chimpansees in het gebied te bestuderen, om te begrijpen hoe het conflict tussen mens en aap was ontstaan: “We kwamen er al snel achter dat ze niet van mensen in het bos hielden”, vertelde hij National Geographic. “Hun strategie was om ons te intimideren. En dat deden ze heel effectief”.

McLennan ontdekte dat de chimpansees hun angst voor mensen verloren hadden toen het bos was gerooid en begonnen te reageren met dezelfde soort agressie als tegen een rivaliserende groep chimpansees.

  Politiegeweld in Afrika om Corona-infectie te voorkomen doodt veel meer dan het virus zelf

EU-belastinggeld: Koning van Swaziland kocht 139 luxeauto’s

Vorig artikelAntibioticaresistente bacteriën uit het Midden-Oosten bedreigen de mensheid
Volgend artikelWanneer blanken worden aangevallen, worden we verondersteld de andere kant op te kijken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

  1. Gorilla heeft een IQ van 84; gemiddelde Afrikaan:64.
    Van Somalische mannen: 28% schizofreen;20% anders gek.

    De Chimps zijn de lokale interlectuelen…..

  2. De standaard IQ meet systemen gaan laag tot 55; daaronder is het nauwelijks te meten. In Sudan is het gemiddeld ONDER de 55.

    Maar dat zijn de inginieurs en dokters voor ons…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in