Het Duitse tijdschrift Stern beweert dat medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vervalste medische documenten verkopen aan welvarende Afrikanen. Dit om hen in staat te stellen Europa binnen te komen en asiel te krijgen, meldt News 24.

De UNHCR, het VN-vluchtelingencommissariaat, is in een duister daglicht komen te staan. Het VN-agentschap heeft de taak om elk jaar een bepaald aantal vluchtelingen te selecteren en naar verschillende Europese landen te vliegen. Volgens de huidige regels moeten deze plaatsen naar de meest kwetsbare mensen gaan die het meest nodig hebben.

Maar nu beweert het Duitse tijdschrift Stern dat de vluchtelingenplaatsen in plaats daarvan door UNHCR zijn verkocht – voor 2500 dollar per stuk. De plaatsen moeten zijn aangekocht door de welgestelde Afrikaanse middenklasse.

De VN heeft zich eerder beziggehouden met corruptie

Sinds 2001 zijn meerdere gevallen van VN-corruptie aan het licht gekomen. Werknemers van de UNHCR moeten verschillende keren omkoopsommen hebben ontvangen – en dan ten goede komen aan individuele personen of speciale belangen.

Een UNHCR-woordvoerder bevestigt aan AFP dat er meldingen van corruptie zijn ontvangen in Kenia en Oeganda.

“We kunnen bevestigen dat we beschuldigingen hebben ontvangen in verband met migratie-fraude in Oeganda en Kenia”, zegt UNHCR-woordvoerder Cecile Pouilly aan AFP.

In 2016 en 2017 werden vijf gelijkaardige gevallen onderzocht in Kenia en gevreesd wordt dat het duistere cijfer groot is.

Dwangmedicatie met vaccin moet beslissen of u mag reizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here